Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 16:49 1 146 20

Владислав Горанов: Механичното сливане на НАП и Митниците не е невъзможно, но крие много рискове

  • владислав горанов-
  • нап-
  • митници-
  • механично сливане-
  • рискове

Основният въпрос, който трябва да си зададем днес, когато коментираме тази тема, е кое налага точно днес да се поставя в ситуация на политическа несигурност, да тръгнеш да реформираш толкова сериозно приходните стълбове на държавата, е меко казано авантюристично, коментира бившият министър на финансите

Владислав Горанов: Механичното сливане на НАП и Митниците не е невъзможно, но крие много рискове  - 1
Снимка: bTV

Спомням си, че в 2015 г. имаше една ситуация, при която службите разкриха доста сериозни злоупотреби на един от граничните контролно-пропускателни пунктове, в който бяха замесени много служители на Агенция “Митници". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Владислав Горанов, бивш министър на финансите.

"Именно това беше повод да се повдигне дебатът за сливането на “Митници" и НАП по наше време. Но много бързо след това стигнахме до извода, че подобна промяна изисква значителна подготовка, изисква значителни усилия и би могла да доведе до временно разстройване на функциите на приходните администрации. И оттам загуба на сериозен ресурс за определен период от време, докато се напаснат двете системи, които по същество администрират различни процеси и до голяма степен различни публични вземания и имат различна система и организация на работа. Те работят и по съвсем различно законодателство, дотолкова, доколкото голяма част от митническото законодателство е хоризонтално европейско, тоест, законодателство, което е на база регламенти на Съвета или на Европейския парламент", каза Горанов.

Според него, механичното сливане не е невъзможно, но действително крие много рискове. Той си спомня и анализи, които тогава са се правели, и които са показвали, че подобно сливане, би могло в краткосрочен план да донесе загуба. Към онзи момент изчисленията са показвали около 800 млн. пропуснати приходи, заради организационни проблеми, свързани с обединението на двете администрации.

"Така или иначе, мотивацията със сухопътния “Шенген", доколкото е валидна тя, касае граничният контрол, свързан със събирането на мита. От там нататък другите функции на митническата администрация се запазват и поне не сме видели стратегия за тяхната промяна. Основният въпрос, който трябва да си зададем днес, когато коментираме тази тема, е кое налага точно днес да се поставя в ситуация на политическа несигурност, да тръгнеш да реформираш толкова сериозно приходните стълбове на държавата, е меко казано авантюристично. И не съм убеден доколко целта на този анонс от страна на правителството не е по-скоро свързана с елегантен опит да се заличат темите, свързани с пропуските на приходните администрации. Пропуски, които се материализират през показателите за изпълнение на бюджета", каза още Владислав Горанов.

Могат да се намерят аргументи “за" подобно сливане, то не е невъзможно, но трябва да бъде придружено от доста сериозен анализ и тези аргументи да не са механично сведени до махането на двама-трима, пет човека от общата администрация на двете звена, смята още бившият финансов министър. И можем само да гадаем какви са аргументите в полза на сливането и съкращаването на практика на един висш ръководител, какъвто е шефът на Агенция “Митници" и свеждането на ръководството на приходната част на държавата до едно физическо лице, в случая директорът на общата структура, която би могла да бъде създадена, без да видим тези синергии, тези планове от страна на правителството разписани.

Горанов още веднъж повтори, че има доста рискове, които трябва да се калкулират, рискове, свързани с това, че в момент, в който стартира такава мащабна реформа и докато се провежда тя, администрацията е така настроена като начин на работа, че обикновено в периоди на сериозни сътресения тя забавя своите темпове, което неминуемо ще се отрази и на приходната част на бюджета по естествен път.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    19 0 Отговор
    Защо го публикувате този ???
  • 2 Пенчо

    6 0 Отговор
    Вместо двебанди клати.урци ще станат три!!
  • 3 Ефрейтора

    13 1 Отговор
    Тоя като го видя и ми се ускорява перисталтиката!!!!700 милиона…….
  • 4 Бгто

    12 0 Отговор
    А някой знае ли защо митничарят от Хасково който беше заловен с 15кг марихуана е пуснат УСЛОВНО.Това е човек който убива нашите деца
  • 5 Баце

    12 0 Отговор
    Този не го познавам.
  • 6 Ама Владиславчо

    14 0 Отговор
    Ти кой беше, че чичо Ставри пита за теб, а Черепа има да те черпи с дубайска баклава. Много пъти.
  • 7 гост

    13 0 Отговор
    Тази гнида от къде изпълзя?
  • 8 КОЕ НАЛАГА СЛИВАНЕТО?

    7 5 Отговор
    АМИ ТОГАВА СПЕЦОВ ЩЕ СТАНЕ НА4АЛНИК И НА ДВЕТЕ АГЕНЦИИ, А СЕГА КРАДЕ САМО ОТ НАП И ПАРСАТА НЕ СТИГА И ЗА НЕГО, И ЗА КИР4О, И ЗА КОКОР4О, КАМО ЛИ ЗА ЛОРЕР!
  • 9 Красимир Петров

    4 3 Отговор
    ПП и ДБ искат сливане за да може Спецов да ги управлява.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 макдоналдс тръмп

    3 0 Отговор
    най големия страхливец в територийката,при споменаване на името на чери тоя се нас.ра
  • 13 Свищовски

    4 0 Отговор
    Айде митниците изгоряха. Отиде келепира. Спеца ще хваща тоягата. Пък тоя бездомният, дето привлича железни предмети, да спре да ръси селски интелект, че ни идва в повече.
  • 14 Бамбука

    5 0 Отговор
    Изпапка ли кинтите от Божков ? Ще има да теглиш.
  • 15 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 0 Отговор
    Ше требе да търсим нови протежета за нашите кражби
  • 16 Миши

    4 0 Отговор
    Този вместо да е в затвора, най любезно е канен от лизачи по разни предавания.
  • 17 Абе аз да питам

    4 0 Отговор
    за един приятел...

    Ко стана с апартамента?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този

    1 0 Отговор
    Намагнетения престъпник няма срама да се показва ,че и мозък да ръси.В продължение на 5 години не беше забелязал какво става в комисията му по хазарта уж.Пък сега много активен.По-умни от него като професор Бобева казаха,че е добре.Ти ако много разбираше няма да си аут.Ти който даваше на олигарсите и гербавата ви шайка на края на всяка година подарък милиони наши пари.А за пенсионерите се стискаше и подиграваше,че няма да раздаваш със самолет.Но от джипката за магистралите спущаше авансово кеш,кеш,кеш...Сега пак всички плюят ПП-ДБ,защото МФ има резултати,за които вие само може да мечтаете И от злоба и злъч да се покажете ,че токсичната омраза към народа я имате.Ти на кого се периш и държиш важно,бе мутроселяк?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол