Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 09:44 875 20

Експерт: В последните месеци Европа стана лидер в помощта за Украйна

  • войната в украйна-
  • бтр-
  • тагарев

Боеприпасите са най-съществената помощ, която България оказва на Украйна. България не ги подарява, а оръжейните заводи ги продават, коментира Пламен Димитров

Експерт: В последните месеци Европа стана лидер в помощта за Украйна - 1

До дни се очаква да изпратим БТР-ите, които обещахме на Украйна. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той опроверга информацията, че ще изпращаме войници в Киев и бе категоричен, че отказва да подаде оставка.

"Решението беше взето преди два месеца. Предполагам, че са тежки машини и не е толкова лесно да ги транспортират. За общата картина на войната в Украйна няма значение дали тези 40-годишни БТР-и ще стигнат в края февруари или началото на март. До няколко дни ще бъдат изпратени. Боеприпасите са най-съществената помощ, която България оказва на Украйна. България не ги подарява, а оръжейните заводи ги продават", коментира за Bulgaria ON AIR Пламен Димитров от Информационен център на Министерството на отбраната.

Според него страната ни е застрашена от руската агресивност и трябва да знаем, че Русия има само една армия. И от това кой ще спечели войната, зависи степента на заплаха за българите и Източна Европа.

Бившият министър на отбраната Николай Свинаров не смята, че има забавяне с БТР-ите, а ако има такова - то не се дължи на министър Тагарев.

"Опитите за неговата смяна говорят за задкулисни идеи за промяна на българската политика по отношение на Украйна, което най-много ме плаши. На министър Тагарев в предишния кабинет му се искаше оставката преди да е станал министър. Хубаво е да помним тези неща. МВР за първи път провежда подобна операция, няма опита на Министерството на отбраната. Тези БТР-и едва ли ще обърнат хода на войната", заяви Свинаров

Според него големият въпрос е Украйна да бъде снабдена с въоръжение и техника.

"Президентът Зеленски призна, че България оказва необходимата помощ според своите възможности. БТР-ите ги иска, защото му ги предложихме и той няма да каже "не". Той иска въоръжение, техника, ПВО системи. Забавянето не е българско, то е на Щатите със спряната помощ от Конгреса. Забавянето е на някои от европейските държави. Зеленски иска да има помощ навреме, подчерта бившият министър на отбраната.

По думите му България има действащо въоръжение, в това число и ПВО системи, което бихме могли да предоставим, но само при условие на замяна. Държавите членки на ЕС не направиха достатъчно по отношение на замяната, отбеляза Свинаров.

"ЕС се беше ангажирал да достави 1 млн. боеприпаси до март тази година. Вече беше официално обявено, че не може да изпълни тази цел, защото няма достатъчно голям производствен капацитет. В това отношение е важна ролята на България да увеличи този производствен капацитет, възползвайки се и от фондовете на ЕС. Голямата картина зависи от това какво ще реши Конгресът на САЩ", каза още Пламен Димитров.

Той посочи мнението на експертите, които смятат, че конфискуването на замразените руски активи и използването им за въоръжаване на Украйна ще бъде опасно за Европа.

"ЕС оказва не само военна, но и финансова помощ на Украйна. МВФ отпуска огромни заеми на Украйна, за да запълни бюджетните си дупки. ЕС ще задели 50 млрд. евро за Украйна до 2027 г. В момента Европа стана лидер в помощта за Украйна", изтъкна Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ууу

    16 1 Отговор
    ВИЕ СТЕ НЕНОРМАЛНИ И СИ ТЪРСИТЕ САМИ БЕЛЯТА !!!!!!!!
  • 2 Европа колония на янките ли е?

    18 1 Отговор
    Янките са бизнесмени! Разбраха че не става и само си пилеят парите и се отказаха! Набутаха ЕС да плаща щото са глупаци! Така беше и в Ирак. ЕС плащаше войната както поп!
  • 3 дядо поп

    17 1 Отговор
    Толкова си и експерт щом се гордееш с такава простотия! И още нещо , страната ни не е застрашена от Русия а от такива недорасли експерти!
  • 4 ТаУмВзе

    14 2 Отговор
    Бивша Европа не съществува след Втората Световна война. Тва е играчка на краварите и нищо повече. Следва Халифат де.
  • 5 Перо

    15 1 Отговор
    Поради ниския стандарт на живот, БГ е на първо място в света по смъртност, но това не пречи на унтерменшите от ПП/ДБ да подаряват стотици милиони евро на ционисткия режим в Украйна и да получават смешни суми от няколко милиона евро от ЕС. Даже се задържат безсрочно полагащите ни се пари по плана за устойчивост и развитие! Хората са принудени да събират капачки и просят пари за линейки и лечение в чужбина! Здравната и социална система е в колапс!
  • 6 Боруна Лом

    12 1 Отговор
    НЕ Е ЕВРОПА, А НАШИТЕ МЕРЕКЕТА СА ПЪРВИ! ИЗОСТАВИХА БЪЛГАРИЯ И СЕ СЛАГАТ НА ОБОРА!
  • 7 ИНЖ1

    6 11 Отговор
    И кое му е опасното руските активи да отидат в полза на Украйна??? Нека украинците решат за какво да ги използват.

    Коментиран от #12

  • 8 Мнение

    12 1 Отговор
    По цял ден и всеки ден едно и също - пропаганда, целяща българите да намразят Русия, НО ефектът който постигат тия т.нар. джурналя и "експерти" (част от платените грантаджии) е точно обратния!
    Нашият народ е най-положително настроен спрямо руснаците, от доста време насам!
  • 9 Краят е близо

    9 0 Отговор
    Щом наскачаха всякакви опинци да изказват мнения
  • 10 Хохо Бохо

    8 0 Отговор
    Ало иксперчето, ние тва го знаем още преди да стане. Беше ясно, че крадарите ще ръгнат задна и ще лъзнат пуделите да им плащат масрафа.
  • 11 Хи хи хи

    0 0 Отговор
    Еееех БРАВО
  • 12 Боруна Лом

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИНЖ1":

    ИНЖ-2, ЯВНО СИ ДАЛ МНООООГО НА КЪСОО! СКРИЙ СЕ!

    Коментиран от #16

  • 13 Пламен Димитров?? Не низанимавай с

    9 0 Отговор
    Тагарев и Украйна, защото ни се Повръща, от Българомразци и Предатели! Тагарев изпразни Армейските складове, може нещо и да плащат Украинците!! Колкото БТР те и Ракетите?? Банда Лъжци и меркантили, трупат Милиони по Овшорките за сметка на Обедняването на Българския Народ!! Димитров вървете на М. А. Й. Н. А. Т. А. С. И ЗАЕДНО С ТАГАРЕВ!!
  • 14 долу ЕС

    8 0 Отговор
    искам Урсула и такива като този, да обяснят, как 2009 ЕС И САЩ бяха с еднакво БВП като абсолютна сума, а 2023 има 40 пр разлика, при все, че ЕС е със 100 000 000 души повече???? във връзка с лидерството говоря.... Колкото повече помагате, толкова потъва...
  • 15 Източници

    7 0 Отговор
    Европа е лидер по икономическите загуби и рецесия за разлика от икономикта на САЩ.

    А България скоро ще е в депресия, благодарение на подаръците за Украйна.
  • 16 Капитализмът ни...

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Боруна Лом":

    ... раздели!!! Брат, брата!!! Държава, държава!!! Общество, общество!!!

    Коментиран от #18

  • 17 сноу

    3 0 Отговор
    Айде-е..още едно експерти по подлагане ,че и думба по празната тенекия в ритъма на посоля..Е..забравя че тая агресивна русия ако не беше щеше да е цъфнъл на мегданя с феса и два памперса на з....
  • 18 Боруна Лом

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Капитализмът ни...":

    МНОГО ПРАВ! ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА ГА ДОВЕТЕ! ПРИСТИГНАХА Я, ЗА ЖАЛОСТ!
  • 19 Язе

    1 0 Отговор
    Това са лошо похарчени пари.
  • 20 Логично

    0 0 Отговор
    САЩ свърши лесните пари, нищо вече не дава за нацистите в Украйна, лесно се надминава 0.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове