Last news in Fakti

15 Март, 2024 15:26 920 17

Спаси София: Осигурихме рекорден бюджет за градския транспорт на София

  • спаси софия-
  • бюджет-
  • градски транспорт

В предложения бюджет е осигурено увеличението на заплатите на всички транспортни работници, повече и подобрен градски транспорт за гражданите и гаранция, че общинските транспортни дружества ще спрат да трупат дългове

Спаси София: Осигурихме рекорден бюджет за  градския транспорт на София - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

София ще има рекорден бюджет за градския транспорт, за който са осигурени общо 505 млн. лв. за тази година. В предложения бюджет е осигурено увеличението на заплатите на всички транспортни работници, повече и подобрен градски транспорт за гражданите и гаранция, че общинските транспортни дружества ще спрат да трупат дългове. „Освен рекордно много средства, успяхме да направим бюджет на транспорта на София в рекордно съкратени срокове. За първи път от 5 години той се внася заедно с бюджета. Увеличихме средствата, които Столичната община отделя за транспорта и към успешен край вървят и разговорите с Министерство на финансите, които заявиха готовност държавата да поеме 17 млн. лв. за охраната на метрото от страна на МВР.“ – заяви зам.-кмета по финанси на София, г-н Иван Василев.

Заместник кметът по транспорта на София Илиян Павлов обяви, че градският транспорт през 2024 г. ще измине почти 65 млн. км или 3,8% повече спрямо 2023 г. По думите му, планираните приходи от карти и билети са почти 250 млн. лв., докато останалите средства идват от субсидии от бюджета на Столична община - 189 млн. лв. и 89 млн. лв. от държавния бюджет. „Осигурените над половин милиард лева не се случват от самосебе си, нито беше лесно да намерим допълнителните средства. Направихме анализи на приходите, разходите и договорите на ЦГМ и трите транспортни оператора и постигнахме споразумение за реформи и увеличаване на ефективността и прозрачността им. Затягаме контрола и заедно ще работим да направим градския транспорт по-удобен не само за работещите, но преди всичко за пътниците.“ – категоричен е новият зам.-кмет по транспорта, г-н Илиян Павлов.

„Искам да подчертая, че гражданите и данъкоплатците на София трябва да бъдат спокойни, че градския транспорт е осигурен и работим по редица мерки, които да го направят осезаемо по-удобен. Спокойни трябва да бъдат и работещите в системата, защото представеният бюджет е ясна заявка на нашето управление и че транспортът е основен приоритет за нас.“ – заяви г-н Павлов.

Според Андрей Зографски, представената транспорта рамка е само началото на серия реформи и подобрения в транспортния сектор на града. „В бюджета на София залагаме още средства, с които допълнително да подобрим градския транспорт. Започваме да строим общежития за транспортните работници, както и ще изградим 10 комфортни тоалетни и стаи за почивки за водачите. Вече работим по серия мерки за осигуряване на повече БУС ленти и ограничени трамвайни трасета, предстои да въведем и нови линии и да засилим съществуващите, както и ще синхронизираме разписанията, така че гражданите да чакат по-малко по спирките.“ - обяви г-н Зографски, общински съветник от Спаси София.

На пресконференцията бяха представени и препоръки за подобрения в работата и процесите в ЦГМ и трите транспортни дружества. Идентифицирани са ключови дейности, които да станат по-ефективни и прозрачни. „Осигурихме над половин милиард лева, сега е време за сериозна работа, така че гражданите да усетят осезаема промяна към по-добро. За това отговорност носим както ние в Столичната община и общинския съвет, така и ръководствата на транспортните дружества. При тази сума, транспорта следва да бъде по-добър и удобен за пътниците и данъкоплатците, които го финансират.“ – казват управляващите София.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АКУЛА

    4 5 Отговор
    вдигнете спешно цената на билетите, много са евтини спрямо стандарта на живот

    билет за градския минимум 3лв трябва да е!

    Коментиран от #4

  • 3 АГАТа Кристи

    0 3 Отговор
    "В ПРЕДЛОЖЕНИЯ БЮДЖЕТ" -
    Вие сте го предложили, но не сте го осигурили....
    Ако копейкин предложи да станем "ЗАДУНАЙСКАЯ", Путин става ли ни автоматично президент ?
  • 4 Акулата Фальо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "АКУЛА":

    Кюти си у "Козлодуй" и не се мешяй у софийските потайности
  • 5 ссс

    3 4 Отговор
    При тая инфлация ясно е че ще е рекорден. Въпроса е дали ще може да доближите стандартите които Данчето Фандъкова създаде и софиянци вече ги имат за даденост. Пожелавам ви го но като ви гледам само приказки без дела.

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Данчето Фандупкова беше кукла на конци, каквото и кажеше тиквата това и правеше.

    Коментиран от #7

  • 7 ссс

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    Това е кмета който най-много е направил за София за всички времена. Това е най-успешния кмет, независимо кой и е казвал какво да прави. Тя правеше за разлика от днешните.

    Коментиран от #9

  • 8 Книжни пари кола не карат трябват

    1 0 Отговор
    Кадри с нормирани почивки 2/2
  • 9 докторе

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ссс":

    да, особено с поръчките за лекарства на общ. болници за стотици хиляди
  • 10 Розова София

    4 1 Отговор
    Розова София, и в частност тази македонски субект , който цитирате, нищо сам не е осигурил. Защото нямат мнозинство в СОС.
  • 11 Боруна Лом

    2 0 Отговор
    ДА ВИ ЛЮБЯТ СЕТЕ ШОФЕРИ!
  • 12 Наивник на средна възраст

    4 0 Отговор
    То понеже не е ясно при тази цена на билетчето как ги трупат тези дългове....Нека да чуем какви са приходите от билетчета и карти за 1 годинаа?Колко са и за какво се харчат?Забавно ше да е и да научим колко са приходите на общината от "паркиането" в различните зони,както и тези от общински паркинги....Колко и за какво се харчат?Грубо ако приемем,че 1 млн. жители и посетители,а те са повече,дават 2 левчета за транспорт дневно,това за 365 дена прави - 730 млн,които реално са повече,много повече.Къде отиват парите на софиянци?Реално колко се събират като приходи от Общината в София,по раличните пера???Колко и ккъде отиват тези пари?

    Коментиран от #15

  • 13 ...

    4 0 Отговор
    те затова работещите в метрото искат да блокират Сердика, щото сте събрали голям бИджет...
  • 14 Сериознооо?

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Туй "ремонт на ремонта" много як "стандарт" ще да е!
  • 15 Язък,че си на средна възраст

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Наивник на средна възраст":

    Като не си разбрал,че у нас от век събираните пари отиват в общия кюп наречен бюджет,след което се преразпределят.Просто така е по-лесно да се краде,инак много сложно...
  • 16 Гошо

    0 0 Отговор
    Браво на пипирудите
  • 17 Гошо

    0 0 Отговор
    Браво на пипирудите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове