Last news in Fakti

18 Март, 2024 10:41 2 243 7

Институтът по пътна безопасност с въпроси към МВР и МФ: Защо събираме пари за пътна безопасност, а резултат няма?

  • ипб-
  • пътна безопасност

За периода 2022-2023 година безопасността по пътищата не се е подобрила. Пътно-транспортният травматизъм продължава да е един от най-високите в ЕС, пишат експертите

Институтът по пътна безопасност с въпроси към МВР и МФ: Защо събираме пари за пътна безопасност, а резултат няма? - 1

Защо не се подобри безопасността през годините? Кой пропусна да използва целево средства, които изначално са отредени и събрани за тази цел? Защо продължаваме да събираме повече пари за пътна безопасност, а резултат няма? Вярно ли е, че неусвоените пари от Фонда за безопасност на движението се използват от Министерството на финансите за попълване на дупки в бюджета? Къде са парите?, тези въпроси задава в Становище Институтът по пътна безопасност.

Оттам са се обърнали към МВР и Министерство на финансите, което по силата на чл.157, ал.5 от Закон за публичните финанси, взима и управлява в „единната сметка“ излишъците от Фонда. Към края на 2023 година по сметката на фонда би трябвало да има налични повече от 423 милиона лева.

"В Наредбата за управление на фонда е записано, че приходите се набират от глоби за нарушения заснети с технически средства (камери за скорост). Управлението на фонда е възложено на министъра на вътрешните работи, като изрично е записано в наредбата, че средствата от фонда се разходват за нуждите на МВР", пишат още експертите.

Те са направили и сметка на средствата:

За периода 2022-2023 година от фонда са изразходени около 33 милиона лева за камери, консумативи и софтуер. Това представлява по-малко от 8% от наличните средства във Фонда (данните са ни предоставени от МВР с писмо № 812104-102/05.03.2024 г.).

За периода 2022-2023 година безопасността по пътищата не се е подобрила. Пътнотранспортният травматизъм продължава да е един от най-високите в ЕС. Транспортната система на България се характеризира с изключително опасна пътна инфраструктура, неефективен контрол и високи нива на корупция. Свидетели сме как отговорните институции непрекъснато се оплакват от липсата на ресурси/пари за реализиране на политики в пътната безопасност.

„Вода газим, жадни ходим“

Според ИПБ, гражданите на България с пълно основание негодуват и не заплащат глобите си, защото те не виждат резултатите, които сте им обещали. Самоцелното събиране на средства от глоби във фонд, без ясна визия за модел за тяхната употреба и активна дейност към подобряването на пътната безопасност и запазването на живота на гражданите, е ясен показател за НЕКАДЪРНОСТ или нещо друго.

Според експертите изразходваните средства от фонда до този момент са минимални и единствено за доставяне на техника, с която да се събират повече пари. Управлението на Фонда за безопасност на движението много прилича на управлението на търговска фирма, която харчи колкото се може по-малко, за да реализира на края на годината излишък, който да се използва от собственика ѝ - министърът на финансите.

"За последните 9 месеца са издадени електрони фишове за превишена скорост за над 120 милиона лева, като за същия период са събрани повече от 72 милиона лева, без това да повлияе по никакъв начин на пътнотранспортния травматизъм. Това е национален рекорд за налагане на глоби. Залагането на капани по пътищата на България се е превърнало в държавна политика, целяща да събира пари от българските граждани, за да се подпомогне изпълнението на бюджета", посочват още те в становището си.

Настояваме този държавен рекет да бъде незабавно преустановен. Ако това не се случи ще организираме информационна кампания, чрез която да достигнем до всеки шофьор, за да се противопоставим на финансовото издевателство от страна на министерство на финансите. Фалшивата Ви загриженост за пътната безопасност ще се
обърне срещу вас, завършват експертите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aaaa.. Пари трябва

    4 2 Отговор
    Да се събират , Ганьо и Ганьовица обичат парите.
  • 2 Монбат

    9 2 Отговор
    И защо караме на ламби, да ни горят ел.инсталациите и крушки, които не се сменят като на москвичи
  • 3 Слав

    5 8 Отговор
    Какъв институт сте вие некадърници?
  • 4 от ЕС да анализират ,

    1 6 Отговор
    Те направиха тука турско украински бъдещ магистрален шенген . Най-опасните рецидивисти на тирове . 400 в колона до Летището на града са давали газ и са бибиткали , при наблюдаване са изглеждали като склонни към улични състезания . Защо ли има клипове във фейсбук на такива катили . МВР не могат да ги глобят че карали с 250 . Защо ли .Насърчават диващината такива сборища . Колко напускат пътя в дърво след огромна скорост . Затварят си очите за летящите на пътя . Няма контрол . Да доведат експерти от европа . Полицаи . Да .
  • 5 чекмедже

    2 1 Отговор
    има резултати: всеки ден повръщам в чували
  • 6 Влагат в електроника

    8 1 Отговор
    Използват парите за подслушване на всички нас, те се граврят с нас!
  • 7 Питам

    2 1 Отговор
    Що не светват фаровете?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове