Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 19:12 1 800 28

Андонов: Самоучастието при саниране на апартамент от 60 кв.м е около 5000 лв.

  • тодор андонов-
  • саниране-
  • самоучастие

Според него собствениците не искат саниране, защото смятат, че ще им вземат апартаментите

Андонов: Самоучастието при саниране на апартамент от 60 кв.м е около 5000 лв. - 1

Около 5000-5100 лева се плаща за саниране на апартамент от 60 квадрата. Това каза за "Денят на живо" Тодор Андонов от Българска строителна камара във връзка с програмите за саниране.

"Санирането започна с няколко еталонни блока, след това имаше програма за енергийно обновяване, която също включваше самоучастие от 20%. Тя претърпя неуспех. След това се премина към националната Програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По-голямата част от блоковете бяха прехвърлени в програмата, където грантът беше 100%. Началото беше изключително трудно, усвоиха се около 1,9 млрд. на два пъти", обобщи той.

"Имаше много голям отпор, дори при 100% финансиране. Хората се страхуват да не загубят жилищата си. Организацията е много трудна. Имаме случаи, в които собствениците не искат саниране, защото смятат, че ще им вземат апартаментите. Сега вече интересът нараства, подадени бяха над 3000 кандидатури на сгради, за които са ни нужни 4 млрд., а по ПВУ имаме малко над милиард. За втория етап, където ще има 20% съфинансиране, има твърде малко желаещи", посочи Андонов. И допълни, че два от трите варианта, предложени от Асен Василев, са приемливи - безлихвени заеми и допълнителни данъци.

По думите му изначално трябва да се промени виждането на обществото за жилищата. "У нас собствеността е доста по-висок процент, отколкото в Западна Европа. Панелните блокове са наследство от социализма. В тях живеят хора с различен социален статус, има и доста необитаеми апартаменти", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    46 4 Отговор
    тая далавера със санирането продължава , обаче
  • 2 Русофил

    16 41 Отговор
    Какво са 5000 лв. - 17 % от месечната заплата на руската слуга Радев

    Коментиран от #7

  • 3 Валката

    35 4 Отговор
    Абе Хари Потър, аз ако имах 5 хиляди лева, една година нямаше да изляза от кръчмата. Ти наясно ли си, че 5 хиляди лева са един тон ракия, бе!

    Коментиран от #18

  • 4 АБВ

    25 0 Отговор
    Какво включва това саниране

    Коментиран от #5

  • 5 111

    48 5 Отговор

    До коментар #4 от "АБВ":

    Явно ще заменят кранчетата със златни. А хората са съвсем прави да се страхуват за собствеността си - от 35 години насам освен схеми за ограбване, друго не видяхме!
  • 6 Точно

    43 2 Отговор
    за 5 хил ми излиза 2,5 хил материалите и 2,5 за труд на моя 63 кв.....тия чисто за мезе ни взеха...
    25 хил за един двустаен, 12,5 отиваТ в джоба на господарите, и от останалит 50% 1/4 печалба на фирмата...
  • 7 Смешно

    6 33 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Да плаща тогава руската марионетка! Агента за влияние на терористична Русия Радев!

    Коментиран от #12

  • 8 Питам:

    15 7 Отговор
    Живея в двуфамилно жилище. Преди 4 години го санирахме и ни излезе 17 000 лева. Та защо за къща няма държавна помощ, а за апартаментаджиите има и на всичкото отгоре те се опъват да не плащат ?
  • 9 Брабинеца

    22 1 Отговор
    панелните блокове са изобретени във франция, от там преминават в Германия и получават популярност, в момента масово се правят в швеция,.... та тоя да вземе и да си епм
  • 10 Мишо

    23 0 Отговор
    На кое корумпе трябва да се дадат тия 5000 лева?
  • 11 истина е

    32 0 Отговор
    По време на герберисткото робство квадрат за саниране беше по скъпо от колкото да се построи нов блок !! Това е кражбата на века от шайката ,и никой нищо не каза , а милиарди потънаха в техните фирми !
  • 12 Русофил

    5 24 Отговор

    До коментар #7 от "Смешно":

    Ще плащат всички българи, които Радев излъга, че е генерал от НАТО. И аз бях излъган.
    Как да гласувам за всеки негов проект в бъдеще?

    Коментиран от #27

  • 13 фиби

    8 0 Отговор
    91 апартамента по 5000 лв = 455 000 лв.

    Коментиран от #15

  • 14 Да, ще им ги вземат

    0 9 Отговор
    Като въведат екосертификатите за енергийна ефективност на сградите, не на апартаментите!!!, тогава ще видим. Първите санирани са преди 7 години и какво им взеха.? Сметките им за ток паднаха наполовина.

    Коментиран от #24, #25

  • 15 Русофил

    3 12 Отговор

    До коментар #13 от "фиби":

    50 000 паспорта, 600 000 имота, 1 500 000 руски собственици.
    Данъче за граждани от вражеска държава (русията) по 100 евро/м2 х 70м2 х 600 000 = 4.2 милиарда!
    Ще оправим БГ бюджета.

    Коментиран от #16

  • 16 Статистик

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Намали малко адреналина, да не глътнеш бастуна! Ако отвориш сайта на МРРБ може и да стоплиш, че според имотния регистър руските собственици на имоти в България са под 3000. А ти откъде си ги изровил милион и половина - май и Господ не знае!
  • 17 Порно

    16 1 Отговор
    То за тия пари можеш го санира сам, голямо крадене, голямо нещо
  • 18 Северозапад

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Валката":

    Ти май и без ракия си пиян! Един тон ракия това са 1300 литра - т.е. излиза, че литър ракия е 3.80? Да ме прощаваш, но дори и на цар Киро ракията не е толкова еФтина - освен ако не жулиш денатурат!
  • 19 ПенЦия

    15 1 Отговор
    Септември 2023 си санирах апартамента преди да го продам. Първи етаж, 88 квадрата, с три външни стани. Плюс подмяна на ВиК. Общо ми излезе 3800 лева. А до 5000 - при кого ще отиде разликата?
  • 20 Да, бе

    12 1 Отговор
    Самоучастието по принцип е 20 %, т. е. за 60 квадрата излиза 25000лв.,като ново строителство посмъртно за тия квадрати е максимум 100 000лв.,ново и "санирано"... Правилно не се хващат хората, това си е чиста узаконена кражба.
  • 21 Перо

    9 0 Отговор
    При 20% съфинансиране, от измислени цени може да са над 6000 лв. за стеропор за стотинки, често отлепващ се при по-силни бури! Къде отиват тези милиарди като основния разход е за труд!
  • 22 питам се

    5 1 Отговор
    какво включва санирането
    Стиропор на фасадата и край.
    Това тръби, стълбища, течащ покрив не влиза
  • 23 боко

    4 0 Отговор
    Тоя русофил е сороски евроатлантически ид--т или секретарка на Андонов май-- му и пр--так
  • 24 Ехааа

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ще им ги вземат":

    Егати държавната система за усвояване на средства от строителната мафия. 3000 жилища срещу 4млрд лева. 133 000 лв на блок. За да налепят стиропор и напръскат с мазилка. Яко. Че и отгоре на това 5000 лв на жилище в блок. Стандартен 8 етажен с по 3 апартамента е 24 жилища. Т.е. още 120 000 лв. Сигурно съм недоразбрал нещо, че санирането на 1 стандартен 8 етажен блок струва 253 000 лв!?

    Коментиран от #26

  • 25 Да бе да

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ще им ги вземат":

    От 200лв на 100лв. Как ли пък не. Да не говорим, че това е само за 6 месеца, макс. Да не говорим, че цената на тока се вдигна междувременно. Да не говорим, че междувременно на пазара излизат непрекъснато нови отоплителни уреди висок клас и енергийна ефективност. Като ги нямаш тез 5000лв - какво правим? Ще взимаш кредит ли? Ти си вземи.
  • 26 Даже и повече

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ехааа":

    То са наредени консултанти разни, изпълнители, подизпълнители и още куп безделници, дето даже и на обекта няма да стъпят. Само един строителен техник чат-пат се появява и върши нещо.
  • 27 аз не се излъгах

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    но трябва да пея в общия хор
    С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    а крушовенката , илянчето и ленчето преди пръвия мандат му заявиха че ще го държат из късо
    те са основните виновни

    крушовенката , илянчето и ленчето
    Я вижте как се снишиха
  • 28 Санирането е измама

    3 0 Отговор
    Първо сградата трябва да е юридическо лице, минаваш по друга графа, в която ставаш лесна плячка на ЧСИ-та. Второ не променят вертикалната инсталация в хоризонтална на сградната, не изолират тръбите на сградна. Дори да си с хоризонтална инсталация високите сметки за сградна продължават да идват Всички ВИК и Ел. инсталации не се сменят. Сметките за вода 60% загуби общи части студена вода продължават да идват. Дотук Пунта Мара. Пяна и еднокамерни дограми, не означават саниране. Взети за едни пари за нищо. За едно боядисване на фасадата, малко пяна, алуминиеви дограми, които не изолират.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове