17 Януари, 2014 15:33 1 335 3

Станишев: Държавата отлепва от дъното

  • станишев-
  • държавата-
  • отлепва-
  • дъното

От години държавата започва на чисто, без задължения по ДДС

Станишев: Държавата отлепва от дъното - 1
Снимка: БТА

Ние, преди не толкова много време,  в тази зала чухме и вопли за парламентаризъм, за правата на опозицията. Но искам да припомня, че това беше реалността в българския парламент, и в българската държава, само преди 8-9 месеца. Министър-председателят идваше тук в тази зала, изобщо да се появи, веднъж на 2-3 месеца. Явяваше се като Господ, раздаваше оценки, правеше си PR-а и си тръгваше. Това заяви председателят на ПГ на КБ Сергей Станишев от парламентарната трибуна по повод напускането на залата на ГЕРБ при отчета на премиера Пламен Орешарски.

Парламентът беше унизен. Затова искам на първо място да приветствам това, че за първи път от години имаме изпълнителна власт, която се отчита и пред българското общество, и пред българския парламент, който е избрал правителството. За да кажем до къде е стигнало правителството от изпълнението на своята програма, действително няма как да не си припомним от къде тръгна. От ситуация, която беше изключително сложна, нестабилна и рискова за държавата и за хората. Нека да си припомни тоталния страх, който цареше в България. Да си припомним и неработещата икономика и 400 000 безработни, които бяха създадени от ГЕРБ, разрушавайки бизнеса, особено малкия и среден. Да си припомним рекета върху бизнеса с цел корупция, ограбване и концентриране на обществения ресурс в шепа хора. Да си припомним ограбването на фискалния резерв и влошаването на макроикономическата ситуация в страната. Много, много други неща, за които ние знаем, но за съжаление и бързо се забравят.  

Коалиция за България получи доверие от много хора, именно, защото каза: "Всичко това, което се правеше по време на управлението на ГЕРБ, всички тези безобразия, трябва да бъдат прекратени”. Трябва да се тръгне в друга посока. В този смисъл  политиката на правителството на г-н Орешарски за тези месеци показа, че изпълнява точно тази кауза и тази мисия на освобождаване на обществото и държавата от оковите на страха, на възстановяване на образа на държавата като предсказуем фактор за фирмите, проявяване на ясна социална ангажираност и грижа за хората.

Когато чувам, преди малко от уважавани от мене хора от опозицията, приказки за това колко тежко живеят хората, искам да ги попитам: Къде бяхте 4 години, като управляващи? Не виждахте ли мизерията? Не си ли спомняте, че стотици хиляди българи излязоха на улиците не за друго, а защото не можеха да си платят сметките за ток и това послужи като спусков механизъм за проява на целия гняв, натрупан в българското общество. И тези неща, които днес казвате, че трябва да се правят, защо не ги правихте?

Беше ни представен един реалистичен самокритичен отчет на правителството, който не рисува всичко в розово, на което бяхме свидетели в предишните години, а посочва реално свършена работа.
Имаше ненормална обществена и политическа среда. „Оркестърът” на правителството, воден от мин.-председателя г-н Орешарски, съставен от отлични професионалисти в своите сфери, далеч невинаги се чуваше от българското общество, заради  всеобщата какафония и това, че който вика по-силно, като чели се оказа по-прав в медийното отразяване. Затова аз призовах и преди няколко дни, обръщайки се към българските граждани, да съдят правителството по делата. Това, което може да се каже, че правителството прави, е обратното на това, което правеха Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ - категорично, с последователност, с хладнокръвие, с решимост. Имаме от първия ден ясна социална ангажираност на кабинета на г-н Орешарски. Това правителство направи повече социални неща за шест месеца, отколкото Борисов  за 4 години. Това е факт със социалните мерки на правителството: към хората, които са бедни - с енергийните помощи, към майките с деца, към хората с увреждания, към българските пенсионери.  Бюджетът за 2014г. - над 3 млн. българи получават конкретно увеличаване в политики, които засягат тяхното битие, а то беше абсолютно безразлично за Борисов и неговата компания, в продължение на 4 години. 
Имаме абсолютно ясна политика в подкрепа на българския бизнес, започвайки от това, че за първи път от години държавата започва годината на чисто, без задължения по ДДС. Бизнесът отговори чрез връщане и плащане на данъци и това е ясен факт, който личи в изпълнението на бюджета. Близо 100 лицензионни разрешителни режима са облекчени или премахнати. Това също е ясна политика. Бих могъл да изреждам още много такива в подкрепа на бизнеса, особено малкия и средния и тази политика трябва да продължи. Най-сетне имаме държава, която се основава на институции и правила. Държавата се управляваше като лична собственост на един човек, като бащиния. Резерв на НЗОК, 1 млрд. и 600 млн. лв, събрани за здравна реформа, които по закон могат да се харчат само за здравеопазване, бяха откраднати. Няма закони, няма Конституционен съд, няма нищо. Държавата беше собственост, беше окупирана от групировката, начело на ГЕРБ. Сега се следват правила. Законността започва да се връща. Правилата трябва да важат за всички. И това е изключително важно за възстановяване на държавата и институциите. Пътят не е лесен. Направени са първите стъпки, които са окуражаващи, защото фактите са еднозначни. Очакваме от тук нататък да се свърши още повече с по-голяма динамика, още по-ясна последователност в реализацията на правителствената програма.

От отчета може да се направи ясен извод - държавата, икономиката отлепват от дъното. Посоката на развитие е променена и имаме всички основания, като КБ, да оценим положително свършеното до тук, да приемем и самокритичността на кабинета, защото в отчета ясно личи кое е свършено, кое е в процес на изпълнение и трябва да се ускори и къде има огромна работа да се върши. Защото не бива да отричаме, че огромни системни проблеми не са решени, не са още дори докоснати и това е разбираемо в цялата ситуация, която беше последните месеци. Важното е, че правителството го осъзнава и е готово да продължи да реализира това, за което е поело ангажимент. От тук нататък очакваме действително в диалог с парламента, пакетът антимонополни закони, за които се говори, част от които са приети, да имат реално съдържание, за да допринесат за реални резултати за конкурентна среда в икономиката и да защитят българските потребители. Това трябва много ясно да проличи следващите седмици и месеци. Това е категорична позиция на КБ.

Второ, социалната ангажираност на правителството и възстановяването на социалната държава трябва да проличат още по-ясно. Миналата година, за първи път от години наред, се платиха коледни пенсии. Но българските пенсионери и не само те, и майките, и бедните в България, живеят много трудно. Зимата е мека, но виждаме необходимост да се подпомогнат още повече хората, които имат нужда от енергийна помощ. Трябва да се търсят резерви чрез още повече увеличаване на изпълнението на бюджета, за което видяхме тенденции през миналата година. С 500 млн. лв са събрани повече за второто полугодие на миналата година, отколкото през 2012 г. Това показва воля за спиране на контрабандата, за ефективна работа на приходните агенции, но има много работа там да се свърши, за да може да се прави още по-ефективна социална политика.

Очакваме публичната инвестиционна програма да бъде оценена на база на проектите, които ще последват от общини и области, максимално бързо, за да може да стартира и да създаде реален тласък на икономиката и регионалното развитие, за да се намали диспропорцията. Очакваме да се създадат чрез нея работни места, което е най-важното за всеки един човек, така че да има достоен живот. Очакваме това, което видяхме по изпълнение на еврофондовете, много по-бързо и ефективно усвояване, да продължи и да се задълбочи и по средствата от този финансов период, който сега приключва, и по договарянето и стартирането максимално бързо на следващия период. Очакваме, разбира се, правителството да продължи активния диалог с българския парламент, защото тези, които управляваха най-задкулисно, на базата на вътрешни договорки, днес имат наглостта да говорят за задкулисие. Правителството трябва ясно да осъзнава каква е функцията на българския парламент, че трябва да се отчита, да консултира парламента по своите приоритети и имайки на тази основа ясна и категорична подкрепа, да върви още по-решително напред.

Казах, че оттук нататък действително ще бъде още по-трудно. Силите на реваншизма, които пак не са в пленарна зала, ще направят всичко възможно да се върнат на власт само, за да я консумират. Искам да им кажа, няма да им мине номерът. Всичките ви интриги и плащания, и изкуствено нагнетяване на протеста, ще бъдат възпрени демократично, но и категорично, защото имаме кауза, а каузата е да спасяваме държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    ah ti kolko si nagal
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Дръжте се, излитаме...
  • 3 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Серго криза при нас нали нямаше да има,нали така ни приспиваше.Та сега тъй кат започнете да ни приспивате пак, направо ми се .ере от страх кво ще се случи този път.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове