Last news in Fakti

28 Януари, 2014 18:11 916 3

Атака внася проект за въвеждане на 3 и 4 блок на АЕЦ

  • волен сидеров-
  • атака-
  • проект-
  • въвеждане-
  • 3 и 4 блок-
  • аец-
  • "козлодуй"

Един от мотивите е незаконно са изключени

Атака внася проект за въвеждане на 3 и 4 блок на АЕЦ - 1
Снимка: БТА

Атака внася проект за решение за въвеждането в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” с мотиви към него. Това съобщи лидерът на партията Волен Сидеров. Причината е, че според него затварянето на блоковете било незаконно.

Сидеров заяви, че затварянето им е било направено от българските „национални предатели" Меглена Кунева, Соломон Паси, Милко Ковачев и Симеон Сакскобургготски, които са заблудили страната ни.

Според Сидеров те са излъгали, че има решение на ЕК да се затворят двата блока.

"Такова решение няма", каза националистът. „Тази лъжа дава повод страната да се позове на Виенската конвенция и да иска повторно отваряне", допълни още Волен Сидеров.

 

Мотивите за внасяне на решението са:

Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” е незаконно.

През  2002 г.  седем частни лица заведоха дело против ЕС в Люксембургския съд за отмяна решението на ЕС за затваряне на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” и решението на този съд беше, че не може да отмени решението на ЕС, защото такова решение няма.

През 2002 г., когато се взе решение от МС за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”,  група депутати от НС оспориха това решение пред тричленка на Висшия административен съд, която го отмени. След това МС в лицето на Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев оспориха това решение пред петчленка, но петчленната комисия на ВАС потвърди отмяната на решението на МС. Решението на МС за затварянето на 3 и 4 блок беше отменено от българския съд и въпреки това управляващите тогава ги затвориха. Нарушени са българските закони. Изпълнителната власт не се съобрази със съдебната власт, която всъщност трябва да я контролира.
Следователно 3 и 4 блок са спрени незаконно и трябва да бъдат пуснати.

През 2007 г. евродепутат от АТАКА отправи запитване до ЕК съществува ли решение на ЕК за затваряне на АЕЦ „Козлодуй” и официалният отговор гласеше, че такова решение не съществува.
За модернизацията на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” са платени 300 млн. евро.
Тези реактори имат над два пъти повече вода в обем около реактора, а най-важно е водата да охлажда реактора и да не допусне разтопяване на активната зона. По този показател те са два пъти по-безопасни от западните аналози. Всички проверки показаха  много добра подготовка на работещите в АЕЦ „Козлодуй”. И по този показател бием всички западни централи. Освен това по време на модернизацията, освен вътрешната безопасност на тези реактори, се реализира и цялата западна концепция за безопасност. Бяха създадени и въведени в експлоатация много други системи, които отвън подават вода, за да осигурят допълнително безопасността на тези реактори. И в резултат на това реакторите на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” станаха два пъти по-безопасни от всички реактори, работещи в Европа. Друг важен аргумент е, че и по възраст от около 144 работещи реактора в ЕС, 77 – половината, са по-стари от 3 и 4 блок на централа ни. Нашите реактори могат да работят още 30 – 35 години и са затворени години преди изтичането на минималния срок за експлоатация. Редица мисии, включително и такава на ЕК след щателни проверки, излязоха със заключения, че 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” са в отлично състояние и са годни и безопасни за експлоатация за десетилетия напред.

Останалите страни, които експлоатират такива реактори – Финландия, Чехия, Унгария, ги оставиха да работят и дори повишиха мощността им. Например от 440 мгвт., тези реактори сега работят на 500 мгвт. с удължен срок на експлоатация. Единствено и само България затвори тези блокове.

Цената на електроенергията в момента е непосилна за българския народ. Вместо да мислим откъде и как да я намалим с 2 – 3 % с пускането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” моментално тя ще падне в пъти за обикновения българин. Според експерти между 20 и 35 % автоматично пада цената на тока за крайния потребител с пускането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. По икономическите разчети, които са правени през последните 10 години, не само в България, но и на Балканския полуостров, в близките години ще се изпитва нужда от електричество. Имаме недостиг в този регион на електричество и са необходими нови мощности.
С отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” ще се открият хиляди работни места в най-бедния район в България. В страната ни ще се върнат да работят квалифицираните кадри, които напуснаха България откакто се унищожава българската енергетика.

В момента състоянието на 3 и 4 блок е такова, че собствеността е прехвърлена от АЕЦ „Козлодуй” на ДП РАО и от 27 февруари т.г. има издаден лиценз на това държавно предприятие за извеждане от експлоатация на съоръженията. Направена е първата стъпка към нарязването на тези блокове.
Първото нещо, което трябва да направи българското правителство, е тези два блока да бъдат обособени в отделно дружество, да бъдат извадени от състава на ДП РАО и да бъде спряна тяхната подготовка за рязане и след това да се започне подготовка за пуск. По оценка на експерти около 1 година е необходимо от вземането на решението до пуска на блоковете. Необходимо е да се поръча отново ядрено гориво за подготовката, за което са достатъчни около 6 месеца и стойността да се заплати. Да се назначи персонал, да бъде направена цялостна проверка на съоръженията и да се иска лиценз за експлоатацията им от Агенцията за ядрено гориво.

Основният разход е закупуването на свежо ядрено гориво, което трябва да се зареди в блоковете - около 30 млн. лв. Общо за пуска на блоковете ще са необходими около 40-50 млн. лв. Двата блока произвеждат 6 млн. мгвт./часа годишно по 200 лева прави 1,200 (милиард и двеста), т.е. тези 50 милиона двата блока биха ги произвели за един месец.

Любен Беров, Симеон Саксобурготски, Меглена Кунева, Соломон Паси, Надежда Михайлова и Иван Костов унищожиха българската енергетика. Зад това унищожение стоят чужди геостратегически интереси, маскирани зад съображения за сигурност, които са абсолютно несъстоятелни. Ако не пуснем 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” България ще купува ток от Турция съвсем скоро.

Явно нито правителството на ГЕРБ, нито сега управляващите България нямат политическата воля да построят АЕЦ Белене, но поне не бива да се допуска унищожаването на готовата, модернизирана и безопасна АЕЦ „Козлодуй”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Ха сега, ново шест...
  • 2 comments

    0 0 Отговор
    ....Болен бил,нали-май ще се окаже не болен,а икономически
    крайно НЕУДОБЕН И УНИЩОЖИТЕЛНО-РАЗОБЛИЧИТЕЛЕН!
    Ако наистина няма такова решение-ВСИЧКИТЕ ИЗБРОЕНИ
    АНТИ-БЪЛГАРИ-до стената и пред дулата на наказателната рота!
    Във всички територии,наричащи себе си ДЪРЖАВИ-
    наказанието за НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО Е ЕДНО!
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    "Е те това веки ако е верно, че тепаме некой..."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове