Last news in Fakti

15 Март, 2024 18:44 1 283 24

Тончо Краевски: Кабинетът след ротацията ще напомня на Тройната коалиция с шахматното разпределение на министерствата

  • кабинет-
  • ротация

Оценките на министрите са един по-благ и по-формален начин да се каже всъщност какви рокади искат в кабинета, смята политологът

Тончо Краевски: Кабинетът след ротацията ще напомня на Тройната коалиция с шахматното разпределение на министерствата - 1

Моделът на кабинет, който започва да изкристализира, напомня на Тройната коалиция с шахматното разпределение на министри, зам.-министри, съответно шефове на комисии, шефове на регулатори и т.н. Това каза пред Радио "Фокус“ политологът Тончо Краевски.

Смяната на министрите в кабинета зависи от това какво ще се разберат двете управляващи коалиции. Логиката, която трябва да се следва тук, е интересът от това дали да се ходи на избори или да продължи управлението.

"ГЕРБ ще направят грешка, ако точно тези хора, които са най-заинтересовани да продължат коалицията, ги лишат от достъп до изпълнителната власт. В ПП-ДБ най-силният лобист за продължаване на тоя парламент за управление ще е по-скоро някой като Асен Василев, който се намира в Министерство на финансите, отколкото някой, който няма достъп до изпълнителната власти в парламента,“ смята политологът.

По думите му със сигурност ще се приемат компромисни варианти, които да коригират дадени решения при съставянето на кабинета, като това да открият Министерство по европейските въпроси и така да се изземат част от функциите на Външно министерство.

"Цялата "сглобка“ е организирана около такива соломоновски решения: да се разделят, да се правят абсолютно нови ротационни механизми за различни органи, за Народното събрание, за парламента, да се откриват/закриват структури специално за тая цел. Така че няма да се изненадам, няма да е даже кой знае колко скандално според мен да вземат да създадат две външни министерства.“

По повод непубличния характер на оценката на работата на министрите в Кабинета "Денков“ Тончо Краевски отбеляза, че явно преговорите ще формулират тази оценката, а няма да бъдат аргумент за оставането или освобождаване на министри. "Оценките на министрите са един по-благ и по-формален начин да се каже всъщност какви рокади искат в кабинета, така че разбира се, че оценките ще се уточнят какви ще бъдат и ще ги разберем след края на преговорите.“

"Цялата преговорна стратегия за ротацията на Бойко Борисов стъпва на тази социология, че той води убедително, защото означава, че е в по-добра форма за избори.

Ако изборите се състоят, единственото възможно партньорство ще бъде същото с разликата, че тежестта на мандатите вътре в парламента ще бъде в още по-голяма полза на ГЕРБ, и че не е изключено при едно слабо представяне на ГЕРБ и ПП-ДБ на изборите може да се окаже, че ДПС ще бъде и необходимият елемент от обикновеното мнозинство в Народното събрание, не само от конституционното,“ категоричен е политологът Тончо Краевски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    17 2 Отговор
    Дано не успеят да ни довьршат
  • 2 Цайтнот

    13 2 Отговор
    Роднина, милиционер, роднина, милиционер.
  • 3 Шизолумпен

    17 3 Отговор
    Култова снимка! Жените, крвите на промяната и сглобката ще съсипат България!

    Коментиран от #12

  • 4 Тия

    15 1 Отговор
    четирите стрини , как са се стъкмили като за манифестация по време на соца ! Всичките от червено котило , всичките двулични , както и непоправимо алчни интересчийки , носещи огромни грехове към България и гражданите ѝ ! Безсрамие на най - високо ниво !
  • 5 100 % повишаване на цената на тока

    10 1 Отговор
    Премахването на нощната тарифа от 1.06.2024 година автоматично прави цената на тока по две, свободния пазар ще я качи още.

    Коментиран от #10

  • 6 Бендида

    13 1 Отговор
    Не само напомня, то си е тройна коалиция. Онези навремето поне я направиха официално. Тези се сглобяват на закрити врати.
  • 7 Нане

    9 1 Отговор
    опази ни Боже в България от тия и другите лакей! Амин!
  • 8 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Само аз ли виждам Пародията на една Снимка! ХАХАХХАХА
  • 9 Сатана Z

    9 1 Отговор
    Как не ви беше срам да поставите тази снимка ?
  • 10 това от мен да го знаеш

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "100 % повишаване на цената на тока":

    От къде ви намират такива лауреати, дето единственото което знаете за тока е, че ако ви удари не можете да му го върнете? Всичко друго може да се случи, било с цена, било с лимити, но премахване на нощната енергия никога. Просто ще се срине цялата енергийна система ако всички започнат да ползват ток само денем, а няма стимул да получат по изгодна цена на енергия вечер.
  • 11 Политически отпадък

    5 1 Отговор
    Вреден за населението.
  • 12 Абрамс и Челинджър

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шизолумпен":

    Гордостта на гербавите танкови войски в ляво на снимката.

    Коментиран от #13

  • 13 Шизолумпен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Абрамс и Челинджър":

    Не знам каква категория книжка требва да ги подкараш тия двете.

    Коментиран от #17

  • 14 ПИСНА МИ НА ПИСКАЛКАТА

    4 0 Отговор
    Егати снимката, егати посланието. Още на първо четене виждам две крадли и една сбъркания. Все повече и повече замирисва на барут, както впрочем Тагарев ни натяква. Усещат накъде отива работата и си вкарват афганци да ги пазят. Да видим.
  • 15 опала

    4 0 Отговор
    малееее
  • 16 Алекс

    4 0 Отговор
    Снимка-подигравка към българските мъже - оправят ги жени!
  • 17 Гларус

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Шизолумпен":

    Те афганците подкарват без книжки и най-тежките категории. После им режат главите като на кози. Теменуга първа ще разцъфти. Само гледай.
  • 18 Пейтриът

    6 0 Отговор
    А големите хипермаркети търсят МАГАЗИНЕРКИ.Срамна работа няма
  • 19 Алекс

    2 0 Отговор
    Или апотеоз на "меката сила" във външната политика на любимото посолство ;)
  • 20 Доч

    4 0 Отговор
    Стадото на Бою Козарев...
  • 21 един

    5 0 Отговор
    Най-дебелата най-наежена,да и имам самочувствието!
  • 22 смях

    3 0 Отговор
    Национал-социалистките на Бою бей.
  • 23 💠🔆♻️

    1 0 Отговор
    От таз групичка нито една неща да видя го - ла, ба - си кощрамбите, пфф…
  • 24 Голям цирк

    0 0 Отговор
    Борисов се подиграват на ПП, знае че са алчни за власт, и затова е изпратил тези лели на седянка. За него няма значение кой вариант ще изберат, и по двата ще бъдат довършени като политици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове