Last news in Fakti

18 Март, 2024 09:13 1 557 61

Кирил Петков: Вчерашният ден беше изненадващ, след много дни, пишещи това споразумение, бяхме оптимисти

  • ротация-
  • преговори

Опитах се няколко пъти да направя връзка с Бойко Борисов, но нямаше отговор, каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната"

Кирил Петков: Вчерашният ден беше изненадващ, след много дни, пишещи това споразумение, бяхме оптимисти - 1

Вечерни изявления на преговарящите формации за ново правителство постави въпросителни преди връчването на първия проучвателен мандат от президента Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС настояха за равнопоставеност в изпълнителната власт. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че настояват за подписване на споразумение.

„Надявам се, че утрото е по-мъдро от вечерта. Не разбрахме снощи какво се случи. Готов съм след интервюто да ида на среща“, обясни в студиото на bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Вчерашният ден беше изненадващ. След като прекарахме много дни, пишещи това споразумение, бяхме оптимисти. В „120 минути“ Асен Василев каза, че сме оптимисти. В 18 часа снощи колегите ни казаха, че са готови да се върнат към първоначалната уговорка. Тя беше да има управление 18 месеца, да има ротация по средата на премиерите, а министрите да се сменят само при взаимно съгласие. Ние даже се зарадвахме“, уточни той.

„Ние приехме нейното желание Мария Габриел да е и министър-председател, и министър на външните работи. Спорихме, но отстъпихме, защото решихме, че трябва да направим крачка назад. Акад. Денков щеше да е вицепремиер по европейските въпроси“, допълни Петков.

Според него от ГЕРБ-СДС са поискали още време за споразумението.

„Основните моменти от споразумението са, че става дума за следващите 9 месеца. След това - два пъти по 15 месеца. Така управлението става четири години. На първо място ограничаваме плаващите мнозинства. Оттук нататък трябва да имаме общо съгласие. Плаващите мнозинства бяха точка на раздор, когато с няколко гласа на „Възраждане“, ИТН и ДПС се обръщаше мнозинството. С преговорния екип нямахме проблем. Написахме го. Имахме на два пъти дискусии по темата. Нямаше проблем с преговорния екип.

Опитах се няколко пъти да направя връзка с Бойко Борисов, но нямаше отговор. При регулаторите решихме, че няма да има квоти и ще направим прозрачен процес – обществени организации да предлагат, ние да припознаваме, да минаваме през етапи през различните комисии в парламента. Процесът ще е бавен, но много отворен. Казахме, че регулаторите ще се попълват на база индивидуални качества на кандидата“, добави той.

„Следващата голяма тема е съдебната система. Имахме дълъг дебат, в който казахме, че искаме да търсим допълнително мнозинство, но нито една друга партия да няма гарантирано място на масата. С други думи – заедно търсим гласове и заедно преговаряме. Колегите искаха да има рестрикция и ограничение с евроатлантическото мнозинство, но това ни притесни, че даваме място на ДПС.

Не искаме на ниво споразумение, че една партия ще бъде с гарантирано място на масата. Ако ограничим в споразумението и махаме „Възраждане“, махаме БСП, а ИТН не са достатъчни – това означава, че има гаранция за ДПС. Ние казваме, че не ограничаваме никого на партиен принцип. Заедно търсим мнозинства. Заедно търсим на база най-добрите кандидати, но без партийни гаранции“, коментира Кирил Петков.

„Последната точка беше за реформа в службите. Ние искахме реформата там да е в споразумението и да започне в следващата пленарна сесия. Колегите имаха проблем с дефинирането на точната дата за започване на реформите. Предпочитаха да има открито и отворено говорене за тази реформа. От наша гледна точка 9 месеца говорихме за реформи, които не се случват. Искаме в следващите 9 месеца да имаме дефиниции. Сложихме като дата 31 юли 2024 година като крайна датата за започване на реформите в службите“, уточни той.

„Чувството беше, че остават 2-3 изречения, които да се дооформят. Вчера колегите ни изненадаха, че не могат да подпишат този договор и са готови на първоначалната уговорка за Министерския съвет. Това споразумение се оказа пречката. Това е обръщение към тях. Мария Габриел може да вземе папката от президента и в следващите седем дни да довършим тези 2-3 изречения, които ги притесняват от споразумението. Нищо не предполага папката да се върне празна и да идем на избори“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„Не сме се чували с Борисов. Искам да му кажа, че ако мисли държавнически, отивайки на избори, нищо няма да променим. Ако влезем в избори, нямаме шанс за еврозоната. В бъдеще няма да влезем в никакво управление, ако тези основни реформи – съдебна реформа, регулатори и служби, не бъдат започнати“, каза още той.

„Явно има разлика между това, което преговорният екип постигна в това споразумение, и когато са седнали на ниво лидери в ГЕРБ. Минали са го и са казали, че тези договорки не работят за тях. Това не са наши реформи. Това са общи реформи. На хората им омръзнаха от приказки. Искаме да ги направим, защото иначе остава чувството, че театралничим. Никой не се моли.

Има държавническо чувство за отговорност. Няма лична молба. На мен би ми тежало да погледнем след три години назад и да видим, че сме изгубили още три години, че имаме още нотариуси, джуджета, елфи. Стана като приказен свят. Или си беше. Ако на моите три дъщери трябва да дам завет, при който сме оставали приказни герои в съдебната система, в регулаторите, в службите, аз моля не партийно, а за отговорност нашите деца да не живеят в приказка на ужасите. Днес можем да кажем – отиваме на изборите, късаме споразумението, забравяме за реформите и се връщаме в старите времена на мътно, сиво, мафиотско грабителство и корупция“, обясни Кирил Петков.

„Приемаме тяхното споразумение – само премиерите се ротират и Мария Габриел ще е и външен министър. Не можем да влезем в управление, в което ще се залъгваме, че реформите ще бъдат направени, но да не ни стиска да подпишем споразумение, в което ясно да се дефинират“, коментира още той.

Според него е било постигнато съгласие Росен Желязков да бъде министър на иновациите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 8 Отговор
    Колко е жалък!Срам ме е че съм бил с него на площада.

    Коментиран от #27, #37

  • 2 подмяната

    58 6 Отговор
    По-жалки човечета не съм виждал. Бойко доказа, че е голям играч - на същата дата в същия час, когато преди 2 години Кирчовци го арестуваха, той ги изкара да го молят да ги остави на власт. На негово място и аз не бих бутнал сглобката - тия шарани ще ги употребя докрай и приключа.

    Коментиран от #7

  • 3 Бойко Разбойко

    41 2 Отговор
    И д,пе ще дадете.

    Коментиран от #50

  • 4 Нова Сорос ТВ

    41 0 Отговор
    Как анализаторите сами се разобличават кой за коя партия работи хаха
  • 5 ехаааа

    29 0 Отговор
    какъв не употребяващ поглед.
  • 6 хъхъ

    31 5 Отговор
    В Русия при над 80% избирателна активност, Путин печели над 85% от вота.

    А в тукашната уж голяма демокрация, гласуват 35% от имащите право на глас, а Кирчовци сега ни обясняват как платената от тях социология показвала, че българите не сме искали и да чуем за нови избори.
  • 7 Боко

    19 10 Отговор

    До коментар #2 от "подмяната":

    за сетен път доказа , че е голям лъжец и мошеник ! Той друго никога не е правил и няма да прави !
  • 8 жалостив

    41 3 Отговор
    Милата Кирца ! Само дето не ревна със сълзи ! Пуста власт и пусти кражби - много сладки , бе ! Реве , милия ,реве - "Недей , бе бате ! Не ме наритвай от властта ! Всичко , бе бате , всичко ще направя , само ни остави да доокрадем каквото още е останало и да не ни се разсърдят от "Козяк" ! Всичко , бе бате , каквото поискаш ... даже - ако искаш вземи и и ЕугЛенчето ! "

    Коментиран от #52

  • 9 КОЛКО НИзКО

    38 0 Отговор
    НЯМА ДУМА В РЕЧНИКА С КОЯТО ДА БЪДЕТЕ ОПРИЛИЧЕНИ В ЖАЛКОТО ви ПОВЕДЕНИЕ.....!

    Коментиран от #31

  • 10 Последния Софиянец

    24 8 Отговор
    Аз му казах на Кирчо че който се хване с Бойко Борисов загива.

    Коментиран от #20

  • 11 ТаУмВзе

    20 1 Отговор
    БЕЛЕНЕ!
  • 12 Продължаваме Подмяната

    36 1 Отговор
    2022 - "Идваме, за да отнемем властта от Борисов и ГЕРБ"
    2024 - "Дай ни власт, Бойко!"
  • 13 пица на кристали

    28 0 Отговор
    Съдейки по девиантното поведение на Петков , което демонстрира при такова удобно интервю , изводът е , че или цяла нощ е "консумирал" пици , или психическото му състояние е крайно тревожно и има незабавна нужда от хоспитализация .
  • 14 раз

    7 5 Отговор
    Няма как Мария Габриел да е министър-председателка, и министърка на външните работи,бре Кириле канадски!
  • 15 Няма го Трактора

    25 0 Отговор
    Условията са други. И Киро в канала.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ШАРЛАТАНИ !!!

    25 0 Отговор
    Чао , чао ПеП.аси и нека никога не се видим повече ! ПП. А когато се гласува (мили сънародници) е редно да правим това с главите си , а не с телевизорите и лаптопите си . Видяхме и усетихме по джобовете си , колко "струват" фалшивите дипломи от Харвард и озъбените конски усмивки на "политика" от снимката , нали ?!
  • 18 гръндж

    21 0 Отговор
    Кирчо,отивай да си гледаш дъщерите,стига си се занимавал с неща,които не са ти отръка!
  • 19 Доротея

    12 1 Отговор
    Изненада има само за теб, объркани и вредно образован на Запад, Кириле! Така ли един експерт и вие тук не вдянахте, че поведението на Герб се определя не от преговорите, а от изборния резултат в Русия!? Герб извадиха партийната книжка и ви я размахаха като картон и цвета на партийния билет не е жълт!
  • 20 Герен

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    ОБОСНОВАВАЙ СЕ...КОГА МУ ГО... КАЗА..
    ПРЕДИ 3 ГОД. ИЛИ СЕГА. НА МАСА У РЕСТРАНЧЕТО(И ЩОМ САМ СИ МИЕШ ЧИНИИТЕ ЕГАТИ И КАПАНЧЕТО) ИЛИ НА УЛИЦАТА. ВИНАГИ ПЪРВИ В КОМЕНТАРИТЕ. КАК ТИ ОСТАВА СВОБОДНО ВРЕМЕ СЛЕД ТОЛКОВА ЧИНИИ ПРИЯТЕЛИ ПОЛИТИЦИ ПОКРАЙ ТЕБ. А ЗА КИРЕТО КАТО ЗА ПОЧИНАЛ ДОБРО ИЛИ НИЩО.

    Коментиран от #38

  • 21 лоза

    11 2 Отговор
    Сложи си вратовръзка,би Киряков! Не си на плажа,а си на интервю. Облечи си сакото,не стой като селяндур!
  • 22 ХАХАХА

    16 0 Отговор
    Бегай оттука! До гуша дойдохте на всички с некомпетентеността си ,лъжите, обслужването на чужди интереси, пренебрегването на българите . Ако не са набили канчето на ББ ще се радвам да ви теглят една ...... и да отиваме на избори . Дано само толупа не са го съветвал в посолството.
  • 23 да бе , да

    15 1 Отговор
    Плужеци ! Ама , гнусни плужеци (да ме прощават истинските плужеци) ! Петков не е мъж , Петков е желе ! Тези щели да направят промяна и щели да променят България към по добро ?! Тези щели да направят реформи ?! Щели и икономиката и жизненият ни стандарт и финасовото ни положение да стабилизират и щели да ни поведат към Шенгени и еврозони ?! да бе , да !!!
  • 24 Хахаха

    14 0 Отговор
    Про100то губи вече почва под краката и съзнанието му се е позамъглило от бЕлото, та се чуди с вярната дружинка как да излезе от ситуация. Продължаваме затъването! Жалко за наивния и гладен народ, поредните провалили се лъжепророци!
  • 25 един

    14 0 Отговор
    И като си помисля, че гласувах за тия. Срам.
  • 26 Гост

    17 0 Отговор
    Абе добре става така. Сега Бацо като каже изборе и Киро ше отече у политическия канал и Кокора и той и оня де го мързи да са обръсне от ДБто и декоративния генерал и той всичкото тва утича одма.
  • 27 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали му даваше и шкембе чорба да яде?
  • 28 Сатурн

    5 1 Отговор
    Всички ще си платят за греховете, както аз си плащам.
  • 29 нннн

    13 0 Отговор
    Много дни сте писали kypолaция на споразумение, Кире.
  • 30 филолог

    15 0 Отговор
    Кики , Кики ... не знаеш ли коя е една от най дългите думи в българският език ? Не знаеш , нали ?! Нормално - ти български не говориш /всъщност - никакъв език не говориш/ , та нека те ограмотя /поне малко/ , думате е : ИЗПОНАСР@ХТЕ се , капиши ?!
  • 31 Има има

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОЛКО НИзКО":

    Чапкънин.
  • 32 Ягуар

    11 0 Отговор
    Острови намерихте ли си, или ние да ви търсим?

    Коментиран от #33

  • 33 Янаки

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ягуар":

    Белене не е ли остров?
  • 34 Дони

    14 0 Отговор
    Няма такава излагация в новата демократична история на България! Кирето е готов на всичко, само да се закрепи във властта. Той прави тази саможертва не за себеси, а за благото на народа!
  • 35 Ние приехме нейното желание...

    13 0 Отговор
    Какво ще приемаш, бе? Това сте го приели и подписали преди 9 месеца. Сега трябва да се изпълнява. Не се обсъжда. Оптимист бил, че ще мине номера, ама каките на Бацето не мож ги излъга. Това не ти е Зеления Чорап да го водиш за дебелия нос. Аз лично съм за нови избори.
  • 36 Боко закри ПП-то!

    8 0 Отговор
    По-точно ги остави да се удавят във властта.
  • 37 Петре, Петре

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На площада през 2020г. се мотаеше ТИ, като шофьор и охрана на Митко. Тоя се появи накрая за пост. Но тогава получавахте степендии. Сега защо не протестирате. Питам?

    Коментиран от #40

  • 38 Последния Софиянец

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Герен":

    На задния вход на парламента му го казах когато щяха да гласуват Сглобката а той ми каза че няма друг начин.Надежда Йорданова ми е свидетел.А тя пък каза че по добре съюз с Тиквата отколкото с Възраждане.

    Коментиран от #41, #60

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "Петре, Петре":

    Кирчо ходеше с бяла риза и дънки и се представяше за беден студент.Купувах му кафе.Чак после разбрах че е милионер.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Прах за пране

    10 0 Отговор
    Моля, без перачи във властта. Не забравихме как ППДБ хубаво перат. Избори!!!

    Коментиран от #43

  • 43 Ти ли ще ги плащаш

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "Прах за пране":

    тия избори? И пак ГЕРБ на първо място! Твоята бкп 2%............
  • 44 123456

    12 0 Отговор
    Ко стана , бе ду пе? Май ви го лузнаа без ваз елин .... тез женички ...
  • 45 Артилерист

    11 0 Отговор
    По манталитет на неконтролирано приказване просто Киро е по-зле и от клоуна Зеленски...
  • 46 БеГемот

    10 1 Отговор
    Харвардският измамник беше прецакан от селския тарикат.....
  • 47 ОСТАВКА

    10 2 Отговор
    Нови избори незабавно
  • 48 Ергенът

    0 1 Отговор
    Смейте са на Руснаците на Путин, аз снощи булките ги натаковах с 200

    Коментиран от #53

  • 49 Блеещия Лъв

    7 1 Отговор
    Народната любов застигна Росенчо, после е застигнала и Лорерчо, ами скоро очаквам Народната любов да споходи и Кирташки. Киртаци и лъжци са очаквали да заварят тука стадо овсе. Той и Боко може да ги е подлъзнал, да им е казал, абе крадете, наглейте и не се притеснявайте. Вижте ме мен, сума чекмеджета напълних и пак съм звезда. Да ама на овсете нещо взе да им прелива чашата

    Коментиран от #55

  • 50 не забравяте

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Разбойко":

    После пак идва ротация.😆
  • 51 зрител

    10 1 Отговор
    Не ви искаме махайте се....стига сте правили бали...
  • 52 Разтревожен

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "жалостив":

    Ти ма разрева с глас, жалко че нямах снимка на Кирето, да я окапя мощно, белким поумнее.
  • 53 На сън ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ергенът":

    Така може и с 2-ра космическа...
  • 54 миро рогача

    8 0 Отговор
    киреее,време е да папкаш и ти папура твойтамаа продажна
  • 55 Суми Ление

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Блеещия Лъв":

    Силна е народната лю бов, бов, бов...
  • 56 баце

    9 0 Отговор
    Двоен гражданино шарлатанино МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 57 Демокрация - избори!

    8 1 Отговор
    Кой и защо се страхува от избори?
    Това мъртво родено управление на изнудвачи и предатели, движени от лични интереси, незабавно трябва да освободи властта!
    Избори са спасението за българите и България!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Грозев е еничарин

    4 0 Отговор
    Кирчо с психическите отклонения се оказа по-голям е н ичарин и б ъ лгаромразец от Боко и Шиши.
  • 60 Герен

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Последния Софиянец":

    СОФИ ИЛИ СИ МНОГО НАИВЕН ИЛИ МАЛКО ТРЪП. ОСТАВИ ГИ ТИЯ ОСЛУШВАЙ СЕ ЗА ДРУГИ НЯМА НАЧИН. ВСИЧКИ ДО ТУК НУ ГО ТУКНАХА. И СДС И ЦАРЯ И ТУЛУПАС И СЛАФЧО СЕГА И ТЕЗИ.
    ДА БЪДЕМ ПО БДИТЕЛНИ. ОТИВАЙ,ЧЕ КУПИЧКИ ОТ ЧОРБАТА ЧАКАТ. БЪДИ ЗДРАВ.
  • 61 Ленчето

    1 0 Отговор
    Я кажи,как въ строиха в двора на посолството.Избори ли?Бухалката виде ли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове