Last news in Fakti

6 Март, 2024 10:06 1 261 48

Огнян Минчев: Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да се срамуваме от това, а иначе по стар навик да си обичаме Русия

  • нато-
  • европейски избори-
  • правителство

България се намира в уникална ситуация и трябва много добре да осмисли и преосмисли своя национален интерес и средствата за защита на този национален интерес, каза политологът

Огнян Минчев:  Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да се срамуваме от това, а иначе по стар навик да си обичаме Русия - 1

Това ще бъдат най-значимите евроизбори от края на 70-те години насам. На тези избори ще бъдат решавани много съществени неща.

Тази позиция изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него за първи път от десетилетия насам няма ляво-центристки консенсус в Европейския парламент, към който да се присъедини умерената десница от ЕНП.

Европа е политически разделена и това ще бъде много оспорвано състезание за контрол върху ЕП. Предстои сериозен ръст на по-радикалната дясна политика, прогнозира той.

През дълъг период от време християн-демократическата десница подкрепяше основните прогресистки политики на ЕС в областта на миграцията, зелената политика и някои основни социални ценности, свързани с по-либерално отношение към общности и човешки права, припомни политологът и допълни:

"С течение на времето се натрупаха напрежения в повечето европейски страни, свързани с хегемонното практикуване на тези политики. Популистката дясна периферия на Европа започна да се мобилизира и разраства през последното десетилетие. На тези избори през юни ще видим една доста разраснала се крайна, популистка десница, която ще постави във фокуса на своята кампания алтернативни ценности и политики на ЕС."

ЕНП ще трябва да решава дали да мине малко по-надясно и да си партнира с по-умерени политически фракции от десните семейства, или да остане част от ляво-либералния консенсус, който досега доминира европейската политика, смята Огнян Минчев.

"Защото колкото по-консенсусна е ЕНП с левите и центристките сили в Европа, толкова по-голямо пространство се открива за десния популизъм, а това е опасно. Десният популизъм не е просто застъпник за определени ценности. Десният популизъм на практика иска ренационализация на значителна част от европейските политики, което ще постави под въпрос и самата конструкция на ЕС. Това е основният проблем."

Несъмнено позициите на крайната десница ще бъдат разширени. Във Франция се очаква партията на Льо Пен да вземе около 30% от гласовете, а "Алтернатива за Германия" да бъде втора политическа сила на евровота в Германия. Видяхме какво става и в Холандия, отбеляза Минчев в предаването "Преди всички".

"Това ще бъде дневният ред на голяма част от Европа. Мнозинството от европейските страни ще видят сериозен ръст на дясната политика, и то не на дясно-центристката политика, която се практикува от ЕНП, а наистина по-категорична, по-радикална дясна политика."

В Европа има мълчаливо мнозинство за ограничаване на миграцията, подчерта политологът. По думите му, зелени политики се водят в целия свят, но в Европа Зелената сделка е въвела определени стандарти, които са изправили срещу европейското ръководство редица слоеве от обществото.

Във връзка с вътрешнополитическия климат у нас Огнян Минчев коментира, че дори управляващите да постигнат споразумение помежду си, "то ще е доста крехко и кампанията за Европейския парламент ще бъде изпитание за единството на тези две доста раздалечени една от друга политически формации".

Ако се формира правителство обаче, то по-скоро ще оцелее в предизвикателствата на тази кампания, предполага политологът.

"България се намира в уникална ситуация и трябва много добре да осмисли и преосмисли своя национален интерес и средствата за защита на този национален интерес. Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да се срамуваме от това, а иначе по стар навик да си обичаме Русия. Бидейки член на европейската и атлантическата общност, най-естествената позиция и политика на България е да се опита да максимизира ползите от своето членство и в двете организации", каза Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оги,

    54 3 Отговор
    здрасти бе, пак ли захлебваш?!?
  • 2 Последния Софиянец

    50 5 Отговор
    Според изтеклата карта на НАТО България и Румъния трябва да бранят Одеса където попадаме в страхотен чувал.Господ да ни е на помощ!

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бонев

    60 3 Отговор
    Нямаше референдум нито за НАТО нито за ЕС, така че мога да се срамувам и харесвам когото си искам.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 2 Отговор
    Какви ИЗБОРИ 🤔❔❓
    Урzулица или Бар.дейли кой ги е избирал 🤔❔❓
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 защо

    39 1 Отговор
    Драги господин/другарю Минчев,
    Защо толкова дълго? Само заглавието бе достатъчно. Тия дето сте влезли, като не ви харесва - излезте. Нищо лошо. Пък навиците са си навици. При българите - до живот.
  • 11 Мъдрият

    44 5 Отговор
    "Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да се срамуваме от това, а иначе по стар навик да си обичаме Русия"

    Напротив г-н Минчев - грешиш!

    Българския народ винаги ще обича Русия!

    А това, че влязохме в ЕС и НАТО беше недоразумение - излъгаха народа, че ще е голям плюс, а то се оказа голямо дърво!

    Но всичко е поправимо! Затова следващият референдум ще бъде за излизане от ЕС и НАТО!
  • 12 Г-н Минчев

    43 3 Отговор
    защо не е в Авдеевка да защитава евроатлантическите идеали?
  • 13 В направлението на главния удар

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Съдбата на италианските и румънски части край Сталинград, ще ни се види завидна.
  • 14 ХАРОН

    35 4 Отговор
    Липсваше ми този евроатлантически чувал....

    Коментиран от #32

  • 15 КАСАПИН

    36 3 Отговор
    НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ ЗА НАТО
    А РУСИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПА И Е ВАЖЕН ПАРТНЬОР ЗА ЕС
    ОМРАЗАТА КЪМ РУСИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С ВЛИЗАНЕТО В ЕС
    НАПРОТИВ ВСЕКИ КОЙТО ИСКА СИЛЕН ЕС Е ДЛЪЖЕН ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ ЗАЩОТО ТЕ СА И ИНТЕРЕСИ НА ЕС
    А БРЪЩОЛЕВЕНИЯТА НА МИНЧЕВ СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
    ДОСТОЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС СА ЗА ПАРТНЬОРСТВО С РУСИЯ В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ
    ИЗРИТВАНЕТО НА БРЮКСЕЛСКИТЕ НЕАДЕКВАТНИ БЮРОКРАТИ Е ОСНОВНА ЗАДАЧА НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ
  • 16 ТаУмВзе

    30 3 Отговор
    Съществото е Завършило във СССР! ХАХАХХА Нагледно, какво е Пребоядисано Клекнало.
  • 17 Герен

    13 0 Отговор
    МЪН МРЪНКАНЕ И СЕ ЕДНО И СЪЩО. ТЕЗИ ТУК ОНЕЗИ ТАМ СИ КРАДВАТ ЯКО А ТОЯ И ДРУГИ ПОКРАЙ ТЯХ СИ ХАПВАТ ПОРЯДЪЧНО. А ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ ЗАЩО ВИНАГИ Е ПЪРВИ ТУК. НИЩО ЛОШО ,ПО ИМЕНАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕШ
  • 18 провинциалист

    25 2 Отговор
    Опаа, и тоя се изтропа по темата... Чудя се дали Огнян Минчев може да каже на глас "Българче да се наричам, първа радост е за мене".
  • 19 Механик

    27 1 Отговор
    И кои сме тия "НИЕ", дето сме влезли?
    Аз не помня да е имало допитване по повод това, дали народа иска да влиза в каквито и да било съюзи.
    Що не направите един референдум по тоя повод? Ама не смеете, щото знаете резултата.
    Всеки от нас има право на това, да обича и уважава някой, както и да мрази. Или, ако обичаме НАТО е добре, ама ако обичаме Русия е срамно?????
  • 20 Пилотът Гошу

    30 1 Отговор
    Никой не ни е и питал. Соломончо ни снесе барабар с купчина обещания за разоръжаване, без да са ни ги искали даже и пробутаха лъжата, как било заради Турция. Чак Тръмп попита "за какво сте ни в НАТО ако нямате оръжия..." ...
    Географската позиция и ресурсите и я правят важна за Европа, без значение дали ви се ще. Онея отвъд океана също могат да ти продадат руски ресурси, ма цената е друга. Те също имат нужда от ресурси, та не знам що очаквате да ви продават техните, че и евтино...
    Никой не те кара "да обичаш" Русия, а да вършите работа в полза на България, не на различни нови господари...
  • 21 Възраждане

    27 2 Отговор
    Шопар никой не ни пита за ЕС и НАТО.Но България взе да се събужда.Да си в съюз с бивши колониални д.жи , които говорят за демокрация и евро ценности
    Тая лъжа вече не върви.
  • 22 долу ЕС

    27 2 Отговор
    първо не е имало референдуми за ес и нато Второ нато стана терористична организация. Трето ЕС вече формира военнен бюджет,което не го пише в договора за ЕС, както не пише и мноого други неща като дженадаризъм, ислямизъм, безконтролна миграция и върховенство на ЕК! Ес и нато излъгаха на практика всичките си членове, което ще се докаже с масови референдуми във всички 27. а такива като теб ще емигрират в сащ, за да е мирно и тихо в Европа
  • 23 Моряка

    26 1 Отговор
    Отвън лоена американска топка,отвътре червена съветска диплома.Някой да е питал народа,дали е искал да влезе в НАТО?Вкара ни американският атент Пасито.Първи кандидат за някой по дебел клон около площад НС.За втория клон напоследък Тагаренко упорито избутва другите претенденти.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ВЪЗМОТЕН

    19 0 Отговор
    МИНЧЕВ КАКВО СТАНА С КРАДЛАТА /ДЪЩЕРЯТИ/ ЗА ТОВА ГОВОРИ НЕ ДАВАЙ АКЪЛ.

    Коментиран от #33

  • 26 Будител

    23 0 Отговор
    Това са глупости на таркалета....ааланкоулу...Защо има НАТО, като Варшавския договор се разтури 1991 година???...кому е нужен????....Илон Мъск също зададе този въпрос преди дни...Продажниците от бг, побързаха да станем член...а НАТО разпалва войни навсякъде по света за да оправдава съществуването си и милиардните бюджети.....що не казвате истината , а повтаряте едно и също като латерни???
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Очевидец храбър

    16 0 Отговор
    И кои сме тия "НИЕ", дето сме влезли, бе Шопар, никой не ни пита нито за ЕС, нито за НАТО. Но Булгаристан взе да се събужда. Да си в съюз с бивши колониални държави, които говорят за демокрация и евро ценности, е все едно да избираш между електрически стол или отрова !!!
  • 29 име

    17 0 Отговор
    Без да засягам въпроса как сме влезли и защо още стоим в НАТО и ЕССР, ще отбележа, че членството в тях не предполага задължително мразене на Русия, всичко руско, изопачавени и отричане на историята. Няма го никъде като условия.
  • 30 Тъпанар

    10 0 Отговор
    Кои сте "Ние"?
  • 31 Оодмазвач

    14 0 Отговор
    Ти ли ще ми кажеш кой да обичам бе .
    Ти обичаш само парите и хонорарчетата .
    Бивш комунист сега либераст .
    Аз си обичам България и Европа , нито Сащ нито Русия ми пречат , пречат ми управляващите в тез страни .
    И там живеят добри трудови хора като нас .
  • 32 !!!?

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "ХАРОН":

    Защо мислиш че е чувал?
    Проф. Минчев е изключително интелигентен и ерудиран човек и преподавател.
  • 33 Изпират

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "ВЪЗМОТЕН":

    Е в момента .
    За какво се пъне иначе .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шопо

    10 0 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #37

  • 37 Реалист

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Шопо":

    България докато е в този фашистки съюз наречен ЕС никога няма да бъде суверенна държава с нац интереси и бъдеще
  • 38 Бесен-_ Язовец

    13 0 Отговор
    Населението на България в момента е също както през 1944 г четири милиона. От членството в тези съюзи народа се стопи.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 С Прасчо

    5 0 Отговор
    С Прасчо ! Не мож се сравнява!
  • 42 Грозев е еничарин

    10 0 Отговор
    Този ДС доносник и член на БКП с 89 % телесни мазнини може утре да му ядем житото,но до последно се продава за центове !
  • 43 Грозев е еничарин

    12 0 Отговор
    Минчев,защо дъщеря ти беше задържана в 3 РУ София за кражба от МОЛ.Пари ли не й даваш?Ти дъщеря си не можеш да възпиташ,а искаш цял народ да възпитаваш.
  • 44 ЕВРОНЮЗ

    15 0 Отговор
    България и българите не са влизали нито в НАТО нито в ES, ES. Варварите се довлякоха тук. Омупираха земята ни, обзаведоха се с квалифицирана работна ръка без да са влагали един цент на раждане, отглеждане, възпитание и образование. Превърнаха територията в сметище на континента и африкански лагер.
  • 45 Не искам

    8 0 Отговор
    От даскал по научен комунизъм акъл... не искам.
  • 46 КОИ СТЕ ВИЕ БЕ !

    13 0 Отговор
    А НИЕ КЪДЕ СМЕ БЕ ТЪПАНАР ! НАГЪЛ ПАРАЗИТ И КЪРЛЕЖ !
  • 47 сноу

    1 0 Отговор
    Това дъртото плямпало пак е опразнило канчето и не знае на коя страна да се обърне да му сипят..
  • 48 цензурата е евроценност

    0 0 Отговор
    вие сте влезли а много са излезли.срамът е голям ,грехът е жилото на смъртта
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове