Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 15:03 1 314 11

Раздават 50 милиона лева държавна помощ на превозвачите

  • превозвачи-
  • държавна помощ

Помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. на транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари

Раздават 50 милиона лева държавна помощ на превозвачите - 1

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн.лв. държавна помощ. Помощта е по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл в Република България“, одобрена от правителството.

Средствата ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството след преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2024 г.

Целта е да се подпомогне транспортният бранш в страната, който търпи значителни щети от 2020-та година насам заради световната пандемия от коронавирус, войната в Украйна, глобалните промени в търговските пътища и логистичните вериги, значителното увеличение на цените на горивата и необходимостта от преориентиране на транспортните маршрути, което води до повишени оперативни разходи за фирмите.

По данни от Националния статистически институт в периода след началото на войната оперативните разходи в сектора са се увеличили значително, което оказва сериозен натиск върху финансовото състояние на товарните компании, като застрашава тяхната способност да предлагат конкурентни цени и да поддържат оперативна ефективност.

Приетото от Министерския съвет постановление предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. на транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари. Размерът ѝ ще се определя на базата на пропорционално разпределение, като за база се използват платените през 2023 г. тол такси от автомобили над 3,5 тона, чийто размер е индикатор за обема на извършените превози и ще служи за основа за определяне на размера на държавната помощ.

Предприятията трябва да подават до Агенция „Пътна инфраструктура“ информация за общата сума на платените от тях тол такси за календарната 2023 г. и заявление за подпомагане по образец.

От помощта няма да могат да се възползват дружества, принадлежащи или придобити от по-голяма бизнес група, освен когато може да се докаже, че затрудненията на дружеството не са резултат от произволно разпределение на разходите в рамките на групата и че затрудненията са твърде сериозни, за да могат да бъдат преодолени от самата група.

Не се допуска изплащането на бонуси и дивиденти и осъществяването на придобивания със средства от помощта, както и подпомагане на предприятия, на които са наложени санкции, приети от ЕС.

Помощта ще започне да се предоставя след постановяване на положително решение на Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи. Предвижда се да се прилага до 30.06.2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    6 0 Отговор
    много Градове Нямат градски или между градски между селищен Транспорт Пример ЛОМ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кви са тия глюпости?

    10 1 Отговор
    Че като си платят тол таксите с тая незаконна помощ,нал ще икономисат разходи инак предвидени за толтакси,които ще отидат за девиденти и бонуси,аси финансовите еквилибристики!А шаферите,които са на първа линия да не се надяват за бонуси,първо за девидебти,после бонуси за администрацията им.
  • 4 боко

    6 0 Отговор
    Да дадат но на такива с маршрут,а не на такива - Случаен превоз -
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Карл Маркс

    7 0 Отговор
    Вече нищо не е същото , и капитализъма не е капитализъм , и червените куфарчета не са с агитационни материали пълни
  • 7 Тома

    4 1 Отговор
    Какви загуби търпят след като си вдигнаха тарифите и пак мучо им плати.Сега пък от данъците ни ще направят джакпота

    Коментиран от #9

  • 8 2828

    5 0 Отговор
    Между много градове няма никакъв транспорт. Автобусните линии отдавна са спрени. Вървете да видите какво става в Североизтока! Няма автобуси от/до Русе, Търговище, Шумен, Силистра, Разград, големите превозвачи не влизат в тези градове. Те си знаят само един маршрут София- В. Търново- Варна и не отбиват никъде.
  • 9 2828

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    Точно! От Нова година вдигнаха двойно цената на автобусните билети.
  • 10 Товарните превози

    2 0 Отговор
    са си на печалба и без помощ от държавата! Помогнете на пътническите превозвачи,защото те работят на загуба,а за стария автобусен парк да не говорим!Единствено в София се влагат пари за автобусен транспорт,в провинцията е страшно! Закриват се линии,заплатите са мизерни,шофьорите за 80% пенсионери!Мъка голяма!
  • 11 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    А инвалиди стоят по няколко месеца без пари заради бавния телк
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове