Last news in Fakti

26 Март, 2024 07:38 1 410 25

Брутният вътрешен продукт на София за 2023 година е 75 млрд. лева

  • софия-
  • бюджет-
  • бвп-
  • икономика

От изследването стана ясно и, че най-голям дял на хората с висше образование живеят в кварталите "Лозенец", "Оборище" и "Витоша"

Брутният вътрешен продукт на София за 2023 година е 75 млрд. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Брутният вътрешен продукт на София за миналата година е достигнал 75 милиарда лева, сочи доклад на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и на Института за пазарна икономика. Според данните в изследването през последните години се наблюдава и сериозен ръст на чуждите капитали в икономиката на столицата.

"БВП на София е достигнал 75 млрд. лева през 2023 година. Икономиката на столицата се увеличава драстично, достигайки 40,9% от икономиката на България през 2022 г.”. Това заяви изследователят от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев, предаде БГНЕС.

ИПИ съвместно със Общинската агенция за приватизация и инвестиции представиха икономическия профил на София.

От изследването стана ясно, че на първо място по БВП е София - 68 млрд., на второ е Пловдив - с над 13 млрд., следват Стара Загора и Варна с по над 10 млрд.

“По брутна добавена стойност (БДС) половината от страната е концентрирана в София”, коментира Петър Ганев, след което поясни, че брутната добавена стойност на София е 40,5 млрд. лв.

“Водещите сектори остават търговията - 10,7 млрд. добавена стойност и информационните и комуникационните технологии - над 10 млрд. лв. И двата сектора отчитат ръст”, обясни Ганев.

Той отбеляза, че дигиталният сектор - над 80%, е концентриран в София въпреки развитието на Пловдив и другите по-големи намесени места.

Относно човешкия капитал и демографското развитие Адриан Николов, също от ИПИ, заяви, че 800 000 души от софиянците са между 30-50 години, но естественият прираст на населението в София е отрицателен.

"С висше образование са 44%, 41% са със средно, с основно и начално са около 15% като в тях влизат и учениците, така че дори процентът с ниска степен на образованието в София е по-малък от 15%”, каза Адриан Николов. Той обясни и, че безработицата на практика я няма, като тя възлиза на 1,6% за 2023 г.

“Относно заетостта 78% от хората между 15 - 64 г. възраст са заети в икономиката на София. За България процентите са 70,4%”, добави Николов.

Относно заплащането стана ясно, че средната заплата е 2 762 лв.

"До края на 2024 г. тя ще достигне близо 3 100 лв.”, смята Адриан Николов.

От изследването стана ясно и, че най-голям дял на хората с висше образование живеят в кварталите "Лозенец", "Оборище" и "Витоша".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 3 Отговор
    Ново проучване на френския Institut Rousseau изчислява, че са необходими инвестиции от 40 трилиона евро, за да стане Европа климатично неутрална (с икономика с нула въглеродни емисии). Инвестициите, според доклада, са нужни, за да „поддържат Европа в глобалната надпревара за конкурентоспособност, в съответствие с програмата на ЕС за стратегическа автономия“.
    Проучването оценява както публичните, така и частните инвестиции, необходими на ЕС, за да постигне целите си в областта на климата.
    Подробно са проучени седем големи държави: Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Полша и Швеция. Тези страни представляват приблизително три четвърти от БВП на ЕС и вътрешните въглеродни емисии на блока.
    Докладът се финансира от групата на зелените в Европарламента и целта му е да убеди страните членки колко е важно да направят инвестиции от 40 трилиона евро, за да се изпълни „зелената сделка“ на Брюксел.
    Ето разчет на парите, които докладът представя:
    Трябва да инвестираме 40 трилиона евро до 2050 г., за да декарбонизираме икономиката на ЕС, което се равнява на приблизително на 10% от настоящия БВП на ЕС.
    Необходими са допълнителни €10 трилиона инвестиции до 2050 г., средно около 2,3% от текущия БВП годишно. Това е около половината от изразходваното от ЕС за внос на изкопаеми горива през 2022 г.
    Публичните разходи трябва да се удвоят от 250 на 510 милиарда евро годишно, за да се катализират частните инвестиции и финансиране на нерентабилни решения за декарб
  • 2 Трол

    18 4 Отговор
    Благодарение на нашия икономически гигант София, държавата ни се развива и просперира.

    Коментиран от #4

  • 3 Асан

    9 1 Отговор
    А къде живеят тия с низше образУвание и колко са...
  • 4 Малиии

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Не казвай на никой...
  • 5 Мнение

    23 3 Отговор
    Държава с концентрация на всичко в столицата и проблеми в големи части останала част. Не зная това за хвалене ли е или не
  • 6 ВиК София

    19 3 Отговор
    И какво точно произвеждат софиянци, че са го оценили толкова високо?
  • 7 ДеПесеевски

    21 3 Отговор
    Просто ние тук в София, превъртаме едни пари от пусто в празно и обратно.
    Всичко се крепи на хипермагазините, кръчми, табако шопове, молове и строителство и малко западни компании.
    А да, и ние от партиите и нашия бизнес бая пари вкарваме в София. В имоти, любовници и касови бележки.
  • 8 Реалност

    15 2 Отговор
    ББ, Пеевски и Кирето въртят едни милиарди помежду си и го отчитат на БВП:) Реално София нищо не произвежда.
  • 9 Да се змнае

    20 4 Отговор
    С около 45 милиарда провинцията субсидира София, за да могат софиянци да си живеят добре.
    Като започнем с метро , градски транспорт , топлофикация , държавни болници , университети, , държавна администрация ,....... ВСИЧКО Е КОНЦЕНТРИРАНО В СОФИЯ

    Коментиран от #11

  • 10 Заглавието е лъжа

    13 3 Отговор
    Бвп щеше да е на София, ако беше създаден от общински фирми. Обявения бвп е на България, създаден от фирми на територията на София. Освен това бвп не са финансови обороти, а реално създадени материални блага, повечето не съществуват.
  • 11 дам

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "Да се змнае":

    Провинциятае пълна дупка. Метро се строи с пари от ЕС, а не с парите на провинцията. Ами напълно нормално е да е така. Само един пример за заплатите в София и останалите градове показва, че в София основно са образованите хора и затова средната заплата е 3 хиляди лева. В малките градове 90% са на минимална заплата от 900 лева.

    Коментиран от #12, #15, #19

  • 12 Шаран си

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "дам":

    Парите от ес, са наши пари, които внасяме в ес, а ес ни казват или разрешават за какво да ги ползваме. Което още веднъж показва колко сме ограничени и колонизирани. Парите от ес не идват от други държави, а от нашия джоб.
  • 13 Аз съм тъпо копеуе

    7 3 Отговор
    И точно на каква база изчислихте, че средната заплата е 2800лв.? Пълна заблуда. Нещо за пенсиите да споменете? Повярвайте - нито една цифра не е вярна!
  • 14 рестарт на държавата

    9 2 Отговор
    Така е, защото всички мафиотски фирми са в София! В провинцията са само подизпълнители. Т.е. те работят, но в София отчитат и прибират печалбите. Затова и Пловдив, по брутен продукт е на второ място, а по заплари - на 23-то!
  • 15 Мутрополис

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "дам":

    Метро се строи с багери, камиони, бетон, проектанти, инженери и строителни работници. С "пари от ЕС" се пълнят чекмеджетата на тулупите.
  • 16 Чекмеджан Ефенди

    8 1 Отговор
    Това значи че България загива. Държава без производство не е държава. София - УСЛУГИ. Е така ли се прави икономика ?

    Коментиран от #21

  • 17 Позор

    10 1 Отговор
    И 99% от всичкото това е в сферата на услугите. Германия е номер 1 защото ПРОИЗВЕЖДА.
  • 18 Шах

    3 1 Отговор
    Всеки продукт се превръща в боклук след време. Диалектика.
  • 19 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "дам":

    "пари от ЕС":)))) Май и ти си образован колкото един друг образован жител на София - ББ:) Всяка година България внася 3 милиарда лева членски внос в ЕС, така че парите не са от ЕС, а от българския данъкоплатец.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Прагматик

    5 1 Отговор
    2020 Преди да започне изчегъртването, БВП беше 149 млрд. ....... Продължаваме Пропадането !????
  • 21 София

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Чекмеджан Ефенди":

    си се развива много добре, затова всеки иска да е там. Единственият проблем е че много от прованса се бутат да идват и свалят нивото, ама като се намесят веднъж и стават първи софиянци! Аз се подписвам с две ръце да се въведе обратно адресна регистрация да не може всеки от кол и въже да продаде една нива и да идва да прави начална вноска на апартамент в София

    Коментиран от #25

  • 22 Внася

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    3 и получава 20 заради конвергентната политика, т.е. да, ЕС ни субсидира яко. И основните пари отиват за плачещите фермери в прованса дето живеят изцяло на субсидии. Те даже не се и занимават да сеят, само прибират еврофондовете и рециклират в недвижимост в София. И после били нереални цените на жилищата в София -- ми нормално като цяла България налива и пере тук...
  • 23 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Само щуротии от копейки.българия като влезе в ес се оправи.до преди това бяхме талибани.сегансофиянци заработват напълно европейски пари както и огромна паст от прихождащите в софия.в близка ситуация са варна бургас и пловдив.от копейте обаче само рев и лъжи.

    Коментиран от #24

  • 24 Боян Боргиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Знаем че си се оправил .
    100 % имаш 200 крави , но на документи иначе нямаш нито една .
    Вземаш субсидия и не бачкаш .
    Знаем те .
  • 25 Костинброд

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "София":

    Ти май си от кохортата на кмета , отроче на комунисти .
    Ще връщаш комунизма ли бе комунист.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове