Last news in Fakti

19 Март, 2024 06:31 1 154 34

Радан Кънев: Яростен противник съм на избори "две в едно"

  • радан кънев-
  • евродепутат-
  • избори

Важността на европейското законодателство сякаш вече започва да се осъзнава у нас, смята евродепутатът

Няколко месеца преди европейските избори, които в целия ЕС ще се проведат между 6 и 9 юни, и в несигурния български политически контекст, Радан Кънев, евродепутат от групата на ЕНП, избран от листата на ДБ, прогнозира състава и политиката на новия Европейски парламент. Според него ако евентуални предсрочни национални парламентарни избори се проведат заедно с изборите за Европейски парламент, това би довело до размиване на важната тема за онова, което предстои в Европа за години напред.

"Аз съм яростен противник на избори "две в едно", защото това означава европейският дебат изобщо да не се състои в България дори в най-замърсения си, пропаганден вид" – заявява Кънев, за когото провеждането на нови парламентарни избори едва ли би довело до различен резултат, затова пък важните фигури в българската политика ще бъдат заети със "сглобяването" на следващото мнозинство и правителство, а не с важния дебат за следващите пет години, тъй като след европейските избори предстои формирането на новите европейски институции. Този процес Радан Кънев определя като "много тънка търговия на постове срещу политики" и именно той ще предопредели политическите приоритети за петгодишен период. "И ние, които винаги сме били престъпно пасивни в тези отношения, този път ще отсъстваме напълно", предвижда евродепутатът от най-голямата група в ЕП в интервю за Радио България.

Макар дебатът за Европа да е много закъснял в България, през последните две години важността на европейското законодателство сякаш вече започва да се осъзнава.

"Започнахме да говорим за баланса между европейски и национални политики, да разбираме, че Европейският парламент не е просто място, където се гласуват резолюции, а където се работи върху 2/3 от законодателството в ежедневието ни. Всичко това е тема на европейските избори."

Очакванията за възход на евроскептицизма в следващия Европейски парламент според българския евродепутат са силно преувеличени.

"Няма никаква новина по отношение на това как ще се позиционира следващият парламент и по отношение на единството на Европейския съюз, и по отношение на подкрепата ни за Украйна - твърди Радан Кънев, според когото обаче промяна може да се очаква в областта на икономическата и екологичната политика. – Много се пропуска фактът, че сред така наречените крайнодесни партии противниците на общата европейска политика в защита на Украйна са твърде малко. Най-крайната националистическа група "Идентичност и демокрация" въобще не е единна по тази линия."

Настоящият европарламент работи на принципа на центристко мнозинство между либерали, социалисти и ЕНП. Малкото въпроси, по които не се намира консенсус, показват наличие на стабилно резервно ляво мнозинство.

"Най-вероятно в следващия парламент резервното мнозинство ще е дясно. Но то ще си остане резервно, защото с "Идентичност и демокрация" никой не работи и това няма да се промени", прогнозира Кънев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    48 3 Отговор
    Бай Радан поема и по три.хи хи хи
  • 2 Ддддд

    53 3 Отговор
    Абе противник на избори си-ама си привъженик на дълбокото...
  • 3 КОЙ

    57 1 Отговор
    те пита ?
  • 4 Хвала

    41 2 Отговор
    такъви €вродупетати !
  • 5 Българин

    44 6 Отговор
    И какво от това, че си яростен противник? Нещата зависят от САЩ, а не от тебе. Ако решат да има избори, те ще се произведат. Ако не искат да има, ще продължи правителството.
  • 6 12340

    39 2 Отговор
    Принципна разлика между тоЪ
    и андрей Слабаков няма
  • 7 Радан

    42 3 Отговор
    Е срещу избори 2 в 1 защото ще отпадне от хранилката
    Много ясно
  • 8 Ханс

    25 2 Отговор
    И аз съм яростен противник на герб-сдс.Ама такъв е живота ши.ан ама за сметка на това кратък
  • 9 Ний ша Ва упрайм

    29 2 Отговор
    раданчо да вее волно знаменцето на дъгата и да оди да плаче на раменцето на драгалевския Лаборант
  • 10 хаберих

    23 1 Отговор
    - Скъпи, от колко време вече сме заедно,а ти изобщо не се усмихваш?! Не си ли щастлив с мен?
    - Ми, нали искаш сериозна връзка ма?!
  • 11 Радке разкарай се

    24 2 Отговор
    София прайд най те влече Радке
  • 12 Откъсни си топките от яд,

    25 2 Отговор
    може да ти олекне! Свиквайте джендъри, още много ядове ще гълтате с това краварско лизане!?
  • 13 Много питаш

    23 4 Отговор
    Чудя се има ли някой ,извън ЛГБТИ движението,който да е гласувал за Радан Кънев.
  • 14 Булпсихопатъ

    20 3 Отговор
    Противен противник!
  • 15 Повече хора

    21 3 Отговор
    ще гласуват, и тогава хора като Йорданов и др., които обслужват чужди интереси, а не българските, ще се простят със сладките си постове. Веднъж месечно им се отпускат пари да канят български делегеции, които завършват с най-скъпи вечери и хотели. Опускат се пари за бавачки на децата им по 5000 евро заплата на месец, отделно от другите предимства. И всичко това, докато европейският данъкоплатец в лицето на баба Пена си брои стотинките и се чуди дали да си купи 2 от предписаните 5 лекарства, или да гладува. Над 4000 офиса от лобисти на големи ТНК-та, доскоро не подлежаха и на регистрация, за разлика от САЩ. Най-голямата корупция е в ЕС. Една излишна, тромава, ненужна институция, от която народите в Европа страдат. Булекзит, Референдум за инапускане от ЕС. Но демократити ненавиждат, забраняват, отменят Руфурундуми, защото лапачката спира.
  • 16 ЕВРОЦЕННОСТИ

    19 2 Отговор
    Сбогом Радо. На никого няма да липсваш.
  • 17 Защото

    19 1 Отговор
    Се надява много малко хора да гласуват, ако е само за европейски парламент и той да влезе. Какви резултати могат да покажат за тези години? Макрон си прокара всички закони в ущърб на източна Европа и ние не се взели парите от Ковид времената, които бяха и намалени. Харесва му заплатата и да пътува със самолет, където си иска.
  • 18 Пико

    12 2 Отговор
    Радка най-обича две в едно! Много смазка и газ за Брюксел.
  • 19 ИСКРЕН

    13 2 Отговор
    РАДКЕ ВИЙ ЕВРОГЕЙОВЕТЕ ДВЕТЕ КОАЛИЦИЙ ОСТАВКА СЪД И ИЗБОРИ . ХОРТА НЕ ВИ ИСКАТ ВИЙ НАХАЛНО И НАГЛИ.
  • 20 00001

    16 2 Отговор
    Е как да не против човека ако не го изберът то следващите 5 години ще загуби между 240 000 и 300 000 евро на година за още 5 години без да работи, човека и сам си го казва.До сега е направил 1 500 000 евро, и след 5 години ще има 3 000 000, от него се иска само да ходи всеки ден до Парламента.Ум не трабва , и никакви умения не трябват само да натискаш копчето от време на време.
  • 21 пешо

    12 2 Отговор
    на тоя що му викат рада дълбоката
  • 22 Миладин

    8 2 Отговор
    Тънка бяла Рада.... Радо ле, Радо- Радке, кой ми та Радо излъга....!?
  • 23 Баба Вуна

    8 1 Отговор
    Радке, не си ли "забърса" някой як фермер от блокадите?
  • 24 Българин

    13 2 Отговор
    Как няма да е против тоя смешник,знаеики че ако има избори за парламент тези иничари никога вече няма да се докопат до власта. Евро изборите ще го докажат.
  • 25 Оги

    13 1 Отговор
    Тоя пижол си лапка едни 25 бона месечно в евраци и разправя небивалици на стадото.
  • 26 Перо

    9 0 Отговор
    От много време има срив на джендърските партии и отдавна са на дъното, в целия ЕС! Социологическите агенции го потвърдиха и всички треперят от избори, защото истинската им същност лъсна! Знаят си положението!
  • 27 Бате Сашо

    6 1 Отговор
    Напротив ти си против две в едно но никой да излезе да гласува само за евродупедавци това незнам да ли това ясно Раданче
  • 28 Поредния от Марс

    6 0 Отговор
    Някой да е питал Рада дълбоката какво му е мнението за България и българите?
    Гледай си евроатлантизма главо дебела!
  • 29 Шиши

    2 0 Отговор
    Кой те пита бе глупак такъв
  • 30 Българин

    1 0 Отговор
    На дървото!
  • 31 Антирадан

    0 0 Отговор
    Гледай си далаверите и еврорахата. Аз пък съм яростен противник на сглобката.
  • 32 Този път

    0 0 Отговор
    за евроизборите народът трябва масово да гласува, и то за партии отстояващи единствено и само българските интереси. Със сигурност не са представители издигнати от ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС, БСП. Предстоят много "авторитарни и диктаторски" законодателни промени, ГМО, отказ право на "вето", още зелени рестрикции и др, които директо ще засегнат в България в негативен план. Плюс някакъв измислен фонд за мир, който е фонд за въръжаване, вдигане на вноски и т.н. Тъй като "демократите" и ЕС не обичат референдумите забраняват ги, отменят ги, е време народът да се активира с единственото си останало все още право. Най-вероятно ще забранят и изборите, пък било то и фалшифицирани.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Изумен съм

    1 0 Отговор
    по какъв начин случайни некадърници станаха евродепутати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове