Last news in Fakti

22 Март, 2024 17:08 4 463 144

Доклад: В българската армия липсват офицери, сержанти, матроси и войници

  • военни-
  • армия-
  • казарма

Военните пак намекват за връщането на казармата

Доклад: В българската армия липсват офицери, сержанти, матроси и войници - 1
Снимка: БГНЕС

Некомплектът от военнослужещи е над 20%, налага се предприемането на спешни законодателни мерки за резерва, чрез които да се създадат условия за подготовка на запаса в мирно време, а нивото на разходи за отбрана от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) е недостатъчно. Това са част от изводите в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г. Правителството в оставка одобри доклада вчера. В документа се посочва и нуждата да бъде иницииран обществен дебат относно възможностите за въвеждане на форми на задължителна военна подготовка на гражданите, посочва БТА.

През 2023 г. некомплектът от военнослужещи за Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия продължи да нараства, като към края на 2023 г. достигна 21,8%.

Недостигът на офицери е 26,1%, на офицерски кандидати 6,1%, на сержанти/старшини 11,2% и на войници/ матроси 27,6%. Особено тревожно е състоянието на окомплектоването с военнослужещи в Сухопътните войски, където нивото на некомплекта е още по-високо. Това състояние на окомплектоването значително ограничава възможностите на Въоръжените сили да изпълняват в пълна степен възложените им задачи както на национално ниво, така и в рамките на колективната обрана в НАТО, пише в доклада.

Доброволният резерв остава попълнен на критично ниски нива. Необходимо е да се работи за повишаване на мотивацията за постъпване и оставане на служба, както и да се търси нов подход при набирането на кандидати за военна служба. Наложително е да се инициира обществен дебат относно възможностите за въвеждане на форми на задължителна военна подготовка на гражданите.

Комплектуването с доброволен резерв е 16%, като се запазва тенденцията на липса на кандидати за сключване на договори за служба в него. Въпреки предприетите мерки, кандидатите за постъпване на военна служба и служба в доброволния резерв не се увеличиха. Основната причина се състои в това, че нивата на заплащане, въпреки увеличаването за шеста поредна година на възнагражденията на военнослужещите средно с 10%, остават неконкурентни на пазара на труда спрямо редица други професии, в които рискът за живота и здравето е по-нисък, а условията на труд са значително по-леки.

Друга причина е ниският интерес към военната служба. За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение. Крайно негативно влияние оказват и зловредните информационни кампании, манипулиращи общественото мнение по отношение на войната на Русия срещу Украйна и ролята на държавата и Въоръжените сили, сочи още докладът.

Отчиташе се стабилна тенденция на плавно и постепенно номинално нарастване на разходите за отбрана, като за 2023 г. разходите за отбрана надвишават заложеното ниво в Националния план 2024 (1.88% от БВП при планирано ниво от 1.85%). Този факт потвърждава наличието на солидна политическа воля за изпълнение на съюзните ангажименти на страната, при отчитане на сериозно влошената среда на сигурност. Същевременно, следва да се отчита, че повечето страни членки на НАТО, включително и България, се ръководят от убеждението, че нивото на разходи за отбрана от 2% от БВП е недостатъчно и, следователно, то вече се възприема като отправна точка за по-нататъшното им нарастване.

България е от държавите членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана. По думите на министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев това ще продължи във всяка от следващите години до 2032 г. За 2026 г. имаме сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е по-висок, около 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт. Трябва да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно, трябва да наваксаме изоставане от десетилетия, посочи министърът. Значителна част от този бюджет, около 1/3, е за инвестиране в нови способности и това се посреща доста добре от нашите съюзници, обясни Тагарев по-рано тази година.

Поуките от войната в Украйна показват, че при продължителни бойни действия, основен фактор за поддържане на боеспособността се явява своевременното доокомплектоване на формированията със запасни. Изменението от 01.01.2008 г. на Конституцията на България отмени задължителната наборна военна служба. Това рефлектира негативно върху състава и възможностите на запаса, тъй като наборната военна служба по своята същност бе фундамент за подготовка на българските граждани за отбрана на страната и основен източник за попълване на военновременните формирования със запасни, сочи още докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 г.

Попълването на запаса с военно подготвени български граждани след 2008 г., продължи да се осъществява основно от освободените от военна служба военнослужещи, както и от български граждани, преминали начална и специална военна подготовка на доброволен принцип. Този модел на попълване на запаса доведе до неговото значително намаляване, като за периода 2010-2020 г. той е намалял с 43% и продължава да намалява с около 5% до 7% на година. Разчетите показват, че ако този темп се запази, след 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан. Също така, ясно се очертава и тенденцията за прогресивно застаряване на запаса. През 2020 г. запасните на възраст до 35 г. са били едва 5% от общия брой, до 45 г. - 46% и над 45 г. - 49%, което в рамките на 10 години представлява намаление в най-ниската възрастова категория с 35% и увеличение при другите две категории с 16,18%.

В това състояние, попълването на определените военновременни команди със запасни офицери, сержанти и войници е силно затруднено. Това налага предприемането на спешни законодателни мерки за резерва, чрез които да се създадат условия за подготовка на запаса в мирно време, се посочва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спасявай се!

    82 3 Отговор
    Една командировка до Одеса и БА ще залипсва.
  • 3 Сила

    98 4 Отговор
    Ама па генерали с лопата да ги ринеш...... Кой от кой по червен, но в натовска армия?!?
  • 4 ИВА ПРИЛЕПА

    97 2 Отговор
    БЪЛГАРСКА АРМИЯ ХАХАХАХАХ ВИЦА НА ГОДИНАТА
  • 5 Мда

    98 8 Отговор
    Причината за отлива на желаещи за българската армия от девет месеца насам е име със седем букви. Започва с "Т" и завършва с "агарев"...
  • 6 Тото

    64 1 Отговор
    😂😂😂 ми то това като липсва от армията !! Поне оркестър има ли??!!😂😂😂

    Коментиран от #13, #27, #68

  • 7 Резервист

    79 8 Отговор
    Винаги за България и Русия ! Никога за душманите !
  • 8 Запасняк

    106 11 Отговор
    Тагарев уби Българската армия с неговата загриженост за Украйна, а не за България.
  • 9 Край

    60 8 Отговор
    Е като не щем да храним наша армия скоро ще се наложи да храним чужда. Така е от как свят светува.
  • 10 Българин

    4 64 Отговор
    БА ще ходи да нарита малко руски за....и

    Коментиран от #60, #69, #77

  • 11 А бе

    17 53 Отговор
    Да питат Копейкин, тази армия ли ще ни пази, като излезем от НАТО, или ще вика руската!?

    Коментиран от #17

  • 12 Е нали

    75 4 Отговор
    Е нали по натовските стандарти ни беше необходима малка модерно въоръжена армия? Сега е малка , НЕ модерна и с разпродадено и/или стопено въоръжение.
  • 13 Некой си

    54 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тото":

    То ,това е интересно,че оркестрите към различните въоръжени сили са 20 %от наличния състав !!!
  • 14 Българин

    9 54 Отговор
    българите имаме много да връщаме на братушките

    Коментиран от #48

  • 15 Мдааа

    82 8 Отговор
    Никой не иска да мре за Тагаренко и шефа му укpoфюрера Зеленски!
  • 16 Дедо ви...

    79 2 Отговор
    Абе, в министерството и ГЩ дали има недостиг на кадри или там окомплектоването е на 110%

    Коментиран от #22

  • 17 ПИТАИ

    34 1 Отговор

    До коментар #11 от "А бе":

    ДРАГАЛЕВСКИЯТ РОМ
  • 18 Българин

    8 41 Отговор
    българските БТР,гаубици,танкове и снаряди са на фронта в помощ на братята украинци
  • 19 флипп

    68 7 Отговор
    Да кажат, че ще гоним натосвските окупатори и че българската армия ще се бие за и ще пази България, да видите как ще има доброволци. Аз съм се клел на българското знаме, не на американското!

    Коментиран от #90

  • 20 Да бе,

    32 4 Отговор
    ама не липсва Тагаренко !
  • 21 Някой

    48 4 Отговор
    Свиквайте! И по-лошо ще става. С тези перспективи да се ходи на фронта... След 3 месеца ще има недоокомплектованост от 30%. След още няколко месеца ще стигне 50%...
    Пък за това положение са виновни и големите западни инвеститори в България - Лидл, Кауфланд, Билла... Щото заплатите там станаха двойно по-големи от тези на войниците. Обвинявайте за това западните ни "партньори" - не ги е срам!
  • 22 Сила

    35 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо ви...":

    Ухааааааа, а па секретарки да искаш....... ПО ПЕТ НА НОЖ! УРАААААААААААА
  • 23 Някой

    36 1 Отговор
    Абе, какви са тези джамии на заден фон на снимката? Това в България ли е? Да не са ракети?
  • 24 тези докараха народа в държавата да

    40 3 Отговор
    притежава главно дългове и несигурност и очакват този народ да е толкова слабоумен че да се жертва за тези извратени ценности с които го мачкат всеки ден
  • 25 Йохан Рамбо

    42 1 Отговор
    Кандидати за войници няма,ама кандидати за полицаи с лопата да ги ринеш.Защо ли?

    Коментиран от #51

  • 26 Читател

    47 1 Отговор
    Армия нямаме от много години,но генерали колкото щеш.Също имаме и 65 хиляди ченгета и стотици хиляди администрация.

    Коментиран от #144

  • 27 Някой

    38 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тото":

    Духовият оркестър е много важен. Ще придаде по-голма тържественост на присъединяването на българския контингент, изпратен да се бие срещу руснаците, към същите тези руснаци.
    От това най ги е шубе нашите шушумиги, дето ни готвят за война - че нито народа, нито военните искат да се бият с руснаците.

    Коментиран от #41

  • 28 Сатана Z

    34 2 Отговор
    Снимката е много показателна за българската действителност.Строените на плаца войници на фона на двете минарета на джамията.
  • 29 тагаренко защо не е в бойно

    33 2 Отговор
    поделение като много знае а е в кабинет ,ако търсят хора за кабинет ,ще има ,но да търсят хора за жертвоприношение в чест на нато ,баламите са малко
  • 30 ХА ХА ХА

    33 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! А ВЪВ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДА ЛИПСВАТ ГЕНЕРАЛИ ? ДЕТО СЕ КАЗВА МНОГО ВОЖД
    МАЛКО ИНДИАНЕЦ !
  • 31 Никой

    17 3 Отговор
    Като чуя или прочета българска армия и ме напушва смях. Милинките като чуят за армията на орките и се подмокрят,камо ли да защитават родината.
  • 32 БгТопИдиот🇧🇬

    29 1 Отговор
    Доклад: В българската армия липсват офицери, сержанти, матроси и войници

    Но пък вождове -БОЛ !

    Коментиран от #34

  • 33 Мммммм

    8 19 Отговор
    Това е ясно. В България няма мъже а само пу.ки. Не случайно в България деца се раждат малко.

    Коментиран от #39, #46

  • 34 Хахахаха

    7 20 Отговор

    До коментар #32 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Но копейки бол!
  • 35 БеГемот

    26 3 Отговор
    Затова пък духовите оркестри са попълнени на сто процента с натовски машини за убиване...един такъв свирещ на Дудук живее под мене...ходи три дена на работа до обяд и все у тях стои...всяка вечер пече пържоли и лапа....
  • 36 Ехааааааа

    25 1 Отговор
    Отдавна се вижда , че сме по без гащи !!!!
    Да изпращат всичко което имаме на укрофашистите и МАГАРЕВ да миряса !!!!!!
  • 37 Ами то какво остава

    15 1 Отговор
    Само тахтаби и крадливи сигани.
  • 38 нннн

    23 1 Отговор
    Затова пък, генерали и адмирали бол. Могат да запълват дупките. Например, генерал - командир на взвод,.адмирал - командир на катер... А и полковници имаме бол.

    Коментиран от #142

  • 39 Ми то ......

    18 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мммммм":

    Ще се спрат да се раждат деца тука е много ясно !!! Като се приеме закон за ЛГБТ и се жени мъж за мъж .....жена за жена и се напълним със ТО !!!

    Коментиран от #58, #80

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ха Ха

    1 21 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Те и в Украйна така са си мислили копейките продажни, преди "братушките" им да ги онодят и ограбят !

    Коментиран от #44

  • 42 Иван Грозни

    25 1 Отговор
    За каква армия говорим. Само тулупи. Немогот 16 км. да пробягат с бойна стрелба с противогази. Ще изпукат от инфаркт. Голямо падение. Пък генерали колкото щеш. Професори и доценти в изобилие без покритие. Голямо падение. Ама министъра се дуе като пуяк. Господи спаси България.
  • 43 Карай

    20 2 Отговор
    Магарев и Писито ша са бият за сички
  • 44 Омм

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ха Ха":

    То от нас няма кво да грабят на си има кой да си ни граби.

    Коментиран от #49

  • 45 Да, бе

    19 1 Отговор
    Какъв запас ги гони тия, я да го свикват и ще съберат няколко човека с нужда от психиатрична помощ..
  • 46 Мда

    4 14 Отговор

    До коментар #33 от "Мммммм":

    И то пу.ки дето като видят руснак се отварят широко!
  • 47 ЖЕКО

    23 1 Отговор
    А НИЕ ИЗОБЩО ИМАМЕ ЛИ АРМИЯ ИЛИ САМО ПРИСЛУЖВАМЕ НА НАТОВСКИТЕ ВОИСКИ В БЪЛГАРИЯ
  • 48 Ганьо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Връщайте, кой ви спира....
  • 49 Ха Ха

    0 8 Отговор

    До коментар #44 от "Омм":

    Пералня и тоалетна нямаш ли? Жена, дъщеря нещо? Те ще намерят какво да отмъкнат.

    Коментиран от #55

  • 50 Ххххххххххх

    13 1 Отговор
    Може да си натовски войник или български войник. Не може и двете.
  • 51 Хххххххххххх

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Йохан Рамбо":

    Защото те са по-надеждни. Войник ще търпи ли да го пратят срещу сънародниците му?
  • 52 Стилн

    20 2 Отговор
    Виновен е тагаренко,той разсипа армията.Един български войник трябва да получава минимум 4000 лв.чисто на месец.

    Коментиран от #85

  • 53 az #СВО

    17 2 Отговор
    А всъщност, в България няма армия!

    Ама това не пречи на хората на посолството да прави всичко възможно да ни вкара във горещата фаза на войната срещу Русия!

    Коментиран от #61

  • 54 Хи хи хи

    17 0 Отговор
    Нашите бездарни , престъпни продажни политици ни напълниха със мигранти , Австрия връща всички у нас , Германия също .....да вземат тях и .....готово !!!!
  • 55 Да знаеш

    15 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ха Ха":

    Давам им и печка и бойлер и жена си и сестра си искам само да видя как ще висят по дърветата тези които вече тридесет години ни отмъкват и здраве и достойнство и всичко останало.

    Коментиран от #59

  • 56 россиян..

    17 0 Отговор
    Требва да си ненормален за да служиш на таа корумпирана и крадлива власть.
  • 57 Иван Грозни

    19 0 Отговор
    Егати армията и две джамии в далечината. Май става въпрос за Турция.
  • 58 Хахахаха

    1 10 Отговор

    До коментар #39 от "Ми то ......":

    В раша се раждат по-малко копейка!
  • 59 Ха Ха

    1 16 Отговор

    До коментар #55 от "Да знаеш":

    Това говори достатъчно що за скапана стока сте русоподаниците! Мерси, ще си го запиша и ще го показвам на всички продажни копейки!

    Коментиран от #101

  • 60 да попитам

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    как точно ще стане КАТО САМО ДУХОВИЯТ ОРКЕСТЪР НА РУСИЯ И НАКОЛКО ПО ПЪТИ ПО - ГОЛЯМ ОТ БГ АРМИЯТА ПЪЛНА С ПАРКЕТНИ генерали??????
  • 61 Хахахаха

    2 20 Отговор

    До коментар #53 от "az #СВО":

    Нито НАТО нито България са виновни за войната копейки! Казах ви отдавна, много се радвате на путлера, само че като ви пратят на фронта ще ви се стъжни! Европа не иска и никога не е искала война, само че путлер трябва да бъде спрян от някой, нали? Не искате да давате оръжие на Украйна, те да го спират, ще се наложи сами да го носите оръжието! И да помните, че сте му фенове на путлера.

    Коментиран от #66, #75

  • 62 крокодил

    9 1 Отговор
    последна надежда за България е Факултето
  • 63 Разликата

    24 2 Отговор
    Когато бяхме с Русия, имахме армия, оръжия, силна икономика, двойно по-голямо население, ред и чистота. Сега знаете какво имаме, имаме само банани.
  • 64 Сержант

    16 1 Отговор
    Аз напуснах като разбрах,че ес ще праща жива сила в украйна
  • 65 Програмист

    16 1 Отговор
    Върнете казармата и половин милион млади българи да емигрират 😆😅🤣😂
  • 66 Ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #61 от "Хахахаха":

    Ще се радвам да нося оръжието лично,но първо ще го използвам срещу такива предатели като теб.Въоръжи ме,ако смееш.

    Коментиран от #73

  • 67 Въпроси

    6 0 Отговор
    По важния въпрос е защо сега се сещате да не ви натиснаха копчетата задокеанските ни партнйори?
  • 68 Иванов

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тото":

    Поне армията е пална с жени за тях службата е раи 1 дете и 7 години никои него бара от шивачка стана горда кадровачка
  • 69 Ивелин Михайлов

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Тебе ще пратим да риташ 😉
  • 70 Отзапаса

    15 0 Отговор
    То липсва армия вие за кадри. Хващам бас: Събирам 20 запасняка м/у 50 и 60 години. Различни специалности.Кемафи, артилеристи,хуни, кашици, и т. н. Бас хващам че на едно общовойсково ще скрием шапката на т. н. Армия. Като си спомня , че навремето имаше момчета, които слагаха в джоба си взводните и ротните по специалности. Толкова знаеха и разбираха техниката и тактиката на боя. А сегашните и за парад нестават. С коремите напред и до……….. артелната или столовата.
  • 71 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    11 2 Отговор
    В ПО$ТКОМУНИ$ТИЧ€$КАТА НИ нато-"армийка" ИМА ПР€КАЛ€НО МНОГО :
    Г€Йрали И пАлковници (НАЙ-Ч€$ТО ПОТОМ$ТВ€НИ ШАПКАРИ), ж€нички, дъщ€рички
    "пол€зни изкопа€ми"-ПАРАЗИТИ, Ч€РВ€НИ калинки, куцо И $акато, админи$трация И бюрокрация (п€н$ион€ри)...!
    СИТУАЦИЯТА € : БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ + ДИВ БАЛКАН$КИ КОМУНИЗЪМ!
    ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ВОЕННИ СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20% И ОТ ДЕН НА ДЕН НАМАЛЯТ!

    ОСТАВКА ЗА ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК-рум€н КАРМАЗЪ нато-БКП ФАТМАК!
    ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ ОТ Ч€РВ€НИ П€ Д€ РА$ ТИ!
  • 72 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    9 3 Отговор
    ОБИЧАМ ОТЕЧЕСТВОТО,МРАЗЯ ПО$ТКОМУНИ$ТИЧ€$КАТА "държава" НА ЗАДКУЛИ$И€ТО!
    ВЪН ПР€ДАТ€ЛИТ€ РОДООТ$ТЪПНИЦИ РОЖБИ НА БКП и КД$ - (Б$П, ДП$, Г€РБ)!
    ВЪН $ЛУГИТ€ НА циони$тит€ $АТАнато - ДБ, ПП, А$Б...!
    СПЕШНО АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД!ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ! ЛУСТРАЦИЯ!ЛУСТРАЦИЯ! ЛУСТРАЦИЯ!
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ $АТАнато!
    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК! 79г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$ти($луги на $АТАнато) БЪЛГАРИЯ !
    ДА ЖИВЕЯТ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ С ГЛАВНО "Б"!
  • 73 Хахахаха

    3 16 Отговор

    До коментар #66 от "Ха ха":

    Руските копейки сте предатели. За вас са важни руските интереси, а не българските! Тогава сам си отговори, дали си гражданин на България, предателю!

    Коментиран от #74, #114

  • 74 ГРУДИ

    9 3 Отговор

    До коментар #73 от "Хахахаха":

    КЪВ СИ ТИ БЕ МЪРЛЬОО

    Коментиран от #76

  • 75 До кикота

    15 1 Отговор

    До коментар #61 от "Хахахаха":

    Фен съм на България. И дедите ми са гинали по всички фронтове за Родината. Южен и източен, и западен. Виж сега бил съм и наборник и след това доброволец. Като ни таздадат пушките първо ще си прочистим Родината. После ще видим накъде е интереса на държавата. Точно поради този факт никой няма да раздаде пушки на народа. Щото раздавачите знаят от къде ще се започне.

    Коментиран от #78

  • 76 Хахахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #74 от "ГРУДИ":

    Българин. Не руска подметка. За мен са важни българските интереси, не ме интересува какво щял да спечели или нямало да спечели путлер.
  • 77 Хайде

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Сега е момента.Какво чакаш?
  • 78 Хахахаха

    1 13 Отговор

    До коментар #75 от "До кикота":

    Така е. Опасно е да се даде оръжие на предателите! На предателите като вас, се дава оръжие след последната линия на фронта и отзад да ви пазят да не се върнете.

    Коментиран от #109, #113

  • 79 Тома

    8 2 Отговор
    Искат да върнат казармата за да им служат хората без пари.
  • 80 шамарче

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ми то ......":

    Преди да се напълним с ТО /третия пол/, ще бъдем удавени с мигранти!
  • 81 Тити

    9 0 Отговор
    То имаме ли армия че да има такава нужда от офицери?
  • 82 Хихихих

    10 0 Отговор
    "Доклад: В българската армия липсват офицери, сержанти, матроси и войници", е то к,во има тогава?
  • 83 разболяваш се и ти казват

    9 0 Отговор
    че държавата не е длъжна да спасява живота на никой ,а този ще ти каже че си длъжен да умреш за тази държава ,е ако вече ти е дал оръжието го пиши мъртвец
  • 84 Механик

    13 1 Отговор
    Ми то н е само в българската.
    Оня ден писахте, че грманската армия е почти занулена и никой не иска да става войник.
    Преди това писахте, че в американската армия има 30% напуснали в предната година. А тая година може и повеч да са.
    Укрите пък нямат хора. Само Русия има и няма проблеми. Корея и Китай имат също.
    Ма то е щото горните държави не са приели и н толерират "евро-атлантическите прайдове.

    Коментиран от #88, #91, #96

  • 85 Ама

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Стилн":

    Войник ,не тюфлек
  • 86 в тази държава където към незаконните

    16 0 Отговор
    мигранти има повече грижа и внимание отколкото към собствените и граждани и пенсионери ,това няма начин да се случи ,всеки ще емигрира моментално и без това в българия с тази геополитическа посока ,светло бъдеще не може да има

    Коментиран от #93

  • 87 김참시오

    11 2 Отговор
    Липсват също така и: оръдия, танкове, бронетранспортьори, радари, самолети, хеликоптери, ракети, кораби... абе липсва армия!

    Коментиран от #115

  • 88 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 6 Отговор

    До коментар #84 от "Механик":

    Ма разбира се! Щото в Русия "ги питат" дали искат в армията! Който не иска - Сибир! А бурятите и дегестанците направо с чувалите по улицата ги "питаха". Кога си смешен, нищо не помага Механик!
  • 89 А има ли

    9 0 Отговор
    Българска армия още?
  • 90 Варненец

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "флипп":

    Клел си се ти, на БКП знамето, точно копие на окупаторите от наСесерето. Помниш ли си клетвата? Партията и народа, коя е тая партия бе?
  • 91 Ало

    3 5 Отговор

    До коментар #84 от "Механик":

    Механика ,лъскаш ли лъскаш ли оръдието на путин
  • 92 Май

    8 0 Отговор
    само генерали не липсват
  • 93 Варненец

    3 15 Отговор

    До коментар #86 от "в тази държава където към незаконните":

    А в НРБ като имаше повече грижа някой да не избяга зад граница, отколкото да не влезе, по добре ли беше? Бяхме съвеЦки концлагер.
  • 94 Истината му е майката

    1 1 Отговор
    На кой му трябва заплатаджии
  • 95 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀1967

    6 0 Отговор
    АКО НИЕ ИМАХМЕ ТОГАВА
    КАКВОТО ИМАТ СЕГА....
    ЩЯХМЕ ДА ОТСЛУЖВАМЕ ПОЖЕЛАНИЕ
    НЕ ДВЕ ГОДИНИ ПЛЮС ТРИ МЕСЕЦА А
    ТРИ ГОДИНИ И ТРИ МЕСЕЦА...👍.....
  • 96 Пак се обърка

    1 4 Отговор

    До коментар #84 от "Механик":

    Механика .Там има наборна служба барни.

    Коментиран от #97

  • 97 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 6 Отговор

    До коментар #96 от "Пак се обърка":

    Него му е през Гей парада! Важно е да се лее руска пропаганда 24/7! Друго го не бръсне!
  • 98 666

    12 1 Отговор
    ха ха ха в България в момента има 160 хиляди човека въоръжени минимум с една пушка сред тях изключително голям процент че никога няма да воюват срещу Русия това са ЛОВЦИ а изводи правете сами как ще мобилизираш организирана дружинка познаваща горите планините на България да воюва за Таргарев

    Коментиран от #100

  • 99 Име

    4 0 Отговор
    Ми то само със спанак свинско със зеле или телешко на скара не става. Кво да кажем за виното и ракията. :)
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Петко

    5 2 Отговор
    Добре поне,че имаме въоръжение на световно равнище!!!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 #идиоти вън

    9 0 Отговор
    Още липсват самолети, танкове, БТРи, но си имаме Тагарев!!! УУУраа и нан нож!
  • 105 А50

    8 0 Отговор
    Демек всичко липсва, но си имаме Тагарев
  • 106 А50

    13 1 Отговор
    А задавате ли си въпроса защо липсват? Не са само мизерните условия и заплати ами и политиката на държавата

    Коментиран от #107

  • 107 Дядо Щукар

    8 0 Отговор

    До коментар #106 от "А50":

    Ами то за западните ни партньори (разбирай САЩ, останалите са фигуранти) е от значение само територията ни.
  • 108 김참시오

    2 8 Отговор

    До коментар #103 от "Той":

    Добре, че дядо ти по време на Балканската война не е "мислил" като теб, щото сега щеше да сричаш я на сръбски, я на гръцки! Но пък може и още два варианта да са в сила - да си възпалена възражданска от..8.репка или пък да бръснеш старателно крачетата!

    Коментиран от #110, #116

  • 109 Велизар

    7 1 Отговор

    До коментар #78 от "Хахахаха":

    Аз съм предател тогава и ще те упукам при първа възможност ако някой се опита да ме накара нещо против волята
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 акъл

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    тъкмо щях да питам, какво не липсва
  • 112 Биби Кинк

    3 0 Отговор
    Ега бе,липсва кофти матреал у БА?
  • 113 А50

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Хахахаха":

    Ами ако имаме оръжие вече
  • 114 Дядо Щукар

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "Хахахаха":

    Лизачите на хамериканския затлъстели задни части заговориха за национални интереси... Ти да видиш!
  • 115 Николай

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "김참시오":

    А защо въобще ни е армия, ние няма здравеопазване, образувание, инфраструктура и пр. по-важни неща, от които имаме необходимост, защо ни е армия и оръжия и простотия
  • 116 Той

    4 0 Отговор

    До коментар #108 от "김참시오":

    Абе хахавел, аз гледам 2030, не 1930 да ви има и средновековните мисли, бляк.
  • 117 Пацифист

    9 0 Отговор
    Не е въпрос до парите и повече пари да дават , все тая пак няма да има. В 21 век, когато света е технологичен, отворен и много красив, да имаш десетки възможности, да има такива военни конфликти около тебе и ти да се запътиш да ставаш военен е малко ...ку...ку.
  • 118 .........

    6 0 Отговор
    Алоо,то армия няма вие за щат ревете! Пукали.....
  • 119 Мъжа на урсула

    6 0 Отговор
    И едни БТР-и с ,,отпаднала необходимост,, липсват, малко ракети, фъ16-ки също липсват.
    Но пък имаме тагаренко който е някакъв министър на липсващи неща
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Реконтра

    3 1 Отговор
    ... ама генералите са налице!
  • 122 дядото

    3 0 Отговор
    стига бе.ние сме имали армия.
  • 123 Гру

    4 0 Отговор
    Никъде няма кадри. Младите бягат навън или не искат да работят за смешни пари
  • 124 ЕФРЕЙТОР

    1 0 Отговор
    С киртаци политици и армията ни е пишман низам.
  • 125 бандера

    0 1 Отговор
    Българската армия е пълно с копейки, които влязоха различно умни, но ще се пенсионират еднакво тъпи!
  • 126 Що бре

    3 0 Отговор
    Защо в Американската армия няма липси на персонал даже сами се натискат да ходят на мисии като в Ирак Афганистан а при нас е огромен проблем също кат Русия Нека таварищ главнокомандващ на БА обясни
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Банелов

    1 0 Отговор
    Няма по-демотивиращ фактор за военните и кандидатите за такива, от сегашния украински слуга и войнолюбец Фьодоро Магаренко!
  • 129 Галя от Козяк

    1 0 Отговор
    Сиреч, свършиха се глупаците, които за една шапка центове да стават пушечно месо и да мрат за интересите на световните терористи ФАЩ и наглосаксите,както и заради безродника- идиот Магарев.
  • 130 Аз1

    0 0 Отговор
    Всичко ни липсва.Само Тагарев е в повече
  • 131 Пияната тояга

    0 1 Отговор
    Няма кой да отиде да се бие, без значение колко дават. БГ армията е достатъчна на двама или трима руски снайперист. Сбогом Гергинов.
    Фабовете летят.
  • 132 Реалност не ви вярват затова

    2 0 Отговор
    Навсякъде в България е гангенясало от комунисти мафиоти русофили са заели всички важни позиции във въоръжените сили и икономиката и администрацията . Даже и да се пенсионират пак остават да работят . Младите българи нямат никакъв шанс за по- добри позиции в работата и затова имигрират или не кандидатстват. Защото всичко е оплетено в мафиозски схеми и нямат никакъ шанс за военна или цивилна по-добре платена работа . Даже някой да е успял в началото , следват тормоз , дискриминация докато те принудят да напуснеш . Реалността е че не ви вярват и затова нямате достатъчно заети позиции във армията или за цивилните позиции .
  • 133 Разпад от алчност и наглост

    2 0 Отговор
    за страната . България си остава комунистическа защото комунистическия-маФиозки елит е непокътнат и контролира всичко в страната . България никога няма да бъде приета в Европейският съюз , за разлика от Румъния , които проявиха кураж да скъсат с миналото .
  • 134 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Ама тя,великата българска държава, имала и армия !? Ни мой да биде......... Да, във военното министерство има по-веече "военнослужащи", отколкото в онова , дето му викат армия. И тази "армия" за какво служи ? Да охранява придвижването на войските на НАТО по нашата територия безпроблемно........ Или да ходят мисионери в Камбоджа, Кербала, Аганистан.......Ясно, дето трябва "пушечно месо" ....там сме, по повика на съдбата.........друга причина няма.
  • 135 Значи

    0 0 Отговор
    Добре, че е Тагарев, чиято заслуга е да мисли за Украйна.
  • 136 Путин

    1 0 Отговор
    Че. То. Ние. Войска. Де. Факто. Нямаме. Имаме. Само. Един. Министър. На. Отбраната. Със. Болен. Мозък.

    Коментиран от #143

  • 137 Путин

    1 1 Отговор
    При. Една. Воина. Със. Русия. Незнам. Кои. Нормален. Българин. Ше. Вдигне. Оръжие. Срешу. Братска. Русия.
  • 138 Ха ха

    0 0 Отговор
    От кого ще се пазим.Най вече от кретените,които ни управляват,начело с Тиквата и Шиши.А казармата,ще си мечтаят да я върнат празноглавите военни.2 години им гледахме и слушахме идиотщините Е по тъпи от тях няма.
  • 139 Ха ха

    0 0 Отговор
    От кого ще се пазим.Най вече от кретените,които ни управляват,начело с Тиквата и Шиши.А казармата,ще си мечтаят да я върнат празноглавите военни.2 години им гледахме и слушахме идиотщините Е по тъпи от тях няма.
  • 140 Иван

    0 0 Отговор
    Що бре, нали искахте професионална армия, 10000 чиновници, 5000 жени и остатъка военнослужещи. Пародия на армия. Сега го духайте. Да служат тези с лъскавите коли. За този народ нищо не давам.
  • 141 Кой бе

    0 0 Отговор
    Може да иде да служи скоро ще трябва месо за фронта че украинското е на привършване
  • 142 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "нннн":

    То генерал за командир на взвод ще се намери.Ама взвод от къде ще му осигурим?И в склада няма.
  • 143 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #136 от "Путин":

    Как така войската ни била само от един министър.Имаме си и адмирал- началник на отбраната.С красива униформа.
  • 144 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Читател":

    Е не само генерали.Имаме и няколко адмирала.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове