Last news in Fakti

12 Април, 2024 19:29 1 811 65

Ангел Найденов припомни, че българският войник е беден и бездомен

  • ангел найденов-
  • военни-
  • войник-
  • българия-
  • бездомен-
  • беден

Има вариант числеността на военните ни сили да е под 43 000, защото недостигът на офицери е 26%

Ангел Найденов припомни, че българският войник е беден и бездомен - 1
Снимка: БНТ

Основният проблем на българските военни сили е недостигът на личен състав, каза в интервю за БНТ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Той предупреди, че вдигането на заплатите в армията с 30% категорично не е достатъчно като стъпка.

"Трябват много други решения - социален пакет, свързани с професионалното им развитие, кариера и техните семейства. Да има инвестиции по отношение на жилищата на военнослужещите. В момента има огромен недостиг на жилища за кадровите военнослужещи. Инвестиции по отношение на условията на военната служба. В казармените райони не са правени инвестиции от години. Би трябвало да има промени, свързани с нормативната уредба за професионалната военна кариера, да има сравнителна предсказуемост за реализация на военнослужещите", изброи Ангел Найденов.

Той отчете и други проблеми на Българската армия, свързани с недостиг на ресурси, технологична изостаналост и закъсняла модернизация.

"Дори да имате пари и техника, когато нямате хора, всичко остава решение на хартия. Некомплектът вече се увеличава и надхвърля тези 20%, които сме свикнали да посочваме в последните години. В момента е 21,8%. Има военни формирования, където няма офицери. Недостигът на офицери надхвърля 26%, на войници е близо 28%. Някои формирования са с недостиг от порядъка на над 40%. Според програмата за развитие на отбранителните способности на България, числеността на военните сили трябва да бъде не по-малко от 43 000. Има вариант да сме под тях. Недостигът за българската армия надхвърля 5 000 човека", алармира бившият министър на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ясноо

    38 6 Отговор
    Някой има планове да прати пушечно месо в украина, ама няма хора...
  • 3 Хохо Бохо

    29 6 Отговор
    Един от двамата военни министри дето е с акъла си, другият почина. Касиерка в Лидл получава повече от български войник. Във военните магазини няма обувки, униформи, чорапи...... всъщностняма нищо. Тва нато ни съсипа и по-точно родните атлантици дето скимтяха НАТО ни пази и пари за армията не трябват. Ква модернизация, кво нато? От голяма и въоръжена армия я докарахме до малка и зле въоръжен, а след магаренчук и обезоръжена
  • 4 Тежко ви е да мислите на вас

    13 4 Отговор
    В американската армия ротите се командват от сержанти при нужда..оправете си законите и преквалифицирайте сержанти на които им се работи обаче гледайте да не се оакате както винаги

    Коментиран от #7, #32

  • 5 Аз съм!

    13 0 Отговор
    Просто трагедия!
  • 6 Демократ

    29 1 Отговор
    Какви войници, бе сега са с меки китки !

    Коментиран от #43

  • 7 Хохо Бохо

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тежко ви е да мислите на вас":

    Ама не си много сигурен за тва с ротите и сержантите а? Или имаш предвид дрил сержант, който командва маа не точно и само в учебните??? Ма бойното поле няма случай рота да се командва от неофицер, няма такава армия просто.

    Коментиран от #13, #18

  • 8 Ангел

    19 2 Отговор
    Когато, един ,,велик" учител, приет да учи за такъв със среден 3 и завършил с 3 взима по-голяма заплата от един офицер в БА как да имаме желаещи да бъдат военни?

    Коментиран от #58

  • 9 Факти

    10 1 Отговор
    Бур вил пак се изказа ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Крумов

    10 4 Отговор
    Армията трябва да се забрани - това е вредно - има спортни площадки - ако някой иска да се - "проверява", не възпитава духа и морала на нацията - аз следя нещата, кой от днешните "пичове" не е ходил в казарма - всичкото е ходило.

    Имаме ли дефекти в поведението, имаме, аз вчера - хвърлих фас на улицата.
  • 12 факт

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "МЪЛЧИ БЕ":

    да бе, кой ще легне с тая
  • 13 филип ейджи

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    командва когато загинат по-горните
  • 14 Последният Хасковлия

    13 4 Отговор
    Да бе малко са ни тези хрантутници че и още измекяри да храним
  • 15 Хахо-хихи

    15 2 Отговор
    Абе какъв недостиг на офицери бе? Колко висши военни училища има в България? Че нали всяка година от там излизат офицери! Редници няма.
  • 16 Вече няма български войник

    24 3 Отговор
    По простата причина че така наречената "българска " армия не е българска а натовска и който служи в нея не служи за сигурността на България а служи на интересите на НАТО каквито и да са те
  • 17 Сатана Z

    26 2 Отговор
    Българският войник трябва да бъде беден и да живее в казармата,а не на улицата ако е бездомен.Българският войник взима достатъчно пари и ако не му харесва може да си намери друга работа.
    За нас,които сме били войници ,беше чест да защитаваме родината си безплатно .

    Коментиран от #33

  • 18 Има начини тавариш

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    В обучителните центрове само сержантите се занимават..офицерите си стоят в канцелариите..в крайна сметка веригата е такава че при бойни действия мястото в случай на нужда се попълва от следващия във веригата..важното са лидерските качества..след като нямат персонал да си проверят фалшивите характеристики дето ги пишат..да пресеят кандидати които вършат работа и имат лидерски качества при работа под стрес и да ги повишат във звание..от там нататък единственото нещо остава да ги обучат как да четат карти и да контактуват с авиация и артилерия при нужда..под офицер офицерски кандидат тия чинове съществуват с причина..също така офицери могат да се произвеждат по заслуги..не е много сложно но бг армийката е дълбоко застинала в съветския модел в които и е забранено да мислят и да действат независимо от висшестоящи
  • 19 Ромчо

    11 1 Отговор
    Бухахаха глупави БУЛГАРИСТАНЦИ още 500 години ще изхранвате цигани мигранти и бежанци
  • 20 За 30 години демокрация и предателства

    11 0 Отговор
    Една държава без армия не е държава!
  • 21 Неможещи нищо, повечето неграмотни

    14 2 Отговор
    Жилища да им осигуряваме? Казарми няма за военните. Как в други страни живеят във военни бази със семействата си? А тук са на кетъринг и хотел. Сбъркана е структурата наречена армия, защото целта им са привилегиите, облагите и лапането. Нато разруши и деградира армията ни.
  • 22 Мдаа

    9 1 Отговор
    Не знам, но гранична полиция, полиция, военни, граничари, над 50% са дебели тупани.
  • 23 Перо

    10 1 Отговор
    Тоя си мисли, че като е завършил морското училище във Варна и е бил министър, политически парашутист, без кариера, разбира от военно дело! Пълен некадърник! Да се чуди човек как Мая Манолова е напуснала митничаря и се е хванала с тоя боклук!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Правоверен Евроатлантик

    5 0 Отговор
    Българската армия обяви, че няма ресурс да пази границата ни, затова по границата има гранична полиция. В момента нямаме никаква авиация, имаме малко хеликоптери и не е ясно колко от тях са безопасни за летене, нямаме ракети, имаме древна артилерия, древни танкове, древни ПВО, не е ясно колко от тях още ги имаме и колко са дарени на Украйна, флотата ни е от бивши съветски катери, подводници нямаме. В последните години армията участва в Либия, Ирак и Афганистан - никъде нямаше български интерес. Бяхме натовско пушечно месо. В Ирак дадохме жертви, мисля че имаше и в Афганистан. Реално от нашите данъци вадихме чуждите кестени от огъня, а ние самите стоим без защита.
    Държава без армия и валута не е суверенна.

    Коментиран от #34, #62

  • 26 30% примамка

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Тоя д-жендър е завършил търговско мореплаване и не е кадрови военен. С тия 30% примамват пушечно месо за Украйна.
  • 27 Червената шапчица

    9 0 Отговор
    Те са уникално семейство. Мая Манолова - върла социалистка, всеядна... и нейния съпруг, Ангел Найденов - върл натовец, глуповат и семпъл мъж. Тия неудачници са много хитри и прибират пари от всякъде. Без умора, без свян и без срам.

    Коментиран от #30, #38

  • 28 ха ха

    4 0 Отговор
    абе раздавайте оръжието на населението ,че да се пазим от вас
  • 29 Гошо

    7 0 Отговор
    А може ли да споменете цифром или словом ,колко са заплатите на тия войници без да говорите с %
  • 30 И двамата

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Червената шапчица":

    Имат общо - и двамата с Маямата са д-ж-ендъри.
  • 31 Ква армия ,кви пет лева

    0 5 Отговор
    НАТО варди родината от руския окупатор ,някой иска да смуче милиарди от военното министерство ,силата е в неконвенционални военни стратегии,руския фашист напада само изостанали и неграмотни ,Грузия,чечения,украйна,пред нато,САЩ и Англия подвива опашка и стои мирно в ъгъла
  • 32 Само не ми хвали...

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тежко ви е да мислите на вас":

    ...,,американската армия"...!
    Личният им състав...-
    от джендър- нагоре...!
  • 33 Хи хи хи

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сатана Z":

    Грешиш. Взимахме заплата от 1,50 лв.на месец.И повечето заплати ни ги отдържаха за нещо де.😂

    Коментиран от #35, #59

  • 34 Перен

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Правоверен Евроатлантик":

    Не знам, дали си правоверен евроатлантик, но си прав, информиран си и разбираш нещата! Браво!
  • 35 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хи хи хи":

    А колко плащаше за квартира, храна, обучение, дрехи, транспорт за отпуск, подръжка и материали. Да си останал на свръх-срочна служба да имаш друга заплата, но и всичко да си плащаш!
  • 36 Име

    0 1 Отговор
    Не е ли така в целия свят.
  • 37 Като всички нас!

    1 0 Отговор
    Като всички нас! Защо ли?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мутрата ви прави луди

    2 1 Отговор
    Геле, много сте глупави - щом се литкате от думите на тиквата! Ще дават милиони за военните, но тайно - кой ще отговаря за това? Тя ще стане заместник на глаундеров, но е много човек на тиквата! Пак ще се краде яко, ти лапай мухите!
  • 40 коментар

    1 0 Отговор
    В момента има огромен недостиг на жилища за кадровите военнослужещи.
    ГЕЛЕ

    това къде , че иначе е презастроено всичко
  • 41 Тома

    2 1 Отговор
    А едно време на нас като войници ни даваха заплата 2лв. на месец като стигнахме до 5лв.Гуд ли е това

    Коментиран от #44

  • 42 Обезумял

    0 0 Отговор
    Искам да загина на фронта за Боко, Шиши и Шарлатаните.
  • 43 Коментар до #6:

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    и закръглени и татуирани като великденски яйца
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българина не е луд ,да ходи сам да мре

    5 0 Отговор
    За държавата българия в която всичко българско се омаловажава ,унищожава или забранява а обикновените българи имат по малко права от малцинствата и нелегалните мигранти

    Коментиран от #55, #56

  • 46 Търновец

    5 0 Отговор
    Гражданин Найденов се бори за власт и неговото изказване е стандартно клише - на практика ние имаме твърде много полковници и генерали и институт по отбрана но армията ни е по слаба от всяка друга в ЕД и тъкмо Найденов е един от отговорните за това. Ще предложа прост пример - преди около 85 години Немците въвеждат външни предпазни решетки за тяхната бронетанкова техника - чупят взривателя на атакуващия снаряд и предизвикват експлозив извън основната броня на БТР или танка - на Английски тази външна решетка се нарича Slat Armour - та решетка е може би около 500 - 1000 лева и съвсем не е висока технология - защо нашите БТР нямат такива външни решетки?
  • 47 Какво ще се открадне ? Ако и на

    1 0 Отговор
    Какво ще се открадне ? Ако и на тези се дадат пари!
  • 48 Гнгт

    4 1 Отговор
    Тия дето служат в момента ако пукне пушка немож ги събра,ще си отидат на село да се крият.
  • 49 Какви келеши ще покажете още?

    2 1 Отговор
    Какви келеши ще покажете още?
  • 50 Лошо Седларов

    3 2 Отговор
    Малка, не мобилна, зле въоръжена, неубучена, все неща, които Миховци, Шаламановци, Ангеловци други идиоти успяха да причинят на БНА
  • 51 Николай

    5 3 Отговор
    Независимо от продължителността, поделението или обучението: Казармата е абсолютна загуба на време! Нищо не оправдава тази загуба! Няма никакво значение какво знаеш! Казармата е пропаднала форма на унижение и разврат! Колко хора биваха изнасилвани, започнаха да изпозлват наркотици, или бяха убити... знаем всички много добре! Казармата е място за хора без никаква стойност и да имат власт да си чешат егото. Нищо повече, нищо по-малко! Има професионална войска. Да се оправят както могат! И без това нищо не могат :)

      
  • 52 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 2 Отговор
    "българският войник е беден и бездомен"

    Ало бесепара, бедни и бездомни са и българи, които не са вайници. В България има 2 600 000 бедни хора, това е 60 пъти повече от 43 000 броя войници. И в интерес на истината на бг офицерите като Румен Радев, заплати са даже високи на фона на състоянието на държавата.
  • 53 Велизар

    3 3 Отговор
    Тия кретени да вземат да се скрият някъде, преди да са ги изритали с шутове скандално опсаните приказки за война, които ръсят. Ще си оставят младите хора професиите и живота, за да пълнят вмирисаните казарми, да затъпяват и да изпълняват командите на разни идиоти.... Страхотна идея е и в нация с все по-малко работна ръка и все повече пенсионери да занимаваш младите хора с глупости. Още една причина да си биеш шута от тая кчина наречена държава. И какъв е скритият подтекст? Осрахте се в Украйна и сега ви трябва пушечно месо да бранят шиши и тиквун ли?
  • 54 Моооля?

    4 2 Отговор
    Каква армия, бе хора? Имаше армия, имаше войници, имаше мъже, имаше патриотизъм! Сега са едни гащници!

    Коментиран от #63

  • 55 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Българина не е луд ,да ходи сам да мре":

    Патриотите Пеевси и Каракачанов да се жертвата за родината, да станат професионални войници. Физическите им данни, отговарят на типичния бг войник, офицер, милиционер -. ниски трътльовци с шкембета.
  • 56 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Българина не е луд ,да ходи сам да мре":

    Борисов и Пеевски не са моята България. Аз за тези ... двамата да ми управляват държавата няма да мра по окопите. Да пращат "калинките" си в армеята и окопите.
  • 57 Ддт

    0 0 Отговор
    Каква смелост, какъв патриотизъм се лее от коментиращите експерти. Заслужаваме си съдбата.
  • 58 Стилян

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ангел":

    Прост учител-голяма и незаслужена заплата
  • 59 Сатана Z

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хи хи хи":

    Така беше, обикновенно за чаршафи.Един от ротата се оплака на старшината ,че чаршафа имал дупка,а старшията го посъветва да го постила обратно от опаката страна.
    Весело беше дори и 20 км.марш на скок с пълно бойно снаряжение с прословутите лопатки на колана.Кво знаят днешните ?

    Коментиран от #61

  • 60 Как няма Уфисери бре?

    0 0 Отговор
    Тия генералите УфиСери ли са или редници? Щото от тях имаме достатъчно и за Китай!
  • 61 Слушал си лафове......

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Сатана Z":

    А онова желязо дето стреля от коя страна се държи? От желязната или дървената?
  • 62 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Правоверен Евроатлантик":

    Соломон Паси прати войници да се бият за Ротшилд и Рокфелер той натрапи на България скъпоструващи ефки
  • 63 Фазан от ПВО

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Моооля?":

    Имало е патриотизъм и мъже по време на Балканската война и ПСВ .След двете нац.катастрофи ,патриотизма на българина пресъхна.
    При соца две години и то най хубавите комунягите ни ги откраднаха.Особено втората старите кучета изпиваха патриотично огромни количества алкохол и гонене патриотично зайците.
  • 64 Банев

    3 0 Отговор
    Българския войник в момента служи за интересите на чужди държави.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове