Last news in Fakti

10 Април, 2024 15:41 1 417 23

Социален психолог: Ние с политиците живеем в две паралелни държави

  • евроизбори-
  • твърди ядра-
  • партии

Европейските избори ще навредят на вътрешните избори, ащото евроскептицизмът все повече се наглася и намества в българското общество, смята Николай Димитров

Социален психолог: Ние с политиците живеем в две паралелни държави - 1

Mного сериозно предизвикателство имат политиците, което е свързано с връщане на доверието на хората към тях и ще бъде чудесно, ако успеят. Но се съмнявам, защото то е толкова подкопано и толкова го няма вече, че даже не става въпрос и на доверие, става въпрос на интерес. Това като че ли бяха едни малко по-отдавнашни процеси, започнали малко по-отдавна, които в момента сякаш изкристализират още повече с онова прословуто - "че ние с политиците живеем в две отделни държави".

И все по-ясно става това, все по-видимо, че ние с политиците живеем в две паралелни държави. И че това, което политиците си мислят, че вълнува хората, всъщност хората изобщо не ги интересува. Това коментира пред Радио "Фокус" социалният психолог доц. Николай Димитров.

"Аз съм сигурен, че сега, ако излезем на улицата и питаме обикновените хора какво се случва в държавата, те няма да знаят. Няма да могат да го обяснят по-скоро. Те знаят, че се случва един необясним хаос, който е изключително ирационален. Но няма да могат логически да проследят нишката на този хаос. Защото дори във всеки един хаос има някакъв замисъл, някаква нишка, нещо, което да можеш да проследиш като водеща сюжетна линия, тук я няма.

Подхвърлят се някакви неща и те са като един аерошоколад - гледаш го отгоре достатъчно стабилен и дебел шоколад. В момента, в който започнеш да го ядеш, той остава кух вътре. Или като шоколадовите яйца. И това нещо много отдавна разочарова хората. И хората вече все по-малко си дават сметка, че те са тези, от които нещата зависят така или иначе. И това отдръпване, ще го видим още по-видимо и на следващите избори", обърна внимание Димитров.

Според него обаче европейските избори ще навредят на вътрешните избори:

"Защото евроскептицизмът, който все повече се наглася и намества в българското общество допълнително ще повлияе и на и без това достатъчно страшния и страховит скептицизъм по отношение на вътрешната политика. И ние няма да видим някаква особена избирателна активност на тези избори. Разбира се, това са неща, които партиите, особено старите, казионните партии си дават сметка колко е добре за тях и съзнателно или целенасочено го предизвикват. Защото това значи, че ще могат да работят с твърдите си ядра.

Тоест, те ще разчитат на хора, в които са сигурни, че ще отидат до урните и ще гласуват за тях, което ще бъде изключително опасно и рисковано за нови партии като не само “Продължаваме промяната", но и като партиите в лявото, които се обединиха на последните избори, като възможни нови проекти, които ще се появят тепърва в близко време, евентуално.

Те няма да могат да разчитат на тези твърди прогнозируеми ядра и трябва да се случи нещо много взривяващо обстановката, събуждащо, в този смисъл хората. Така че те да отидат и да гласуват за някакъв нов проект и той да обърне сметките на старите партии. И в този смисъл, големите губещи ще бъдат според мен “Продължаваме промяната", което е неизбежно, предвид и поведението им през последните месеци", коментира социалният психолог.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    26 0 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМАТ ДОВЕРИЕ ОТ БГ ГРАЖДАНИТЕ

    Коментиран от #18

  • 2 Последния Софиянец

    30 0 Отговор
    Политиците живеят в комунизма а народът във феодализъм.
  • 3 УРА, УРА

    27 3 Отговор
    ПП най много ще загубят от изборите, защото под прикритието на Шенген и еврозоната се събраха с тези, с които воюваха по рано и тези, които ги свалиха от власт. А това хората няма да им го простят.

    Коментиран от #8, #20

  • 4 Хахо-хихи

    23 0 Отговор
    Бойко Борисов, Делян Пеевски Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов трябва да напуснат политиката.

    Коментиран от #12

  • 5 Студопор

    21 0 Отговор
    Т. нар. "обикновени хора" много добре знаят какво се случва. Просто не правят нищо.
  • 6 ТаУмВзе

    13 2 Отговор
    Некой да светне Психологчето и там експертче, че Кравараската Колония не е Държава де. Ако има претенции да Прочете Платон Държавата де. СМЕХ У ПАРОДИЯ И ГЕНОЦИД СИ Е!
  • 7 мъкаааа

    19 0 Отговор
    Политиците живеят,а народът гасне от бедност и от болести.
  • 8 Хахо-хихи

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "УРА, УРА":

    Всичко зависи от това кои ще са кандидати за Евро депутати. Партията с най читави кандидати ще спечели и двата вота. Аз няма да гласувам за Мария Габриел.

    Коментиран от #10

  • 9 мундрата

    5 0 Отговор
    Мундров само като му видя мутрата и ми става ясно какви честни избори ще права. Ала-балата на пеперудите ще ни се стори като детска игра..
  • 10 УРА, УРА

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахо-хихи":

    Никой нормален няма да гласува за дебелия и мутрата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Те трябва да напуснат този свят

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахо-хихи":

    Той за политиката говори

    Коментиран от #17

  • 13 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор
    Това което наблюдават Политолози и Социолози е видно и без Експертна Оценка. Всичко, което се Вижда в Реалният Български Свят има своето Обяснение. Защо предизборно, никнат нови и нови Политически Проекти? Защо, Омбусмана при първа Възможност да Спечели по-голяма Заплата, заряза Омбусманските си Задължения и подаде Оставка?. Всеки търси Максимална Облага и тя не е свързана в Служба на "Народа". Конституцията определи за Суверен Парламента. Органите за Национална Сигурност знаят, че Изборът на "Народните Избранници" не се определя от Народа. Изборната Борба се води заради Привилегиите без отчитане на Реално Извършеното. Корупция, Сива Икономика, понятия като Сглобка и Средно Статистична Заплата. Кой се допитва до "Народа"? Колко Референдума се Произведоха? Реши ли се Проблем в Управлението на Държавата посредством Допитване до Народа? Партийна Субсидия и Дарения на Олигарси. Купуване на Гласове и Фалшификати. С тези Инструменти не маже да се Промени Пасивния Манталитет на обикновения Гласоподавател.
  • 14 Нужна е хигиена

    7 0 Отговор
    Да изметем предателите от ДПСГЕРБППДБЛГБТИ+
  • 15 КГБ и Мосад

    6 0 Отговор
    За 34 ГД изгонихте 3млн българи с техните семейства... децата вече не знаят бг ...жалко ПОЛИТИЦИТЕ НИ РАЗКАТАХА ФАМИЛИИТЕ...
  • 16 Камен

    7 0 Отговор
    Добро утро... "Политиката" у нас е затворена екосистема, която паразитира в/у съответната територия и население. Това е порочен затворен кръг, толкова добре капсулован, че по демократичен път е практически невъзможно да се разруши. За съжаление насилствените методи също не завършват с благополучие за народонаселението, както историята неведнъж е показвала.
    Всички "политици" говорят за управлението на държавата и по-конкретно разпределението на благата, от 1-во лице ("Ние дадохме..."; "Тези регулатори са за нас, тези за вас..."). Това е грешно. Нищо от това НЕ Е ваше. Вие сте служители на народа (по дефиниция). Тъжно е и грозно, но аз не виждам шанс за съществена промяна, защото тези, от които зависи не го искат.
    И последно: Какво е общото между всички национални герои?... Всеки един от тях е направил саможертва. Това е. Просто никой от тези, които управляват страната ни последните десетилетия не искат да направят саможертва (от какъвто и да е характер). А някои дори не значт какво означава това.
  • 17 Хахо-хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Те трябва да напуснат този свят":

    Всичко по реда си. Първо политиката после и света.
  • 18 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Напълно точно
  • 19 За едните основна цел е

    1 0 Отговор
    За едните основна цел е Краденито! За другите Оцеляването!
  • 20 На Теория!

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "УРА, УРА":

    На Теория! На практика ... Шъ Видим!
  • 21 и какво

    3 0 Отговор
    това ние го знаем и то не е за оплакване вие работите малко и за собствена изгода НОРМАЛНО сте потомствени политици и дипломати и работите за собствена изгода ВЗЕМАТЕ западни заплати и се чудите как да изглежда че се грижите за народа Всичко това ви прави шизофреници Извинявайте че не ви вярваме или че вярваме в шизофренията ви
  • 22 Нови муцуни

    1 0 Отговор
    Много често взеха да се сменят кабинетите , както е тръгнало скоро и аз мога да имам шанса и да попадна в някой кабинет на престижна служба.
  • 23 Три!

    0 0 Отговор
    Една за тях! Една за пред нас! И Една за нас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове