Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 15:14 3 538 155

Кой предаде Левски...

  • апостола на свободата-
  • васил левски-
  • предателство-
  • поп кръстьо

Клевета ли са обвиненията срещу поп Кръстю?

Кой предаде Левски...  - 1
Снимка: БГНЕС

151 години след обесването на Васил Левски в един град се опитват да поправят историческа неправда, свързана със смъртта на великия българин. А именно - предателството срещу него и нарочения за това поп Кръстю от Ловеч.

Градът е наричан революционната столица на България, тъй като Левски е развивал делото си там. В Ловеч се намира и най-големият паметник на Апостола на свободата у нас. Това е и родното място на свещеноиконом Кръстю Никифоров, по-познат от историята като поп Кръстю. Според ловчанлии историческата му роля на предател е незаслужена. Неговата реабилитация протичаше през последните няколко години. И вече е под формата на площад, наречен на свещеноиконома.

Твърдението, че той е предал Левски, Ловчанският митрополит дядо Гавраил определя като „най-страшната клевета в нашата история”.

Според историка проф. Петко Петков пък отдавна има много сигурни доказателства, че поп Крътю не е сторил онова, в което е обвиняван от век и половина насам.

„Било е тенденциозно. По време на атеистичния режим е било удобно да се напада църквата. Ако беше предател, не бих го защитавал. Сигурно има свещеници, които са били предатели. Но това е жалко, тъй като той е бил един свещен човек”, казва митрополит Гавраил пред Нова тв.

Преди година Общинският съвет в Ловеч взе Соломоново решение – нарече площад на името на поп Кръстю. Но по стара българска традиция и тази инициатива доведе до разделение в обществото, продължило няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поп Кръстю

    22 68 Отговор
    Левски беше руски шпионин.Длъжен бях да го доложа в Козяк.
  • 2 Батков

    49 25 Отговор
    Как кой!? Сираков!
  • 3 Мда

    123 75 Отговор
    Предадоха го продажните русопоклоници, по заповед на граф Игнатиев.

    Коментиран от #41

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    87 14 Отговор
    Кой го е предал може да се спори!
    Но под смъртната му присъда стои подписът на иванча хаджипенчовича , същият който със същата ръка полага същия подпис под Търновската Конституция ❗
  • 5 Сатана Z

    43 32 Отговор
    Турската власт е издирвала ,а в последствие съдила съдила Левски заради убийство ,а не заради антидържавна дейност.За съжаление.
  • 6 Българка

    79 38 Отговор
    В основата на предателството на Левски е Димитър Общи, който след задържането си предава членовете на комитетите, дава пълни данни за численост и,местности и участници. Османската империя е раздава огромни пари на мобилизираните стотици шпиони. Към това добавям и мълчаливото съгласие на Русия Левски да бъде убит
  • 7 той

    109 45 Отговор
    Граф Игнатиев!
  • 8 Майна

    53 22 Отговор
    Българите...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    66 3 Отговор
    През 1872 г. Хаджипенчович пише мемоар до османския велик везир Махмуд Недим паша, в който подробно излага съществуването на тайна революционна организация сред българите и вероятната сръбска подкрепа за нея.
  • 11 Дребосъка от Бункера

    14 38 Отговор
    И аз в казах

    Хитлер не е виновен

    Полша е

    Вярвайте ми.

    Коментиран от #14

  • 12 Стойчо Гиргинов

    18 26 Отговор
    "Не умря извeднъж, захвана да вика повече, което не можеше да се укрие вече, ръгнах го още веднъж, за да се не мъчи, и да не може да каже какви са били" В. Левски

    Коментиран от #22

  • 13 007

    34 55 Отговор
    Кой го предаде не е най важното. Важното е на кого пречеше Апостола и кой го изпрати на бесилото!!! А отговора е на руския империализъм в лицето на българомразеца граф игнатиев не искащи българите да се освободят сами и в етническите си граници!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 5 Отговор

    До коментар #11 от "Дребосъка от Бункера":

    Когато си ПРОСТ.100.ВАТ и не си траеш - това е резултатът❗❕❗
  • 15 Майна

    85 12 Отговор
    Всички..
    И Левски
    И Ботев
    И Вапцаров..
    Всички са предадени от българи..
    И народът български се е спотайвал..
    Къде търсите предателите?

    Коментиран от #144

  • 16 Доротея

    26 31 Отговор
    Левски е бил масон и заедно с комитети е разнасял книжа на организацията на младите турци, предшественици на младотурците, взели властта след 35 години и извършили ред неща, между които Хуриета и нарушаване арменските права! Това го е правило по опасен за султаната, отколкото 2-3 мижави комитета, които нищо не са вършили, освен да гледат сериозно и да чакат Дяда Иван...! За комитетство никой не е бил ликвидиран, а са го пращали в Диарбекир, Мосул и Сен Жан Дакр!

    Коментиран от #136

  • 17 Поклон

    52 4 Отговор
    и вечна памет на героя Васил Левски!
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 7 Отговор
    Колко ли Българи могат да кажат ,
    БЕЗ ДА РОВЯТ В гоогол,
    кога е роден Апостолът 🤔🤔🤔


    България почита смъртта на своите герои 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 19 Факт

    30 3 Отговор
    Ясно ,че го предал той е поп Лукан,които след това се радвали на охолен живот и прислуга.Той вуйчо му го предава,пак поп ,та тия ли ?

    Коментиран от #147

  • 20 Путин

    6 29 Отговор
    Предаде Левски
  • 21 Пак русофильофски глупости

    18 47 Отговор
    Не е велик , а престъпник!
    Осъден е за грабеж и убийство! Вазов го е усмял в под игото, защото не е имало иго, а баламурници криминали!
    За коомунисттире всякакви подобни терористи са все герои Но хората се дистанцират от подобни криминали😂😂😂😂🗽🗽🗽🗽🗽

    Коментиран от #79, #84

  • 22 Некой си

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Стойчо Гиргинов":

    Джасиме-афганистанско куче ! Чака те същото.

    Коментиран от #30

  • 23 инж. Ганчо Илков

    21 23 Отговор
    Най-коварното обвинение, е умишлената Клевета. Особено тази, която Съставителите на Учебниците по История вменяват на Учениците. Този тип Манипулация се използва от различните Диктаторски Режими. В България - Лидерът на Диктатурата на Пролетариата вменяващ добър живот в Светлото Бъдеще на Комунизма. Животът налаган чрез Агресия и Въдворяване, не може да бъде Добър.
  • 24 Левски го уби граф Игнатиев и Русия

    28 26 Отговор
    Защо никой нищо не казва за Писмото на Васил Левски до Филип Тотю, където четем следните слова:
    "Това, брате Филипе, ако си забравил да им кажеш на горните господиновци, то аз имам и закона в пазвата си от 67-ма, а и всички войводи изпълниха ли както им налагаше законът, то не ни е засега работата да говорим, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пак за тях си, щяха да изгубят най-добрите си юнаци, на които в ръцете стои българската свобода, пък тогава нека отсвирва 2 България чак до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, за да престанат от ония бърборения. С факт имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя без да знам в 69-та, препоръчан единият от одеските българи за добър помощник на българите; пък не излезе така.
    .Улових му няколко шарлатанлъци и хайде откъдето е дошъл. Кога стане нужно, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме!!"

    Коментиран от #31

  • 25 поп Лукан

    13 16 Отговор
    ПУТИН е ВИНОВНИКЪТ!!!!!
  • 26 Е как кой

    36 11 Отговор
    То е ясно, Путин и Кремъл, рубладжии и копейки от Възраждане.
    А от мирното съвместно съжителство с османците ни освободиха САЩ, НАТО и ЕС, това го знае вече всяко дете.

    Коментиран от #52

  • 27 Историк

    19 12 Отговор
    Предаден е от русофобите
  • 28 Ивелин Михайлов

    26 8 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, вината е на Димитър Общи и попа
  • 29 хммм

    13 23 Отговор
    Поп Кристьо - български предател!!
  • 30 пенджер

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Некой си":

    На оная дет те е изцвъкалааа...
  • 31 Кирчо от Кокорчево

    24 12 Отговор

    До коментар #24 от "Левски го уби граф Игнатиев и Русия":

    Да бе....той и Ботев беше казал:"ВЯРВАМ В ЕДИННЙ КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРОЙ" ако не знаеш.........Така,че за ВСИЧКО СА ВИ ВИНОВНИ РУСНАЦИТЕ! Не е поп Лукан от Ловеч,не е хаджи Пенчовия,не е никой от маститите политици след Освобождението!
  • 32 Джо

    19 9 Отговор
    Много тъпа статия !!!
  • 33 Доротея

    17 24 Отговор
    ...Бил е палав, щур, разбойник човек, не тая чиста личност, изрядна до невъзможност и хрисима! Когато пребивавал в дома на Иван Арабаджията, верен съратник в Царацово, жената на човека взела да мърмори, че Левски няма семейство, хайлазин, а той има деца и ще го вкара в беля! Левски казал на бай Иван, че се налага да я убият и верният на делото българин отговорил - ,,Съгласен съм"! Но, тя се уплашила, спряла да приказва и някак си и се разминало! Като учител, във Войнягово може би беше, Левски водел учениците да се бият с децата от съседните села! За буйствата му в Легията не е нужно да казваме, защото това му е било работата, но най буйни били именно Левски, Караджата и Христо Македонски!

    Коментиран от #131

  • 34 кои

    14 23 Отговор
    Копейките го продадоха!
  • 35 Сталин

    32 7 Отговор
    Предадоха го тогавашните Тулупи,Кирчовци, Прасето и евреи-чорбаджии,същите които в момента управляват България
  • 36 555555

    13 25 Отговор
    Нема предател.По изричното настояване на граф Игнатиев е бил екзикотиран Апостола на свободата..,всичко друго е лажи да те мажи.

    Коментиран от #37

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #36 от "555555":

    Какво ще рече
    "екзикотиран"
    🤔❓🤔❓🤔

    Коментиран от #56

  • 38 Никой не пророк в държавата си...

    21 1 Отговор
    Същите, които днес предават България на Източния или Западен владетел!
  • 39 Как

    16 2 Отговор
    кои, центаджиите го предадоха !
  • 40 АГАТа Кристи

    16 3 Отговор
    Кой ли - Шиши !!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 До Венци:

    18 8 Отговор
    Янко Гочев статия:
    "Империите обесват Левски, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб".
    Тезата за "нацията-предател" винаги се превръща в основа на антибългарския хор. Защо и Факти е там?

    Коментиран от #49

  • 43 Ама само глупости

    18 30 Отговор
    Каква свобода, бе деббилли?
    Българите са били по-свободни по османско време отколкото при коммунистите в нрб!!!😂😂😂😂🗽🗽🗽
    Вас ви лъжат!
    Левски е бил мошенник, но се е замесил в грабежи и убийство! Убийството, и грабежите са доказани и признати от него! А фантазиите за високите идеали са глупости! Взел е да се изкарва главатар и е предал останалите авери...
    Защо сега не крадете и не убивате, че кремъл има нужда от долари и свобода да бъде агресор в европа?
  • 44 Глупости на търкалета

    9 4 Отговор
    Ето ги

    Било е тенденциозно. По време на атеистичния режим е било удобно да се напада църквата.



    Веднага след освобождението всички знаеха че по-късно е предателят

    Какъв атеистичен режим е имало тогава и затова ще повторя глупости на
    търкалета
  • 45 Чума

    19 6 Отговор
    Просто турската полиция е била на ниво, а комитите слаби конспиратори! Всички натруфени се снимали във Влашко и всички снимки попадали във великолепната турска полиция, която си е имала свои хора навсякъде! Всяко заптие е имало фотоса на Левски и преди да отседне в хана, Левски е срещнал 2 заптиета, които са били бдителни и подозрителни! Но, ако левски бе с анцуг или дънки, нямаше да се закачи дъното на патурите му в плета и за бъде задържан!

    Коментиран от #58

  • 46 Истината

    18 6 Отговор
    Българина поп Кръстьо предаде Васил Левски на турците, а туркофила Иванчо Хаднипенчович русенския търговец го осъди на смърт.
  • 47 Търновец

    14 4 Отговор
    През годините преди 1989 един от хората писали Българска история беше Александър Фол, и освен за Поп Кръстю се твърдеше че Турците оставили пред Царевец магаре натоварено със злато и заради него предател отворил вратите. Пълни лъжи. Неофициално се твърди че Дяконът е предаден от пра роднина на известен политик роден в Плевен, неслучайно тъкмо е Плевен Турците атакуващи през Шипка искаха да се свържат с гарнизона там.
  • 48 Град Симитли

    13 3 Отговор
    дЕдото на Бою го предаде!
    ..... Или такъв, като него!
  • 49 А да ли не е бил турски щирлиц?

    6 28 Отговор

    До коментар #42 от "До Венци:":

    Всички знаят баснята с бръснарчето, което се притиснило, когато влязал бея...личен приятел на левски!
    Левски е бил престъпник! Осъден е за престъпления! Тези които му се кланят също са предатели и престъпници!
  • 50 БОГАТ...

    13 1 Отговор
    ....ЛОВЕШКИ ТЪРГОВЕЦ!!!!!!! ПОП КРЪСТЮ Е НАБЕДЕН ОТ ПОСЛЕДНИЯТ ТЪРГОВЕЦ ОТ СТРАХ ЗА САМОРАЗПРАВА!!!!!!!! РОДЪТ НА ТЪРГОВЕЦА Е ДОБРЕ ИЗВЕСТЕН, ПЪРВО ЗАБЕГНАЛ В ПЛЕВЕН, А ПОСЛЕ В СОФИЯ!!!!! И СЕГА В МОМЕНТА ТОЗИ "СОФИЙСКИ" РОД Е ДОБРЕ ИЗВЕСТЕН!!!!!!
  • 51 Предали са го съвестни граждани

    3 13 Отговор
    Може и попът да е бил съвестен
  • 52 555555

    14 12 Отговор

    До коментар #26 от "Е как кой":

    Не може да наричаш освобождение,когато един робовладелец краде робите на друг.

    Коментиран от #62

  • 53 Мъдрият

    20 9 Отговор
    Отдавна се знае, че отец Кръстю не е предал Левски!
    Само за комунягите тази версия беше(и може Би още е) удобна, защото са против църквата и така подриваха авторитета на свещениците!

    А иначе турчалята отдавна са знаели почти всички места, в които е отсядал Левски и е било просто въпрос на време да го заловят - без значение с предател или не! А и без друго - каузата му е била обречена, а идеите нереалистични и химерични!

    Никога нямаше да се освободим без Русия и по-точно без царят-освободител: император Александър II Николаевич - който е направил практически това! Бог да му дари Небесното Царство!

    Коментиран от #60, #67

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Господин Михайлов

    15 1 Отговор
    Убеден съм че ако отидете в спалнята си и проверите под леглото ще
    откриете руски шпионин не се оставяйте да ви подслушват и шпионира
  • 56 555555

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че са го мушнали на женския ти родител.

    Коментиран от #102

  • 57 Не бъркайте предаване с предателство

    7 16 Отговор
    Левски е бил предаден. На правосъдието.

    Коментиран от #68, #71

  • 58 Кви комити, пумяри?

    7 20 Отговор

    До коментар #45 от "Чума":

    Амън от айдуци , борци за чужда свобода!
    Сега руските айдуци освобождават авдеевка, а там няма нито един украинец или руснак! Само трупове...
    Левски е бил бандюга...осъден и ликвидиран, като обикновен престъпник!
    А фалшификаторите на историята могат и светец да го изкарат, тогава не е имало енерго...нито топ енерджи😂😂😂😂😂😂😂🗽🗽🗽🗽🗽
  • 59 Русия не Ни поздрави

    8 17 Отговор
    За годишнината от кончината, докато Украйна го направи.

    Коментиран от #70, #130

  • 60 Ма те свещениците

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Мъдрият":

    Били има ли авторитет
    Осъзнавате ли какво сте написали
  • 61 Именно гризач

    2 9 Отговор

    До коментар #54 от "Бесен-_ Язовец":

    Затова си на страната на блатото

    Коментиран от #66

  • 62 Аааа, пардон,

    9 7 Отговор

    До коментар #52 от "555555":

    В османската империя сме живели волно и свободно, но доши подлите САЩ и НАТО и ЕС и ни заробили.

    Коментиран от #73

  • 63 Шебе.ка игнатиев

    5 13 Отговор
    Го предаде. Смърт за русия
  • 64 Малко история

    6 14 Отговор
    Поп Кръстьо не е могъл да предаде Левски, по една проста причина - Левски не е излизал по телевизора, за да съобщава къде ще ходи. Просто турските служби са решили да го арестуват като терорист, организирал банков обир на държавна хазна. Абдул Хамид изтегля заем от Великобритания и прочиства патриоти като Левски(рубладжии според днес). Разбира се, че това е фатална грешка (както днес става в Украйна). 1876 Абдул Хамид не може да изплаща заема и обявява мораториум. Тогава Великобритания и други страни от НАТО разрешават на Русия да освободи България.
  • 65 Какво го чоплите

    12 14 Отговор
    Убил, ограбвал, рекетирал. Какво да го правят, местното население е било пропищяло навсякъде където е шетал. Какво очаквате да му се случи?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 555555

    10 8 Отговор

    До коментар #53 от "Мъдрият":

    Грешиш.Османската империя по това време не напразно са я наричали ,болния човек на Европа.Всички са знаели че предстои да се разпадне на съставните си части.Само едни животни пасани на източни ливади не вдяват.

    Коментиран от #76

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Знаменосец

    8 4 Отговор
    Поп Кръстьо трябва да бъде реабилитиран от Парламента,и обнародван в Държавен вестник.
  • 70 Зеки

    10 4 Отговор

    До коментар #59 от "Русия не Ни поздрави":

    Извинявай.....смъртта на велик Българин повод за поздравления ли е......или повод за празник.
  • 71 Не си наясно! Левски е изправен

    12 12 Отговор

    До коментар #57 от "Не бъркайте предаване с предателство":

    пред извънредна правителствена комисия , а не пред турски съд. Тази комисия под давление на граф Игнатиев и русофили от рода на Хаджи Иванчо Пенчович присъжда смъртната му присъда! Така че тук става дума за политика, а не за съд!

    Коментиран от #107

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 555555

    9 2 Отговор

    До коментар #62 от "Аааа, пардон,":

    А в същото време всички които са управлявали и управляват държавата през така наречената Демокрация-тях всички червеното знаме роди ги.

    Коментиран от #143

  • 74 Турция е била империя

    13 4 Отговор
    Техните секретни служби са знаели всичко за Левски. Например че се среща с граф Игнатиев в руското посолство в Истанбил. Турските секретни служби и днес знаят всичко, което става в РБ. Виж, при НРБ пиле не можеше да прехвърчи през границата на Родината. Е, може би малко врабче, граничарите не са били садисти. Както Харвардските удушвачки от ППДССС и т.н.

    Коментиран от #81

  • 75 факти, вижте си "електората" -

    9 9 Отговор
    повечето безродници руски симпатизанти, готови и за Апостола лъжи да разпространяват. А вие с тази статия поставяте тенденциозно въпроса за някакво предателство!
  • 76 Какъв болен човек, какви 3 купейки?

    17 15 Отговор

    До коментар #67 от "555555":

    Глупости! Българите са били свободни и богати! Чети под игото на вазов, който се е присмял на глупаците възрожденци платени от кремъл!
    Такива свободи българите никога до сега не са имали! Особено крепостни бяхме ори комунистите нрб! Робска ениперска крепостна казарма гулаг!
    Остави пропагандата и виж фактите! Какво е имал левски? Магазин, работилница, градина, овце? Нищо не е имал! Лъгал хората и им вземал парите! Накрая убил дете! Загубеняк!

    Коментиран от #128, #129

  • 77 Бамбука

    10 11 Отговор
    Не е важно кой го е "предал" , а кой е потвърдил присъдата на турската власт. Граф Игнатиев е този човек. Не напразно всичките архиви на България са изнесени в Русия. и се пазят и до днес без да се върнат у нас, Хайде русофили поискайте ги и докажете че сте българи !

    Коментиран от #88

  • 78 Иван Вазов

    11 8 Отговор
    Той биде предаден, и от един поп!

    Тоя мръсен червяк, тоя низък роб,

    тоз позор за Бога, туй пятно на храма

    Дякона погуби чрез черна измама

    Коментиран от #118

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Луд

    4 3 Отговор
    Що за въпрос . Българин разбира се.
  • 81 Па на ли е бил един от тях

    1 4 Отговор

    До коментар #74 от "Турция е била империя":

    Сътрудник! Но и престъпник!
  • 82 Левски има жена и дете които ги е пазил

    11 7 Отговор
    В тайна
    Левски е казал ако загубя губя само себе си ако спечеля печели цял народ което се е случило турците са го погубили българите с помощта на Русия печелят за цял народ

    Коментиран от #104

  • 83 СДС предаде Левски и

    11 3 Отговор
    Идеята за независимост на България. Но пък ще вляаме в Шенгеня, града голяма. Бананите и гъзпапирът са най- висши европейски ценности.
  • 84 дада

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пак русофильофски глупости":

    Предали са го такива като теб..
  • 85 Иван

    11 2 Отговор
    Българина за пари ще продаде и майка си та един Левски ли няма ,навремето внучка продаде апартамента заедно с дядо си такива неща за жалост
  • 86 Точен

    6 7 Отговор
    Отдавна е безапелационно доказано, че поп Кръстьо е предателят на Левски. Стига пренаписване на историята на България.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Граф Игнатиев да потвърди присъда

    10 6 Отговор

    До коментар #77 от "Бамбука":

    На турски съд? А посолството на САЩ какво е казало по въпроса? Бомбардирайте Булгаристан?
  • 89 Митьо Джибрата

    12 1 Отговор
    Ще бъда кратък в отговора си- коментар:
    Не "КОЙ ПРЕДАДЕ?"
    Ами СЪЩИТЕ които ГО ПРЕДАВАТ И....ДНЕС!!!
  • 90 Зомбайо

    9 4 Отговор
    Путин го предаде то е ясно!

    Коментиран от #109

  • 91 Васил

    5 0 Отговор
    …Дончев и Дервенски
  • 92 Кой разбрал, разбрал...

    7 4 Отговор
    Политика и история се преплитат откакто хората са започнали да живеят на по малки или по големи групи, за да се защитават заедно от врагове и да защитават общите си интереси. Едва ли след век и половина може да бъде доказано каква част от легендата е история и каква политика. Мнения най различни, но и самия Левски е заявил: "- Предаде ме поп Кръстьо!" Дали се е бил заблудил или е бил прав е въпрос на който едва ли е нужно да се гледа от политическа позиция, особено от позиция на днешната политика.

    Коментиран от #97

  • 93 Предателят е дядото на

    8 1 Отговор
    Божанов Нотариусът, затова го убиват българските индианци.
  • 94 Важното е че каквото е казал Апостола

    12 4 Отговор
    Се е случило погубили са го турците
    После българоруската армия побеждава турската армия
    И сме чиста и свята република
  • 95 В центъра

    8 5 Отговор
    Версията за поп Кръстю е гнусна масонска инсинуация. Левски е правил обиколките с масонски пари, но в един момент е престанал да слуша масоните и затова е предаден и осъден от тях. После масонът Джендо проскуба тефтерчето му от листове компрометиращи масоните. Накрая с цялото си нахалство му направиха масонско капище в центъра на София.
  • 96 Минаващ

    7 2 Отговор
    Не е за вярване дъното което удари журналистиката с тази манипулативна статия и колко антибългари се напъват тук !
  • 97 Васил - къде го е заявил, че не се сещам

    1 1 Отговор

    До коментар #92 от "Кой разбрал, разбрал...":

    …Дончев и Дервенски
  • 98 Апостола е казал

    8 8 Отговор
    Който ни освободи той ще ни пороби
    Сега сме свободни и поробени от ЕС
    Само Стамболов ни е направил монархия за да ни интегрира в Европа
  • 99 ПУТИН :

    3 1 Отговор
    ЛЕВСКИ ШАМПИОН☝
  • 100 Поп Кръстьо

    8 4 Отговор
    Е напълнил торбата си с жълтици както сега го правят ударените от Магнитски евроатлантици ! Нищо ново от векове ! Иначе фактите нямат значение за нарцисите !
  • 101 мдаа

    4 1 Отговор
    В Ловеч сигурно са комундели...
  • 102 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "555555":

    Две грешки в една дума- НЕГРАМОТЕН ама и ГРУБ -
    ПРОФАН 🥸🥸🥸🥸
  • 103 Румен

    5 6 Отговор
    А стига писахте че Поп Кръсьо не е предател. Точно той е предал Левски. В Търново Левски е казал на друг затворен че Поп Кръстьо го е предал. По това време Попа е строил къща. И понеже е държал парите на Тайния рвокюционен комитет , е мислел че скоро няма да поискат пари. Точно в Къкрина Левски го е чакал за парите. След Освобождението един турчин от тези които пленяват Левски е попитан кой предаде Левски, и той казва:- Ай сега да не коляме умряла овца. Имайки впредвид че попа е умрял. Не защитавайте църквата, щото и сега тя е свързана с пране на пари от мафията.
  • 104 Левски има кичур коса от кръщенето си

    5 3 Отговор

    До коментар #82 от "Левски има жена и дете които ги е пазил":

    Може да се вземе ДНК и да се изследват всички българи и да се види кой е наследник на Левски да се продължи рода на Апостола и на целия български народ

    Коментиран от #115

  • 105 Факт

    9 7 Отговор
    Дякона е убивал тези които са рязали главите на жени и деца в Батак и навсякъде където им скимне в България защото някои от тях не са си плащали данъка - изтъркани зъби след безплатният обяд който по закон им е бил предоставян ! Днешната демокрация го прави само че по други пътища !
  • 106 Граф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃

    2 13 Отговор
    Правилно турците го закачиха за топките, за да виси като камбана на вятъра.

    България е мръсотия, като и българите - циганите.

    Коментиран от #108, #111

  • 107 И пръста за

    11 3 Отговор

    До коментар #71 от "Не си наясно! Левски е изправен":

    Граф Игнатиев да не е бил велик везир та да командори вътрешната политика на Османската империя? Виж Иванчо Хаджипенчович е бил висш османски сановник , масон от една ложа с Митхат паша. Левски е идвал два пъти при Иванчо да го финансира. След като Левски е престанал да слуша масоните, Иванчо не си е мръднал и пръста за него.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Бамбука

    1 2 Отговор

    До коментар #90 от "Зомбайо":

    Педал с просташко чувство за хумор.
  • 110 Румен

    3 5 Отговор
    Даже Вазов в стихотворението пише за предателя.
  • 111 Бамбука

    5 10 Отговор

    До коментар #106 от "Граф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃":

    Толкова мръсници ги има само в руските редове. Нищо необикновено за тяхната омраза към свободна България.
  • 112 ЯСНОВИДЕЦ

    1 0 Отговор
    ,, кой предаде,, ЛЕВСКИ,, КАТЕГОРИЧНО ДОНЧЕВ И ДЕРВЕНСКИ!
  • 113 Истината

    6 8 Отговор
    Митът за нацията предател е част от русофилската пропаганда в България. Русофилите дори на теория не могат да измислят оправдание за безспорния факт, че руската дипломация не си е мръднала пръстта, за да спаси Левски от бесилото. За да прикрият този факт, те прехвърлят вината върху българския народ, вменявайки му чувство на колективна вина за смъртта на великия българин.
    Неслучайно казионната историография не дава никакво обяснение за участието на руските дипломати и лично на граф Н. Игнатиев в цялата тази история, завършила с обесването на Левски. Забележителен факт е, че казионните историци, изследователи на опитите за спасяване на Левски изключват всякакви действия за спасяването му по дипломатически път сякаш такива никога не е имало! Въобще Русия трябва да бъде оправдана за събитията от 1872-1873 г. на всяка цена. Затова казионните историци наричат следосвобожденските описания на опитите за спасение на Левски "късен рефрен на гузна съвест".
    За да скрият ролята на Русия, съдействала на турците на убийството на Апостола на българската свобода, русофилите прехвърлят предателството върху българите. Така се постигат две цели едновременно. Използва се гибелта на най-великия българин, за да се насажда колективно чувство на вина и комплекс за малоценност на цели поколения българи. Паралелно се пропагандира митът за "освободителната мисия" на Русия и нейното величие и могъщество.

    Коментиран от #114, #117, #119

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "Левски има кичур коса от кръщенето си":

    доста нагло прокарваш едно престъпление срещу човеците

    Коментиран от #138

  • 116 Иван Вазов

    2 5 Отговор
    Той биде предаден, и от един поп!

    Тоя мръсен червяк, тоя низък роб,

    тоз позор за Бога, туй пятно на храма

    Дякона погуби чрез черна измама!

    Тоз човек безстиден със ниско чело,

    пратен на земята не се знай защо,

    тоз издайник грозен и божий служител,

    който тая титла без срам бе похитил,

    на кого устата, пълни с яд и злост,

    изрекоха подло: „Фанете тогоз!“

    На кого ръката не благословия,

    а издайство сърши, и гръм не строши я,

    и чието име не ще спомена

    от страх мойта песен да не оскверна,

    и кого родила една майка луда,

    който равен в адът има само Юда

    фърли в плач и жалост цял народ тогаз!

    И тоз човек йоще живей между нас!
  • 117 РАЗБРАХ

    8 1 Отговор

    До коментар #113 от "Истината":

    ПУТИН ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ
    И НЕСТИМИР И ДАЙНОВ И ГЪБИ ГЪБЕВ ТАКА КАЗАХА. А И СОЛОМОН ПАСИ
  • 118 Всички знаят

    2 5 Отговор

    До коментар #78 от "Иван Вазов":

    Че Апостола беше предаден от президента на Русия наречен Путин
  • 119 ЛЪЖАТА

    5 2 Отговор

    До коментар #113 от "Истината":

    ЛЕВСКИ Е ОСЪДЕН ЗА УБИИСТВА ЗА КОЕТО ИМА ФАЛШИВИ СВИДЕТЕЛСКИ ПОКАЗАНИЯ
    АМИ НЕ СА НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР
    А ТИ МИЛИЧКО СИ ЛИГАВА ГНУ....НА МАС...ТИЯ
  • 120 Кой предаде Левски...

    8 2 Отговор
    Атлантиците и ЛГБТ естествено, как кой ?
  • 121 поп Кръстю е бил шпионин на НАТО

    3 3 Отговор
    И затова сега го оправдават
  • 122 чико

    2 2 Отговор
    До №43 Прочети Немили недраги , бе глупак.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Кой предаде Левски?

    12 3 Отговор
    Такива като тези, които предават България в днешно време: Борисов, Блеевски, Денков, Тагарев- журналисти, демократи, престъпници, подлоги и всякакви издънки на евреи, арменци , политолози и всякаква измет!
  • 125 Само цска

    3 3 Отговор
    На кого му пука за левски
  • 126 Кой предаде Левски...

    6 1 Отговор
    ЕВРЕИТЕ !
  • 127 да де

    1 4 Отговор
    със сигурност попа го е предал , а оправдания от цръквата колкото щеш
  • 128 Само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #76 от "Какъв болен човек, какви 3 купейки?":

    Сигурно е нямал нищо,защото не е българин.Българите сме били до един богати по време на Присъствието,нали?Как не си ми подръка.
  • 129 555555

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Какъв болен човек, какви 3 купейки?":

    Че къде аз съм казал нещо, което да противоречи на написаното от теб?
  • 130 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Русия не Ни поздрави":

    Важното е ,че ние поздравихме руснаците с кончината на Невални.
  • 131 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Доротея":

    Доротея,и твоя е родолюбец съгласен.Много плямпаш.
  • 132 пешо

    12 2 Отговор
    пасито , гнома , тагарев , киро , тиквата ,шиши , пинокио , академика всички тия са предатели
  • 133 МП4

    6 5 Отговор
    Левски е предаден от свой....От тогава до сега почти нщ не се е променило !
  • 134 Карлота

    6 3 Отговор
    ГЕРБ и ПП,ДБ.
  • 135 Търновец

    10 3 Отговор
    Тези дето предадоха Дякона сега управляват България и ни натрапиха коли договори за Stryker u F 16 те също пратиха Български войници в Ирак и Афганистан
  • 136 Ашколсун

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Доротея":

    Хайде беееее.Арменците и те права имали по време на Присъствието.Момче,ти изби рибата.
  • 137 Симчо

    4 0 Отговор
    Предаде го този с портрета на Левски над бюрото си и предаващ всекидневно народа си.
  • 138 ДНК анализа за да разбереш

    0 2 Отговор

    До коментар #115 от "ха ха":

    Кои са ти роднини
  • 139 ВайВай

    4 2 Отговор
    Народеееее...?!?!?! Пак те лъжат и ти променят историята а тя е че и преди по турско, и по тошово че и сега продажни душици с килимявки нямат свършек. Като влезна в църква ме е срам като гледам мазни бради, мутри и тумбаци с расо! Така е тя.... Как да се прекръстя кажете?!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Евроатлантик

    4 0 Отговор
    Путин го предаде!
  • 142 никола гешев

    2 4 Отговор
    Предателят е Марин Поплуканов. Дядото на съвеЦкия гражданин и премиер на Задунайская - Андрей Карлович Луканов!
  • 143 Това е

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "555555":

    Факт неоспорим!
  • 144 никола гешев

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Къде слагаш съветският терорист Вапцаров до Левски и Ботев, бе майна неука?!
  • 145 Опааа

    3 1 Отговор
    Путин е виновен!
  • 146 Гост

    3 4 Отговор
    Тоя левски е бил и п€д0фил, освен детеубиец!
  • 147 бандера

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Марин Поплуканов. Дядо на Андрей Луканов!
  • 148 В.В.П.

    4 4 Отговор
    Предадоха го Тюркофилите ,,тогава ,днес евроатлантици...Левски би объркал плановете на ,,съжителството,,...Подлоги и роби на сатаната ...
  • 149 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Предадоха го уядени Булгари...Затуй България е прокълната .
  • 150 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Днес Кирил и коокорев ще затрият труда на Апостола ,Ботев ,Филип Тотю ,Караджата ,ХАДЖИЯТА ,КАПИТАН ПЕТКО , Раковски И ХИЛЯДИ ДРУГИ ИЗВЕСТНИ И НЕИЗВЕСТНИ ГЕРОИ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДА..,НЯМА ДА ИМА ТРЕТИ МАРТ ,НЯМА ДА ИМА РОБИЯ ...СЕГА СМЕ РОБИ НА БАНКИТЕ И САЩ..Ще се бием с руснаците ...За кефа на Джо цървула и Урсул фашиста...
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Никой не го

    3 4 Отговор
    е предал. Турците са имали солидна разузнавателна мрежа и са знаели за него. Откриха се доста документи в турските архиви. Ако не го бяха обесили, днес никой нямаше да знае за него. Турците го направиха икона и Апостол на България.
  • 153 Руснаците

    1 1 Отговор
    Грсф игнатиев
  • 154 Невежество без граници

    1 1 Отговор
    Дебили, стига сте демонстрирали невежество! Ная правдивата история за Левски е на Иван Лалев, който е бил Директор на историческия музей в Ловеч. Дебили, книгата струва по малко от литър гроздова!
  • 155 Родолюбец

    1 0 Отговор
    Левски е предаден от Гад Игнатиев!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове