Last news in Fakti

9 Април, 2024 05:43 1 211 30

Сандов: Нужно е да има либерализиран пазар на електроенергия

  • борислав сандов-
  • електроенергия

Възможно е да плащаме на соларни централи, за да не работят, заяви бившият екоминистър

„Опитите да се подпомага ВЕИ-секторът идват като отговор на нежеланието да се спре подпомагането на другите сектори, за да има баланс. Според мен това не е полезно. Нужно е да има либерализиран пазар на електроенергия”.

Това заяви бившият екоминистър Борислав Сандов пред NOVA NEWS.

На въпрос, свързан с отрицателните цени и дали страната ни ще плаща на соларни централи да се изключват, когато производството е прекалено силно, а потреблението ниско, Сандов отговори, че при нереформирана система това може да бъде логично решение.

"При реформирана система участие на държавата, в основната ѝ роля да гарантира стабилността на мрежата, би трябвало парите за Фонд "Сигурност на Електроенерийната Система" да отиват към енергопреносната мрежа, когато се вижда къде има производство, потребление и съхранение", каза екологът. Той допълни, че България се проваля в сектор енергетика, но за сметка на това определени хора получават бонуси и биват издигани до министри.

„Процесът на декарбонизация се случва по естествен път. В България бях линчуван публично едва ли не, че говоря за 40% намаляване на вредните емисии до 2026 г. През 2023 г. постигнахме това”, каза Сандов.

„Тази година България изключи една от въглищните централи от топ 3, а през 2026 г. ще изключи и другата. Държавната „Марица Изток” 2, която е на първо място и ще започне да генерира все повече загуби. Реалността е различна от това, което ни говорят привържениците на газовата, ядрената, въглищната енергия”, каза той.

Екологът припомни мнението, че енергията от възобновяеми източници преди десетилетия уж била невъзможна. „Виждаме, че 40% от потребяваната енергия в ЕС е произведена от ВЕИ. За сравнение, от атомни електроцентрали е много по-малко. На глобално ниво едва 10% от тока е произведен от АЕЦ”, обясни Сандов.

По думите му ролята на държавата не е в производство на енергия, не е и в определяне на цени, а е в гарантиране на възможността на потребителите и бизнеса да имат достъп до енергия. „Голяма част от енергията ще се продава в чужбина, вероятно ще се плаща за съхранението и за балансирането ѝ. Дълго време България отричаше това, което се случва на международните пазари”, допълни бившият министър.

Относно отпадането на нощната тарифа той обясни, че ще има промяна. „Когато имаме либерализиран пазар и цените варират през деня, хората с умните си устройства ще пускат пералнята в часовете, когато токът ще бъде най-евтин”, допълни Сандов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пауърбанк

    64 1 Отговор
    Такива министЪри заслужават един хубав либерализиран електрошок.
  • 2 ЧУЙШ ЛИ ОТ ЛИБЕРАЛ

    54 2 Отговор
    ДА ПРЕДЛАГА НЕЩО ЗА ЛИБЕРАЗИРАНЕ......СМАЧКАЙ МУ КРЪТУНАТА НА МОМВНТА..
  • 3 Краварска медия

    50 1 Отговор
    Много долен
  • 4 Няма да чета тази статия

    60 1 Отговор
    достатъчно ми е абсурдното й подзаглавие. По- изгодно ще е да плащаме не на " соларните централи да не работят" , а на такива " експерти" да си мълчат и стоят далече от политиката.
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    54 0 Отговор
    Ей, алоу!
    Не всички сме на грантове в разни НПО-та!
  • 6 Сандов един от Зелената мафия!!

    55 1 Отговор
    Лобист на Енергийнста мафия!! Зелените Идиоти съсипаха, икономиката и на Германия, идва им Края!!
  • 7 Верно ли продажник

    50 1 Отговор
    Ще имаме ние централи и ще си даваме тока, за да си го купуваме по скъпо! Продажници жалки и безродници ПП и ДБ!
  • 8 мммда

    35 0 Отговор
    Няма по-голяма глупост от солара, не е рентабилно( нанася и допълнителни вреди на природата) и става единствено да си го ползваш на вилата. Плюс във Франция вече забраниха ветрогенераторите и в момента ги събарят.
  • 9 Капитан Бг

    36 1 Отговор
    За кого е нужно, ефрейтор? За обикновените хора ки или за такива като теб де не са работели истинска работа нито един ден в празния си бесмислен живот ?
  • 10 нужно на политиците

    34 0 Отговор
    Защо е нужно? За да се създадат картели и цената да стигне до небето? Видяхме какво се случи с либерализитаният пазар за бизнеса! Какви далавери и спекула се вихреха!
  • 11 Милен

    35 2 Отговор
    Добре, че са братята сърби да ни продават евтин ток от техните тецове, произведен с български въглища.
  • 12 Сталин

    29 2 Отговор
    Соларно,ветро и водна центалка си имаш,говедо?Франция отново строи АЕЦ
  • 13 имало и честни хора

    27 0 Отговор
    Бре !!! Ма той , Сандов бил честен човек ?! Казва си , какво са ни приготвили в прав текст ?! Закриване на смисленият добив на енергия и оцвъцкване на цялата територия с ВЕИ , на които ние ще плащаме ЗА ДА НЕ РАБОТЯТ !!! Либерализация на цените на ел. енергията и съответно - драстичен скок на цените на същата !!! А , ако има недостиг на ток /а - ще има , защото ВЕИ не го произвеждат , баш когато ни трябва - зимата и през студените дни без слънце и през ноща/ , ще си внасяме /от комшиите , които очевидно са далеч по умни от нас/ ! Прекрасна переспектива , нали ?! Обаче - Грета Тумберг много ще се зарадва . Шарлатани !
  • 14 Проклетият

    27 0 Отговор
    Идиотизъм в ЕССР. Някакви идиоти измислили "зелена енергия", която е 10 пъти по-скъпа, безсмислена и направи живота многократно по-скъп. Няма по-чиста и евтина енергия от атомната. Западните, зеленикави идиоти решиха в Германия да я унищожат. Е, сега не стига, че храната, транспорта, производствата, отопление...всичко стана по-скъпо, то и предприятията масово бягат в страни, дето енергията е по-евтина. Това зелените са психопати. Изобщо не трябва да се допускат до властта.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баба Минко

    25 1 Отговор
    Дааа, по цял ден ще гледам колко струва тока на айфоня и ще си вкюлчвам пералнята и печката с уай фай. ЕДНА МОТИКА ПО ТЪЪПАТА ТИ КРАДЛИВА ГЛАВА, САНДОВ!
  • 17 Тити

    17 1 Отговор
    От такава либеризсция народа страда защото нещата да безконтролни.
  • 18 Българин

    16 0 Отговор
    Съд и затвор!

    Коментиран от #20

  • 19 Във Франция

    17 1 Отговор
    Забраниха ветрените перки заради нещо много важно. Те създавали много опасни за хората и животните ниско честотни вълни. От 0 до 20 Херца са много опасни за хората. Разстройват органите на човека и даже има такива оръжия, за унищожаване на живата сила на противника. За това във Франция забраниха огромните перки, които вибрират района и убиват хората.
  • 20 По-добре

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Цапардосване с мотика по зурата, докато не им дойде акъл в кратуните. Този метод на управление на страните се доказа като много НЕдемократичен, ненормален и унищожителен за народа. Не може някакви си идиоти се докопават до властта и правят всичко там, само за да забогатеят ТЕ. А интересите на страната и народа изобщо не ги интересуват. Такъв тип управление унищожава всяка страна и народа й. Вече 30 години виждаме колко много се унищожи при такъв тип управление на страната....
  • 21 Ще трябва

    16 0 Отговор
    да разчитаме на умни дом. уреди, защото имаме тъ.пи управленци, раз бойници. Под натиск от запад и най вече зад океана, не ни позволиха да си завършим АЕЦ Белене и съботираха, счупиха Чайра. Не модернизирането на Марица и затварането им.
    Но пък ще строим 7 и 8 блок на тройни цени, но от "правилните" ..Повечето фирми, една по една се откъсват от синджира на енерго-мафията и си изтелираха панали по покривите и сега се чудят къде и на кой да си продават евтиния ток на високи цени....на битовия, без нощта и на тройни цени
  • 22 Българин

    15 0 Отговор
    Сандов ти да нямаш някоя фирмичка посредник, че толкова цвилите за тази либерализация? Либерализацията на пазара означава само допълнителни маймуни на клона!
  • 23 резервист

    12 0 Отговор
    Ама че надут пуяк! Всичките ни управляващи са такива всезнайковци! За какво ми е либерализация на пазара, щом ще донесе на секундата до увеличаване цената на тока с 20%?! Имаше един скеч на времето как се вари кафе на котлони вързани за светофара. Големият проблем е че всичко в тази страна се прави за да облагодетелства конкретни хора за сметка на всички останали. ВЕИ-тата без средства за съхранение на енергия са неефективни.

    Коментиран от #26

  • 24 Никога повече

    9 0 Отговор
    сорос и във властта!Га дове безродни!
  • 25 Идат избори!

    9 0 Отговор
    Внимавайте за кого гласувате,за д аня а после...ама що така!Никога повече сглобкаджии продажни!

    Коментиран от #29

  • 26 Ами в Германия

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "резервист":

    Така стана. Преди либерализацията плащахме 15-17 цента на КВтчас. След нея цената веднага отиде на 40 цента на КВтчас. Даже продължават да я увеличават. Кой ще храни всичките, допълнителни паразити? Разните търговци, борси, посредници? Еми потребителя. Всичко това е прецакване на нас, потребителите.
  • 27 До кога ще ги търпим

    3 0 Отговор
    И този защитава интересите на енергийната мафия!
  • 28 Пенсионер

    3 0 Отговор
    Не си струва да се чете статията. Заглавието е показателно! Нещата са ясни. 100 лева отгоре към сегашната фактура при така наречената либерализация на тока.
  • 29 Чърчил

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Идат избори!":

    То няма за кого!
  • 30 Не може само заплати

    2 0 Отговор
    Този трябва да работи на минимална заплата и да пасе зелена тревица.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове