Last news in Fakti

21 Март, 2024 13:18 2 154 13

Борислав Сарафов поиска уволнението на военно-окръжния прокурор на София

  • борислав сарафов-
  • адалберт кръстев-
  • прокурор-
  • военен прокурор-
  • георги семерджиев

Той бе и свидетел по делото срещу Георги Семерджиев

 Борислав Сарафов поиска уволнението на военно-окръжния прокурор на София - 1
Снимка: БГНЕС

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, да образува дисциплинарно производство срещу административния ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София Адалберт Кръстев и да му наложи наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност.

Предложението е направено въз основа на доклад за резултатите от комплексна проверка, извършена от екип прокурори от Върховна прокуратура и от Военно-апелативна прокуратура на дейността на Военно-окръжна прокуратура-София за периода 01.01.2022 г. - 30.06.2023 г. При ревизията са констатирани многобройни нарушения и неизпълнение на задължения от Кръстев.

Проверяващият екип е установил нарушения на принципа на случайния подбор при разпределението на дела. 74 преписки и досъдебни производства например са били разпределени на дежурен прокурор във ВОП-София в противоречие с утвърдените в системата на прокуратурата правила за приложение на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор. Пак в нарушение на тези вътрешни правила са били разпределени и преписки по изпълнение на 15 присъди, получени във Военно-окръжна прокуратура-София в периода от 01.01.2022 г. до 30.06.2023 г.

Със заповеди на административния ръководител са били обособени и групи при военните следователи за случайно разпределение на делата, което е извън рамките не само на утвърдените в Прокуратурата на Република България вътрешни правила за работа, но е и в нарушение на Закона за съдебната власт и правомощията на следователите към онзи момент да осъществяват разследване само по досъдебни производства, но не и по преписки.

При проверката е установено, че са изисквани документи (заверени копия от заповеди за командироване и съответни финансово-отчетни документи) от държавни институции и е било разпоредено материали за всяко командировано лице или договор да се завеждат под отделен номер като отделна преписка. В резултат на писмата са били образувани 1561 преписки във ВОП-София, което е довело до изкривяване на данните за натовареността на прокурорите, включително на данните за средната натовареност на всички окръжни прокуратури.

В хода на ревизията е станало ясно, че по дело, по което Кръстев е бил наблюдаващ прокурор, не е упражняван постоянен надзор за своевременно провеждане на разследване срещу офицери от Министерството на отбраната и цивилни лица за разгласяване на класифицирана информация, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебното производство.

В нарушение на ЗСВ административният ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София е изготвил и десетки немотивирани предложения до Военно-апелативна прокуратура-София за извършване на инстанционен контрол на актове на прокурори от ВОП-София. В тях той посочил, че след „лична проверка“ е установил, че законът не е приложен правилно и постановлението е необосновано. Така не е било изпълнено задължението административният ръководител да не изразява становища по дела и преписки, които не са му възложени.

Главният прокурор Борислав Сарафов посочва в предложението си до Прокурорска колегия на ВСС, че „предвид многобройните дисциплинарни нарушения, извършени от административния ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София и системното неизпълнение на служебните му задължения“ предлага на прокурор Кръстев да бъде наложено наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“.

Припомняме, че прокурор Адалберт Кръстев беше свидетел по делото срещу Георги Семерджиев, който причини тежката катастрофа на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени – на 22 и 26 години.

Кръстев е бил и пряк свидетел на инцидента и пръв е оказал помощ на таксиметровия шофьор, ударен при катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересен поглед има това момче

    25 0 Отговор
    гледа свирепо,ама по скоро не е съвсем сигурен в това....

    Коментиран от #3

  • 2 Аз съм веган

    19 1 Отговор
    Този не е ли арестуван още?
  • 3 Е, понякога

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Интересен поглед има това момче":

    може и да се смее, особено при срещи по къси гащи в ресторант "Осемте джуджета"
  • 4 Пурко

    16 2 Отговор
    Всички военни прокурори трябва да бъдат освободени !

    Коментиран от #6

  • 5 Леш

    16 1 Отговор
    Една ненужна и безсмислена прокуратура. Закривой
  • 6 Щом

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пурко":

    Ами щом не са подвели под отговорност Тагарев..., да бъдат освободени.
  • 7 бандера

    15 1 Отговор
    Адалберт Кръстев е дебелият бял лебед, който "случайно"цъфна на местопроишествието 10 мин., след като татуирания наркодилър уби двете момичета!
  • 8 дон

    12 1 Отговор
    Военна прокуратура трябваше да арестува абсолютно всички свързани с Пепи и еврото и нотариуса включително и Сарафов и Гешев, да се започна отначало и на чисто.

    Всички щяхме да ги аплодираме никой нямаше да ги осъди ако го бяха направили.

    Защото военна прокуратура трябва да защити държавата от външни посегателства като например превземането на главна прокуратура от мафията.
  • 9 Тома

    14 0 Отговор
    Каква държава сме щом капото на прокурорската мафия още е гл. прокурор
  • 10 Да,да

    8 2 Отговор
    Който не става за прокурор или военен, става военен прокурор!
  • 11 Макс

    9 0 Отговор
    Докога ще е гл.прокурор ? Този е по-зле и от Гешев .
  • 12 Кога

    4 0 Отговор
    А Емил Ангелов от ВОПр Пловдив кога. Да не би да го пази Цацаров?
  • 13 Вервай ми

    2 0 Отговор
    Военният прокурор пръв е бил на мястото на инцидента, при който дрогираното келешче уби две млади момичета,почти деца! Бил е пръв?!? Как, след телефонно обаждане, илиии ...Как? Да помогна на таксиджията, или да рови в мутренския жип и прибере ,,неудобни" доказателства? Като например, тефтерчета с имена, бело или там нещо друго?За един приятел питам, не чее ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове