Last news in Fakti

10 Март, 2024 17:42 1 302 108

Атанас Славов: Политическият мандат на преговарящите за ротацията е за 9 месеца, не за 3 години

  • ротация-
  • мандат за преговори-
  • магнитски

Ако още българи са санкционирани по закона "Магнитски", това ще означава, че нашите институции имаме много работа за вършене, каза министърът на правосъдието

 Атанас Славов: Политическият мандат на преговарящите за ротацията е за 9 месеца, не за 3 години - 1

Лидерите и на "Продължаваме промяната", и "Демократична България" са получили ясен политически мандат за преговори за правителство само за следващите 9 месеца. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред БНР.

"Има определени ограничения. Едното е договаряне на формула за управление само срещу ясни ангажименти за реформи и ако това го няма, няма как да се стигне до споразумение за управление. Надявам се да не се прекратят преговорите и да има реформи. Те преговарят за следващите 9 месеца", каза той.

Славов коментира и липсата на доверие между партньорите през изминалите 9 месеца.

"Доверието е функция на конкретни решения и взаимодействие. Видяхме как през изминалите 9 месеца доверието беше нарушено – избора на управители и подуправители на НЗОК. Доверието не е константа, то трябва да се заслужава и изработва постоянно. ПП-ДБ не сме готови за формула за управление за следващите 3 години. Не мисля, че нашите лидери са получили мандат да договарят за 4 години. Има споразумение за тези 18 месеца, подписано пред 9 месеца", аргументира се правосъдният министър.

Той сподели за трите ключови решения на Конференцията на "Да,България" вчера - да влезе в европейската ЕНП като дясноцентристка партия, "укрепване на ДСБ и ДБ, и трето - ясни условия за следващите 9 месеца за съвместно управление".

Според Славов е "нормално да има известни притеснения и скептицизъм за класическа формула за коалиционно управление, поради простия факт, че коалиции се правят между близки политически сили, а не между сериозни опоненти, които доскоро са били в подобна фаза на политическа борба".

"Ключовото за нашите избиратели не е как наричаме управлението, а какви ангажименти имаме. Вчера акцентът беше върху реформите. Имаме съгласие, че трябва да има управление в този труден за страната и региона момент.Част от нашите избиратели са критични към възможността, заявена от ГЕРБ за 4-годишен мандат на управление. Защото ние в момента имаме ангажимент за 18 месеца с ясно разписани реформи. 4 години може да се тълкува като празен чек. До края на годината трябва да видим реализация на цялата програма, заради която бе създадено това управление", обясни министърът на правосъдието.

"Предпочитам да се фокусирам върху работата, която мога да свърша. За мен е важно поетите ангажименти да бъдат спазвани. Формулата за следващите 9 месеца ще се избере от самите екипи и самите политически формации. Аз казвам какво стои на масата на ПП-ДБ, ангажиментът е да има ясен списък с реформи, които могат да се реализират през следващите 9 месеца".

Правосъдният министър коментира и какво да се очаква от избора на ръководства на регулаторите, както и желаните промени в съдебната система. За него е важно да е ясен механизмът:

"Как да се избират по прозрачен начин и да е гаранция срещу политизация на процеса, това са ключови въпроси. Без тези гаранции няма да постигнем целите. Първо реформи, министри след това".

"Когато се говори с проценти 50:50, формирането на тези органи ще е функция на решения в НС и от партньорите в управлението. Второ – да се номинират политически необвързани хора с високи морални качества и да не става дума за подялба на партийни квоти. Това са правила, по които всеки номиниран може да бъде проверен за морални и нравствени качества чрез публични процедура. Възможността за номинации е отворена – да могат за номинират депутати, специализирани НПО-та, различни професионални организации. Ключовото е кандидатите да минават през проверка за интегритет и професионални качества", обясни част от новите изисквания Атанас Славов.

За провосъдния министър едно от най-важните неща е "кой носи отговорността за взетите решения?" "Ще има плаващи мнозинства или ще имаме ясно споразумение, кой ще избира тези представители, всички могат да номинират, но кой ще носи политическата отговорност?", казва Славов.

И допълни:

"Хората, които не отговарят на изискването за високи професионални качества, да не бъдат подкрепяни – това е вето. Никой не казва, че ще е лесен процесът, но все пак, ако ние не направим тази стъпка и не гарантираме деполитизацията на регулаторите и влизането на доказани професионалисти, не виждам смисъл".

И обясни, че "логиката на квалифицираното мнозинства е да се търси широка подкрепа, да се търсят безспорни кандидатури, които могат да съберат тези гласове в парламента".

"Всеки може да номинира, въпросът е за избора да се носи отговорност. Оставката е легитимен политически изход, ако не се спазват поети политически ангажименти", каза Атанас Славов.

Дали ще бъде допълван списъкът "Магнитски" с българи и български фирми, правосъдният министър каза, че няма официална информация.

"Ако има нови попълнения, означава, че нашите институции имаме много работа за вършене, реформите да бъдат ускорени и това е ангажиментът, които искаме да наложим на бъдещото правителство. Не е добре за публичния имидж на България и е тежка диагноза за нефункционалност", сподели мнението си за българското присъствие в листата на "Магнитски" Атанас Славов.

Той препоръча "множеството разследвания, които попадат във фокуса на общественото внимание, трябва да бъдат доведени до край. Без външна намеса, без определени процеси в НС, във ВСС и Висшия прокурорски съвет не може да очакваме от само себе си промяна".

"След приемане на механизма за разследване на главния прокурор през 2023 г., призивите за оставка трябва да са на заден план, защото има работещ механизъм. Има доста нови неща в Закона за съдебната власт. Членовете на ВСС и Прокурорския съвет задължително ще са политически необвързани и като минем през това, кой може да прави номинации - депутати и най-добрите юридически факултети, самият инспекторат към ВСС повече от половината ще се формира от предложения на съдилищата. Ще има много нови неща с надеждата, че ще променят цялата институционална картина. Главният прокурор вече не е върховен ръководител на цялата прокуратура, а и няма тази свръхцентрализирана власт", каза правосъдният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    20 1 Отговор
    Ама и ти си една пълна плюнка. Като си министър на правосъдието трябва да накараш служителите си да работят и да съдят престъпниците, а не да пазят мафията и да получават милиони от нея.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 То оставаше

    13 2 Отговор
    и за три години да бъде ?!
  • 4 Тотална липса

    16 0 Отговор
    На разум и връзка с реалността.
  • 5 Иван Крумов

    8 4 Отговор
    Добре - кой го интересува ротацията - като знаем - че просто се краде на дребно и на тъмно.

    БГА Балкан, това-онова - общо взето - мишкава работа.

    Бе - французите крадат Конго, Мароко - наш Иван Костов - краде нещо там и той не знае какво - не че е крадец СДС е честна партия.

    Нямаме износ - те - внасят кокаин от арабите - това ни е икономиката.
  • 6 Хахахаха

    11 2 Отговор
    Ротацията е за 9 м Но споразумението за съвместно управление трябва да е до края на мандата .А иначе да беше казал този министър От къде знае какво мислят близо половин милион избиратели .Ако си прави изводи от "социолозите" юрий андрей кольо първан и останалите манипулатори.. Направо е за съжеление
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Град Симитли

    7 2 Отговор
    Начо Кубето е празнослоно дрънкало!

    Коментиран от #47, #62

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кой ви даде мандат бе?

    12 2 Отговор
    Излъганите избиратели ли? Неморални измамници.

    Коментиран от #25, #27, #30, #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Акула

    6 2 Отговор
    мафията овладяха Бг
  • 23 сфежж

    0 1 Отговор
    веджведж ;в жр;ж ;рбл; ерберл ;б л;ерлбхл ;трхб лтр лн;л тр;нл ;ртн л;рт л;н л;трн л;трл ;н ртл;мн лт мтъ л;ът
  • 24 ВАЖНО Е БСП КОМУНИСТИТЕ

    2 7 Отговор
    Да са аут от управлението..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 сж вржблкерб лкерб лкер

    0 4 Отговор
    жврлк бж кйербк ерлкбк лерб лкрефб лкрек лбк ерлк лербк реф брек кр еб крб лкребф лкерфб керфбк бр клр лкерфб лкбреф
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СТИГА ТРИЛИ КОМЕНТАРИ

    5 1 Отговор
    Другари
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 НАРОДА

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кой ви даде мандат бе?":

    Ги избра
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 яяя

    2 0 Отговор
    Малей кви бузки сме отпрали. Хубаво папкаш.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЧАКАМЕ ДРУГАРЯ РАДЕВ

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Тодоров":

    Да се яви на парламентарни избори.
  • 36 Хахо

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Кой ви даде мандат бе?":

    Не знам дали са излъгани избирателите му на министъра Ама едно знам със сигурност Със бсп копейкин и Чалгаря на дали и 1 негов избирател ще иска да управляват..Сами пък не могат не стигат гласове ! А сега разрови си малко манерката Дали ли ги лъжат избирателите си министъра... Или има някаква друга причина Да управлява с герб..
  • 37 УЧА СЕ ОТ

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "яяя":

    Инпексовата....
  • 38 ПУТИНИСТИТЕ....АУТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО

    4 4 Отговор
    Ближат рани е задния двор
  • 39 Къв мандат бе неморален

    6 3 Отговор
    Излъгахте едно стадо да гласува за вас неморалници и национални предатели!

    Коментиран от #44

  • 40 Лъжци

    7 1 Отговор
    Платиха ви протестите да викате мафия на ГЕРБ и ДПС, а сега се събрахте в една мафия! Без грам морал сте нещастници! Излъгахте по глупавата част от населението за пореден път!
  • 41 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    2 2 Отговор
    Само безличните индивиди са верни слуги и този на снимката не прави изключение. Колкото си по-посредствен и нахален, толкова повече те лансират и отрупват с подаръци. ОТ ПП-ДБ всички си приличат като две капки вода по бездарието и фанатизма си.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Важно е

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Къв мандат бе неморален":

    Че не гласуват за БСП комунистите

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аха

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Важно е":

    Само за ПП и ДБ комунистите! Стадото си е стадо! Накъдето го поведе овчаря, тръгва, без да се интересува ще го колят ли или ще го хранят!
  • 47 Досущ

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Град Симитли":

    Като президента ТИ, петолъчнико !!!
    "Комунист - звучи гордо.... "
  • 48 хммм

    6 3 Отговор
    Толкова, колкото каже Посолството!! Ти нямаш думата.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "хммм":

    За нас ли говориш....
  • 51 КОМУНИСТ ПЕТОЛЪЧНИК

    3 3 Отговор
    Пак сме аут от управлението. Пак ни показаха червен картон
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 БОЦ - ко

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Град Симитли":

    "Комунистите родината РАЗГРАЖДАТ ,
    ПЕНСИОНЕРИТЕ след тях вървят,
    Пионери, пионери, славен път ви чака, трудов път"...
  • 63 КОМУНИСТ ПЕТОЛЪЧНИК

    1 2 Отговор
    Народа ни прати в пета глуха, където ни е мястото.
  • 64 КОМУНИСТ ПЕТОЛЪЧНИК

    1 1 Отговор
    Народа пак ни закопа.....никой не ни бръсне за нищо.
  • 65 БЪЛГАРИН

    1 1 Отговор
    нещастника е доказателство ,че щом медузите 650 милионо години са оцелели без мозък този има огромния шанс да продължи да живее моим му са изтропа фстата повсяко време
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Долни лъжци

    2 1 Отговор
    и неморалници, стоящи в скутовете на ДПС!

    Коментиран от #68

  • 68 Комунист петолъчник

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Долни лъжци":

    Помним целувката на Орлов мост между БСП и ДПС....

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Долни лъжци

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Комунист петолъчник":

    и на тролове плащат! Неморалници!
  • 70 Сега

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Комунист петолъчник":

    ще запомноиим долният лъжец христо иванов в скута на прасето на ДПС!

    Коментиран от #105

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Марда

    2 0 Отговор
    Мистър Пропър разбра ли към кой Съд са били на заплата Пепко евронките и Марти нотариалния печат!? А, ще дадели разяснения с какви облигации или приватизационни бонове почитания дисидент придоби сараите на Росенец!? Там където Ристо юристо и Иво двата пръста- чело се къпаха и търкаляха в песоко, Илхан Кютук и приятели с жива верига браниха вожда!?
  • 105 КОМУНИСТ ПЕТОЛЪЧНИК

    2 3 Отговор

    До коментар #70 от "Сега":

    Целувката на Орлов мост между БСП и ДПС бе уста в уста....сигурно и език са си пуснали....както по комунистически...

    Коментиран от #106, #107

  • 106 Комунист в нелегалност

    2 1 Отговор

    До коментар #105 от "КОМУНИСТ ПЕТОЛЪЧНИК":

    Сега Дельо гъделичка Ристо там където слънце не го огрява и на Ристо му е Арно и мазно с турските мурафети....
  • 107 Сигурно

    0 1 Отговор

    До коментар #105 от "КОМУНИСТ ПЕТОЛЪЧНИК":

    А ко ли си пуска лъжеца христо иванов и прасето на ДПС пеевски в скутаму? :))
  • 108 Защо

    1 1 Отговор
    Защо в България ,включените в Магнитски не са разследвани и лишени от участие в политическия живот,доказани корумпирани от финансовото министерство на САЩ.Не искам да гледам Горанов ,Пеевски по медиите.Какво показва такова общество и "елит",които хем ще се борят с корупцията,хем са и РЕКЛАМНИ ЛИЦА.Що за ВЪЗПИТАНИЕ и морални норми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове