Last news in Fakti

12 Април, 2024 16:11 10 373 83

"Уестингхаус" подписа ключово споразумение за двата нови реактора в АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • уестингхаус-
  • уестингхауз-
  • ядрени реактори-
  • българия

В проекта участват 17 основни български доставчици

"Уестингхаус" подписа ключово споразумение за двата нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: БГНЕС

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй" в Северна България и на други площадки в региона. Това важно събитие се организира като продължение на проведения през февруари тази година симпозиум в София и е в съответствие с дългосрочния ангажимент на Westinghouse да разширява веригата си от местни доставчици.

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават потенциала за производство на ключови компоненти, включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги.

Доставчиците, с които се подписаха споразумения, са: "Атоменергоремонт" АД; "Булмашинъри Ентърпрайсис" ООД; "Бюро Веритас България"; "Централна енергоремонтна база" ЕАД; "ЕЛИЯ" АД; "Енергоремонт-Гълъбово" АД; "Химмаш" АД; "Industrial Parts" ЕООД; "КМС" АД; "Краностроене Инженеринг" ЕООД; "МТГ-Делфин" АД; "ПОДЕМКРАН" АД; "Tia Logistics" ЕООД; "ТМ ИНОКС" ЕООД; "Биомашиностроене" АД; "Булармекс-ИК" АД и "Микромет" АД.

"Привличането на местни компании и осигуряването на максимална локализация в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша основна цел", заяви Петьо Иванов, изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности". "Щастливи сме от присъствието ни на днешното събитие и от привличането на тези водещи местни доставчици към проекта.

Подписването на днешните споразумения ни приближава с още една стъпка към изграждането на нова ядрена мощност в България с използване на най-модерната технология и подчертава икономическото въздействие, което проектът ще има за нашата страна и общество. Очакваме тези български компании да станат критична част от световната верига за доставки на Westinghouse, и по-специално за всички проекти за изграждане на нови ядрени мощности, които Westinghouse планира да реализира в Европа."

"Westinghouse има напълно структурирана верига от доставчици по целия свят и днес сме щастливи да я разширим с водещи компании от България, за да гарантираме успешното внедряване в крайна експлоатация на два енергоблока с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй", каза Дейвид Дърам, президент "Енергийни системи" в Westinghouse.

"Разширяването на нашата верига от местни, квалифицирани доставчици, в допълнение към ключовия напредък, който постигаме при изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Козлодуй, са важни стъпки, които ще ни помогнат да проправим пътя към осигуряване на чисто енергийно бъдеще в България за поколения напред."

През юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности", а през месец октомври 2023 г. подписа меморандуми за разбирателство с 5 други български компании за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка "Козлодуй" и в други държави от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

AP1000 е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ, на площадката на АЕЦ "Vogtle" в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000 е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, като се предвижда вторият енергоблок с тази технология да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2024 г.

Други четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още осем реактора със същата технология. AP1000 вече бе избрана и за ядрените програми в Полша, Украйна и България, и също така е обект на интерес от изграждане на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и Съединените американски щати.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    66 9 Отговор
    Че живея на другия край на страната. Да му мисли който е близо.

    Коментиран от #49, #69

  • 2 Радио Козяк

    109 6 Отговор
    Хсртиените самолетчета ф16 бяха само демо версия на голямото ужилване!

    Коментиран от #11

  • 3 ЕВРОНЮЗ

    109 8 Отговор
    На 9 юни да си избършем ГАЗът със това споразумение
  • 4 независимо от неустойките

    115 8 Отговор
    Следващия парламент да анулира всичко с тая антинародна дейностна поръчка.
  • 5 Тиква

    106 5 Отговор
    До аФторката Мара. Първо Китай никога не са ползвали такива реактори! Напиши какво стана с реакторите в Украйна на които Същите смениха горивото!!! Ще ни занулят буквално!

    Коментиран от #12, #23

  • 6 Харакиро

    63 3 Отговор
    Мумурандум три милиарда в бюджета.
  • 7 Хахо-хихи

    72 0 Отговор
    Коя от фирмите е на кака Гинка Върбакова?
  • 8 Тия

    87 3 Отговор
    Навсякъде забранени, понеже са некадърни, ние тук ги вземахме за убави ,пеи ,,ключови,,споразумения им подписваме....мн зле е работата МНОГО
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХАХАХА

    61 2 Отговор

    До коментар #2 от "Радио Козяк":

    Хартиените самолетчета не могат да кацат, защото летището им е наводнено. Майстори...
  • 12 ХАХАХА

    82 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква":

    В Унгария се стопи реактора и ги изгониха? Горивото им и ректорите им още не са одобрени от ЕС.

    Коментиран от #50

  • 13 Зелената сделка

    31 10 Отговор
    Всички знаят че АЕЦ са изключително опасни!
  • 14 Читател

    80 3 Отговор
    Тия още нямат пуснат 1 реактор в експлоатация нито един.В Канада имат почти готов но го изграждат от десетилетия и струва повече от 20 милиарда.А за отработено гориво никой нищо не споменава.
  • 15 бандит

    53 2 Отговор
    Е те тукя Баце е яката кражба на държавата 35 милиарда кой открадне открадне
  • 16 мими

    55 3 Отговор
    В Унгария в момента изграждат същите реактори където сме ги загробили в Беляне

    Коментиран от #32

  • 17 Алфа херинга

    62 3 Отговор
    Тези ги гонят отвсякъде, само нашите предатели ги викат. Срам.
  • 18 Начо

    38 1 Отговор
    Делфин е кораборемонт и корабостроене какво общо има с ядренна енергетика пак ще лапат и делкат
  • 19 Нищо няма да направи тази Фирма,

    48 3 Отговор
    Поредните пари на Вятъра и Стотици милиони окрадени под Формата на Комисиони!! Копаеме дъното на Блатото в което се намираме! Краденето продължава с пълна сила!!
  • 20 Челентано

    6 39 Отговор
    Чао россатом!

    Коментиран от #29

  • 21 Предатели

    51 2 Отговор
    Отвратителни! Това са нашите пари ВАШТА майка!

    Коментиран от #38, #52

  • 22 Сега

    45 1 Отговор
    разбрахте ли, защо отнеха служебния на Президента, други да си служат с него. Не да не прави нищо, а да подписва подобни договори, без да има отговорни партии и политици за нанесените щети. Ето как работят "приятелите ни" зад океана, тия по магнитски не им пречат, когато имат полза от тях
  • 23 Калпазанин

    33 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква":

    Същата тази mara ако беше умна немаше да е афторка във факти
  • 24 Ташко Мъдков

    35 0 Отговор
    Във 3 те колонии, на САШ, България, Полша и Украйна, да се изпробват тези реактори е ок. Но също само да попитам ако може, а какво ще става със отработеното гориво за реакторите?

    Коментиран от #53, #65

  • 25 Българин

    31 1 Отговор
    Тези подписалите за тези скапани реактори са за съд.Аман от продажници и мизерници в тази държава.
  • 26 Сталин

    45 3 Отговор
    Представете си какво ще бъде написано след време в учебниците по история на България, за така наречения демократичен период?
    Децата ще научат, че това е било период на упадък, както икономически, така и социален и индустриален.
    С повсеместна корупция, морална и нравствена деградация на населението, което е довело до смъртта на 3 000 000 българи.
    Най-големия геноцид в историята на България.
    Представете си срама, шока и ужаса у децата когато прочетат и научат, че от Посолството са правили сглобки от "Тикви", "Прасета" и "Простокирчовци" да управляват Държавата и също че техните родители са гласували за партии, които са им обещавали евтини банани, защото за българина "Банана" е символ на "свободата" и "демокрацията"?!?!
  • 27 Българин

    24 4 Отговор
    Вовата като дойде ще си направим АЕЦ с ВВЕР.
  • 28 Козлодой

    31 3 Отговор
    Два нови блока - "Хирошима" и "Нагазаки", по един мегатон.
  • 29 Ташко Мъдков

    32 2 Отговор

    До коментар #20 от "Челентано":

    Абе Челентано, къде ще си навреш отработеното гориво? Щото УестингХаус не го взима обратно както РосАтом правеха. Сигурно накъде на тъмно!
  • 30 пак ли

    18 1 Отговор
    Е как ,може ли без намесения навсякъде дечо колеф , аман бе продажници....
  • 31 Ядрен шут

    5 23 Отговор
    За Путин....
  • 32 да да

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "мими":

    в Унгария, Словения и Финландия...
  • 33 ЧАО РОСАРОМ

    5 28 Отговор
    Добре дошъл Уестингхаус.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СЛЕД ГАЗПРОМ

    2 24 Отговор
    И Росатом аут от България...
  • 36 Бащицата Махно

    31 4 Отговор
    Тия нещастници, още нямат пуснат и един реактор в експлоатация, нито един !!! В Канада имат почти готов, но го изграждат от десетилетие и струва повече от 20 милиарда $ !!! А за отработено гориво никой нищо не споменава, защо ли ??? Защо горивото им и ректорите им още не са одобрени от ЕС ??? Тия ИЗРОДИ Ще ни занулят буквално!!!
  • 37 Руснаците

    2 26 Отговор
    Пак гризнаха дръвцето
  • 38 Да от парите

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Предатели":

    Народни си правят далаверите. Колко
    Ли комисиони колко ли под масата ИИИ
    КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ГИ ЧАКАМЕ КАТО САМОЛЕТИТЕ... И КОЛКО ЩЕ СТРУВАТ АКО ЗНАЕШ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лом

    1 15 Отговор
    Браво
  • 41 РОСАТОМ ЛИ

    1 19 Отговор
    Кои бяха тия

    Коментиран от #51

  • 42 имало едно време

    2 5 Отговор
    срм и позор е да си бъдгарин извэн родината ни
  • 43 След газа и петрола

    3 21 Отговор
    И ядрен шут за Москва.
  • 44 Чао рашисти

    2 19 Отговор
    Добре дошли янки
  • 45 От старите българи

    18 1 Отговор
    Айде сега върнете и военната служба тада пазите ограбена та България да не забравите и младежите в Турция които гласуват за ДПС и те да служат в БГ заедно с третия пол,,,,,
  • 46 Запознат

    25 2 Отговор
    Грабежа продължава. Нищо добро не сме видяли от САЩ .....само кражби и обири.

    Коментиран от #56

  • 47 Дедо ви...

    23 2 Отговор
    Големия грабеж започна
  • 48 С толкова висококвалифицирани енергетици

    4 10 Отговор
    С толкова висококвалифицирани енергетици като в тази тема съм напълно спокоен за ядрената енергетика на България.
  • 49 Добре е!

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Добре":

    Въпреки всичко Козлодуй е тъпо място за живеене.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ТИЯ ДЕТ ТИ НАПРАЙ ХА КОЗЛОДУЙ

    20 1 Отговор

    До коментар #41 от "РОСАТОМ ЛИ":

    БАЧКАЩИ ВЕЧЕ 70 ГОДИНИ БЕЗ АВАРИЙНО..... А ТИЯ КО СА НАПРАЙ ЛИ ЗА 70 ГОДИНИ.... НИИИЩОООО НЯКОЛКО ФАЛИТ И ЗА МАЛКА ЗАРАДИ ТЯХ ДА ФАЛИРА И МИЦУБИШИ ХЕЙВИ ИНДУСТРИС.......

    Коментиран от #54

  • 52 Не е ли прекрасно?

    4 23 Отговор

    До коментар #21 от "Предатели":

    Нашите си пари ще се харчат в нашата си България? Или може би искаш да се харчат в Русия?

    Коментиран от #60

  • 53 Дедо ти Ташо

    2 10 Отговор

    До коментар #24 от "Ташко Мъдков":

    Каквото става и сега - отиват в депото за ядрени отпадъци.
  • 54 ТИЯ ДЕТ ТИ НАПРАЙ ХА КОЗЛОДУЙ?

    2 18 Отговор

    До коментар #51 от "ТИЯ ДЕТ ТИ НАПРАЙ ХА КОЗЛОДУЙ":

    НАПРАЙХА И ЧЕРНОБИЛ. И не е като да няма ядрени аварии в АЕЦ Козлодуй. Последната е от 10.12.2022 - изтичане на радиоактивен топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор.

    Коментиран от #74

  • 55 минзухар

    14 1 Отговор
    Значи да забравим , че нещо ще се случи . Направо да си монтираме Белене и без друго е платено всичко
  • 56 Р.Овч

    3 9 Отговор

    До коментар #46 от "Запознат":

    Купихме два руски реактора за 2 милиарда лева.....яко окрадохме българския народ.
  • 57 Атомен шут

    2 15 Отговор
    За Путин....много му се събраха напоследък

    Коментиран от #62

  • 58 Име

    12 0 Отговор
    Те и без меморандум могат да си поискат оферти за тези доставки. Ако АЕЦ Козлодуй би бил възложител, интересно кой ще бъде инвеститор в тази каша?
  • 59 да де

    13 1 Отговор
    договор с доставчиците за съвместно финансиране на проект ми звучи като съучастие в убийството на борсовата основа за ценообразуването , да запалим свещ за българската енергетика ,Амин
  • 60 Ха ха

    14 1 Отговор

    До коментар #52 от "Не е ли прекрасно?":

    Искаш да кажеш нашите си ядрени отпадъци ще си ги кътаме у нас.Направо у вас ги копай в градината си или в мазето.
  • 61 силно се съмнявам

    16 0 Отговор
    че в САЩ, някой ще иска да изгражда АР1000. Публична тайна е, че след фиаското със строителството и пуска на АЕЦ Вогъл, щата Джорджия поиска да се разпространи официално, че Уестингхаус не са надежден партньор и да се забрани (да ги турят в черния списък) на тази компания да подвежда и завлича и други щатове.
    Китай, може да се каже си строи сам, а останалите изброени в публикацията желаещи да имат АР1000 са принудени от волята на по-големия брат.
    Американците се опитват да съживят една фалирала и компроментирала се компанния, ама надали.
  • 62 не го мисли

    16 0 Отговор

    До коментар #57 от "Атомен шут":

    ако има някой дето, действително стри в момента по света (а не на хартия да изгражда нещо), то това са руснаците.
    Погледни какво става в Турция, Египет, Китай, Индия, Бангладеш, па и в самата Русия. Те си строят, при това в рамките на допустимите закъснения, не са като франсета и тия красавци от Уестингхаус да закъсняват с по 12-15 години и една централа да я строят 22-25 години.
  • 63 Перо

    16 0 Отговор
    А защо не се споменава нищо за доставката на ядреното гориво и кой ще вземе и съхранява отработеното такова или ние ще се тровим за чужди интереси и бизнес!
  • 64 Борислав

    15 1 Отговор
    Това вече е края на България!Ще задлъжнеем с едни 30 милиарда и накрая нищо няма да направят!
  • 65 Борислав

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ташко Мъдков":

    Някъде със ситни букви,пишеше че правителството търси,къде да направи две площадки за отработеното гориво.Това беше преди няколко месеца,доста без излишен шум,края на България!
  • 66 Абе

    18 0 Отговор
    Пълен идиотизъм. Ако имаше истински българи , досега България щеше да има АЕЦ Белене за 10 млрд.
  • 67 Комисия в Народното събрание

    15 1 Отговор
    няма ли да има за АЕЦ,,Колодуй" нови мощности?Грабеж до безкрай до пълното взривяване на Централата.Отработеното гориво какво ще го правим,братятя канадци васали на Англия няма ли да го закарат в Англия при българското злато,надминахме африканските държави по резил и грабеж.
  • 68 Кольо

    16 1 Отговор
    Какво правим с отработеното гориво? Трябва гробището за ядрени отпадъци да е край София за да може депутатите, които взеха това решение всеки ден преди да отидат в Народното събрание да го проверяват водейки със себе си и внуците.си.
  • 69 гостгост

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "Добре":

    Това да не са ти руските некадърници ?! Браво на САЩ !

    Коментиран от #75

  • 70 Име

    12 0 Отговор
    Опитват се да прикрият, че няма комплексна оферта за изграждане и пуск на ядрени блокове със цена, срок, гаранция и неустойки!
  • 71 ГОСТ

    13 0 Отговор
    А в Финландия какъв е блока. Там има изградени един от Уестингхаус и един от франсатом и двата с проблеми не могат да ги включат на 100%. И защо чехите отрязаха като ги елиминираха Уестингхаус в изграждането на техните ядрени мощности. Едно поне се разбра Уестингхаус не гарантират крайна цена.
  • 72 Много експерти, резултат нула

    11 1 Отговор
    Къде копаме отработеното гориво - на Витоша ли

    Коментиран от #73

  • 73 Как къде

    6 0 Отговор

    До коментар #72 от "Много експерти, резултат нула":

    На Дондуков между 1 и 2 .

    Коментиран от #83

  • 74 някой

    11 0 Отговор

    До коментар #54 от "ТИЯ ДЕТ ТИ НАПРАЙ ХА КОЗЛОДУЙ?":

    Пак много е издържала , на 33 години демокрация . Значи е била правена много здраво. Колкото до украинците ? Руснаците им дадоха АЕЦ - те я взривиха . С аборигени е така . Макар да излизат и конспиративни теории , за умишлен саботаж , с цел рухването на целият Източен Блок . Е успели са ! Аз лично си обнових противо-атомното скривалище под къщата . Благоустроих го за продължително пребиваване . Щото тези същите , които потрошиха ПАВЕЦ-а Чаира , като нищо могат да издумкат и АЕЦ-а . Квалифицираните кадри на територията , са пред унищожение . А Уестингхаус в момента представляват верига от офиси и платени лобисти в превзети територии . Като стане нещо , просто ще си затворят офисите , избягат с 200 . Горките японци още изхвърлят радиоактивната вода в океана , и Уестингхаус не си я взимат да си я носят у дома .
  • 75 Хммм

    10 0 Отговор

    До коментар #69 от "гостгост":

    Абе ти явно нещо не си в час. Точно американците в тази област са некъдърници. Прочети и виж къде и какво и за колко пари са построили и дали изобщо е тръгнало.
  • 76 Хммм

    10 1 Отговор
    Тези които са подписали това трябва да гният в затвора доживотно, а децата им никога да не се допускат на държавна длъжност дори и да е мияч на тоалетни.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Някой

    7 0 Отговор
    Защо пропускате"удобно"цената която ще ни струва въпросното разширение на АЕЦ Козлодуй с тия два реактора?Според Агенцията за енергийна информация на САЩ,цената АЕЦ Votgle изградена с два реактора AP1000 или същите каквито ще бъдат продадени и инсталирани в България,струват на
    американците 32 милиарда долара!

    Коментиран от #81

  • 79 младен иванов

    7 0 Отговор
    И с колко милиарди ще олекнем за тези нови реактори АР1000? Аферата турски поток ще ни се стори май детска играчка пред тази с Уестингхаус.
  • 80 Територията на обречените

    6 0 Отговор
    Ох блазе ни, най големите крадци и мошеници в света щели да ни осигурят енергиен просперитет...
  • 81 Толко хубаво че чак зле

    9 0 Отговор

    До коментар #78 от "Някой":

    Така хубаво ще ни го на.. чукат американците и техните евроатлантически подлоги в България, че бедна ви е фантазията
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Добър въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Как къде":

    Така като питаш, знаеш ли сега какво се случва с отработеното гориво?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове