Last news in Fakti

26 Март, 2024 08:06 1 998 21

Реформа ли? МОН финтира родителите за ученическите отсъствия

  • ученици-
  • училище-
  • отсъствия-
  • семейни причини

Вместо европейската практика на уведомителен режим образователното министерство заложи на административен тормоз

Реформа ли? МОН финтира родителите за ученическите отсъствия - 1
Снимка: БГНЕС

Заявленията за извиняване на отсъствията на учениците по семейни причини в някои училища се оказват не с уведомителен, а с разрешителен режим. За това сигнализира родителят Ирина Манушева, инициирала подписка за увеличаване на дните, в които родител може да освободи детето си от училище по семейни причини, пише вестник "Сега".

Промените в наредбата за приобщаващото образование, с които въпросните дни бяха увеличени от 10 на 15, бяха обнародвани в "Държавен вестник" на 19 март. Според тях учениците могат да отсъстват от училище по уважителни причини "до 15 учебни дни в една учебна година с мотивирано заявление от родителя до класния ръководител, но не повече от 5 дни наведнъж". Заявлението следва да подаде преди отсъствието на ученика, а ако това е невъзможно, родителят трябва да уведоми класния ръководител в първия ден от отсъствието на ученика от училище.

Оказва се обаче, че в заявленията за ползване на 15-те дни, които някои училища са пуснали на сайтовете си, режимът не е уведомителен, а разрешителен. В отрязък от подобна чисто нова бланка на столично училище, публикуван от Манушева, пише следното: "Надявам се да счетете изложените причини за основателни и да разрешите отсъствието. В случай на отказ, моля да бъда уведомен/а своевременно". Преди тази разпоредба от родителя се иска да посочи точно причините, поради които се налагат отсъствията на детето му.

"Това НЕ Е уведомителен режим. Надявам се в най-скоро време МОН да изпрати официални разяснения до РУО, а те - до училищата, за да няма недоразумения. Неслучайно по време на обсъждането имаше предложения да отпадне думата "мотивирано" (заявление - бел. ред.) като предпоставка за различни тълкувания. Те, разбира се, не бяха взети предвид (за разлика от нечии настоявания за допълнителни ограничения). Само навременни и ясни указания на МОН ще разсеят съмненията и ще потвърдят категоричните изявления на министър Цоков, че говорим за уведомителен, а не за разрешителен режим", посочва тя в свой пост във фейсбук.

Проверка на вестника показва, че все още масово училищата не са качили на сайтовете си заявления за извиняване на отсъствия от родител до 15 дни. В някои от тях, които са публикували подобни бланки, документите са объркващи. В началото те започват с: "Уведомявам ви, че синът/дъщеря ми ще отсъства..", след което завършват с познатото: "Надявам се да счетете възложените причини за основателни и да разрешите отсъствието".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рестарт на държавата

    31 2 Отговор
    Цялата ни държавност е едно недоразумение!

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Исторически парк

    19 1 Отговор
    Докато се занимават с отсъствия децата им друсат пико

    Коментиран от #11

  • 3 Германец

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "рестарт на държавата":

    Целият ви народ е едно голямо недоразумение.. затова чакаме галите от остров ман да станат повече от вас и да ви подарим на турция.. що мислите никой не инвестира у вас 😉

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Фен

    9 8 Отговор
    Вестник Сега, рупор на соросоидният плач. Тая явно иска, децата да могат да отсъстват, и за операция по смяна на пола.
  • 5 Феодала си остава Феодал!

    3 6 Отговор
    Феодала си остава Феодал! Толкова ли е трудно за тях да го Проумуят! Че Закона си е Закон! Дърти Мошеници!
  • 6 Пилотът Гошу

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Германец":

    Мхм, ти гледай по-добре как са нещата в собствената ти копанка, че същите тея гали са те докарали на колене... Щял да чака те да поемат.... Олеле мале.... С Меркел сигурно вечер се надлъгвате по темата на скамейка в парка ....
  • 7 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    По едно копие на Винету и бухалка и тва е. Кво Образувание за робите бре!
  • 8 куку

    5 5 Отговор
    Бюрократичен садизъм и бъзикни
  • 9 пфф

    6 7 Отговор
    Какъв е тоя комунизъм? Училището не може да подлага семейните причини на разрешителен режим.
  • 10 Щял да подарява ...

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Германец":

    Реститутко, теб отдавна са те подарили.😉
  • 11 Охо

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Исторически парк":

    Ти пък с невротичния си поглед отдавна ме съмняваш, че си джанка и сега съмненията ми съвсем отпаднаха.
  • 12 до Преоснователя

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "рестарт на държавата":

    Разкарай се с тия хиδридни опорки! Вие сте проблемът на държавата и ще намерим начин да го решим!
  • 13 Къде е МОН?

    5 7 Отговор
    " Професори" учат децата ни на русофилия в университетите!
  • 14 000013

    10 1 Отговор
    Не знам на тия от махалата да им трябват някакво бележки и разрешителни !
  • 15 Дърт даскал

    8 3 Отговор
    15 учебни дни са 3 седмици детето да отсъства. По фалшива болест може да отсъства неопределено време. И тъй като не учат министерството защо не разреши 3 /три/ месеца , хей така от ДОБРО ЛИБЕРАЛНО СЪРЦЕ ! И после ЗАЩО..ЗАЩО....ЗАЩО ??? ПроЗД народ лесно се управлява !
  • 16 Развъдник на д билчета

    8 3 Отговор
    Научете ги поне да отстъпват място на старите хора в трамвая.
  • 17 име

    5 4 Отговор
    Естествено, че за ганьовците е нужнен рижим на разрешение, даже 15 дни е много, макс 5 дни на уч. година. Нали искате западни стандарти, ганьoвци и гaнки?! Е, на запад има държави, в които дори един ден не е разрешено да отсъства детето по семейни причини.

    Коментиран от #21

  • 18 Мдааа

    4 1 Отговор
    С мама и тати на Бали. Това образование го съсипаха тотално. Плюем запада, но там не е така. Тук е свободния. Също като в Парламата. Не ходиш на работа, а ти плащат. Не ходиш на училище, но ти дават диплома. Произвеждаме некадърници с огромни претенции. Бъдещи депутати и министри. И бъдещи лекари най-вече. Горко на тоя народ без образование и морал.

    Коментиран от #20

  • 19 Какъв родител е тая

    4 2 Отговор
    Защо въобще ходи детето й на училище? За социални контакти, за хихо-хахи? 15 дни отсъствие са поне по един раздел от учебници по всеки предмет. Училището е за учене и знания. Такава едва ли сяда да учи с детето, да отваря тетрадките му, и знае какъв е материала.
  • 20 Видял

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мдааа":

    Не знаеш какво е образованието в любимия ти запад. Там нещата са направо трагични, не случайно искат да доразрушат нашето образование и единната система на обучение (ако въобще знаеш какво е това).
  • 21 Видял

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "име":

    Приказките за запада ги разправя на децата си. Заблуден си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове