Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 15:16 2 290 36

Владимир Малинов: Благодарение на "Турски поток" от 2025 г. ставаме основно трасе за внос на руски природен газ в ЕС

  • природен газ-
  • турски поток

След началото на войната Русия спря доставката на газ за България, но властите в София оставиха необезпокояван транзита на руски газ към Сърбия, Унгария, а от там и към Австрия

Владимир Малинов: Благодарение на "Турски поток" от 2025 г. ставаме основно трасе за внос на руски природен газ в ЕС - 1

Очакваното прекратяване на транзита на руски газ през Украйна в края на тази година ще направи газопровода „Балкански поток“ през България основно трасе за снабдяване на ЕС и самата Украйна. Този въпрос е бил коментиран по време на посещението на генералния директор на Генерална дирекция „Енергетика“ Дите Юл Йоргенсен в диспечерския център на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ (БТГ), съобщи euractiv.bg.

България ще стане ключова транзитна страна в дългосрочен план за осигуряване на доставките още за Румъния, Молдова и държавите от Югоизточна Европа.

„След вероятното прекратяване на преноса на природен газ от Русия през Украйна от началото на 2025 г., вертикалният газов коридор през България ще е единственият проект, който може да осигури както необходимия пренос на втечнен газ, така и продължаване оперирането на газопреносната мрежа и подземните газови хранилища в Украйна“, коментира шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС намали драстично вноса на руски газ от над 50% до 15% през миналата година, показват данните на Европейската комисия. Общо 9% от руските газови доставки в ЕС идват през тръбопроводи, а другите количества са втечнен газ. След спиране на украинския газов коридор, доставките за ЕС и Украйна ще трябва да минават основно през България.

България оперира газопровода „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“ – газопровод, който бе пуснат в експлоатация точно една година преди руската инвазия в Украйна. Този проект на Владимир Путин, който имаше за цел да заобиколи Украйна, бе подкрепен от тогавашните лидери на България, Турция и Сърбия – Реджеп Ердоган, Бойко Борисов и Александър Вучич.

След началото на войната Русия спря доставката на газ за България, но властите в София оставиха необезпокояван транзита на руски газ към Сърбия, Унгария, а оттам и към Австрия. Отделно България и Гърция построиха газов интерконектор, който свърза българската газова мрежа с Трансадриатическия газопровод, пренасящ газ от Азербайджан.

Тази връзка дава възможност и за пренос на втечнен газ от гръцките терминали, а през „Балкански поток“ може да се внася втечнен газ от руските терминали.

В момента България и Румъния не използват потенциала на Трансбалканския газопровод, който беше старото трасе за транзит на руски газ от Украйна през Румъния до България преди пускането на „Турски поток“. Идеята на властите в София е посоката на този газопровод да се обърне и България да стане трасе за износ на газ към Румъния и Украйна.

Този проект се нарича Вертикален газов коридор, който е общо проект на газовите оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова и Украйна за разширяване на съществуващите газови връзки помежду им.

„Този стратегически маршрут ще гарантира достъпа до допълнителните количества втечнен природен газ за потребителите в Източна Европа“, казва шефът на „Булгартрансгаз“.

„С изпълнението на проектите за повишаване на капацитетите от Гърция към България и от България към Румъния ще се осигури техническа възможност за пренос на допълнителните количества природен газ, включително от Южния газов коридор и втечнен природен газ, при максимално оползотворяване на възможностите на съществуващата инфраструктура“, допълни той.

Българските власти са обсъдили с Европейската комисия и възможната финансова подкрепа от страна на ЕК за реализация на проектите от Вертикалния коридор. Общата индикативна стойност на двата проекта на „Булгартрансгаз“ от Вертикалния газов коридор е 300 млн. евро без ДДС.

„Търсят се варианти за финансирането на проектите, включително и чрез увеличаване на капитала на дружеството, заемно финансиране, използване на държавни гаранции и европейско финансиране“, казва Малинов.

Проектът за повишаване на капацитета с Гърция ще даде възможност и за увеличаване на доставките от алтернативните източници към Северна Македония, които да покрият между 50 и 80% от дневното на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къв руски

    25 4 Отговор
    Газ в ЕС ве алоууууу,ко трасе ве алоуууу??? Нали има санкциии?

    Коментиран от #16, #23

  • 2 Зевс

    21 6 Отговор
    Това е турски газ, на Султана раята в Анадола го събира пърдейки в широките си гащи :)
  • 3 Трол

    13 3 Отговор
    Ще има едно кранче в министерски съвет и ако от ЕС не слушат много, Денков ще го върти и ще им го спира.
  • 4 Сатана Z

    15 6 Отговор
    Лъжа:” След началото на войната Русия спря доставката на газ за България”
    Спрях да чета след заглавието.

    Коментиран от #24

  • 5 Аз съм веган

    19 8 Отговор
    Нема що! Купихме си фабрика на 8. 09 1944. Дано осъдят тиквата.
  • 6 Това п

    11 3 Отговор
    Това Не ме Интересува! След като Държавата ме краде Най-Душмански! Престъпна Сган!
  • 7 ха ха

    8 7 Отговор
    Пак руска хибридна пропаганда. Ситуацията с газа е както с петрола - заместване. Страни като Китай, Индия и Саудитска арабия купуват руски петрол евтино за собствени нужди и печелят от разликата. Западът няма проблем с това, че печелят стига да не използват парите за финансиране на войната. Примерно, Индия замества другите доставки на петрол с руски за вътрешни нужди и може да реекспортира доставеното от Нигерия или друга страна... Дори това се правече в рупии, докато руските банки не се наводниха с тях. Сега опитват с юани...
  • 8 Той е Руски!

    13 3 Отговор
    Той е Руски! Ама като го купуваш от Турция вече не е Руски! А Турски!
  • 9 Гого

    9 3 Отговор
    Знам само скъп или евтин ...... Други приказки са само за де Били и Кирчо- Кокорчовци
  • 10 ха сега де

    7 4 Отговор
    А какво щеше да бъде ако беше осъществен Южен поток, който според проекта целия щеше да бъде руска собственост на българска територия.
  • 11 имаджин

    3 2 Отговор
    Голям и зеленъ празъ!
  • 12 калмук

    11 3 Отговор
    във водъ гази- жеден оди - що е то? нашенски калмук слуга на чужди гости!! Амин.
  • 13 ВМЕСТО ЮЖЕН ПОТОК ТУРСКИ ПОТОК

    10 2 Отговор
    Все руски газ. И пари поток през Банкя под терасата на хасиендата на един майкопродавец

    Коментиран от #35

  • 14 КОЛКО ХОРА СА ЗА БЕЛЕНЕ...

    5 6 Отговор
    Ще построят не един ами 2 нови реактора с безплатен труд за Родината
  • 15 Що за статия Що за руски газ за европа?

    10 4 Отговор
    Унгария и Сърбия ли е европата?
  • 16 Санкциите

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Къв руски":

    ние си ги сложихме сами! И за газта,и за петрола!Под ръководството на господарите, България с бодри крачки се превръща в бананова република!Да живеем аборигените!На територията!Да живеят"партньорите ни",да ни крадат още по яко,така ние ще ги обичаме още по силно!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Благодарение на Тиквонии Велики

    7 5 Отговор
    а не благодарение на "турски поток"!
    Той хариза на путин 4 милиарда наши пари за сръбско-маджарската тръба!
  • 20 хех

    6 5 Отговор
    Някой сериозно ли си мисли, че следващите 50г. в Европа ще влезе руски газ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Търновец

    7 0 Отговор
    Аз не съм против Руския газ но той пътува от Ямал около 5000 километра а в Персия също има много газ и нефт и само на около 2000 км. Русите дълги години имаха енергиен монополизъм а за нас е добре конкуренция в доставките
  • 23 Митрофанова ясно каза, че

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Къв руски":

    "санкции" има само в медиите!
    Стокооборота между България и Русия даже се е увеличил.
  • 24 България подготвя дело срещу Газпром

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    за спрения газ бе дбил!

    Коментиран от #33

  • 25 Глупости!

    5 5 Отговор
    Какво ще снабдявате, след като първо този тръбопровод няма нужния капацитет и второ повечето държави се ориентираха към втечнен газ благодарение на "гениалността" на другаря Путин!
  • 26 Това за

    1 0 Отговор
    хвалба ли е бе,....не знам как да те кажа,за да не ме изтрият?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 незнайко

    1 2 Отговор
    ( ставаме основно трасе за внос на руски природен газ в ЕС ) Нали запада не иска руски газ ? Как така ще го транспортираме ? Нали има санкции ? Или всичко е само и само да угодят на САЩ ?

    Коментиран от #30

  • 30 питай май ка си

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "незнайко":

    тя е по гаza
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ПО БАЛКАНСКИ ПОТОК

    1 0 Отговор
    Спокойно може да тече азерска и арабска газ....няма никакъв проблем газта да не е руска.
  • 35 ПО ТУРСКИ ПОТОК

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ВМЕСТО ЮЖЕН ПОТОК ТУРСКИ ПОТОК":

    Може да тече и НЕРУСКА ГАЗ...от арабите и азерите....само БСП комунистите се правят че не знаят.
  • 36 НЕРУСКА ГАЗ

    1 0 Отговор
    Тече по турски поток. Ние само лапаме комисионни от трансфер на арабска и азерска газ за....ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове