Last news in Fakti

26 Март, 2024 15:15 1 244 28

Светослав Малинов: ГЕРБ тласна нещата към избори чрез поведението на преговарящите и поставяне на крайни срокове

  • герб-
  • преговори-
  • избори

Нещо стана през последния месец и дали е било планирано много от далеч и някакво решение е взето за предсрочни избори от ГЕРБ на финала, не е ясно, каза политологът

Светослав Малинов: ГЕРБ тласна нещата към избори чрез поведението на преговарящите и поставяне на крайни срокове - 1

Възможности за внезапни обрати има, но в много голяма степен те са вече на теория. Иначе на теория ние се намираме в прелюдия към втория мандат, после има и трети.

В този смисъл Конституцията осигурява възможности за обрат, но гледайки събитията през последната седмица, начина, по който протекоха преговорите, шансовете вече за кабинет, в който ГЕРБ и ПП-ДБ участват, клонят към 0, а пък шансовете за създаване на мнозинство по друг начин, изключвайки сътрудничеството между тях, на практика са нулеви, с оглед на всичко, което се случи през последните 9 месеца.

Така че наистина, независимо че има, има някакви възможности все още по Конституция, смятам, че вървим към предсрочни избори. Това каза за "Фокус" с проф. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология“ в Софийския университет "Свети Климент Охридски“.

"Моята голяма прогноза за цялостната ситуация беше, че ако мине успешно първата ротация и евроизборите не произведат ново множество, то можем да мислим за пълен мандат на Народното събрание. След което по начина, по който започнаха преговорите, наистина показваха, че ротацията няма да бъде проблем, проблем ще бъдат определени договорки и ангажименти, които партиите ще поемат, но след като се осъществи ротацията.

Истината е, че по време на преговорите са настъпили, защото не мога да говоря като очевидец, че са настъпили определени събития, които явно са показали отвътре, че е невъзможно да се отиде на ротация по начина, по който са си я представили и самите партии може би преди около месец-два. Доста дълго време ще гадаем какво се е случило, защото идеята, че партиите всъщност тайно искат избори и се чудят как да ги предизвикат, без да падне вината върху тях, тази идея на мен ми изглежда невярна.

От всичко, което видях, аз имам чувството, че в ГЕРБ наистина е настъпила някаква промяна, но не мога да уточня в каква посока. Дали е промяна, че те искат просто по-сериозно участие в правителството, или промяна по посока нежелание за съдебна реформа, което означава наличие на безпристрастен съд и прокуратура, аз не мога да кажа.

Но ако е второто, то тогава именно ако наистина ГЕРБ са против съдебна реформа, създаване на безпристрастни съд и прокуратура, които да действат по нови правила и с нови хора, ако е това причината, то тогава изобщо преговорите са започнали в ситуация, в която ГЕРБ се искали да отидат на избори и всичко е било фалшиво. В настоящия момент нямам доказателства за тази теза, но нещата за мен клонят натам", каза още политологът.

"Само напомням, че имаш един много странен момент, в който ГЕРБ изведнъж обяви, че трябва много бързо да се приключат преговорите. В петък, преди да си вземе мандата, беше обявено намерение от Борисов, че в понеделник трябва да се приключи.

Лично за мен тогава беше моментът, от който ми стана ясно, че нещо не е наред, защото основание да се бърза до степен в рамките на часове след връчване на мандата да се приключват преговорите, нямаше или няма и досега, след което видяхте на 2-3 пъти отлагане, и вече последните дни заслужават съвсем отделен анализ. Така че за мен нещо стана през последния месец и дали е било планирано много от далеч и някакво решение е взето за предсрочни избори от ГЕРБ на финала, аз не мога да кажа, за това са необходими други факти, може би след време ще разберем докрай", допълни той.

Вижда се как ГЕРБ изтласква нещата към избори чрез поведението на преговарящите и непрекъснатото поставяне на крайни срокове, според проф. Малинов.

"Ние разбираме, че няма основание за бързане, нямаше, тъй като вече нещата приключиха. Никой не може да обясни защо 7-дневен мандат трябва да свърши на първия ден, след това трябва да свърши на втория или на третия. Единственото обяснение е да се натяга напрежението, за да не се завършат преговорите успешно", каза проф. Малинов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    17 9 Отговор
    Кой е разрешил на тоя Малинов да преподава в СУ? Провалени седесар се превръща в нагъл гербераст.
  • 2 мара

    24 8 Отговор
    Абе ти не си добре бе..кой ти плаща да говориш глупости..много авно се видя кой е виновен ..още от самото начало ПП тата са искали всичко да е тяхно и продължиха да наглеят до край.....хак им е сега
  • 3 Какво толкова се чудиш,

    20 7 Отговор
    мафията зад ДП и ББ не желае да изпуска контролите на съдебната система и службите и да си прецаква схемите.
  • 4 ,у,уеиш

    20 6 Отговор
    Малинов е изключително тъпо същество и грам не разбира от политика! Професор!?
  • 5 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Тоя е некъв нов калъф.
  • 6 АРЕ БЕ

    11 4 Отговор
    ЗНАЧИ ГЕРБ КАЗВАШ
    АМИ МУЦКА НА ТЪПАНА ЛИ ДА ВЯРВАМ ИЛИ НА Х....... СИ
  • 7 Онуфри

    14 5 Отговор
    Te на ППДБ не им стигнаха 9м. сега 3 дни били проблемни!
    То на кривата ракета космоса и виновен!
  • 8 Българин

    4 7 Отговор
    Точно така! ДпС използва ГЕРБ за да унищожи пепедебилите и да спаси България от сороската измет! За това и българския народ винаго ще избира категорично ДПС и неговите партии и никога русофоби и козяци! Всички избори го доказват!
  • 9 Баба ви

    14 4 Отговор
    Малинчо, баба, яж си кашицата и не дрънкай глупости. Който иска всичко, то накрая получава нищо.
  • 10 Ачо

    11 4 Отговор
    Малинов и ти ли си кьорав та не виждаш зашо се стигна до тук.ПП са боклук и всеки който не говижда е с розови очила както и ти.
  • 11 синьо изкопаемо

    9 3 Отговор
    От времето на драгалевския тъмен субект. Кажи нещо за американските ядрени реактори, трябват ли ни, кога ще се изплатят, ВЕИ тока нали ни беше достатъчен. Що забрави какви ги дрънкаше преди 6-8 години, когато се обсъждаше Белене или нжви реактори в Козлодуй?
  • 12 Фашкия от СДС

    9 3 Отговор
    Още един отпадък се появи от кофата за боклук наречена СДС.
  • 13 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    9 3 Отговор
    АМАН ОТ ПРОФЕСОРИ "ПОЗНАВАЧИ".
    ТОЗИ ПРОФЕСОР ИЗГОВОРИ ТОЛКОВА МНОГО НЕБИВАЛИЦИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ФАНТАЗИИ, ЧЕ ТРЯБВА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ДА МИНЕ В НЕЛЕГАЛНОСТ.
    НО ТРЯБВА НА ТАКИВА ДА ИМ СЕ КАЗВА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ - ПРОФЕСОРЕ НИЩО НЕ РАЗБИРАШ САМО ДЕТО ИЗЛАГАШ ТИТЛАТА.
    СЕГА ЗА НОВАТА ОБСТАНОВКА МОЖЕ БИ ПО-ДОБРЕ НЕ КОМЕНТИРАЙ, ЧЕ СТУДЕНТИТЕ ТИ ЩЕ ИЗБЯГАТ ОТ ЛЕКЦИИ.
  • 14 да, да

    5 5 Отговор
    Разбира се, че не искат съдебна реформа. Това означава да се съгласят да им разследват нощните шкафчета. Не е минало толкова много време, че да сте забравили.

    Коментиран от #15

  • 15 Хи хи

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "да, да":

    Моля ти се , кажи що за животно е тази съдебна реформа , защото Иванов не може да я артикулира вече 8-9 години . Ами разследваха ги шкафчетата , по снимка ги разследваха и по комиксите на Божков. Тикнаха Баце в ареста и съдът каза : С препечатки от вестници не става . Снимките се оказаха преправени , така че и те оттекоха в канала.Нема доказателства Баце , само вой срещу луната.

    Коментиран от #16

  • 16 скрий се бе

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хи хи":

    Това за преправените снимки го разправяй на баба си. Ние видяхме и видео от шкафчето.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Онуфри

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "скрий се бе":

    Че то австрийците отказаха да отговорят за номера на банкнотите щото не виждат престъпление!
    Французите казаха - Такива номера няма!
  • 19 6666

    2 1 Отговор
    Това професорче трябва да бъде уволнено незабавно.Като преподавател не трябва да взима страна.
  • 20 Ппп

    2 1 Отговор
    Господ да ни е на помощ с такива професори. Дано да е само този. Горките ни деца ходят на лекции и слушат този. А родителите плащат за образование на такива тъпоъгълници. Или по-скоро наглеци и лицемери.
  • 21 инфо

    2 1 Отговор
    Пишман професора Малинов остана с пръст в устата. Лигава, нагла, продажна подлога и съ-основател на сглобката. Самозабравил се жълтопаветник и откровен манипулатор.
  • 22 тоя

    3 1 Отговор
    все повече ме дразни със своята некомпетентност. Ма не трябва кой-знае колко много, за да се спреш да се излагаш - просто не се появяваш в публичното пространство, щом не знаеш какво да кажеш - опорките и сами можем да ги видим.
  • 23 Вероятно

    2 0 Отговор
    Путлер е звъннал на Тиквата,че ще го сговни.Но Тиквата много си вярва,че все ще му се разминава.Ако имаш чест ,Тикво се отдръпни от политиката,че българите да си вземат въздух от геноцида ти на последни в Европа.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вероятно

    0 1 Отговор
    Путлер е звъннал на Тиквата,че ще го сговни.Но Тиквата много си вярва,че все ще му се разминава.Ако имаш чест ,Тикво се отдръпни от политиката,че българите да си вземат въздух от геноцида ти на последни в Европа.
  • 27 Ха ха ха а така

    1 0 Отговор
    Жалък си Малинков , като всички жълтопаветни непотребници .
  • 28 ДА БЕ

    0 0 Отговор
    да бе, а ПП ДъБъ не тласна към избори поставяйки нови и нови искания . Първо бяха навити зда дадат 7 министерства /за справка пресконференцията на ППДБ на 17ти вечерта/, после не било така ... Вся власт ППДБ! само че този път не им мина номера.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове