Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 18:17 2 932 26

Съдия Атанас Атанасов: Еврото и Нотариуса са имали покровители на много високо ниво

  • съдия-
  • атанас атанасов-
  • нотариуса-
  • пепи еврото

Политиците са отговорни за всичко

Съдия Атанас Атанасов: Еврото и Нотариуса са имали покровители на много високо ниво - 1
Снимка: бТВ

Ситуацията в момента е част от серията скандали, които продължават десетки години и които говорят за това, че върху съдебната система има нерегламентирано влияние, част от което идва от политиците. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съдията в Софийския градски съд Атанас Атанасов по повод реформирането на съдебната система след разкритията на корупционните практики на Петър Петров - Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

Начинът, по който е оказван натискът върху съдиите, показва, че тези лица са имали съучастници или покровители в тези институции и те са били на много високо ниво, добави той.

Натискът върху колегите е бил организиран и чрез медийна атака. Това значи, че атаките са били съчетани. Това е нещо, което вече сме виждали. Сегашните събития много ми напомнят на събитията през 2015 г., когато се обсъждаше конституционната реформа. Тогава в определен кръг медии започна кампания срещу активни членове от Съюза на съдиите. Тогава имаше открити форми на сплашване и към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, отбеляза Атанасов.

Ако тази криза не бъде овладяна, сривът на доверието в правосъдната система ще е катастрофален. Единственият шанс за това е парламентарната комисия, каза още магистратът.

Политиците са отговорни за всичко - те са отговорни за конструирането на съдебната система, както и за това как да се реагира, когато има структурен проблем. От десетки години се говори, че структурирането на съдебната система в България не отговаря на определени стандарти, заяви Атанасов.

По повод информацията за корупционни практики на групите на Петър Петров - Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, магистратът посочи: "Предполагам, че са съществували много назад във времето, а сега просто са станали много видими".

Предполагам, че преди това не е обръщано достатъчно внимание. За тази група, за която сега се говори (групата на Нотариуса – б.ред.) има данни от много отдавна, но в публичното пространство се разбира едва през 2020 г. когато има сигнали за натиск над съдиите Цариградска и Лазаров от представители на тази група. След това се появяват разследванията на Антикорупционния фонд за станалите известни двете групи за натиск в съдебната система. Тогава пак не е известно да имало някакво действие от страна на институциите. А във всеки един случай става въпрос или за измама, или за опит за влияние, което също е тежко престъпление, но пак не е последвало разследване. Явно е, че институциите са бездействали в значителен период от време, подчерта Атанас Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майка

    32 1 Отговор
    Ние това го знаем-нямасмисъл два месеца да дъвчете едно и също.По-скоро обявете имената на "защитниците на правото",които са ги покровителствали
  • 2 Всички знаят схемаджията

    39 3 Отговор
    Бойко Методиев Борисов
  • 3 Дрън дрън та пляс

    23 1 Отговор
    Много вине страх да го кажете това име
  • 4 Тома

    23 2 Отговор
    И имената са цацата каскета тиквата мамута и полковник сава
  • 5 Падне ли ми емигрирам завинаги

    7 2 Отговор
    На вас създраве в родината
  • 6 бандера

    17 2 Отговор
    Покровителите са двама - Буда Методиевич и Дебелияр феномен. Все деца на подчинената на Москва ДС!
  • 7 Сталин

    18 2 Отговор
    Тулупа и Прасето
  • 8 Сън

    14 2 Отговор
    Проследете от коя година мутрите започнаха да се самоизбиват и ще се разплете, ако има независима прокуратура и съд! Еврото и Нотариуса доказаха, че властта е в мутрите. Надеждата е че ще се самоубиват. Да остане главната мутра.

    Коментиран от #14, #22

  • 9 истина е

    23 1 Отговор
    Боко ,Шиши и Доган командват парада в съда и прокуратурата !!!При тях е заровено кучето ,и докато за на свобода , все ще е така !!
  • 10 тиквенсониада

    22 1 Отговор
    Защо не наречем нещата с истинските им имена - а това е , че без знание , съгласие и одобрение от хора като БОРИСОВ , нищо не може да съществува ! А бизнесът на Еврото и Нотариуса не само е вървял , той е ПРОЦЪФТЯВАЛ ! Щом видяхме как Сарафов и Гешев са ходили и са вземали пликове , досещате се КОЙ ги сложи на поста им ? Какво толкова неясно има - Борисов и Пеевски !
  • 11 Хи хи

    13 1 Отговор
    Много обичам като някой започва да разтяга локуми , но имена и факти ЙОК . Кажете ги тези покровители бе , кажете ги , иначе човек остава с впечатлението , че за нищо не ставате , нищо не знаете , само повтаряте мантри в захлас. Бас ловя , че нищо няма да излезе от тази трънка , но така е като се биеш в гърдите ,че българите били най корумпирани , но доказателства НИКАКВИ , само празни приказки . Омитайте се като не можете да изчистите системата , не сте за там !
  • 12 доктор ОХ боли

    18 2 Отговор
    Защо никой не разследва Бойко и Делян !? При положение , че срещу Шиши , дори Магнитните хора от САЩ ни го казаха ! А при Тулупа от Банкя бяха снимани , записвани , документирани неговите далавери и рекет ! Какво повече да искаме ? Но никой не ги пипа с пръст , ЗАЩО ЛИ ? Защото тези , които трябва да го сторят , са СЛОЖЕНИ от тях , а и ги е страх !

    Коментиран от #17

  • 13 Майора

    4 6 Отговор
    Съдия Атанасов , а вие безгрешни ли сте , с Лозан Панов , когото боготворите?А кскво ще кажете за съдиите спекиращи за пускане предарочно убийци на свобода ли намаляващи присъди! Ами адвокати получаващи тлъсти сум за спиране производства срещу престъпнци и неподлежщи на наказания! Стигс сте настройвали едни срещу други в съдебната система!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смешник съдия

    3 4 Отговор
    Този парашутист на какъв се прави, на циркаджия, не на високо ниво, а на най-високото ниво
  • 16 инж. Ганчо Илков

    7 1 Отговор
    На Съдията е чудно и едва ли не открива Топлата Вода - Връзка между Бизнесмен Олигарх и "Високите Върхове на Власта". Ако се води Статистика на Дарителите с Политическите Проектанти, е възможно Името на Дарителя да се яви от Регистрационния Списък. Това обаче няма да се Случи, защото Правният Надзор на Дарителите ще се противопостави на Корупцията, Олигархията и Квотният Принцип в Съдебната Система, които са под защита на Конституцията.
  • 17 Стамат

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "доктор ОХ боли":

    Никой не разследва Делянчо , защото САЩ не можаха да дадат доказателства след като бяха поискани от нашата прокуратура . И в същото време обясниха , че Магнитски е политически закон , а не наказателен . Но Вие Господине ако имате някакви факти , документи за Баце и Шиши може да се обърнете към прокуратурата , но само с доказателства , с приказки във форума не става.
  • 18 Никой

    4 1 Отговор
    " Ти си го избра ". Забравихте ?
  • 19 пери

    8 0 Отговор
    Всяка вечер някакви хора се упражняват по темата, но ефект никакъв. Докато нещо наистина не се случи и някой не го отнесе ефективно, ще си останем само с празните приказки.
  • 20 И къде са офицерите от дс

    6 0 Отговор
    Хардлайнерите комунисти
  • 21 777

    4 0 Отговор
    И тук "вагиналната сухота" е на 100 %.
    За останалите - на здраве !!!
  • 22 Ген Б.М.Б

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сън":

    Аз ти хващам, те ги пускат !
  • 23 кочо

    8 1 Отговор
    А бе господин съдия кажи ясно и точно че теизи високи нива са борисов доган и пеевски .Други високи нива няма .Научете се да казвате истинските имена на мародерите на държавата
  • 24 Пак празни приказки

    4 0 Отговор
    Тия хора няма да се научат да говорят със имена
  • 25 дом

    4 0 Отговор
    Всички се чудят как да кажат БОРИСОВ и ПЕЕВСКИ, без да кажат БОРИСОВ и ПЕЕВСКИ.
  • 26 Ян Бибиян

    0 0 Отговор
    ,,Браво" г- н съдия за откровеността,но това го знае и баба ми и всички който коментират тук .
    Май само в съдебната система сте с капаци на очите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове