Last news in Fakti

12 Април, 2024 17:54 1 773 32

"Правосъдие за всеки" поиска отстраняването на Борислав Сарафов

  • правосъдие за всеки-
  • поиска-
  • отстраняването-
  • борислав сарафов-
  • българия-
  • крими

Мястото на протеста е пред Съдебната палата

Съдебната реформа спря и това явно бе целта на провалените преговори за редовно правителство, заявиха в позиция "Правосъдие за всеки".

Оттам изброяват и многобройните проблеми, които произтичат от неосъществената съдебна реформа:

По местата си остава тотално компрометираният състав на ВСС;

Остава и Инспекторатът към ВСС, който е към края на втория си мандат, без да е получил такъв;

На поста си е също и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, срещу когото текат две разследвания за евентуално извършени престъпления;

Не е избрана Антикорупционната комисия, а и.ф. неин ръководител Антон Славчев бе дясната ръка на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

От 1 март тази комисия получи разследващи функции и вече се превръща във втора прокурорска бухалка вместо в безпристрастен и ефективен разследващ орган за корупция и конфликт на интереси по висшите етажи на трите власти, изтъкват от "Правосъдие за всеки".

По отношение на новия правосъден министър Мария Павлова - тя е дългогодишен следовател и заместник на и.ф. главен прокурор Сарафов, при това предложена лично от него за този пост. Така обектът на реформата - Прокуратурата, се превръща в неин субект и при явен конфликт на интереси се очаква заместник главен прокурор да прави реформата в Прокуратурата и Висшия прокурорски съвет, да може да внася предложения за дисциплинарни производства и при тежки нарушения да иска освобождаване от длъжност на главния прокурор, посочват от "Правосъдие за всеки".

Според екипа на Инициативата това е нонсенс и "открита подигравка с идеята за върховенство на правото и независимо правосъдие".

"Връщаме се четири години назад в развитието си, към протестите от лятото на 2020 г., към мрачните месеци на пълно всевластие на олигархията в държавата и политическите поръчки в съдебната власт, към които се прибавят и установените факти за паралелно правосъдие, осъществявано от брокери на влияние в частни клубове и ресторанти и при документираното участие на висши магистрати", посочва се в позицията.

И призовават - сега е моментът да реагираме остро и гневно, докато политико-прокурорската мафия не се е окопала напълно след очаквани манипулации и изборни фалшификации на предсрочните избори под погледа или с активното съдействие на МВР, чийто министър се оказа най-безценният кадър за статуквото на политическата олигархия.

Поради изложените тези Инициатива "Правосъдие за всеки" организира протест в Деня на Конституцията - Търновската конституция, поставила основите на новата българска държавност.

"Нека се съберем и кажем СТИГА ВЕЧЕ ШМЕКЕРИИ И ГРАБЕЖИ, ИСКАМЕ СВОБОДА И ПРАВОВА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, в която властта произтича от народа и за народа", апелират от "Правосъдие за всеки".

Мястото на протеста е пред Съдебната палата, където на четвъртия етаж се намират Върховната прокуратура и кабинетът на главния прокурор, "откъдето явно се осъществява до голяма степен фактическата власт в държавата от над десет години".

Едно от исканията ще бъде отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Боби Сарафов, докато приключат всички текущи разследвания срещу него, водени от специалния прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Денят е 16 април, вторник, от 18.30 часа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    29 2 Отговор
    Требва си, он тоа бандит ги къта другите катили.

    Коментиран от #22

  • 2 прокурорите и съдиите

    33 5 Отговор
    повечето са престъпници, 100% съм сигурен
  • 3 ТаУмВзе

    31 3 Отговор
    Крумови Закони!

    Коментиран от #12

  • 4 Оги

    29 3 Отговор
    Този е съдружник на престъпната мутренска хайка!!! Закритите държавата продажници безумни!!
  • 5 Правна нула

    26 20 Отговор
    Правосъдие за всеки поредната Американска подлога. Къде бяхте като Ристьо Правната нула промени Конституцията, къде бяхте, когато бяха протестите за Митко от Цалапица, къде сте когато правата на всеки нормален българин се погазват всеки ден, къде сте когато веригите ни заливат с отровни храни и ГМО, къде сте бе грантаджии или и вие като Гошко Боецасте на принципа има пари има протести, няма пари няма протести
    Ако Америка за България спре парите, колко боклук ще изчезне от самосебеси

    Коментиран от #11

  • 6 Бойкотиквата

    12 5 Отговор
    Ултрасите незабавно на контра-протест в подкрепа на Борислав Боби
  • 7 Алигатор

    28 8 Отговор
    Сарафов покрива Боко и Шиши , но ще изгорят и тримата . Скоро ще летят павета !

    Коментиран от #9, #19

  • 8 Адвокат на Дявола

    24 5 Отговор
    България никога не е падала толкова дълбоко в пропастта ! От горе до долу всичко що е в управлението на държавата е престъпник ! Сарафов е черния кардинал на Мафия Бг!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шефа

    21 4 Отговор
    Как ще отстранявате Шефа на ОПГ Осемте джуджета,това е направо скандално ! Този индивид е по хрисим от Дева Мария.
  • 11 гражданин

    5 16 Отговор

    До коментар #5 от "Правна нула":

    Бойкикев няма нищо общо с Правосъдие за всеки.

    Коментиран от #23

  • 12 Хубаво....

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Хубаво.... Но ако има кой да ги приложи!
  • 13 Поумнял

    11 9 Отговор
    Тази статия явно е добре платена! Обявено е мястото и денят и часът на протеста!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Въпрос

    10 3 Отговор
    Туй момче спомни ли си Гешев със семейството ли си беше в колата или не беше..защото го има в архива на националната телевизия..смешното е че най-вероятно ще го пробват за главен прокурор защото е добре разработен от който трябва
  • 16 Само да попитам

    10 12 Отговор
    Кои са "правосъдие за всеки" освен платени протестери с "боец"?
  • 17 Емо

    15 3 Отговор
    Служебното правителство на ГЕРБ не трябваше ли само да организира изборите?
  • 18 Не разбрахте

    9 4 Отговор
    ли, че мафията докато не реши това няма да стане.
    Може да стане само ако излезем и гласуваме МАСОВО срещу тях.
  • 19 Пич изтриха ми коментара

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Алигатор":

    затова пак ще го повторя, чудя се обаче тази медия от какво се влияе за цензурата си, от шефовете си ли, или от политиците които плащат сега предизборно, но едно е сигурно нито е свободна нито независима ! И така относно паветата няма как да бъдат метнати защото вече няма в България такива смелчаци и герои които да замерят имунизиран престъпник, тук пред компа не е същото както на жълтото паве което трябва да бъде метнато ! Айде пак ме изтрийте, явно много лоша истина съм написал !

    Коментиран от #20

  • 20 ти акъл имаш ли?

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Пич изтриха ми коментара":

    Тия павета кой и защо ги е подарил на царя, коя година от какво са направени???! Щяла да ги кърти тя "героинята" добре че полицията е лабава... Оди в Америка или росия и кърти нещо пред тях! Камъни за вас няма ли? Шебеци .

    Коментиран от #26

  • 21 Майора

    5 7 Отговор
    Ало господа от “Правосъдие за всеки” България е суверенна държава , с не на Сорос откъдето си получавате парите и не той определя световния ред! Крайно време е всички НПО на Сорос , които осигуряват пари и на ПП/ДБ да се изгонят от България да видим как ще се финансират! Видяхме спиред разкритията далаверите на променкаджиите , но да ми искат овладяване на цялата власт и службите няма на стане! Вън соросоиди от България!
  • 22 ??????

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дупничанин":

    Сарафов, отговаряй!

    Какво стана с КТБ?
    НИЩО!
    Какво стана с Барселона-гейт?
    НИЩО!
    Какво стана с Мата Хари!
    НИЩО!
    Какво стана с противоконституционните избори!
    НИЩО!

    Коментиран от #24

  • 23 Така ли

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "гражданин":

    Я провери по добре.Сега няма защото плува до Росенец, ама преди това
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1122

    0 0 Отговор
    Правилно!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 До 20-"ти акъл имаш ли"-Алоо ти

    2 0 Отговор
    защитен клиент ли си на тези ФАКТИчески мисирки или не разбираш български, че постоянно ми трият коментарите ? А предполагам, че нямаш хал-хабер от къде са внесени тези павета и каква е структурата им , а и защо не ходи при кметицата на ГЕРБ за да и кажеш как се редят павета, че да не ги нарежда некачествено, че и няколко пъти, като ти са толкова ценни ? Толкова си неграмотен, че не си разбрал за какво иде реч, такива малоумници като теб са провалът на държавата и правилният избор при гласуване ! Прочети колкото пъти ти трябват комемтарът ми на който си отговорил и ако ти е възможно разбери какво съм написал, умствен некадърник !
  • 28 ОПГ

    2 0 Отговор
    ТОЗИ МАЙ Е ДРУГИЯ ПУДЕЛ ЗА КОЙТО ГОВОРЕШЕ
    АДВОКАТ НАЙДЕНОВ
  • 29 Хайде

    1 0 Отговор
    Чистка на приятелите на Пепи Еврото и на нотариуса.В тая мафиотска прокуратура по какви правила и закони работят?Да ги отстраняват боклуците Сарафов,Илиана Кирилова,Русинова.Чистка!
  • 30 Хора

    1 0 Отговор
    Излезте да подкрепим несъществуващата демокрация в България.Мафията започна диктат във всичко и навсякъде.После ще е късно?
  • 31 Тази

    1 0 Отговор
    Прокуратура пълна с примати,които четат тук там закони като дявола Евангелието.Некадърник до некадърника и милиционер до милиционера мила моя,майно ле.Кога ще си преведат аферата осемте джуджета от български,чувалите с пари от магистралите?Защо им плащаме на тая паплач мафиотска.Че и дрехи им купуваме на лъжците,които не са свършили работа за 2 стотинки.Няма такава държава.Хайде на протестите!
  • 32 Чистка

    1 0 Отговор
    Дисциплинарно уволнение на Сарафов,Илиана Кирилова и Русинова получателите на бонуси от ПеПи Еврото.Кога ще има дело против него за компрометиране,подкупване на магистрати и влияние с власт?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове