Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 15:56 1 908 26

Либерализацията на пазара на ток: От 1 юли не КЕВР, а правителството ще определя цените

  • цени на ток-
  • кевр-
  • либерализация

Трите ЕРП-та - "Електрохолд", И ВИ ЕН и "Енерго про", ще трябва да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените доста варират

Либерализацията на пазара на ток: От 1 юли не КЕВР, а правителството ще определя цените - 1

Новият начин на определяне на цените на тока за бита при предстоящото либерализиране на пазара беше обсъден в енергийния регулатор, съобщи БНР.

Новата наредба предвижда от 1 юли тази година цените да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега

Бъдещата либерализация на пазара на тока за бита частично от това лято и пълно от 2026 година, както и приемането на промяната в Закона за енергетиката наложиха измененията в Наредбата за регулиране на цените на тока. Тези промени предвиждат Министерският съвет, а не регулаторът да определя базовата стойност на електрическата енергия. Как и на каква база ще се определят тези цени обаче предстои да се изяснява.

Същевременно три електроснабдителни дружества - "Електрохолд", И ВИ ЕН и "Енерго про", ще трябва да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените доста варират. Затова е предвиден механизъм за компенсация. Ако цената на свободния пазар е по-висока от определената за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

В обратния случай, ако токът на борсата е по-евтин, трите енергодружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд.

Аргументът на Комисията за енергийно и водно регулиране е да няма социални сътресения, като се осигури по-плавен преход от регулирани към пазарни цени на тока. Още повече, че определената базисна цена ще важи за всички битови потребители, а не само за енергийно или социално бедните. Засега този механизъм е заложен само за преходния период от година и половина, като този срок може да бъде удължен с промяна в закона.

От регулатора припомнят, че освен стойността на енергията, крайната цена на тока включва и тарифи за пренос и разпределение. На този етап потребителите не би трябвало да променят нищо, а новият начин за определяне на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и досега, електроразпределителните дружества.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще падат

    28 1 Отговор
    Тикви и Сапунени тикви. Ако дигнат тока още.

    Коментиран от #6, #8

  • 2 БОЗА

    30 0 Отговор
    Е нали беше пазарна икономика-кво стана...пак държавата определя цени...па и доскоро КЕВР си беше ДКЕВР...игрички на малки вратички,а...гиди мискини недни... накрая на хората ще им прекипи и ще има български бейзбол съ сопа май...;-Х

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 3 Сталин

    33 1 Отговор
    Борсата - инструмента за спекула на евреите,чакайте цената на тока да скочи двойно,евреите ще събират пари за ционизма и Израел ,а гоите ще стоят на студено
  • 4 Бай Ганьо

    36 0 Отговор
    Борсата е чистата спекула - наместиха посредници, които нищо не произвеждат, но търгуват с маржове и правят печалба от въздуха - чиста работа. А тия мискини ще прикриват далаверата като допълват цените от бюджета, тоест пак с нашите пари. Перфектна схема - и всичко законно.
    Де сопа, де...

    Коментиран от #7

  • 5 Много

    0 15 Отговор
    разумно !
  • 6 Пешо

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ще падат":

    е това не е ли намеса на свободния пазар от изпълнителната власт?! демокрацията е смао на думи и прах в очите на хората..... кой не скача е червен...така викаха
  • 7 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ганьо":

    същото е с въглеродните емисии.... боркаса и нек .... борсата като цяло. икономиката от 90те и края на "комунизъма"
    едни наши фирми на входа и едни на изхода и ако правителството не слуша икономиката рязко се влошава..... после става виденова зима ... и и т.н..
    Сега е същото .само дето кокорчо го каза....Бедните да го д.... и то в парламента
  • 8 Акула

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ще падат":

    Факт
  • 9 гост

    18 0 Отговор
    Гулю, гулю, гулю ! Търпи народе ! Долната част на гърба да ти е яка, защото когато гласуваш и не гласуваш мислиш с нея!
  • 10 13675

    19 0 Отговор
    Явно, теия не знаят,че държавата е народа и ако народа реши, че няма да плаща ме луди пари за ток защото някой е обещал на някой си, че ще си пълни ДЖОБА НЕМА ДА СТАНЕ..... ЩЕ ПАДАТ МНОГО ГЛАВИ..... ОЧАКВАЙТЕ СКОРО
  • 11 минзухар

    24 0 Отговор
    ХОРА , това е измама , нищо не налага излизане на свободния пазар . Политиците са собственици на фотоволтаици и искат да дерат хората и да си пълнят джоба години наред . Осъзнайте се ! Протести до дупка ! Българина протестира когато му бъркат в джоба , а сега направо ви тарашат всички джобове . Цялата дтржава трябва да е на площада .

    Коментиран от #21

  • 12 Супер

    9 0 Отговор
    Тези от регулатора "Специалисти" на държавна служба безработни да отиват . Без това бяха корумпирани и изпълняваха поръчки на този и онзи
  • 13 Българина

    18 1 Отговор
    Ще ви го кажа простичко , нищо че по телевизора ще говорят колко е хубаво .Ако тази зима сте плащали 200 лева за ток , другата зима ще е между 400 и 500 лева .

    Коментиран от #18

  • 14 младеж

    13 0 Отговор
    Без бой няма да стане работата
  • 15 На енергийната борса

    9 0 Отговор
    Да се допускат само производители само. И всеки производител да продава само количество което може да произведе
  • 16 кевр

    10 1 Отговор
    Парите които крадат КЕВР да ги получава АЕЦ и ще падне цената на тока
  • 17 Гкккк

    12 0 Отговор
    Е това вече ще е ...... началото на края!!!
  • 18 Даже по 5

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българина":

    Даже може х 5
    Много хора не го схващат все още и когато влезе в сила ще стане "весело"!
  • 19 По къси гащи

    9 0 Отговор
    Ясна работата ще се топлим със печки на дърва.
  • 20 Тити

    3 0 Отговор
    Демек новата мафия пред жълтите павета.
  • 21 минзухарче

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "минзухар":

    излизането на еленергията на свободния пазар не е прищявка на нашите сглобкаджии, а е решение на брюкселските зелки и понеже наште са правоверни евроатлантици бързат да се натегнат пред тях... И както винаги, искат да се изпишат по-големи католици от папата... Срокът е от 01.01.2026, но по непонятни причини го изтеглят с година и половина напред! А защо? Може би им се видяха много забогатели българите, особено пенсионерите...
  • 22 Ток

    3 1 Отговор
    На ТЕЦ2 цена без "измамата зелена сделка", беше между 45 и 80 лева мегаватчас, заради ПВУ на Ясен Василев, който повиши квотите на ТЕЦ2, най-евтиният ток стана непродаваем. С изцяло български ресурски и покрил най-много квоти в ЕС 46%, от 32% за целият ЕС. Ето това ни докара Василев. Подари 2 чисто нови платени реактора, за които бяха платени площадка, лиценз, частично оборудване, оставаха 12 милиарда лева за дострояването. Решиха да слугуват на Уестинг за сравнение, 2 реактора на Устинг с краен проект 120 милиарда лева. С неподходящо гориво на Уестинг Василев скъсява животът на Козлодуй и ни напълни д ядрени отпадъци. С още фото и перки пренатоварва системата, за която плащаме ВЕИ-тата да се свържат, купуваме им гарантирано СКЪПИЯТ, НЕЕФЕКТИВЕН ЗИМА и ОТРОВЕН ТОК-фото унищожава земя, перки -променят въздушни течения, убиват птици, нисточестотни вредни вибрации за хора, делфини, китове,животни, тонове пластмаси, перки, бетони железа, които се заравят в земята с 15 г. живот. На печелившите честито. Готвят се да унищожат Черно море. Заради тях гарантирано изкупуване на тока им, плащаме 230 лева мегават час. Къде са 40 лева мегамат час, къде са 230? Миналата година цени борса стигаха и до 800 лева. Глад, студ и мизерия. А идва евро.
  • 23 На борса

    1 1 Отговор
    ни изпрати еднолично Василев. Заради ПВУ, както и закриване ТЕЦ2, повиши квотите. За да прилапа няколко милиона, унищожи индустрия за 90 г. напред, за стотици милиарди. Не го опрвдавайте този майцепродавец. Не беше задължително да отиваме догодина на борса и закриваме ТЕЦове. Виж Германия, Полша. Защо се скара Сглобката, за пари, за подизпълнителите на Уестинг, където има отромна далавера и комисионни. А идва новата далавера 4 милиарда перки в морето, унищожени туризъм, риболовство, хотилиерство, биоразнообразие, и за капак тонове пластмаса, желязо и бетон след 15 години, където няма къде да съхраняват.. И пак да не ходим на избори, понеже сме много уморени. За справка вижтее новият доклади, Технически Университет Чалмърс, Доклади Мин. енергетика САЩ, Американска Асоциация по ветроенергетика, Германия доклади,Меж. научна Асоциация Principia Scientific International, Канада, Австралия, Доклади на Веолия SA, блумбърг, scientificamerican, даже Румъния изготви доклади. И само нашите нагло лъжат, че проблеми с Перките няма, има и то сериозни.
  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    Скачахте за банани 89 а, скачахте !

    Ша има дране и щавене на сухо !
  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    1 лв/KWh за добре дошли.

    Избирайте пак киртаци и краварски прислуги !
  • 26 Пурко

    1 0 Отговор
    Загазихме го. 35 години не случихме на правителство. Пак ще ни опразнят джобовете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове