Last news in Fakti

5 Март, 2024 09:52 3 355 31

Нови разкрития около Сарая на Доган: Без разрешение са издигнати сграда и подпорна стена в държавен имот в "Росенец"

  • бургас-
  • парк росенец-
  • стрейтлайн еад-
  • хермес солар

Нови претенции за земя в парк "Росенец"

Нови разкрития около Сарая на Доган: Без разрешение са издигнати сграда и подпорна стена в държавен имот в "Росенец"  - 1
Снимка: Областна управа Бургас

"Стрейтлайн" ЕАД иска да бъде вписан като съсобственик в държавен терен в лесопарк "Росенец" с идентификатор 07079.831.167 и площ малко над 35 дка по кадастрална карта. Дружеството е бивш собственик на два съседни поземлени имоти с идент. 07079.831.113 и 07079.831.114, с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м. Това съобщиха от пресцентъра на Бургаската областна управа.

Областният управител на Бургас Пламен Янев обжалва това искане, тъй като в границите на имота попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са публична държавна собственост и върху тях дружеството не би могло да придобие собственост. Видно от КАИС, действащата кадастрална карта не отразява коректно границата на морския бряг.

В държавния имот също така е реализирано и строителство без одобрени строителни книжа и разрешения

- триетажна масивна сграда, както и монолитно изградена подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда. Височината на стената е около 6,50м и гранични с морския бряг. Функцията ѝ е за стабилизиране и брегоукрепване на двата частни имоти, понастоящем собственост на "Хермес Солар" ООД.

При изграждането на подпорната стена, същата обаче не е позиционирана правилно и е изпълнена в съседния държавен имот, като при извършване на проверка от компетентните органи не е установено наличие на регистрирано активно свлачище или силна ерозия на морския бряг, което да налага изпълнението на укрепителната стена.

Припомняме, че през 2021 г.

ВАС отхвърли жалбата на "Стрейтлайн" за ивицата на Росенец.

Върховният административен съд остави в сила решението на долната инстанция, с което се постановява отказ да се спре предварителното изпълнение на заповед на началника на Служба "Геодезия, картография и кадастър" в Бургас за изменение на кадастралната карта и регистри.

Според заповедта, издадена на 5 ноември 2020 г., ивицата на Росенец, която досега се водеше земеделска земя, следва да бъде обозначена като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена". Решението на ВАС означава, че плажът на Росенец трябва да бъде нанесен в кадастралните карти именно като плаж, независимо дали текат дела по същество.

Бургаския административен съд на 8 януари 2021 г. отхвърли жалбата на "Стрейтлайн" АД, представлявани от инж. Тихолов, по която бе образувано дело и във Върховния административен съд.

Изводът на съда за неоснователност на частната жалба е окончателно.

"Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват "значителни или трудно поправими вреди" и не попадат в приложното поле на цитираната разпоредба", е мнението на върховните съдии.

Освен това липсват доводи и доказателства за размера на евентуалните вреди, с оглед преценката за тяхната "значителност". Следва да се има предвид и характера на оспорената заповед, с която не се засягат пряко права и законни интереси на оспорващото дружество, тъй като изменението на кадастралната карта и кадастрални регистър е с констативно, а не с конститутивно действие.

След акцията на Христо Иванов на плажа "Росенец"

започнаха редица процедури по имотите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Прокуратурата дори обяви, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и за постройки в имота.

Има издадена заповед от община Бургас за събаряне на една от постройките на плажа, а местната кадастрална служба започна процедура за официалното документиране на крайбрежната ивица като плаж. Междувременно Общинският съвет в града отмени свое решение от края на април 2020, с което статутът на пътя до брега беше променен от общински в частен, припомня news.bg.

Оранжерията, в която Ахмед Доган разказал, че гледа домати, е един от незаконните обекти. Тя е в имот на свързваната с почетния председател фирма "Хермес Солар". Тя няма строителни книжа, не са и представени такива. Същото е положението и за триетажната сграда, издигната на държавен имот, за която сигнализира общинският съветник Константин Бачийски

Община Бургас е издала разрешение за основната сграда и разширението ѝ, която е именувана "водна спортна база", въпреки че

няма данни там да се провеждат кампове и лагери на спортисти.

Законни са още един басейн и трафопост.

Собствениците на имотите са представители документи за узаконените постройки в указания от Община Бургас срок и засега няма да се пристъпи към анонсираната възможност администрацията да забрани да се обитават сараите. Или "водната спортна база". Процедурата за въвеждането на сградите в експлоатация е стартирана, но от общината уточняват, че в закона нямало срок кога трябва да приключи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБЕКТИВЕН

    46 2 Отговор
    Мафията управлява държавата ,а Доган е един от гуруто и !!!
  • 2 Жа омра

    35 7 Отговор
    Тамън Христо и ония другия тъпет ще ходят да го измажат и да турят по една шпакла,може и плочки да му залепят.
  • 3 чудно ми е

    31 3 Отговор
    А Христо Иванов КО каза по въпроса.
  • 4 ПО ВЪПРОСА

    34 7 Отговор
    КВО ЩЕ КАЖЕ РИСТЮ ДЪЛГОНАСА , ИЛИ СЕГА Е ТОПЛО В СКУТА НА ШИШКОТО
  • 5 Директора

    31 5 Отговор
    Христо Иванов няма ли да ходи пак с лодката? Или пие "мазно турско кафе" в момента?
  • 6 Ъхъ

    29 5 Отговор
    мирчев и бойкикев са ги иззидали, атанасов е носил кофите с вар!
  • 7 Българин

    37 1 Отговор
    сграда и подпорна стена в държавен имот

    А кой позволи България да е на Доган
  • 8 Бийк

    25 1 Отговор
    А нещо за Теменужка Петкова
    Ще напишете ли?
    Освен че и трябва диета...
  • 9 Българин

    4 11 Отговор
    Доган е определен за наследник на бай тошу преди 40 години. Къде какво си построил, не ви интересува, защото той се грижи за държавата и народа и има своите права! Тия глупости ги мислят разни мравояди, колкото да измолят някоя порцийка и за техните шкембета!
  • 10 УжасТ

    9 4 Отговор
    Вътре в сглобката си подливат вода . Какво е българският евроатлантизъм без главатаря му Пеевска от ДПС ?
  • 11 Брюксел

    21 1 Отговор
    Проклятието на България все още раздава порциите! Срам, Срам, Срам! Какъв Шенген?
  • 12 9689

    19 0 Отговор
    До като няма правосъдие за този и още много други ......защото ги търпим.

    Коментиран от #16

  • 13 Хасковски каунь

    15 2 Отговор
    Ристю и Шопара раздават правосъдие. Смеееххх!
  • 14 Турски бракониери

    13 1 Отговор
    Какво е отношението на ВМС и бреговата охрана по въпроса? Или то май няма нито охрана на границата, нито адекватни ВМС.
  • 15 Тия сараи край Росенец отдавна

    20 1 Отговор
    трябваше да бъдат национализирани, заедно с Лукоил, а Доган тикнат в затвора
  • 16 Един шофьор

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "9689":

    Никакво правосъдие , а направо при нотариуса и трактора.
  • 17 Морски

    8 3 Отговор
    Опааа,Бойкикиев и дебелия да палят флотилията и да тръгват или да вадят бързо документи и да узаконяват незаконните постройки,те поне са спецове как се прави това.

    Коментиран от #23

  • 18 Хохо Бохо

    8 6 Отговор
    Е и? Ония морски тулупи бойкикеф и нискочелото селяндур кво направиха? От пиене на кайве на коленце немаа време да оправят бакиите?
  • 19 след избори всички забравят!!!

    9 0 Отговор
    тоз доган само предизборно си прави пиар на сараите …
  • 20 Пред

    12 2 Отговор
    Закона всички са равни, но Ах-меди е най равен. Тримата глупаци доведоха цялата страна в поза партер и сега ви минават с 600, за всеки по 200. Амче, честит сбор.

    Коментиран от #21

  • 21 на морското равнище

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Пред":

    Рев от празните чекмеджета се чува...

    Коментиран от #24

  • 22 Тома

    6 1 Отговор
    Ами нали агент сава е наше момче.Всички турци знаят че негова е заслугата да има спокойствие и мир с българите а не знаят че той е в кюпа за да има възродителен процес
  • 23 объркал си се

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Морски":

    За да се вади отново темата, значи ще се прави обратното - разрушаване. Никой не прави шумни узаконявания на незаконни строежи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 шефа

    10 0 Отговор
    Докога ще ни занимавате с едно и също,или по точно с престъпленията на мръсния ф.с Амед,този ..зрод си е за раз......
  • 26 Конфискация

    13 0 Отговор
    на всичко !
  • 27 няма връщане назад

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Яж ми го":

    Вече ядохте онова във формалина.
  • 28 Герен

    4 4 Отговор
    ТОВА ГО КАЖЕТЕ НА ОНИЯ СЪС ЛОДКАТА НА ПЛАЖА НА РОСЕНЕК. НАПРАВИХА СИ ПИАР ХВАНАХА НЯКИ РИБКИ ЗА ГЛАС И СИ ЗАПОЧНАХА ПОСЛЕ ТЕЗИ СЪЩИТЕ ДА ГИ ИЗПИРАТ ДО БЛЯСЪК. ПОЗОР .
  • 29 факуса

    5 0 Отговор
    да се приватизира таз сграда и проблема е решен
  • 30 редник

    4 0 Отговор
    /...монолитно изградена подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда. Височината на стената е около 6,50м.../

    Да се издирят строителите и да им се възложи да пострят същата стена по границата с Турция - проблемът с "бежанците" отпада и ... здравей, Шенген! 😉
  • 31 Горски

    1 0 Отговор
    Все пак лодките с фин китайски кафяв прашец трябва да влизат от някъде в тази страна. Дълбоко им бръкна Христо Иванов в черните джигери. Никога догановците няма да преживеят това изтърбушване. Ако някой се е чудил защо Пеевски се превъзбужда и препотява, когато чуе за Иванов. Е! Те! затова е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове