Last news in Fakti

7 Март, 2024 17:49 1 927 31

Иван Иванов: Българските потребители трябва да знаят, че няма да има рязко повишаване на цената на тока след 1 юли

  • кевр-
  • цена на тока

Всякакви спекулации за повишаване на цената с 10, 20 и повече процента обслужват интереси, които не съвпадат с интересите на хората, каза председателят на КЕВР

Иван Иванов:  Българските потребители трябва да знаят, че няма да има рязко повишаване на цената на тока след 1 юли - 1

Изключително важно е след промените на пазара на електроенергия от 1 юли т.г. битовите потребители да не бъдат подлагани на риск. Всякакви спекулации за повишаване на цената с 10, 20 и повече процента обслужват интереси, които не съвпадат с интересите на потребителите. Българските потребители трябва да знаят, че няма да има рязко повишаване на цената на електрическата енергия.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по повод отражението на предстоящите промени на пазара на електроенергия, съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Той поясни, че със законовите промени е определено цената за битовите потребители след 1.07.2024 г. да се формира въз основа на базова цена, определяна с решение на Министерският съвет, към която да се добавя компонента, определяна от КЕВР.

"Предстои правителството да реши как точно ще бъде определена тази базова цена, но не очаквам рязко повишаване на цените на електроенергията за битовите потребители", подчерта ръководителят на енергийния регулатор.

Иванов коментира и възможностите за повишаване на постъпленията във "Фонд Сигурност на електроенергийната система" /ФСЕС/ с цел преодоляване на формирания висок дефицит от 1 млрд. лв. Той категорично се противостави това да стане с евентуална промяна на цените за битовите потребители за следващите няколко месеца до 1 юли:

"Няма мотивиран отговор, който може да се даде на потребителите защо цената за тях трябва да бъде повишена, за да бъде запълнен дефицитът във ФСЕС. Не може да им бъде обяснено защо с техните пари трябва да се осигурят средства за преференциалните цени на производители на възобновяема енергия, за преференциалните цени за производители на електроенергия от когенерация при топлофикациите, за покриване на цените по дългосрочния договор с американската централа AES".

Като един от вариантите за покриване на дефицита във ФСЕС той посочи възможността за подпомагане със средства от държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    43 1 Отговор
    Юли Ганчо го знае като месеца за плавно проникване.
  • 2 сигурно

    62 0 Отговор
    Тръгне ли тока нагоре , ще има не нежна революция !!!

    Коментиран от #3, #8

  • 3 честен ционист

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Ще има газени лампи на бабите им, който ги пази все още.
  • 4 бай Иван

    56 1 Отговор
    Няма да е рязко ! Плавно, но постоянно ще го вдигаме заедно с нивата на кръвното при пенсионерите.
  • 5 ТаУмВзе

    44 1 Отговор
    Не се Наядоха Ей! Така, когато робът овца е във Будна кома, Щавията си бичи и тва си е.
  • 6 БОЗА

    30 1 Отговор
    Бай Иван Вечния не се надъни...като им писне още малко на хората ще летят "компоненти" наричани още павета по простонародному... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва)
  • 7 гост

    51 1 Отговор
    Покачването, няма да бъде рязко! То ще бъде бавно и полека, но с МНОГО ! Колко търговци ще се качат на клона и ще направят КАРТЕЛ, както при горивата, както при телекомите! Мърдане няма ! Чатала на врата все повече ни натиска !
  • 8 С брадвата

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Нежно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смех

    29 1 Отговор
    От него обаче нищо не зависи...интересното е обаче, че не се знае от кой зависи цената или защо плащаме толкова скъпо при положение, че пенсионерите вече са платили изграждането и поддръжката на центаралите няколко пъти отгоре.

    Коментиран от #25

  • 11 Помощ 112

    27 1 Отговор
    То остава и да има, не стига, че махате нощната тарифа. Ние с къщите по селата на това разчитахме които се отопляваме на ток с климатици да ни е топло на нощна тарифа като си легнем. Абе... нещастници, сега какво като няма нощна тарифа ще гори в въглища, идеално го мислите няма що

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Естествено

    21 1 Отговор
    Първият път нежно, да свикнете, а после бурно, като пиян моряк на чуждо пристанище.
  • 14 Лайн Ари

    28 1 Отговор
    А отпадането на нощната тарифа колко процента е??? Дори и да не се вдигне базовата цена / а това е невъзможно!/повишението няма да е малко. И всичко това заради фотоволтаиците на богоизбраните-защото тяхната енергия е само през деня! Ето ви плюсовете на зелената енергия!
  • 15 Бай иване

    15 2 Отговор
    Датеебе който те хване!
  • 16 БРАВО

    24 1 Отговор
    Минаха 4 години от протестите 2020г. срещу корупцията, гнилата съдебна система, кражбите от еврофондове, своеволията на монополистите. Боко и сопола още управляват митници, гори, води, БНБ, НАП (спецов е платено бушонче), прокуратурата и съда от части. А иван иванов все още действащият и бъдещ председател на КЕВР. Всичко това с любезната подкрепа на чегъртачите от ПП-ДБ! Ще видите промяна, ама на кукув ден!
  • 17 разтвори бузки

    9 1 Отговор
    Ако Бай Ставри ти го подаде в затвора . И ти му кажеш рязко е . Той ти каже , не е рязко . Тогава какво правиш?
  • 18 БРАВО

    30 1 Отговор
    иван иванов ви успокоява че няма да ви го нацепят изведнъж, а малко по малко. Тази година без нощна тарифа, до година на свободния пазар! Стягайте колана малко по малко.
  • 19 Удря ни токът

    15 1 Отговор
    Кой вярва на този пенсионер? След време ще се оправдава, че с Байдън са на една вълна.
  • 20 ГЕРБ=ДПС=БСП

    10 1 Отговор
    Този не може да дава такива обещания. Ще го сменят и повече няма да е в регулаторите.
  • 21 ха ха

    18 1 Отговор
    българския потребител знае че ще плати през увеличената цена всичките ви идиотии , а вие ще си напълните джобовете и ще продължите да лъжете
  • 22 Ромчо

    11 1 Отговор
    Бухахахах съвсем скоро глупавите БУЛГАРИСТАНЦИ няма да има даже и какво да ядат.
  • 23 долу ес

    16 0 Отговор
    ние първо не знаем защо трябва да минаваме на борсата, защо тряв ада плащаме въглеродни квоти, когато 90 пр от света не плаща и няма да плаща! брюксел не е БОГ, не пише божии заповеди, хора вършат простотиите и точно затова не трябва да ги изпълняваме фак дъ ЕУ, както каза Вики Нюланд!
  • 24 Тиквоч

    9 0 Отговор
    А, държиш ли си на думата? Или ти като най- голямата тиква в БГто ,сутринта ще имаш друго мнение!
  • 25 Ами защото

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Смех":

    ползваш все още старите комунистически централи. Пък те бяха предназначени да произвеждат евтин ток. /Впрочем - преди два-три дни видях една реклама - "отопление за 1 стотинка..." Помните ли я? / Сега токът ще се проидвежда от евроатлантически централи и ще бъде по демократични цени. А демокрацията е скъпо нещо...
  • 26 А бе то там , по селата де,

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "Помощ 112":

    все още има хора да се топлят на дърва... и да замърсяват атмосферата...
  • 27 Стефанов

    5 0 Отговор
    А после като ви го набучат х 3
  • 28 Незнам

    7 0 Отговор
    Э Как за толкова години се народи такава Уродлива, Долна Пасмина!
  • 29 Значи ще има

    4 0 Отговор
    Увеличение. Може и да има правителство, но и протести със сигурност.
  • 30 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    Уаауууууу,
    Как се радвам , че ще ми го фкарват бавно.
  • 31 25 % повишаване на цената на тока

    0 0 Отговор
    Такава ще е сметката след премахването на нощната енергия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове