Last news in Fakti

8 Март, 2024 06:55 763 17

Румен Радев: България следи със загриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток

  • румен радев-
  • президент-
  • близък изток-
  • посланици

Президентът проведе среща с посланиците на арабските страни в България

Румен Радев: България следи със загриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток - 1
Снимка: Президентството

България следи със загриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток и ескалацията на риска от прерастване на военния конфликт между Израел и "Хамас" в регионален. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция с посланиците на арабските страни в България. Срещата се състоя по инициатива на дипломатическите представители на арабските държави, акредитирани в страната ни, с оглед на ситуацията в Близкия Изток, предаде ФОКУС.

В началото на срещата президентът Радев припомни традиционните приятелски връзки между България и редица арабски държави, намерили израз в изпращането на хиляди български лекари, инженери, медицински и технически специалисти, както и в обучението на десетки хиляди арабски студенти в български университети в помощ на независимото и демократично развитие на страните от региона. Президентът призова и за подкрепата на арабските държави за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания кораб "Galaxy Leader".

В отговора си редица от арабските посланици подчертаха, че те се обръщат към българския президент като лидер на приятелска за тях страна, в чиято балансираност и мъдрост имат огромно доверие.

Президентът очерта във встъпителното си изказване, че военните действия в Близкия Изток имат пряко отражение върху международния мир и влияят върху стабилността в съседните региони. Затова България е готова да подкрепи всяко предложение за преустановяване на военните действия, деескалация на конфликта и търсене на решение за възстановяване на мира. Държавният глава припомни принципната позиция на страната ни срещу всички форми на тероризъм и правото на защита срещу тях при спазване на международното право. В същото време Румен Радев изрази и силната ни загриженост от критичната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа, която изисква незабавни действия за гарантиране на защитата на цивилното население и осигуряване на доставки на храни и медикаменти, като това е позиция на 26 държави-членки на ЕС от Съвет "Външни работи“, отразена в тяхно съвместно изявление.

Румен Радев отново подчерта необходимостта от съвместни действия на международната общност за възобновяване на мирния преговорен процес между двете страни и постигане на справедлив и устойчив мир между Израел и Палестина на основата на съвместното съществуване на две държави в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Президентът подчерта също така, че след началото на военните действия в Близкия Изток в световен мащаб се увеличават проявите на ислямофобия и антисемитизъм, като тази тенденция в България засега няма видими прояви.

Дипломатическите представители призоваха по време на срещата за конкретни действия от страна на международната общност за незабавно прекратяване на огъня в Газа и осигуряване на свободен достъп на хуманитарната помощ за цивилното население, тъй като 1 500 000 души са изправени пред хуманитарна катастрофа. Те определиха непропорционалния военен отговор на Израел като геноцид срещу палестинския народ.

Посланиците изразиха позиция за недопускане на масово принудително разселване на палестински бежанци в съседните държави, което би довело до тяхната дестабилизация. Дипломатическите представители подчертаха, че от началото на военните действия 39 000 палестинци са загинали, от които 14 600 деца и около 9000 жени, а 70% от сградите в Ивицата Газа са разрушени, включително училища, болници, религиозни храмове, центровете на ООН, което неимоверно затруднява възстановяването на условията на живот. Затова са необходими реални ангажименти от страна на международната общност за създаване на институционалното изграждане на независима Палестинска държава, която да живее в мир с Израел, в съответствие с решенията на ООН на принципа на двете държави за трайното решаване на кризата в Близкия Изток.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    16 1 Отговор
    Няма ли малко да се загрижи за демографския срив на България?

    Коментиран от #7, #17

  • 2 Хихи

    11 3 Отговор
    Споко Плешо, целият ЕС се превърна в зрител. Само следи и нищо не може да направи.
  • 3 Българин

    4 5 Отговор
    "Румен Радев: България следи със загриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток." Това е безчувствено, дълбоко лицемерно и студено като лед изказване. Напълно копира начина на изразяване на папите, които използват такъв стил. И как да бъде иначе? Нали Радев е натовски генерал? А НАТО се командва от Съединените Ашкеназски щати или иначе казано Съединените Хазарски Щати, които са по-известни като Съединените Американски Щати. Там на власт са хазари, така че Радев се прави, че няма геноцид в Газа.
  • 4 Бамбука

    7 0 Отговор
    Не чух нищо за ситуацията в Червено море ?
  • 5 Някаки

    7 0 Отговор
    клишета от соца , не докосващи и не казващи нищо !
  • 6 Радев

    5 2 Отговор
    Е статист, следи, ама дори и докато следи пред очичките му плуват рубли. И всяка теза, от неговите уста е пречупена през интересите на Московския му ментор. Радев е срам за България. Дано скоро потъне в забвение!
  • 7 уйко калеко

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Радев ли е виновен за демографската криза.?Ромите с доход от 2000 лв на месец заедно със социалните помощи, отглеждат средно по 3-4 деца,а българите с доход над 4-5000 лева(в СОФИЯ особено) по едно.Българите се превърнахме в консуматори.
  • 8 Аз съм веган

    3 1 Отговор
    Да спрем да даваме помощи за палестинците и конфликта ще приключи, така ли мунчо?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чомпек

    1 0 Отговор
    Госин скрит натовски агент.
  • 11 ,,ТРЯБВА"

    3 2 Отговор
    пак се изходи.От всичко разбира.
  • 12 Този какъв шайтан фатмак е

    5 1 Отговор
    Пред арабите едно говори а пред израелци друго
    Пред нас трето а в европа четвърто.
    Пред путлера пето а в САЩ шесто.
    Плюе партии а прави си партия.
    С колко личности е шайтан фатмака.
  • 13 Съветски възпитаник

    3 1 Отговор
    Никой не го бръсне за слива
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АнтиХЕЙТ

    0 0 Отговор
    вие му поискате оставката с коментарите си преди той да се предаде браво бг хейтъри
  • 16 Фанju

    1 1 Отговор
    Той пък е толкова добър ГЕНЕРАЛ
  • 17 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Само ако другарката му разреши, а нея не я е грижа. Сещай се защо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове