Last news in Fakti

20 Март, 2024 14:03 1 962 11

Ваня Григорова: От правителството и парламента зависят парите за заплатите в градския транспорт

  • ваня григорова-
  • парламент-
  • правителство-
  • заплати-
  • градски транспорт

Ако до края на настоящата седмица синдикалните организации в "Метрополитен" ЕАД не постигнат съгласие за разпределението на средствата, така че да се редуцират значително разликите в рамките на една и съща професия, като общински съветници ще трябва да се намесим, коментира общинският съветник от БСП

Ваня Григорова: От правителството и парламента зависят парите за заплатите в градския транспорт  - 1
Снимка: БГНЕС

Парите за заплатите в градския транспорт зависят от правителството и парламента. Това заяви Ваня Григорова, общински съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България". Тя коментира това, след проведеното заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност, на която е член, съобщават от пресцентъра на БСП-София. На него беше обсъден бюджетът за градски транспорт - Икономическата рамка на обществения транспорт в София за 2024 година, в който се очакваше да бъдат заложени средствата за увеличение на заплатите на заетите в обществения превоз. Според вносителите, въпреки записания дефицит от близо 16 млн. лв. рамката е балансирана, тъй като се очаква правителството да отпусне необходимите допълнителни средства. Председателят на комисията Иван Таков настоя заместник-кметът по финанси и здравеопазване да гарантира, че този бюджет ще бъде осигурен от Столична община, в случай че Народното събрание не гласува охраната на метрото да бъде поета от държавата и по този начин да се освободят средства за ръст на възнагражденията.

Ваня Григорова обърна внимание, че успоредното разглеждане на сборния бюджет на СО и икономическата рамка е добра практика, но все още общинските съветници не разполагат с пълната картина. "Необяснимо е защо в рамката не са разписани разходите на дружествата по отделни пера като заплати, горива, материали, резервни части, каза тя. Орязването на тази информация поражда опасения, че средствата за трудови възнаграждения не обезпечават заплатите за позиции, които към момента са вакантни. Съществува и риск да са орязани средства за амортизации, което няма да позволи на дружествата да обезпечат закупуването на превозен състав например".

Поради нарасналото през последната седмица напрежение между работещите в "Метрополитен" ЕАД на заседанието на комисията беше изслушан изпълнителният директор на дружеството проф. Братоев, който даде информация за хода на преговорите със синдикалните организации за разпределението на средствата за увеличение на трудовите възнаграждения. Ваня Григорова представи пред комисията данни за различните основни заплати в рамките на една длъжност, които стигат почти до 1000 лв. при машинистите. Представените графики разкриха как ще се задълбочат разликите при увеличение на заплатите с по 15% за всички заети и как ще се сближат те, ако увеличението при най-ниските възнаграждения е по-интензивно.

"Решение на Комисията за защита от дискриминация от 2019 г. по жалба на 55 служители срещу техния работодател осъжда практиката да се определят различни основни възнаграждения за една и съща длъжност, припомни Ваня Григорова. - В същия документ е цитирано и решение на Върховен административен съд от 2012 г., който отново обявява тази практика за незаконна. Смятам, че Столичният общински съвет следва да вземе решение, с което да даде определен хоризонт за нулиране на тези разлики в рамките на следващите 4-5 увеличения, за да не рискуваме общинско дружество и ние като принципал да бъдем съдени за незаконни, дискриминационни практики".

Председателят на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов описа преговорите, водени до момента, като подкрепи настояванията за по-справедливо разпределение на средствата за заплати. Според него, през последните две седмици са разгледани няколко варианта за уравновесяване на основните възнаграждения, като декларира готовност преговорите да продължат и в следващите дни, но настоя СОС да се намеси, в случай че консенсус не бъде постигнат. Той заяви, че е недопустимо да няма повече увеличения на заплатите в "Метрополитен" ЕАД, още повече че второ такова следва да има за всички транспортни дружества още през настоящата година. Тази негова реакция беше в отговор на твърдението на заместник-председателя на комисията Андрей Зографски, който подчерта, че тези средства ще бъдат осигурени трудно и вероятно допълнителни пари за увеличения няма да има, поради което трябва да се използват максимално ефективно за сближаване на заплатите.

"Ще продължаваме да следим дали ще бъдат осигурени всички необходими средства за функциониране на градския транспорт и увеличение на заплатите в транспортните дружества както през икономическата рамка, така и през сборния бюджет на Столична община. Следващата седмица предстои второ обсъждане на рамката в комисия и гласуване на сесия в СОС. Ако до края на настоящата седмица синдикалните организации в "Метрополитен" ЕАД не постигнат съгласие за разпределението на средствата, така че да се редуцират значително разликите в рамките на една и съща професия, като общински съветници ще трябва да се намесим и да гарантираме, че в определен срок тази диференциация ще се нулира. Общинските дружества и предприятия трябва и ще са пример за всички останали работодатели", заяви Ваня Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 7 Отговор
    Ваня премиер!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Голем смях

    5 2 Отговор
    Докога България ще плаща на софийските търтеи бе ...Имате милиарден бюджет...Оправяйте се както всички градове ..Ако зареват от Пловдив,Русе ,Варна ...Държавата да им дава пари за транспорта ...Аман от наглеци .
  • 4 Гост

    5 2 Отговор
    Тая, каква се явява, говорител, сеКЛЕЦАр, каква е?!
  • 5 Град Козлодуй

    4 0 Отговор
    Бг се Управлява от Олигаро Мафията
  • 6 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 0 Отговор
    Нали ще правите децентрализация, какво ревете на правителството за пари.
  • 7 Реалист

    3 1 Отговор
    Без цигански работи сега...
  • 8 Стига вече

    3 1 Отговор
    Стига с Григорова! На всяка маджа мерудия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Истината

    1 1 Отговор
    Ванче,да ти е казвал някой,че 80 процента от пътниците се возят гратис?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове