Last news in Fakti

18 Март, 2024 07:54 1 167 33

Димитър Ганев: Преговорите не са приключили, въпреки напрежението между двете най-големи политически сили

  • ротация-
  • преговори

ГЕРБ-СДС е постигнала основната си цел – да излезе от политическата изолация, смята политологът

Димитър Ганев: Преговорите не са приключили, въпреки напрежението между двете най-големи политически сили - 1

ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата, да оказва натиск докрай, за да постигне целта си. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия политологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Според него преговорите не са приключили въпреки напрежението между двете най-големи политически сили. Припомняме, че в неделя вечер от ГЕРБ-СДС обявиха, че връщат празен мандат, ако днес до 12.00 ч. не се разберат с ПП-ДБ. Те, от своя страна призоваха Бойко Борисов да се намеси и партията да не прибързва с решението.

„И двете страни оставиха отворена врата за продължаване на разговорите. Това, което се случи снощи, епизод от едни продължаващи процеси повече от месец и половина. Преговорите са много динамични, но трябва да уточним, че в понеделник на обяд не е задължително Габриел да отиде с изпълнен мандат от гледна точка на конституционната процедура”, поясни Ганев.

„Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консенсус и конструктивност”, каза още политологът.

По думите му ГЕРБ-СДС е постигнала основната си цел – да излезе от политическата изолация. „Тези, които протестираха и тези срещу които се протестираше през 2020 и 2021 г. направиха заедно управление, което легитимира партията на Борисов като потенциално напълно приемлив коалиционен партньор. Всички социологически проучвания последните няколко месеца показват преднина на ГЕРБ-СДС спрямо ПП-ДБ с 5 или над 5 пункта”, твърди Димитър Ганев.

Според него споразумението между двете политически формации е само върхът на айсберга, а отдолу се водят преговори, които не знаем как вървят. И допълни, че ако има предсрочни парламентарни избори, то със сигурност ще са 2 в 1 заедно с тези за Европейски парламент.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    13 1 Отговор
    в 12 без 5 "случайно" ще се разберат и ще има правителство!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ОБЕКТИВНО

    10 2 Отговор
    Над 50 чужди войници чакат под строй пред тир на летище София. Снимките публикува BNEWS. Няма информация за къде са отпътували, нито откъде са дошли, но буди съмнение фактът, че войниците се качват на тир с българска регистрация, а не в автобус. Ако чуждите войници са дошли в България, за да участват в учения или са част от ротация на натовски войски, защо не се превозват с автобус? По непотвърдена информация става въпрос не само за един, а за три тира, в които са отпътували войниците.

    Коментиран от #9, #16

  • 4 Герен

    10 2 Отговор
    СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ. ДО ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ СЕ МОЛИШ ДА СЕ СГЛОБЯТ И ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНИ НА СОФРАТА ОТНОВО ТИ ТЕ И ДРУГИТЕ. ТУЛУПА Е ЗЪЛ ЩЕ ГИ ПОМЕТЕ С 300 ТЕЗИ ПИЮЛЬОФЦИ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боруна Лом

    9 2 Отговор
    МЛАДО, ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ВСИЧКО Е ЦИРК!НИЕ СМЕ МАЙМУНИТЕ!ГАЛЯ Е РЕШИЛА ЗАДАЧАТА!
  • 7 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Цирка във Зоопарка си продължава!
  • 8 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Аз ги познавам лично и не ме изненадва колко са жалки ама вие ги виждате само по телевизията където ги представят като герои.
  • 9 Боруна Лом

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "ОБЕКТИВНО":

    ВЪРВИМЕ КЪМ БЕЗВРЕМИЕ!ДА БЛАГОДАРИМ НА ОБОРА И ПЛЪХА САПУН!
  • 10 ШАРЛАТАНИ !!!

    14 1 Отговор
    Кой каквото и да говори и пише - ББ притисна ШАРЛАТАНИТЕ до стената . Сега , или трябва да паднат на колене , да сведат главици и да приемат абсолютно всичко , което ще му хрумне ... или , бай-бай власт , бай-бай кражби (в удивителни размери) , бай-бай слугинаж към "Козяк" ( а там ще се разсърдят и може да има сваляне на протекциите и ... олеле мале) , бай-бай сладки службици (за куцо и сакато) и пр. и пр. ! Я да видим , какво ли ще изберат ШАРЛАТАНИТЕ ? Аз имам едни подозрения , а Вие ?
  • 11 Дедов

    9 1 Отговор
    Ас само едно разбрах че ако направят тези крадци пак правителство ще падне голям кютек народа само това чака няма да спрат протестните може и да има нещо по лошо Костадинов се изказа пред президента че Америка назначава правителство в България и народа това го чуха и май е лошо
  • 12 шефа

    7 1 Отговор
    Преговори няма,всичко е цирк за простолюдието което гласува за престъпници и некадърници да ги направи милионери,а те после да духат супата.
  • 13 Хахахах

    6 1 Отговор
    Преговорите ще приключат когато и както от Посолството искат….
  • 14 не вярвайте на професионални мошеници

    9 0 Отговор
    С лъжливи мошеници не се преговаря ! Те не разбират от това ! Те разбират само от бой , бой и (пак) бой . Сега , когато преспективата е на следващи избори да се наредят до БСП , всичко ще обещаят и подпишат , но в момента в който меча престане да виси над главите им - на мига ще се отметнат , така че нека им видим гърбовете и нека никога повече не се подлъгваме от харварски (ужким ,де) дипломи и озъбени усмивки !
  • 15 Да излезе

    6 3 Отговор
    от политическата изолация , ли ? ИЗЛИЗАНЕ няма след толкова много золуми , огромни грабежи , безброй лъжи и много криминални действия !
  • 16 АРЕС Z

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ОБЕКТИВНО":

    Французи са и отиват в Украйна,НО няма да се върнат,прошка няма да има,а см.... ще е мигновена ,лошото е че ...рвата Емануела която ги праща няма да бъде наказана.
  • 17 Мамул

    8 2 Отговор
    ПП не са никаква политическа сила даже и с ала-бала.
  • 18 Кой

    6 1 Отговор
    вярва на шайка мащабни мошеници , съсипали държавата ни , ограбили я и прокудили почти два милиона в чужбина ? Точно никой !
  • 19 Рая Ботева

    7 1 Отговор
    Юнак, нали каза ти лично в петък , че сглопката е разглобена и счупена
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тотална гавра

    4 3 Отговор
    Герб ще пропаднат тотално в политическата кал на България приемат ли да управляват като партия управлявана от ПП ДБ. Това би обезмислило тяхното съществуване в очите на избирателя. Избора им да са посредствени, безсилни и управлявани от друг партиен субект (директно или не) ще са техния безвъзвратен край. Единственото спасение за тях като партия се явява връщането на мандата...
  • 23 хихи

    5 1 Отговор
    Важно е какво ще нареди "Галя от Посолството"
  • 24 нннн

    6 2 Отговор
    С болния си мерак за власт ППДБ ме само легитимираха ГЕРБ и върнаха на бял кон Боко и Шиши. Компрометираха се като лъжци, мошеници и предатели, вредни, даже опасни за България.
    Който се е прегърнал с ГЕРБ, хаир не е видял
  • 25 Светлина

    4 4 Отговор
    Герберската глутница не може да понася правила. Там са от прасе и вълк надолу. Половин милион на опашката чакат да крадат. Това им е проблема.

    Коментиран от #28

  • 26 Ричард Естес

    3 2 Отговор
    Чудя се кои от тези хубавци и хубавици ми е по-противен и отвратителен ! Голям е набора от неприятници , от които прелива ГНУС и отврат ! Труден избор. Въпреки , че юнаците от ГЕРБ са недостижими в тази си роля ! Водят убедително и даже неистовите опити на другата ПАПЛАЧ да ги настигне , не виждам как ще стане това !
  • 27 Ало - Ало.....

    2 1 Отговор
    Не спирам да си повтарям следния анекдот - попитали хората следното - КРАЛ ли е Бойко Борисов ??? И всички отговорили с ПРАВИЛНИЯ ОТГОВОР - Да той е КРАЛ ! И всички са били прави , защото са имали и ДВАТА смисъла на тази дума !
  • 28 С какъвто с събереш...

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Светлина":

    Права си за прасетата на ГЕРБ. Ще допълня, че ППДБ прегърнаха с радост прасетата и им целуват..../нецензурно/
  • 29 Хасковски каунь

    3 2 Отговор
    Не го слушайте БОКО - ще кандиса. Сега само фърля къчове.
  • 30 новости

    5 0 Отговор
    Сглобката плаща и този говори каквото му кажат. Всички т.нар. социолози са платени и зависими от партиите.Не е вярно че хората не искат избори. Тая мантра сътворена от партиите започна да се набива в главите на хората от такива като тоя.Напротив хората искат и то искат избори до дупка.
  • 31 отвратен

    3 0 Отговор
    Вече са се разбрали. Разиграват театър.
  • 32 Перо

    2 1 Отговор
    До кога тиквата ще се гърчи и унижава? Спечелил е изборите, а ще има един министър и ще носи отговорност за управлението, съгласно връчения му мандат! По-добре, нови избори! Излага се!
  • 33 Въпрос

    2 0 Отговор
    Търгашеството и манипулаците показват между глобката, че театрото продъжават. На всеки е ясно, сглобката има за правене купища злини и подлости на народа като:

    Планиране на въвеждане на еврото със задължително купуване на съмнително безнадежни италиански и испански ценни книжа; подписваме договор с Уестингхауз без определена цена, гаранция за качество и срокове, собствеността ще е американска; отказване от на дерогацията (превилегиите);тровене на народа с украински ГМО и радиоактивни храни; разрушаване на енергетиката със зелената сделка; разпродажба на земята; подараяване на оръжие; пропагандиране на джендаризма; износа ни по номенклатура на третия свят; заеми за потребление - заплати и пенсии; липса на високите технологии; смяна на конституцията за двойното гражданство; заплащане на остаряло оръжие и самолети, които няма да бъдат доставени; подаряването бългатски самолети, ракети и БТР-и; ханенето ни с червеи и бобулечки; незачитане на волята на народа. изразена чрез референдуми и и тн. и тп.
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от САЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за антибългарска и антипрезидентска пропаганда.
    По данни 29.12.2023 с над 4 млрд. лева само за месец се увеличи дългът на България за месеците октомври-ноември
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове