Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 10:37 737 11

Ройтерс: Кристалина Георгиева е съсредоточена върху работата си и не мисли за втори мандат начело на МВФ в този момент

  • мвф-
  • кристалина георгиева

Българката е втората жена, която оглавява МВФ и първата от нововъзникваща пазарна икономика

Ройтерс: Кристалина Георгиева е съсредоточена върху работата си и не мисли за втори мандат начело на МВФ в този момент - 1

С оглед на оставащите само седем месеца от петгодишния мандат на Кристалина Георгиева като ръководител на Международния валутен фонд, тя заяви пред агенция Ройтерс и цитирана от БНР, че не е фокусирана върху това дали да търси втори.

Георгиева отбеляза, че съсредоточена върху настоящата си работа като управляващ директор на МВФ.

"Вижте, имам работа за вършене в момента", посочи тя в кулоарите на среща на финансовите министри и централните банкери на групата Г-20 в Сао Пауло, Бразилия.

"Винаги съм била на мнение, че вие вършите работата, която имате - не някаква хипотетична в бъдеще. Така че ме оставете да си върша работата", отбеляза тя.

Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ и първата от нововъзникваща пазарна икономика.

Евентуалното избиране на Георгиева за втори мандат би отговорило на продължителните опасения, повдигнати от нововъзникващите пазари и развиващите се страни относно американско-европейския двуполюсен монопол в двете водещи световни финансови институции - МВФ и Световната банка.

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Кристалина Георгиева премина като шеф на МВФ през огромни сътресения за глобалната икономика, вариращи от избухването на глобалната коронавирусна пандемия само месеци след встъпването ѝ в длъжност - до руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г.

Тя е съсредоточена върху укрепването на перспективите за средносрочен растеж, който изостава от историческите нива, управлението на текущите предизвикателства, свързани с държавните дългове и насочването на МВФ през сложно преразглеждане на квотите.

Ройтерс напомня, че Георгиева си навлече критики вътре и извън Фонда в началото за натиска си да включи изменението на климата като фактор в докладите за наблюдение на икономиките на страните членки и големия си интерес към нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Тя също така изигра важна роля в осигуряването на големи заеми за Украйна, като помогна да се катализират допълнителни средства, за да се помогне на нейната икономика да устои на напрежението на руската военна инвазия, наблюдаваше обновяването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работеше стабилно, за да помогне на Китай да приеме преструктуриране на държавния дълг .

Георгиева също така преживя голямо лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея, след като прегледа обвиненията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай, докато е изпълнявала висша роля в тази институция.

По това време министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди Георгиева, че ще следи отблизо последващите действия на МВФ и ще оценява всички нови факти или констатации, но отношенията на двете оттогава насам са развили в добра посока.

Съгласно дългогодишно споразумение европейските страни традиционно номинират кандидат за ръководител на МВФ, докато САЩ номинират кандидат за ръководител на Световната банка. И двете работни места се решават в крайна сметка от борда на директорите на големите международни институции.

В края на 2023 г. ирландското издание Business Post цитира премиера на страната Лео Варадкар да казва, че очаква Кристалина Георгиева да се кандидатира за втори мандат начело на МВФ,, омаловажавайки перспективата ирландският министър на финансите Паскал Донохоу да бъде номиниран за поста.

Самата Георгиева беше компромисен кандидат за европейските лидери, които бяха разделени през 2019 г. между бивш нидерландски финансов министър и испански министър на икономиката по повод замяната на напускащия шеф на МВФ Кристин Лагард, която пое управлението на ЕЦБ.

Източници, запознати с процеса, казаха, че изборът ще бъде уреден бързо, след като Европа се обедини около даден кандидат.

Въпреки че мандатът на Георгиева няма да изтече в близките месеци, някои отбелязват, че има смисъл да се вземат решения преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се проведат през април, така че въпросът за лидерството да не засенчи вече запълнения дневен ред на тези срещи.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо поп

    11 0 Отговор
    От написаното става ясно , че ските и са намазани!
  • 2 Дон кУрлеоне

    9 0 Отговор
    За България нищо не е направила
  • 3 Набор

    9 0 Отговор
    А що бе.... дайте и трети мандат...
    Аз съм от нейното поколение и си спомням кога в казармата ни караха с един ,,Мерцедес" без номер отпред баба Цола Драгойчева да ни разказва спомени...докато шофьорът и отвън разтворил широко вратите проветряваше и бършеше седалките:)))
  • 4 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Сталинка ли! Нема такива клекнали мъпети ей.
  • 5 Иванчо Йотата:

    5 0 Отговор
    За народа загуба велика!
  • 6 И тая...

    6 0 Отговор
    ...бая напълни гушката...!
  • 7 ууу3

    7 0 Отговор
    СТАЛИНКА ЛИ ? ТЯ ОТ ИМЕТО СИ , ДАДЕНО ОТ МАЙКА Й , СЕ ОТКАЗА , ЧЕ ТОВАКОЕТО Й НАРЕЖДАТ , НЯМА ДА ИЛПЪЛНИ ЛИ ????
  • 8 Туй кучИ

    2 0 Отговор
    И то си напраело пластики
  • 9 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 0 Отговор
    Тази бабичка е от световните злодеи. Срам ме е, че е българка, срам ме е, че България, я издигна.
    Бойко, Пеевски, Манолова ... причиняват щети на 7 млн българи. Тази бабичка - Сталинка, причинява щети на 7 млрд жители на Земята.
  • 10 Продажна К. Ч. К А!! Напълни си яко

    1 0 Отговор
    Пеликанската Гуша, сега е чакаме да стане Политик някъде!! Тея са Хамелеони!!
  • 11 Артилерист

    1 0 Отговор
    Увредената на куха длъжност КриСТАЛИНа, защото е попречила на Ирина Бокова за шефското място в ООН, не мислела била за втори мандат. Ами тя "благодарността" вероятно се изчерпа и никой не й предлага още един мандат да се трошат грешни пари за голямата й заплата. Колкото пъти я чуя да си отвори устата, толкова повече се убеждавам, че тя няма елементарна интелигентност, камо ли за такава реално изпълнявана висока позиция в МВФ. А и в ЕС. Тя е уреден високопоставен чиновник, който има куп сътрудници за истинската работа. Както е било и е, и с тази Габриел...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове