Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 06:27 1 384 29

НС гласува проекторешенията за изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

  • аец козлодуй-
  • парламент

Парламентът трябва да даде мандат за започване на разговори с компания, която евентуално ще изгражда 7 и 8 блок на атомната електроцентрала

НС гласува проекторешенията за изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ - 1
Снимка: АЕЦ

Очаква се днес депутатите в парламента да разгледат и гласуват проекторешенията за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, предаде NOVA.

Вчера предложението за включване на извънредната точка в дневния ред на парламента не беше прието. Народното събрание трябва да даде мандат за започване на разговори с компания, която евентуално ще изгражда 7 и 8 блок на атомната електроцентрала.

Интерес имаше от 5 фирми, но комисията, която преглежда документите е установила, че само южнокорейската „Хюндай“ покрива всички изисквания. Затова от ГЕРБ и ДПС предлагат нея. За да има конкуренция обаче от „Продължаваме промяната-Демократична България“ искат да се включи още една в разговорите - американската „Бехтел“, която не беше одобрена при разглеждането, защото участвала с дъщерно дружество. Именно заради спора бяха предложени две различни проекторешения, които да бъдат подложени на гласуване в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 3 Отговор
    240 от тях си нямат халхабер от ядрена енергетика, ама ще решават ❗🥸❗

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Носете си маски

    25 1 Отговор
    Ако продължават така, е добре да препоръчат на аборигените да си разчистят мазето и да си купят йод на таблетки.
  • 3 Мхм

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А бе вяжното е че карат хюндай някой от тях имим се струва ок
  • 4 да де

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Единственото хубаво в случая, че ако стане авария депутатите и техните семества ще светят като всички нас.
  • 5 хаберих

    11 2 Отговор
    Блондинка е на разпит в полицията:
    - Защо отровихте съседите си?
    - Защото във ветеринарната аптека ми казаха, че ще е най-ефикасно, ако тровя хлебарките едновременно със съседите си!
  • 6 Спестяват крайната

    24 3 Отговор
    цена. Която по западни цени ще излезе към 120 милиарда лева под ръководството на Уестинг, и превръщането на България в ядрено сметище. Много дела трябва да се заведат, като се почне от Костов, Кунева, от Станишев 2009, който не подписа изпълнителят на Белене, и Договорът щеше да стане необратим до Борисов, ПП, ДБ, СДС и ДПС. За справка довършването на Белене щеше да струва 12 милиарда лева, с платени реактори, лиценз, площадка, частично оборудване и прибиране обработено гориво. Отказаният строеж на Белене от Борисов 2012, Ердоган го започна, първият реактор вече работи. Вижте документите, не подписът на Орешарски стои за отказ на Белене-той искаше да продължи строежът, а на зам. министър на Борисов ГЕРБ. Много осъдени трябва да има, включително ПП и ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС. Вмомента се карат за подизпълнител на реакторите. Далаверата е огромна, комисионните също. Заробиха ни, цените на далаверата Козлодуй ще бъдат непосилни. А идват още далавери Перките в Черно море. Народът плаща, те прибират комисионните. Догодина на борса ток.

    Коментиран от #19

  • 7 Асошиейтед прес

    9 1 Отговор
    Кога планират да я пуснат в експлоатация??
  • 8 В САЩ

    16 2 Отговор
    пуснаха реактор на Уестинг след 30 години, отромни проблеми, заради тях Уестинг фалира. В Китай над 20 г. проблеми, реално смениха цялото оборудване, за да тръгнат реакторите. И ни превръщат в сметище за едрени отпадъци, малко, но от сърце. А сега започва краят на живота на първите фото оборудване в България. Цялото амортизирано оборудване ще бъде зарито в земята. Перките, също.
  • 9 Ясно е

    20 2 Отговор
    Ще изберат американската Бехтел , ако ще и дарадонки да им предложат. Не знам , защо се правят конкурси. Тези са обсебени да са слугинаж на краварите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Трябваше да има АЕЦ

    12 1 Отговор
    когато беше 12 милиарда. Защото тези 120 милиарда лева, няма кой да ги плати, за да се изплати тази сума, цените ще са непосилни. И много хора ще се отказват от енергия. А има Турция, от която енергията ще е в пъти по-евтина. На тези цени, с тези проблеми, Уестинг в Козлодуй е безсмислен гьол и сметище за ядрени отпадъци, при наличие, че съседите ни ще имат в десетки пъти по-евтина енергия. Разбира се, САЩ ще ни задължат да изкупуваме непосилната енергия като цена от Уестинг, и тогава хората ще преминат на собствени енергоизточници. Нищо не направаха, не и на тези цени.

    Коментиран от #14

  • 13 Лобизъм на Посолството

    13 1 Отговор
    ППДБ натискат за Американската фирма, под инструктаж от Посолството. В никакъв случай да не им се разрешава. САЩ ни прецакаха със самолетите, колко пъти още?
  • 14 Акула

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Трябваше да има АЕЦ":

    Вярно
  • 15 Чавдар Бойков Видин

    6 3 Отговор
    Какви са тия треторазрядни гаражни фирми?
  • 16 Питаме

    13 1 Отговор
    Народните предатели да кажат къде ще се складира ядреното отработено гориво?
    Освен бежански лагер благодарение на Денкофф ще станем и депо за ядрени отпадъци.
    Вярно ли е, че се оглеждат терени в Добруджа и Южна България?
    Някой от пиещите мазно кафе да излезе и да каже
  • 17 Гай Турий

    13 1 Отговор
    Платените кози агенти заробват България с прескъпи американски експериментални реактори. Подаряват цял АЕЦ и ни загробват за век напред с американски гнет. Тая измет на народен съд.
  • 18 сарагоза

    4 1 Отговор
    Важното е кои от нашите деПУТАтчета Кенет Мартен ще стисне силно за то.ките,ако въобще някой от тях имат, и по този начин изборът е ясен.Той е дошъл тук с ясна цел.Половината му е постигната и знаем много добре където е стъпил след него какво е ставало.
  • 19 точно така е

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Спестяват крайната":

    Прав си, обаче има и светлина в тунела която засега все още не се вижда...........хубавото е че тази година започват сериозните природни катаклизми, които ще променят много облика на планетата, а някои от нашите "скъпи приятели и съюзници" от запад буквално ще изчезнат от картата............краваристан скоро няма да го има, както и някои от другите западни кочини (неслучайно те ще бъдат ликвидирани)! България и като цяло Източна Европа ще бъдат леко засегнати от този апокалипсис, който ще бъде израз на Божието наказание към човечеството за всичките му грехове и престъпления! Така че всички сметки и планове които се правят сега няма да се изпълнят, България ще бъде слабо засегната от природните бедствия и ще оцелее, а с помощта на братска Русия тук отново нещата ще тръгнат напред! Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ ще въведе ред и справедливост на Земята и ще оцелеят само тези хора и народи, които могат да допринесат за по-доброто духовно развитие на човечеството, другите ще бъдат унищожени като отпадък от който планетата и Вселената няма нужда и само пречи! С досегашния крайно вреден модел на съществуване на човечеството ще се приключи много скоро!
  • 20 горски

    3 1 Отговор
    Руски реактор,шотландско уиски,американски коли,турска баклава.....забравих и украински проститутки...
    Това е стандарта...останалото е извращения...
  • 21 Тези идиоти, така ще набутат децата ни,

    6 2 Отговор
    че цял живот ще изплащат тези блокове, ще станат роби на краварите! Сега ще се дадат луди пари да се купят, а след това ще се дават вечно луди пари, някой да съхранява отработеното гориво, заробваме се сами!? Прочетете книгата "Тежки времена" на Дикенс и ще разберете западната политика на капиталистите-първо нещо ти дават евтино, и после постепенно те заробват. Четете и гледайте какво става по света, и тогава решавайте какво ще оставим на децата си!
  • 22 Нормален българин

    6 0 Отговор
    полуграмотни дебили мутри нищо неразбиращи от енергетика се бият за поредната далавера, а българите ще плащат ли, плащат техните идиотщини.

    Коментиран от #26

  • 23 00001

    7 0 Отговор
    Каква е тази страна в която Парламента решава дали, кой и как ще строи Атомна Централа? Депутати които не могат без чужда помощ да си въжат връзките на обувките.Единственното което владеят е ако има на някой човек или компания парите да лежат наоколо да му ги окрадът за друго не стават. Уестингхауз е фалиран от Шоо Груп и Стоун и Уебстър. По точно Стоун и Уебстър, Уестингхауз купуват СУ в Юни 2017 за 225 милиона долара, а в края на годината при годишния Одит се установява че Стоун и Уебстер има почти 8 милярда дълг, така задлъжнява Уестингхауз, като компания майка.Бектел може да построи централата много побързо и добре от Хюндай. Бектел е построила 155 Централи в света.Като искате по бързо и евтино построени централи ,направете проект в Белене и на други няколко места от 300 МВ модулни реактори на Хитачи BWRX-300 Small Modular Reactor, 680 милиона за един модул когато са построени като група за спстяване от мащаб, и 1.1 милиард построени всеки единично и отделно, за 3 години срок на построяване..Навсякъде тези договори се правят от компаниите и техните експерти.в България обаче депутатите са Ядрени Физици и Инжинери, Техници,Конструктори, Мениджъри, Банкери и всичко друго помежду им. Като единственните доказани способности на депутатите са да се наядът, отидат в тоалтната, напият , наееет, до излъжат и окрадът някого.От НС произлизат всички злини за Българите, те са изпълнителна власт, те са законодателна , те са законоприлагаща власт. разделение на
  • 24 М Константинов

    6 2 Отговор
    кажете къде по света краварите са направили нещо полезно за хората, освен грабежи, войни и икономическо робство.
  • 25 1234

    1 0 Отговор
    Два района в България са подходящи за погребване на радиоактивни отпадъци –
    Дунавската равнина и Югоизточна България!
    ……..
    Това става ясно от отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Джевдет Чакъров до енергийния министър Румен Радев. Депутатът пита дали в националната енергийна стратегия на България ще залегне изграждане на хранилище за дългосрочно съхраняване на отработено ядрено гориво и ако да, правени ли са проучвания дали има подходящи за това места и кои са те.
    …..
    В резултат на задълбочен преглед на данните от геоложките проучвания, по предварително заключение, районите с подходящи по химичен състав скали са – гранити в Югоизточна България и мергели в Дунавската равнина.
    Тези са луди бе!
    ………………….
    И още малоумщина оказва се, че …
    Избраната Hyundai търси финансиране за реакторите в „Козлодуй“?!?!
    „Hyundai Engineering Construction Co.,Ltd., избрана да строи 7-и и 8-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, разговаря с корейското правителство и корейските държавни банки за финансиране на проекта. От компанията обаче заявиха официално, че се опасяват от потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти.“
    АЕЦ на България ще е собственост на Южна Корея и ще погребва радиоактивните отпадъци у нас?!
    Нямаме думи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ако имахме

    2 0 Отговор
    Политици с глави на раменете си, и малко достойнство. Сами щяхме да договорим заемите към банките, конкурси, фирми реактори, условия. Както бяха казали колеги, ВъЮпиюща некомпетентност, липса на минимално усилие, да работиш, на постовете, за които народът е гласувал доверие да си там. Леви, десни, няма значение.. Независимо от коя партия. Бидейки Човек с полагащи началото бизнеси, 50% от безсънните ми нощи и проектите са били да избера инвеститори, изгодни условия банки, по възможност да прехвърля рискът на подизпълнители. Една женичка гледаща козички в планината, има повече усет към бизнес, спрямо неоялото се, цинично, алчно и некомпетентно управление. Малко се зарових в бизнес с фото, и видях проблемите и на производители-български, чуждите не ме интересуват, и на потребители. Изводът е един- Управляват ни мързеливи, алчни и некомпетентни нищожества-34 години, независимо дали са БСП, СДС, ДБ, ПП, ГЕРБ или ДПС. Ако народът на България от миньора до ядреният физик, не осъзнае, че ни управляват алчни нищожества, България загива. Така е и със ЗЛАТОТО на България, друг печели от Златото ни в Банка Англия, защото някой елементарно не се е потрудил да извлече дивиденти за България.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 2101

    1 0 Отговор
    Трябва хранилище за нискорадиоактивни отпадъци, хранилище за средно и високорадиоактивни отпадъци и хранилище за отработеното ядрено гориво което не е отпадък а е ценна суровина за бъдещите реактори.
    Руснаците имат работеща технология и с плазмено горене преобразуват ниско, средно и високорадиозлтивните отпадъци в безопасен продукт с много малък обем. Отработеното ядрено гориво си го вземат безплатно за обработка. Кой от кандидатите предлага това?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове