Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 16:07 1 575 30

КЕВР предлага за обсъждане Наредба за новите правила при либерализиране на пазара на ток от 2026 година

  • кевр-
  • цени на ток-
  • либерализация на пазара

Целта е пълна либерализацията на пазара на едро на електрическа енергия като необходим етап от пълната либерализация на пазара на дребно и в частност на крайните битови клиенти

КЕВР предлага за обсъждане Наредба за новите правила при либерализиране на пазара на ток от 2026 година - 1

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага за обществена консултация Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ). Това става ясно от справка в Портала за обществени консултации, където днес е публикувана тази информация, съобщи БТА.

Припомняме, че в Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. (ЗИД на ЗЕ) от 2023 г. бяха направени съществени промени, които налагат НРЦЕЕ да се приведе в съответствие със закона. С посочените промени на закона се пристъпва към следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия, който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.

Премахва се фигурата "обществен доставчик на електрическа енергия", определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик да сключва сделки с крайните снабдители.

В тази връзка отпада задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите в рамките на определената им разполагаемост продават електрическа енергия на обществения доставчик; общественият доставчик продава на крайните снабдители изкупената електрическа енергия за нуждите на регулирания пазар и крайните снабдители продават електрическа енергия на битови крайни клиенти за обекти.

По време на преходния период, а именно до 2026 г. крайните снабдители са задължени да снабдяват крайни битови клиенти по регулирани цени, като е предвидено КЕВР да определя компонента от тази цена. Предвидено е също КЕВР да определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени, като е регламентирано как се формира тази компенсация.

С Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (НИД на НРЦЕЕ) се цели привеждането на акта в съответствие с гореописаните изменения и допълнения на ЗЕ. В тази връзка редица норми на наредбата са изменени и допълнени, а други са отменени.

Създадена е и изцяло нова глава - за определяне на компонента от цената за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител" и на компенсации за битови крайни клиенти. В глава трета, която урежда изменение на цените при основните методи на регулиране, е създаден нов чл. 40а. Наименованието на глава четвърта е променено.

Чрез изброените изменения и допълнения се постига практическо реализиране на целите на законодателя, съдържащи се в ЗИД на ЗЕ, а именно: пълна либерализацията на пазара на едро на електрическа енергия като необходим етап от пълната либерализация на пазара на дребно и в частност на крайните битови клиенти.

В допълнителните разпоредби на НРЦЕЕ са направени изменения и допълнения в легалните дефиниции, които са съобразени със ЗИД на ЗЕ, обн. ДВ, бр. 96 от 2023 г. Създадени са преходни и заключителни разпоредби, с които се урежда влизането в сила на НИД на НРЦЕЕ, както и правила, свързани с определянето и изменението на компонентата по чл. 37г, ал. 1 и ал. 3 от Проекта на НИД на НРЦЕЕ за регулаторния период, който започва от 1 юли 2024 г.

Приемането на проекта на НИД на НРЦЕЕ има за цел НРЦЕЕ да бъде приведена в съответствие с последните изменения и допълнения на ЗЕ. С отпадането на задължението за ценово регулиране на цените на обществения доставчик и крайните снабдители и въвеждането на нови условия и ред за формиране на цената на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и определянето на компенсации в тази връзка, ще се осигури постепенно възможност за пълна либерализация на пазара на дребно.

Дата на приключване на обществената консултация на проекта на наредба е 5 март 2024 г., се посочва още в наредбата. На 22 февруари от 14:00 ч. в сградата на КЕВР ще се проведе обществено обсъждане със заинтересованите лица на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия, става ясно от програмата на регулатора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    18 25 Отговор
    След месец ще започне голямото кла тене на народа !!!!Заради тока се самозапалиха десетки хора точно заради цената му , и боко падна в канала тогава.
  • 2 Някой

    29 0 Отговор
    нещо схвана ли? Аз не можах.

    Коментиран от #9, #10

  • 3 Зевс

    20 25 Отговор
    Казано с думи прости: цената на тока скача с 2-3 пъти в зависимост от цените на "свободната" енергийна борса.
  • 4 2101

    15 25 Отговор
    Майкооооооо!!! Що се родих в тази територия????
  • 5 Гинка от Пазарджик

    12 25 Отговор
    Нема нужда от регулация, дотогава сичко ше е електрохолд/герб
  • 6 либерастите

    15 25 Отговор
    ще ни разкажат играта..... овце сме заспали
  • 7 Едноличното решение

    13 25 Отговор
    на Василев. Незаконно Решение на Василев. Евро, борси, инфлации над 60%, дългови спирали, изнудване цифровизации консумативи и регистрации. Докога ще го тормозите този народ. Защо не обсъждате падането на цени газ, не ви устройва. Че и отмяна безсрочни лични карти на пенсионерите. Какво общо има личната карта с меж. паспорт? Без фактури ток, вода, парно, плащай, искаш фактура, пак плащай.
  • 8 Мухаа ха!

    15 25 Отговор
    А г,ведата все още не идват на себе си,в каква дългова спирала ги набутват.На сегашен етап- пълна подмяна на всички топломери,водомери( топла и студена) с дистанционни такива.До края на 2026 г!? Странно съвпадение,нали? Следва верига от продавач, всеки си слага печалба,която накрая е плаща г,ведото.Което скачаше с два вирнати пръста,и повтаряше в транс.. СДС, СДС.. и кой не скача е червен! Г,ведата скачаха,а инициаторите с лукава усмивка прибраха,а след това препродадоха активи за милиарди .Но не безплатно,разбира се. Сега ще плащате,като попско чедо.При двама работещи - единият ще бачка само за топлото,водата,тока и телефон.Другият,за сурогат храна.Така,докато не ви приберат и панелките,наследство от лошия Социализъм.За неплатени сметки към някой от тарикатите.Чси дал бог! Ристъо брадата се погрижи още като министър,да им увеличи канторите с още 168 броя.Хайде ,скачайте и сега бе мишоци .Ще работите денонощно,на две места,за да плащате на бъдещите мултимилонери по създадената отсега схема.
  • 9 Местния Козар

    16 25 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    С две думи, всеки един производител, ще може сам да решава на колко пари да ти продава киловат час, а другите ще го следват, щото ще изкарват повече кинти и така докато се върнем на коне и свещи......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В жилището

    6 25 Отговор
    в което живее един пенсионер, за януари 41 лева с ДДС студена вода????? На въпрос към операторката на ВИК, откъде е тази огромна сума, отговор: не сме идвали да измерваме 4 месеца. 4 месеца в полупразно жилище сте взимали сметки по 12-15 лева. Операторки: Ама топлата ви вода, веднъж плащам подгряване, втори път студена вода през водомер за топла. 2 пъти плащаш СТУДЕНА ВОДА.Тея се гаврят с нас! И нямаш и фактура, да сравниш данните. Къде в Законът пише, че без фактура си длъжен да плащаш. Госпожа майка ми не ползва само гореща вода, един човек ползва 3-4 кубика. При голямо пестене 2 кубика.
  • 12 гост

    10 25 Отговор
    И сега като се наредят едни производители, след тях разпределители високо напрежение, разпределители средно напрежение, разпределители ниско напрежение, търговци за населението и всички формират печалби и всичките в картел както телекомуникациите и бензиностанциите и всичките все "наши хора" и накрая или 19 век на свещи и борини или бой по крадливите кратуни.
  • 13 Някой

    8 25 Отговор
    Чудесно! Вече знаем датата, на която България рязко ще изчезне от политическата карта - 01.01.2026 г. Не остана много - нашите продажници свършиха доста тежка и мръсна работа, но са близо до реализицаия на поставеното им задание!
    Браво на тях! Първенци! После - хайде по островите!
  • 14 Комисионните

    7 25 Отговор
    на лихварите по борсите. Същата работа като борса газ 30-40%, плащаме скъп газ от Чирен. Газ пада на борсата, но няма значение. Ток плащаме свързване на фото и перки към мрежата високо и ниско напрежение 50%. Загуби ВИК над 60%. Загуби сградна 150 лв. за 2 тръби в коридор, при хоризонтална инсталация, където една вертикална тръба не минава през жилището, но ни цакат с кубатура при нулево потребление. Каква кубатура на жилище, като една тръба на Топлофикация на парното не минава през жилището. Накрая и фактура не получаваш. Нямаш право да искаш фактура на материален носител. Те решават еднолично, къде и как да се регистрираш, за да ти ползват личните данни. А си представете, как ще загубим контрол с цифровото евро.
  • 15 Някой

    10 25 Отговор
    В момента тече активно мероприятие за подмяна на измерването на нагласите на хората - множество коментари само за 2-3 минути получиха по над 10 минусчета. Което е силно нереално, пък и коментарите са доста разумни.
    Така че, яко се подменя вота на хората и тук, и по време на избори.

    Коментиран от #16

  • 16 2101

    6 25 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Забелязах но не ми пука.

    Коментиран от #17

  • 17 Някой

    8 25 Отговор

    До коментар #16 от "2101":

    А, то и на мен не ми пука, но се сетих за приказките на ППДБ за закона срещу дезинформацията... Чудех се, дали не са го приели вече, и да са започнали да го прилагат по някакъв начин...
    :)
  • 18 Варна

    11 25 Отговор
    Новите правила са да ги изринем тези , да махмен ЕРП та , имаме си държавна НЕК , и да не си играем с цените на ток , вода , газ и др . Друго решение няма ! Видяхме за 34 години , че каквото и да решат , народа винаги страда .

    Коментиран от #21

  • 19 Начело с Иванов и той с алцхаймел

    9 25 Отговор
    Българоубийците с нови правила за по-бързо унищожаване.
  • 20 Някой

    12 25 Отговор
    Явно тролчето разполага с 12-13 устройства и цъка минусчета наред. Хубаво, но няма да хване дикиш. Дано поне 30-те цента, дето ги получава за това си усилие, стигнат за четвърт хляб за вечеря.

    Коментиран от #23

  • 21 2101

    9 25 Отговор

    До коментар #18 от "Варна":

    С писане тук не става да знаеш! Нещо друго трябва ама материала лош, или не се сеща, или чака друг да го оправи.
  • 22 ха ха

    7 25 Отговор
    държавата бандит си назначава частни бандитчета да дерат населението през борсата за доставка на енергия , сякаш сегашните такси и алабаланици са малко
  • 23 аха

    7 25 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    имат кодовете на сайта и си правят каквото си искат , еврогейчета е точната дума за тия
  • 24 Будала човек и вързано куче го хапе

    6 25 Отговор
    "Либерализираха" доброзорно пенсионните вноски и сега се вижда, че е един огромен балон. Пак се опитват да ви правят на балъци, компаниите им "доставчици" са готови за виртуалната си дейност и са в един отбор със залените бандити.
  • 25 Мухаха

    6 25 Отговор
    Гласувачите са тук, "безплатно"... Умирате, гад ове, само гласуването ще ви остане!
  • 26 Име

    28 1 Отговор
    КЕВР да не спи, а да задължи доставчиците да подменят измервателните уреди с "умни" такива, за тяхна сметка!

    Коментиран от #28

  • 27 Да обяснят как

    6 25 Отговор
    2 водомера, един студена, един топла вода. Веднъж плащаш студена вода - водомер студена. Втори път водомер топла вода - плащаш подгряване вода 165 лв. с ДДС. И трета път за топъл водомер студена вода? 4-ти път загуби общи части, студена вода. 4 пъти плащаме студена вода. Ток цяло лято 65 лева 6 месеца, една и съща цена, бил си на почивки, не си ползвал - плащаш една и съща сума. Въпрос откъде Господа тези суми, като 2000 г. плащах 25 лева, в жилище на родители сега 65 лв. лято една и съща консумация енергопестящи уреди. Токът поскъпна ми отговаря операторка. Добре госпожо, но ток е поскъпвал 3 до 4% месечно, годишно 48%, за 20 години 96%. Откъде идват 200% на година поскъпване. В цял свят фото и перки паднаха драстично цените. Козлодуй миналата година над 3 милиарда печалба. Сложиха зелени емисии на ТЕЦ2 и оскъпиха с 200% цената на ток от ТЕЦ, стана непродаваем, Василев увеличи квотите. Чака ни двоен ценови шок 2026 евро и ток борса, оттам всичко по веригата, храни, ток, вода, парно.
  • 28 да де

    3 25 Отговор

    До коментар #26 от "Име":

    и колко да са умни , примерно да не отчитат при напрежение под 220 волта ? ама тия ще получат инфаркт като няма нищо за плащане
  • 29 Загадка

    4 25 Отговор
    как при 4% ток увеличение веднъж годишно, за 20 г. ток реално е поскъпнал с 200-300%? По техни сметки излиза, че увеличението е петнадесет процента годишно. Ако 2000 сме плащали 15-20 лв. на месец, сега плащаме 65-75 лв на месец, лято. Как бавно ни сваряваха, първо ни махнаха електромерите от вход жилища, нямаш контрол какво харчиш. Натресоха ни техни електромери, върху които нямаш контрол, исках немски електромер от Германия да го проверят в БАН, не можело. След това потушиха много бързо един скандал, че с новите електромери могат да манипулират сметките за ток при ГЕРБ. Поне от ток можем да се откажем, в Британия има карти и си плащаш ток, само като ползваш, по-скъп е, но дотам са ги докарали. Годишно там загиват от студ в домовете си между 17 и 30 000 пенсионера. ЕРП-тата им раздаваха безплатно ел. одеала. Василев, Василев, каквито бели направи с ДБ, СДС, ЕРБ, ДПС, такова чудо не е било, ток, вода борси, инфлация 60% храни, услуги, мобилни, евро. Но с еврото това е тоталното унищожение на този народ.
  • 30 Полит коректно

    4 25 Отговор
    Докога ще търпим тази гейско-мутренска сглобка да се гаври с изнемогващия български народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове