Last news in Fakti

17 Април, 2024 07:27 1 444 40

Мика Зайкова: Плоският данък не е донесъл на България кой знае какви ползи

  • мика зайкова-
  • плосък данък-
  • българия-
  • ползи

В момента държавата ни е в предизборна обстановка, а за да се случат съществени и добри реформи е необходим нов и стабилен парламент, коментира експертът 

Мика Зайкова: Плоският данък не е донесъл на България кой знае какви ползи - 1
Снимка: NovaNews

Не е сега времето за реформа в данъчната система, въпреки че България трябва да помисли в тази посока, но когато има стабилно правителство. Това каза за предаването "България, Европа и светът“ на Радио Фокус Мика Зайкова, икономически анализатор и финансов експерт по повод призива на Международния валутен фонд България да премахне плоския данък.

Зайкова изтъкна, че в момента държавата ни е в предизборна обстановка, а за да се случат съществени и добри реформи е необходим нов и стабилен парламент: "Надявам се с много нови хора и доста по-грамотни, да имаме едно стабилно правителство, което да седне и да започне да прави истински реформи".

Според финансовия експерт плоският данък не е донесъл на България кой знае какви ползи. Зайкова подчерта, че най-голямата вреда, която нанася плоският данък е, че той генерира неравенствата. По думите ѝ страната ни първо трябва да реши по-важните въпроси, свързани с нарастването на доходите и привличането на чуждестранни инвестиции. Едва тогава може да се мисли за премахването на плоския данък, чийто дял към приходите е едва 9%: "Разглеждам плоския данък като една дълго проточила се във времето мярка, обаче временна мярка. Наистина е крайно време да се помисли за реформа в цялата данъчно-осигурителната система", коментира още тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 13 Отговор
    На народа НЕ, ама на богатите ДА- прави ги още по-богати ‼️
  • 2 Русофил

    15 14 Отговор
    Мика донесе много ползи на Славчо, като усърдно лъже народа.
  • 3 Яснооо

    23 2 Отговор
    Нема кинти баце, тия дето се осигуряват на минимума, ще продължат, а тия дето плащат на високи суми данъци, ще плащат още повече.

    Коментиран от #18

  • 4 Гого

    22 10 Отговор
    Всички казват, че е вреден, но само олигарсите и техните партии не го махат!
  • 5 ха ха

    14 30 Отговор
    Няма никакви шансове за сериозни чуждестранни инвестиции с 30-40% население с проруска ориентация. В следващите 5 години основните инвестиции ще бъдат в сферата на сигурността. За троянския кон на Блатната империя сено няма да има... най-много огън за инвестиция!

    Коментиран от #7

  • 6 РАЗБИРАЧ

    29 12 Отговор
    Плоския данък изсветли поне 70% от сивата икономика и повиши събраните пари. Сега псевдо разбирачи си мислят, че като махнат плоския данък ще имат по-големи пенсии. НЯМА ДА СТАНЕ - територията се разграбва систематично и пари няма.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 провинциалист

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    По твоята логика в Русия не трябва да има нито една западна фирма.
  • 8 анонимен

    13 13 Отговор
    Плоският данък облагодетелства мафията , партиите и свързаните с тях фирми. НЯМА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА С ПЛОСЪК ДАНЪК. Там където се краде и корупцията е голяма плоския данък узаконява грабежите им. Водещите държави в това отношение са страните с най нисък стандарт - България и Русия.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 10 Отговор

    До коментар #6 от "РАЗБИРАЧ":

    Я сега ни обЯсни и що САЩ, Германия, Франция, Великобритания "не са се сетили" да го въведат‼️‼️‼️

    Коментиран от #21

  • 10 Държавен тюмбалак

    14 12 Отговор
    Плоския данък е в полза единствено на държавните тюмбалаци с огромните си заплати - военни, мвр, съдебна система, и е във вреда на останалия български народ
  • 11 няма ли млади хора

    7 4 Отговор
    че все пробутвате тази епита.ия

    Коментиран от #17

  • 12 Миризлив пор

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "РАЗБИРАЧ":

    То така, изсветли голяма част от сивите, но сега е добра "дъвка" преди избори. На никой не му идва на акъла, че само минималната работна заплата ще остане без данък а тези с 1000 бруто пак ще плащат 10%. А тези които вземат много, ще започнат да крият данъци и ще плащат много по малко.
  • 13 Миризлив пор

    5 6 Отговор
    То така, изсветли голяма част от сивите, но сега е добра "дъвка" преди избори. На никой не му идва на акъла, че само минималната работна заплата ще остане без данък а тези с 1000 бруто пак ще плащат 10%. А тези които вземат много, ще започнат да крият данъци и ще плащат много по малко.
  • 14 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 8 Отговор
    ПОЛЗИТЕ СА САМО ЗА БОГАТИТЕ
  • 15 Стига вече

    7 6 Отговор
    с тези бабеци и старчоци!
  • 16 един

    16 5 Отговор
    Богатите спестиха повече данъци и станаха по-богати,а бедните по-един или друг начин станаха по-бедни,комунето Станишев/и не само той/ това измисли!
  • 17 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "няма ли млади хора":

    ВИДЯХМЕ ГИ ПЛАДИТЕ ХАРВАДЦИ КАК СЕ И З Р А Х А В УСТАТА НА БЪЛГАРИТЕ
  • 18 хаха

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Яснооо":

    Не позна. Знаем как беше преди плоския данък. Всички просто декларираха минимум приходи и печалби и почти никой не плащаше данък. Ако искат повече приходи и по-високи доходи официално, просто да погнат осигурените на МРЗ и фирмите деклариращи по 2-3000лв годишна печалба. Това са сигурно над половината хора в страната и всъщност изсветляването на доходите им може да вдигне отчитания среден доход сигурно с 50%, ако не и повече. Няма нужда да натискат лудите, които не си крият дохода.
    Не знам какво неравенство им е проблем. Имахме равенство през соца и видяхме докъде води- всеобща мизерия.
    И, в България не сме с най-нисък данък в ЕС. Ставката е ниска, но нямаме данъчни облекчения и приспадане примерно на разходи за транспорт и подобни. В другите страни плащат често същите или по-малко пари като данък при по-високи ставки, защото им намалят данъчната основа. Като при ДДС е. Тук всичко е с една ставка, дето е "по-ниска". За средния човек всъщност е по-висока, щото се плаща ДДС на храна, учебници на децата, здравеопазване("Освободено" е уж, ама на всичко лекарите плащат ДДС и така то отива в цената скрито.). Лъжат ни и това е очевадно и в статистиката- уж ставките са ниски, а все прибират 40-50% от дохода като в страните с високи ставки.
  • 19 Вярно е

    5 5 Отговор
    БГ е на плоското дъно !!!
  • 20 Памперс Дън

    5 4 Отговор
    Бабо, то е ясно ,че малцина се облажиха от плоския данък,а държавата губи милиарди левове годишно,но надали ще променят това,защити първо очаквам "индустриалци" като Васил Велев да скочат как се съсипва бизнеса и се намаляват работните места така.
  • 21 Памперс Дън

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бай Хой,я провери първо преди да пишеш небивалици- за САЩ не знам,но в Германия и Великобритания колкото повече взимаш,токова повече ти е данъка като процент от приходите. Имаш нет,провери. Живял съм впрочем в Германия, имам приятели в Англия и ти гарантирам ,че е така .

    Коментиран от #23, #24

  • 22 До кога ще го търпим

    6 4 Отговор
    Призива на Международния валутен фонд България да премахне плоския данък.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "Памперс Дън":

    Имаш нет, провери в коя от тези страни са въвели плоския данък ‼️
    Или ти е нужна помощ за разбиране на прочетен текст 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #26

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Памперс Дън":

    Не ми се сърди.Аз съм ром и ми е простено всичко.Ха,ха,ха......... !

    Коментиран от #25, #29

  • 25 Памперс Дън

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да,прав си, извинявам се. В Германия и Великобритания било прогресивен данък като понятие.
  • 26 Анонимен

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    САЩ са с плосък данък.Най голямата икономика на Земята.

    Коментиран от #31

  • 27 Някой

    13 4 Отговор
    Поредната безумица. Полският данък е справедлив. Всеки плаща един и същ процент данък. Човек с 3000 лв не е богат. Дори човек с 5000 лв не е богат. Хора с такива заплати работят като специалисти в IT или финансови компании и са от малкото в тая държава, които си плащат всички данъци и осигуровки. Ако имаш семейство тия пари ти стигат да живееш сравнително нормално. И точно защото си тези всичко, за разлика от тарикатите, които се осигуряват на минимума, не са длъжни да плащат 1500 лв данък вместо 500 лв. Най-лесно е да вземеш от тези, които вече си плащат. Цялата държава точно се издържа от една сериозна средна класа, която е на светло. Истинските проблеми не са размера на данъците, а корупцията и сивата икономика. И точно тях никой не ги пипа. А тези, които говорят за Англия и Германия там няма толкова сива икономика като при нас. Отделно има една страна с много по-ниски данъци от тях, която е по-богата- Швейцария.
  • 28 Философ

    4 2 Отговор
    Трябва да се вземат повече пари от бизнеса за да няма възможност да вдига заплатите и да се пълни хазната че политиците да има да крадат още повече.За 5-6 години разходите в бюджета са се удвоили,а пътищата и тротоарите все същите,само Кирчо и Бойко са по богати.
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ 😈‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ТИ СИ НАГЪЛ НИКОКРАДЕЦ 😈
    И НИЩО НЕ ТИ Е ПРОСТЕНО😈
  • 30 Ахмак

    5 3 Отговор
    Стига с тези комунистически идеи.Може и да е малък плоския данък,но ДДС то ни е бая голямо.Ако махнете плоския данък ще спаднат приходите от ДДС защото фирмите ще отидат в сивото.

    Коментиран от #34

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Що не провериш ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ‼️
    Само в няколко щата , които се броят на пръсти е въведен плосък данък ❗
  • 32 Дебелогъзо ченге от 6-то в стъклена къща

    4 3 Отговор
    Плоския данък не работи.
  • 33 Милионер

    4 0 Отговор
    Не е вярно! От плоския данък имам голяма полза.
  • 34 замислен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ахмак":

    Точно преди избори сме, всеки обещава на едро, най-лесно се ловят нископлатени шарани на които им се обещава, че ще плащат по-малко данъци, дори и няма да плащат!
  • 35 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    И Зайкова е с Манталитет на Счетоводител. Един Реален Икономист трябва да бъде и Технократ, с Техническа, Технологична и Пазарна Грамотност. Пазара е Динамична Система. Тази Система се основава на Динамична Технологична Еволюция. От Началото до Края, във Всичките и Компоненти се Изисква Материални, Технически, Технологични и Пазарни Високо Квалифицирани Знания. В България няма изградена Среда (Политическа, Материално Техническа и Икономическа), която да Привлича Сериозни Инвеститори. Подземните Суровинни Богатства, се Извличат от Чужди Фирми и изнасят извън България. През Социализма се направи Опит за Развитие на Тежко Машиностроене, но Удари на Камък. Руските Технологии се оказаха Неконкурентни на Световния Пазар. Колхозната Идея Разби Селското Стопанство. Бизнесмените Олигарси, Изкуствено Създадени, нямат необходимия Потенциал за Реформиране на Цялостната Икономическа Система в България. Младите и Знаещи са в Чужбина. Псевдо Политиците се занимават с Комерсиалните си Лични Интереси. България Старее и остава без знаещи и можещи Кадри. Никой не взема Нещата на Сериозно и това е Пагубно.
  • 36 Хейт

    3 0 Отговор
    Айде и тая пак се обади по поръчка! От бедните няма какво да вземеш. Богатите, тарикатите и престъпниците не плащат данъци. Търговците и фирмите пак ще скатават половината си оборот. И накрая на кого ще вдигнете данъците? На работещите от средната класа, дето хранят всички!
  • 37 00001

    2 4 Отговор
    Плосък данък в света има само в най-загубените страни, този данък прави богатите още по-богати а бедните много по бедни, като бедните плащат най-много данаци. Естония ( 20%), Русия плосък данък от 13%, Беларус (13%), Белиз (25%), България (10%), Грузия (20%), Унгария (15%), Казахстан (10%), Монголия (10%) ), Румъния (10%) и Саудитска Арабия (20% само за чуждестранни жители, местните не се облагат с данък общ доход).А реформи никоя партия не иска да върши, но с призиви за реформи си печелят безгрижен и охолен живот в НС, отделно на депутатите са приходите от корупция и рекет.От 33 години реформи правят и никога не са направили,нищо.

    Коментиран от #40

  • 38 факуса

    2 0 Отговор
    нема стабилно правителство щот има стабилно посолство
  • 39 тцтцтцтцтц

    2 0 Отговор
    Миче,ходи да спиш и не говори глупости,както винаги !
  • 40 Грую

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "00001":

    В България богатите не плащат никакви данъци, защото са потомствени комунета и криминали. Да не говорим за сивата икономика, където работят70% от ганювците. Така че с плоския данък само си чешете езиците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол