Last news in Fakti

26 Март, 2024 05:18 1 113 29

Надежда Нейнски: Уникалният ни шанс за еврозоната може да се отложи

  • надежда нейнски-
  • еврозона-
  • избори

Трябва да се започне политически дебат по приоритетите и по политиките за България, заяви бившият външен министър

Надежда Нейнски: Уникалният ни шанс за еврозоната може да се отложи - 1
Снимка: БГНЕС

Еврозоната е уникалният шанс на България и ако ние не успеем да се справим с това предизвикателство, съпътствано в момента и от тези политически промени, много възможно е този прозорец, който се отваря за България, да се отложи още, предвид и всички международни събития. Това каза пред "Фокус" Надежда Нейнски, дипломатът и бивш външен министър.

До този момент всички участващи в дискусията за бъдещето твърдят, че няма разлика в подкрепата им за приоритетите, но никой не казва как точно ще ги постигнат, каза Нейнски.

"Защото за да можеш да извършиш реформа, която е в основата на осъществяването на приоритетите, особено за еврозоната, но също така и за Шенген, се взимат политически решения, но те стъпват върху изпълнени критерии. За да се изпълнят критериите и да се извършат реформите са необходими мнозинства. Т.е. трябва да се съблюдават някакви европейски правила, да се води политически, а не битов разговор за това какво да се случи в България. И смятам, че това, което се случи, ще бъде много ясен урок за това, че не трябва да се принизява дебатът на такова битово ниво и че трябва да има изработени съгласия по конкретни политики, ако вървим към предсрочни избори, разбира се, но засега такива са първоначалните нагласи от всичко това, което се случи, включително и в днешния ден", отбеляза Нейнски.

Тя обърна внимание, че трябва да се мисли по време на самата предизборна кампания, защото така или иначе най-вероятно същите политически сили отново ще седнат на масата на преговорите непосредствено след изборите.

"Според мен основното нещо, което в момента трябва да се наложи като стил на предизборната кампания – пак правя тази уговорка, ако се върви към избори, но така или иначе в един момент ще има избори, дори да бъдат редовни – това е да се започне политически дебат по приоритетите и по политиките за България, а не да бъде махленска свада и битов разговор, който отвращава и отблъсква избирателите. Политическите сили и лидерите трябва да се фокусират как да разширят влиянието, независимо коя политическа сила, и да привлекат от онази периферия, която в момента е демотивирана да гласува поради всеприетата разпространявана бих казала хибридка за това, че "всички са еднакви маскари“. Но ако ние влезем в тази схема на битовизми, на размяна на обиди, защото вижте – елементарното приличие е изчезнало от политиката. Казвам го дори с болка. Уважението между политиците.

Вие може да имате различни виждания, може да имате различна биография, но в крайна сметка хората гледат какво се случва в политиката и си казват: "След като те могат да си позволят да се държат по подобен начин, какво да очакват от нас?!“. И това развращава обществото. И в този смисъл политиците трябва да зададат коренно различен разговор. И много се надявам – може би на чудо, но все пак продължавам да се надявам, че това нещо е възможно дори и у нас", коментира още Надежда Нейнски.

Източник: www.focus-news.net


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    42 5 Отговор
    И тая в спала на "мокри" вестници!
  • 2 да де

    48 4 Отговор
    Сбръчканото лице на СДС пак изпълзя.
  • 3 💠🔆♻️

    23 5 Отговор
    Ох, кеф, ох, ох, кеф, кеф.
    2100 г. евро, кеф, ох, кеф.
  • 4 Казвам Ви

    58 4 Отговор
    Какво му е уникалното на този шанс ?
    В €врозоната само след Чехия, Полша и Унгария, те не са по-глупави от нас !

    Коментиран от #17, #26, #27

  • 5 И по добре

    33 3 Отговор
    Да не се отваря.
  • 6 ха ха

    4 29 Отговор
    Абе, усещам как ще мина на евро позиция... после ще го мислим при 4 за евро... Само копейките къде ще се крият, щото у Максуда ми се вижда тясно.
  • 7 ТаУмВзе

    31 1 Отговор
    И таа не е във СЛИВЕН!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 2 Отговор
    Този УНИКАЛЕН шанс след ДЕСЕТИ е като СВЕТЛОТО бъдеще след ДЕВЕТИ ❗ Всеки момент ще настъпи и все още една крачка не ни стига❗

    Коментиран от #12

  • 9 Бай Митко

    28 1 Отговор
    Добро утро мили хора!
    Не много Убава КУ.КУ.вица! Майсторка на кушетки, диванчета и дипломатически словесни недоразумения.
    Хубав, слънчев и положително емоционален ден за всички!
  • 10 Наблюдател

    3 26 Отговор
    Именно това е целта на петата колона на Москва от национални предатели и българофоби. Евроатлантика Борисов за пореден път даде приоритет на руските интереси и отдалечи приемането на България В Шенген и еврозоната.
  • 11 кюмюра от Драгалевци

    29 0 Отговор
    Ти си в Еврозоната още като открадна гаража на Тато а ние сме си в резервата на Плана РАН -ЪТ
  • 12 койчо от койнаре

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Има една подробност обаче и УНИКАЛЕН шанс и Светло бъдеще се прави без крадци а у нас от гена ли от семето ли , дал господ такива .
  • 13 💠🔆♻️

    9 2 Отговор
    По турската лира отколкото евро, фейк currency.
  • 14 ТАЯ ЗА ПАРИ Е ГОТОВА

    15 0 Отговор
    ДА СКОЧИ ЗАД ВЛАКА И ДА ДИГНЕ КРАКАТА
  • 15 Ами

    17 0 Отговор
    нас кога си ни питала ма?.За тебе може да е уникален за други да не е.
  • 16 Я ЧИБА МА ЛЕКА ЖЕНО

    13 0 Отговор
    Я ЧИБА В АНАДОЛА КРАДЛА ГАДНА !
  • 17 Хахаха много си зле

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Казвам Ви":

    Те не са във валутен борд бе ганьо. Де ше сравняваш умрелия лев с кроните им на ония

    Коментиран от #19, #24

  • 18 М3 голд

    10 0 Отговор
    Тази доносничка вече е при Сорос. Плещи глупости и си вярва. Какъв шанс е Еврозоната? Защо сериозни европейски държави от ЕС не са и не искат да са там? Малко ли са ви европарите, които разпределяте помежду си, а искате да окрадени и многомилиардния гаранционен фонд на Валутния борд. В нейно лице задкулисието имаше успешна реализация, но до тук. Да си гледа старините. Но то лакомията няма граници. В случая също.
  • 19 В грешка си

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха много си зле":

    Кой ти каза че левът е умрял? Джефри Сакс е на противното мнение и е за предпочитане пред теб като становище.

    Коментиран от #25

  • 20 Гост

    0 0 Отговор
    2030....
  • 21 ууу3

    5 0 Отговор
    НАтКЕ , НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЕБ !!! ОТКАЗА СЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА СИ ФАМИЛИЯ , ДАДЕ ДЪЩЕРЯ СИ ЗА СЪПРУГА НА ТУРЧИН !! , голям си Б О К Л У К , НАДКЕЕЕЕЕЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 реалист

    2 0 Отговор
    Ха дано, ама надали Евромафията иска непременно да ни изпържи.
  • 23 Това е една

    3 1 Отговор
    Много добра новина!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Той тоя трол

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "В грешка си":

    Разбира повече от Джефри Сакс.
  • 26 Шопо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Казвам Ви":

    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 27 днес

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Казвам Ви":

    Швеция и Дания - също не се натискат, а откога са членове на ЕС!!!
  • 28 Стилян

    2 0 Отговор
    Не искаме Евро и Шенген.
    Така и сега сме поробени от ЕС.
    Надко Неински е милионерка и на нея и пука на оная работа за глада и мизерията
  • 29 От Варна

    1 0 Отговор
    Престанете да замърсявате сайта с общите брътвежи на тази некомпетентна лелка! Беше набедена за хубавото лице на една провалена от историята идея. Дремеше в продължение на години в едно посолство, просто за награда след “ големия” принос към демокрацията. Говори, пък нищо не казва, както още много други ерзац тълкуватели, експерти и ….лози. Съмнявам се, някой да чете написаното, след като види снимката на “ изокалия” се!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове