Last news in Fakti

27 Март, 2024 08:20 3 315 46

Експерт каза колко ще ни струва преминаването към еврото

  • красен станчев-
  • евро-
  • еврозона

По думите му намаляването на лихвите може да бъде голям проблем

Експерт каза колко ще ни струва преминаването към еврото - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Публикуваният за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото показва начина, по който една банкнота се сменя с друга. Това заяви икономистът Красен Станчев в ефира на БТВ.

Законопроектът за приема се очаква много отдавна. Обсъждането ще бъде нормално. Лихвите са споменати в анализа. Те не могат да бъдат споменати в самия закон, каза още той.

Анализът на въздействие на закона показва, че разходите по смяна на банкноти и цените ще струва около 1 млрд. 200 хил. лв., смята Станчев.

Анализът на законопроекта се опитва да направи списък с ползи и негативи след приемане на еврото. Сред позитивите са безплатно превалутиране, инвестиции, намаляване на лихвите, България става легитимен ползвател на средства на подкрепа от ЕС и Европейската банка, добави икономистът.

По думите му намаляването на лихвите може да бъде голям проблем. "При смяна на правителства, някой може да се отпусне и да започне да взима кредити. Схемите за подкрепа могат да стимулират онези, които искат да се наредят първи на опашки за субсидии. Това не е добре за икономиката", смята Красен Станчев.

Съставът на Централната банка трябва да остане и да си върши работата. Министъра на финансите трябва да си върши работата. България е включена в Международния сив списък за прането на пари. България трябва да излезе от там, за да може да влезе в еврозоната. Друго, уникално изискване за България е върховенството на закона, отбеляза още Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    49 7 Отговор
    Спомняте ли си че години наред ни обясняваха как щели да паднат лихвите при влизане в еврозоната? От две години лихвите в България са по ниски и еврогрантаджиите мълчат като мупета.
  • 2 Трол

    45 5 Отговор
    Как така колко ще ни струва? Нали ще сме на далавера или...?

    Коментиран от #3

  • 3 оФчара

    45 6 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    А де.И аз си мислех ,че ще е безплатно.То се оказа че трябвало и да си плащаме за това.

    Коментиран от #28

  • 4 Експерт казал...на кого..на Марийка!

    32 6 Отговор
    Марче,левчето ви девалвира в условията на валутен борд.Не зная,дали разбираш това,което четеш.Ако влезе България в еврозоната,лева ще бъде оценен на стотинки,имайки пред вид мутренската икономика,а не от бленуването на такива като Борисов или немуподобните.С тази перманентна политическа криза,едва ли Европа ще продължи да се интересува от България.Приеменето на България ще доведе до копрометиране на Еврото.Това да ви е ясно!
  • 5 Велев

    29 5 Отговор
    Ка колко, изцяло суверенитета.
  • 6 Ломския

    32 4 Отговор
    Най голяма корупция,мафия където отидеш съд,прокуратура,полиция,община всички те смазват да плащаш.Такава е системата,каква евро зона какви пет лева.Кой ще въвежда евро,всичко е за да бъдем ОГРАБВАНИ още повече,слепи ли сте.

    Коментиран от #9

  • 7 редник

    31 4 Отговор
    / ...разходите по смяна на банкноти и цените ще струва около 1 млрд. 200 хил. лв., смята Станчев./

    За 1 млрд. разбрах, но тези 200 хил. лв ме притесняват... 😉

    Ако наистина преминаването ще ни струва повече от 1 млрд. то, ако има ползи - кога тези ползи ще изплатят този милиард?...
  • 8 Фен

    38 8 Отговор
    Ще ни струва и последната ни останала частица национален суверенитет.
  • 9 Номера е,

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ломския":

    в подходящият момент,да се цунка валутния резерв.Какво може да се "ограби" от България...какво???
  • 10 Закс

    18 1 Отговор
    Негативи нещо не видях да се споменават ...!

    Коментиран от #12

  • 11 От Варна

    42 7 Отговор
    Българите показаха, че не искат еврото. Специалисти казват, че не сме готови, ще струва много на данъкоплатеца и ще доведе до срив в паричната система. Практиката показва, че губим зависимост, друг , дето не му пука за нас, ще управлява резервите ни и цените ще хвръкнат до небесата! И на фона на всичко това, някакви лично заинтересовани алчни и продажни субекти , с упоритост на дебили ни извиват ръцете и ни тормозят психически! Евро, та евро, секат монети, печатат банкноти! Такава чудо и при соца нямаше, да се взимат еднолични решения за съдбата на една държава! Евросъюза е в криза, ние точно сега ще се бутаме в блатото, като малоумни! Референдум, това е демократичното действие!
  • 12 Няма негативи,

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Закс":

    само цветя и рози!!
  • 13 Питам

    31 3 Отговор
    Не мога да разбера,когато се страхувахме че когато влезе еврото заплата от 1000 лв става 500,че пенсия от 600 лв става 300 ,излизаха и казваха че не е така и всичко ще е наред ще си останат пак същите,а вчера слушам че ще се обменя по курса на еврото.Та ние ще обеднеем,спестяванията на хората ще се стопят.Кому е нужно,какво ще правим с 300 евро когато минималната пенсия е 1000 евро.в Европа ,А с 500 евро заплата.
  • 14 ГЕРБ=ДПС=БСП

    10 20 Отговор
    "смяна на банкноти и цените ще струва около 1 млрд. 200 хил. лв., смята Станчев."

    Греши Станчев, евро банкнотите ги печати Европейската централна банка. Нищо няма да ни струва печатането.

    Замяната също няма да струва нищо, банките няма да налагат допълнителни такси за това. Защото сегашните банкови такси са достатъчно високи и могат да поемат смяната.

    Коментиран от #43

  • 15 ЕВРО ДА

    7 26 Отговор
    Рубла НЕ !!!

    Коментиран от #23, #27

  • 16 Краси Марков

    30 1 Отговор
    Още в заглавието опашата лъжа! Красен Станчев не е "експерт" по икономика. Той е грантаджия на държавна издръжка. И винаги е бил такъв.

    Коментиран от #22, #31

  • 17 Клоун

    24 4 Отговор
    Никакъв експерт не е тоя ще ни струва държавата а ние ще сме роби в собствената си държава

    Коментиран от #35

  • 18 Алчност

    21 1 Отговор
    Душите ще ни струва, самоопределението ще ни струва и името ще ни струва. За това хилядолетия са умирали българи, а сега е време "експерти" и фенове да украсят коловете, спраедлива награда за действията си.
  • 19 ТаУмВзе

    12 4 Отговор
    Как ще въведеш Еврото, когато си във Валутен Борд бре експертче! Хахахах
  • 20 Майстора

    18 1 Отговор
    Щом такива "експерти "обясняват нещата, майка ни жална.Мнение трябва да имат тези, които реално ще вършат нещата, а това са търговците на дребно и банкерите.
  • 21 Докъто не разкарате ГЕРБ-аджиите,

    14 2 Отговор
    нвма да има никакъв шанс за никой,който населява тази европейска територия.Това,че получавате високи заплати и после бягате да ги сменяте за истински пари,това не означава,че след ев. парична реформа,ще се чувствате достатъчно сигурни.Системата е настроена така,че постепенно да бъдат претопявани спестяванията ви.Същата схема ще работи и след приемане на Еврото.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 От Варна

    14 5 Отговор

    До коментар #15 от "ЕВРО ДА":

    Къде се поменава рубла, глупав троле? Или се мъчиш да размътваш мозъците на хората?
  • 24 Оператор на права лопата

    11 1 Отговор
    Няма да стане тази, дето си я мислите.
  • 25 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 1 Отговор
    А КОЛКО ЩЕ СТРУВА ТОВА НА ХОРАТА ЕКСПЕРТИТЕ МЪЛЧАТ ЩОТО НЯМАТ ДУМИ
  • 26 гост

    15 2 Отговор
    ЯСНО ДА СЕ ЧУЕ НЕЩЕМЕ ЕВРО румънците защо не бързат с това фалшиво евро и други като полша и т.н.а са много по напред от бг.
  • 27 Защо не???

    3 13 Отговор

    До коментар #15 от "ЕВРО ДА":

    за 12000рубли,може да се нахраниш в Мак Доналд,друг е въпроса,колко са 12000...нали?!Митрофанова ви води към рублата и евроазийския съюз.Ще храните русия както преди 1990г.
  • 28 Препатил

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "оФчара":

    Безплатен обяд няма !

    Коментиран от #32

  • 29 333

    14 1 Отговор
    Защо е това евро?Една Англия колко години беше в ЕС и не си пипна валутата,колко държави дори не мислят да си сменят валутата,а ние защото пак сме ...................
  • 30 Смятайте до

    5 3 Отговор
    припадък и ке се гответе за ЛЮТИ протести. Обществото иска референдум. Без фалшификации критерии Маастрихт. Няма да ми забранявате Еврокомуняги в каква валута ще са депозитети ни. Колко спестявания да имам, и колко да харча на ден. Взимайте си Фалиралото Евро, кривите краставици, 90-те бръмбари чакащи одобрение от ЕС, мигрантите в белезници. И се махайте от главите ни. Защото народът ще направи като Великобритания, но не отгоре надолу, а отдолу нагоре. Еврокомуняги, същите като Путин и Северна Корея. ИсКам си йените, лирите, франковете, Левът. Няма да ми бъркате в моите финанси ЕвроКомуняги. Земята е наша, апартаментите са наши, колити с ДВГ са наши.

    Коментиран от #34, #37

  • 31 ГЕРБ=ДПС=БСП

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Краси Марков":

    Думичките: експерт, журналист, социолог, политолог, антрополог, PR, икономист ... ги използват за да прикрият МАНИПУЛАТОРИ и ЛЪЖЦИ.

    Думичките: общински къветник, депутат, министър, предидент... ги използват за да прикрият МОШЕНИЦИ и ЛЪЖЦИ.
  • 32 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Препатил":

    "Безплатен обяд няма !"

    Освен: "Сиренцето в капана за мишки", амо това, което следва от него е смърт.


    Но е безсмислено да им обясняваш, 70% у нас са невежи. Мисля ки, че докато ГЕРБ+ДПС "калинките" не докарат държавата ни до гладна революция като тази от 1996-1997 г. няма да се оправим. Само голам глад може да пречисти България. Такъв глад при който с президентската, министерска или депутатската заплата, да не можеш да си купиш дори килограм картофи.
  • 33 Поредният

    3 1 Отговор
    Платен лобист на Еврокомунягите, Путин и Северна Корея. Колеги, прочетете структурата на ЕС, с какво се различава от СССР, едно към едно йерархично и деспотично, май творецът е един на НАТО и Варшавски, на СИВ и ЕС. Е нахарахте ме да чета книги, които не искам. Платени идеолози на Еврокомунизма.
  • 34 руски референдум

    6 5 Отговор

    До коментар #30 от "Смятайте до":

    Копейките у нас искат Референдум по руски! ДА на Еврото! !!!
  • 35 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Клоун":

    "ние ще сме роби в собствената си държава"

    Сега какъв си?
    Да не си мислиш, че си нещо различно от роб на комунистите робовладелци шиши и тиквата. При Западните робовладелци, доскоро живота на робите беше по-добър. Скоро живота навсякъде ще стане лош и на робите, и на робовладелците, идва глад, ще има голям глад. Като през 1917 г. в Русия и 1929 г. в САЩ. Земята не може да изхранва толкова много- 10 млрд самозабравили се двукраки паразити.
  • 36 До коментар # 9 номера е

    4 1 Отговор
    " докато се цунка валутния резерв , над 32 милиарда евро.Пишете и какъв процент от заемите на задлъжнелите държави ще трябва да изплащаме като " равноправни" членове на еврозоната.
  • 37 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Смятайте до":

    Какви протести бе, 35 години правим протести, 35 години гласуваме, резултата се вижда. Все БСП, ДПС и ГЕРБ накрая излизат поцедители. Никой не ви е виновен, че сте невежи и наивни, сами сте си виновни. Дори да се появи някой кандидат, който е образован, кадърен, честен... Няма са го изберете, "калинките" не искате такъв, искате досегашните си поцовладелци Шиши и Разбойко, да запазят статуквото. Образовайте се, престанете да следвате мошеници и некадърници. Прочел Винету, правил се на каратист, дали му диплома от милицижнерското училище, возил едва година Тодор Живков... и си повЕрвал, че става за вожд на 5 млн невежи д@б@л@ и 1 млн непълнолетни от 7 млн население.


    Получили сте това, за което сте гласували, получили сте това, за което сте протестирали.

    Харесва ли ви?

    Защото на мен не ми харесва, ама изобщо не ми харесва. За мен причината за всичко е удосега управлявалите БКП=БСП, ДПС, ГЕРБ, НДСВ. За да дам оценка на управлението на ПП+ДБ трябва да им се даде възможност, която не им дадохме. Трябва да им дадем време за да се видят резултатите, време което не им дадохме...
  • 38 Румен Първанов

    1 1 Отговор
    Идват избори ! Който иска може отново да избере Киро и Бойко , но няма право да се оплаква после !
  • 39 Един

    3 0 Отговор
    Кой производител който купува брашното с евро ще ни продава хляба за по- малко от едно евро,като еврото е 1.95583 лв. И 500 евро заплата какво ще правим ,нали казваха че държавата ще компенсира и всичко ще си остане така,само се сменя вместо лев евро,а снощи казаха лв. ще се сменя по курса на еврото.Защо ни го причиняват?
  • 40 2582

    3 0 Отговор
    Статията не носи никаква информация.
  • 41 Никой не може да ни помогне

    0 0 Отговор
    Щом това комунистическо отроче и съветски възпитаник ни учи на пазарна икономика, всичко е загубено!
  • 42 От Варна

    4 0 Отговор
    Недоумявам, как може да има хора, които вярвят, че с въвеждане на евро, заплатата им от 2000 лв ще стане 2000 евро! Никой не е обяснявал това нагледно, че българите да са на ясно. Близка пенсионерка спори упорито, че вече ще бъде с пенсия 800 евро при сегашна 800 лв. И подкрепя смяната на лева с голяма вяра, че ще стане по-богата! Излезте с официално становище по въпроса, но не смеете. Защото се страхувате от народната реакция, когато истината лъсне!
  • 43 Найс

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Точно там е хватката! За тях няма да струва нищо, а тези 1,2 млрд. ще ги приберат от нас и ще ги оформят като друг разход. Приемането на еврото облагодетелства големите икономики в еврозоната, корпорациите и банките. Вижте страните в ЕС, които не са приели еврото, няма такава на която стандарта е по-нисък от нашия. Да не си мислите, че като влезем ще хвръкнем в Космоса ?!

    Коментиран от #44

  • 44 22222

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Найс":

    Точно преди нова година когато се заговори за еврото и народа почна да пита и да се плаши излезе един експерт(жена)по БТВ и каза да не се плашим държавата ще компенсира хората и няма да получаваме малко,а толкова колкото сега.Вчера слушам друго.Че тогава защо ни е еврото.В Европа минималната заплата е над1000 евро а при нас ще е под 500 евро Егати далаверата.
  • 45 Гражданска инициатива Народен референдум

    2 0 Отговор
    Така или иначе предстоят избори - дали само европейски, дали 2 в 1. Да използваме момента да си го върнем за потъпканото право на референдум относно лева/еврото. Всеки, който желае да запазим българския лев да напише или напечата на лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официалната бюлетина (това няма да направи гласа невалиден). Да им покажем, че не могат да ни спрат да изразим мнението си без значение дали ни "разрешават". Копирайте и разпространявайте, това е нашия шанс!
  • 46 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    0 0 Отговор
    Този с брадавицата е на хранилка на Шорош.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове