Last news in Fakti

19 Март, 2024 09:26 1 094 14

Политолог: Не трябваше да се преговаря без Бойко Борисов

  • емил соколов-
  • преговори-
  • бойко борисов

Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира целия процес. Много е нереалистично да смятаме, че Борисов няма роля в целия процес

Политолог: Не трябваше да се преговаря без Бойко Борисов - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Отчитам една грешка - за мен не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов". Това мнение изказа пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.

"Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира целия процес. Много е нереалистично да смятаме, че Борисов няма роля в целия процес", продължи коментара си Соколов. И добави:

"Взимането на мандата без появата на партийния лидер на ГЕРБ го поставя в ситуацията, в която той е в преговорите, но и не е в преговорите. Когато нещо се обърка, той казва "Не нося отговорност, аз не участвам, ето ги моите дами - те водят преговорите". Но когато има нещо за искане или за извиване на ръце, мисля, че на всички е ясно, че Борисов стои зад това. Няма как да му се потърси отговорност, когато той не е на масата на преговорите и при връчването на мандата. По някакъв начин създава една изкуствена дистанция между себе си и преговорите, която не е реална".

В предаването "Преди всички" политологът подчерта, че пресконференциите в неделя вечер в някаква степен са били неразбираеми. Според него това е било извиване на ръце от страна на ГЕРБ. Но това, по думите му, не е нещо, което не се очаква от тях или нещо изненадващо по време на преговорите:

"Таймингът беше малко неприятен - в неделя вечер в 21 часа да се хвърлят такива димки може би не е най-разумното, но така се извиват ръце. /.../ Ако продължава да е такъв тонът - на изнудване, на искане на повече и повече, за да се консумира една власт, не виждам защо да не се отиде в краен случай на избори, макар да не е най-доброто за държавата".

С тази пресконференция в неделя вечер от ГЕРБ казаха, че искат по-голямо парче от пая, коментира Соколов. Той определи това като символична промяна от досегашната преговорна рамка:

"Те искат по-активна и по-голяма роля в следващото управление. Когато го направиш в 12 без 5, не боравиш с добросъвестни практики".

Емил Соколов смята, че се върви към подписването на някакво споразумение. Има ресори, които ПП-ДБ не искат да отидат в ръцете на ГЕРБ, отбеляза той. Според него ПП-ДБ не трябва да се съгласява със смяната на Тодор Тагарев като министър на отбраната. Той отбеляза и смяната в Министерството на енергетиката.

"Ако се направят такива кадрови промени, в един момент такъв тип компромиси могат да се пренесат в регулаторите, в съдебната реформа, в службите, а това са големите цели на това следващо управление, което за да може да ги реализира за 9 месеца, няма право на отлагания, протакания и грешки. Компромиси със съдебна реформа, регулатори и служби не може да има", предупреди политологът, като посочи мнението си, че изтеклият списък не е финален. Според него колкото по-бързо се разберат двете страни, толкова по-добре.

По думите му последната социология показва стабилизиране на ПП-ДБ. Но ако се допуснат по-големи компромиси, това може да доведе до спад, изказа мнението си той. По-добре избори 2 в 1 отколкото да се правят компромиси, които трудно могат да се обяснят на хората, категоричен е Соколов.

И при Пеевски няма изненада - прояви се като спасител, ментор, кръстник, изтъкна политологът, като призна, че за някои регулатори вероятно ще им трябва подкрепата на ДПС. Според него обаче е по-добре да не се прави нищо по тези регулатори, за които са нужни 2/3 подкрепа, отколкото да се работи с Делян Пеевски:

"Не виждам никаква причина да се търси някакъв общ език с него след последните 9 месеца. Достатъчен е Борисов с неговите холивудски среднощни прояви. Не виждам защо и на Пеевски трябва да му се дава трибуна".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    12 3 Отговор
    с Толупа ! Аман !
  • 2 Трол

    7 9 Отговор
    Нищо в държавата не бива да се случва без одобрението на г-н Борисов.

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    8 12 Отговор
    Бойко ги върти на шиш с 200.Отмъщава си за ареста.
  • 4 мдаа

    15 4 Отговор
    Да се криеш под поли е по-лесно.
  • 5 напротив

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Щом преговори за властта могат да се случват без него, значи всичко може.
  • 6 ФЕЙК

    13 3 Отговор
    Според това моНче Борисов е най - твърдия и стабилен "политик" в България. Сутрин каже едно, на обяд- друго, а вечер НЕ Е СЪГЛАСЕН И С ДВЕТЕ!

    Коментиран от #7

  • 7 мъка ...

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ФЕЙК":

    Трудно е, когато в главата ти живеят трима...
  • 8 Минувач

    11 2 Отговор
    За Бойко съжаляват само идиотите, мафиотите и Кремъл.
  • 9 Мда

    2 0 Отговор
    След подобен коментар за Борисов този на снимката със сигурност ще се влее в редиците на герб, рано или късно..
  • 10 точно и правилно

    3 2 Отговор
    Наистина не беше правилно да се преговаря без Борисов. И не, защото "неговата дума тежи", а защото мястото му беше на масата на преговорите. Къде са мъжете в ГЕРБ ?!!! Нямаше ли един, за цвят поне ?!!! Беше грозно мъжете да си пият някъде кафето, седнали пред тв, а жените да се пържат в горещата политическа реалност.
    Погледната отстрани, тази ситуация си е направо безумна.
  • 11 Защо не го

    1 0 Отговор
    покани господин никой,А а след е.... плакане.
  • 12 А БЕ ПОЛИТОЛОГ , ИМАШ КЪДРАВИ КОСМИ

    2 0 Отговор
    ОКОЛО УСТАТА - НАЯДЕ ЛИ СЕ НА СУДЖУК ВТОРА УПОТРЕБА ?
  • 13 Ппп

    1 0 Отговор
    Драскащият по темата да вземе да изпие нещо събуждащо мисъл. ГЕРБ им дадоха да си развяват парцалите до сега с минимум присъствие в МС нищо, че са победителите в изборите. Простото Киро и съсела с очилцата решиха, че вече са ги покорили тотално но сгрешиха. Справедливо е сега Борисов да поиска повече министри. Но Киро кривоусти му дава седем и то не всички значителни. В същото време, за да може съсела да пътува и разхожда жена си, се прави още едно министерство с всичкия му нужен състав и разход за какво ли не. А кокорчо казва няма пари за пенсионерите. Простото сипе лиги и плюнки колко много харесвали в чужбина Тагарев и затова трябва да остане министър. Е да ама за нас е важно ние да го харесваме, да работи за България и българите. А той обикаля по света и обещава цензура, промяна в историята и какви ли не идиоти. Като толкова го харесват да си го вземат при тях, нищо, че никой не харесва предателите. Хайде господина списващ статията да не се прави на ударен с мокър парцал. Аман от двойни стандарти и внушения.
  • 14 Този младок

    1 0 Отговор
    наистина ли мисли, че всичко това става без Борисов???? Всичко това диктува Борисов!!!! От ясно по-ясно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове