Last news in Fakti

14 Март, 2024 21:14 1 103 8

Проф. Иван Желев: До средата на юли се очаква да има избран нов патриарх 

  • иван желев-
  • избор-
  • юли-
  • нов патриарх

"Изборът на патриарха се извършва от патриаршески избирателен църков(нонарод)ен събор. Скобите са поставени, защото с устава от 2008 година се премахна определението на събора и като народен. Тази тенденция се изроди преди три седмици в пълното премахване на участието на вярващия народ от взимането на решения в БПЦ", коментира богословът

Проф. Иван Желев: До средата на юли се очаква да има избран нов патриарх  - 1
Снимка: БГНЕС

Изборът на нов патриарх се очаква да стане до средата на юли, защото по устав той трябва да се осъществи до четири месеца след смъртта на патриарха. Това каза за БТА богословът проф. Иван Желев, попитан какво предстои в Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) след смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"Надяваме се преди всичко да се спази Уставът на Българската православна църква - Българска патриаршия, защото в последно време се нагледахме на противоуставни действия на някои митрополити, които и патриарх Неофит не успя да спре", заяви проф. Желев.

Той обясни, че днес на извънредното заседание на Светия синод, събрал се по повод кончината на патриарх Неофит, се избира един от 13-те митрополити на БПЦ за наместник-председател на Светия синод, за да може този изпълнителен орган на църковната власт да работи нормално. "След смъртта на патриарха властта в църквата беше автоматично поета от старшия член на намаления състав на Синода, който тази година е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Но след днешното заседание наместник-председател може да се окаже фактически всеки един митрополит", каза проф. Желев.

По думите му, междувременно, след известяването на трите български власти за смъртта на патриарха се изпращат известия и на всички глави на останалите поместни православни църкви, тъй като БПЦ е част от семейството на тези църкви и заедно с тях съставя Православната църква по цял свят. "Очаква се за опелото и погребението на патриарх Неофит да дойдат представители от всички църкви, сред които ще има и глави на църкви - патриарси или архиепископи, според ранга им", каза проф. Иван Желев.

Опелото на патриарх Неофит ще е в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", в която по традиция се извършват интронизациите и опелата на главите на Българската православна църква. Взе се също решение и за мястото на погребението на патриарх Неофит, отбеляза богословът.

Изборът на нов патриарх се очаква да стане до средата на юли, защото по устав той трябва да се осъществи до четири месеца след смъртта на патриарха, каза проф. Иван Желев.

Той уточни, че качествата на кандидатите са записани в Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия: да са митрополити с поне пет години митрополитски стаж и над 50-годишна възраст. "Няма горна граница за възрастта на кандидат-патриарха. Естествено се изисква правилна православна вяра, макар да няма специални изисквания за моралните му качества, защото те се подразбират", обясни проф. Иван Желев.

"Изборът на патриарха се извършва от патриаршески избирателен църков(нонарод)ен събор. Скобите са поставени, защото с устава от 2008 година се премахна определението на събора и като народен. Тази тенденция се изроди преди три седмици в пълното премахване на участието на вярващия народ от взимането на решения в БПЦ", коментира богословът.

Проф. Иван Желев обясни, че от днешния състав на Светия синод девет митрополити имат изискваните от устава качества, за да бъдат избрани. Но за да се облекчи процедурата, уставът предвижда от тези девет души Светият синод да избере трима, от които патриаршеският избирателен събор ще избере бъдещия ни патриарх, уточни богословът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миряни

    4 0 Отговор
    Дядо Йоан трябва да бъде! Достоен е за Патриарх
  • 2 Бах

    6 1 Отговор
    Новият Патриарх задължително трябва да е ориентиран към Руската Православна Църква .
  • 3 Гост

    3 2 Отговор
    Лелле...защо толкова ще се чака, кой ще даде най-много ли, като на търг?!
    На никой не му пука за миряните, важно е правилният човек да овладее постъпленията в касата!
  • 4 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    И защо въобще беше избран този патриарх в недобро здраве? Щото не се разбраха, кой да бъде и избраха някой, който много няма да изкара и да имат време да се разберат. Така се е правело и при избор на папа, така че нашите попове не са открили топлата вода. Само че, имало един папа, дето се правил на болен, избрали го и той после се разправил със всички кардинали дълго властвал.
  • 5 Град Симитли

    2 0 Отговор
    Например протопоп и протоджурналист горан благоев,
    да се скверни името му?!
  • 6 Напълно

    1 1 Отговор
    Откачихте днеска всички телевизии запълнихте си ефирното време.Не оставихте човека да почива в мир то бива "признателство"но чак сте досадни,лицемери.
  • 7 778

    0 1 Отговор
    Ох, този е на всяка манджа меродия!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол