Last news in Fakti

17 Април, 2024 20:41 1 696 28

Либерализацията на тока за бита се отлага с една година

  • либерализация-
  • ток за бита-
  • мерки-
  • отлагане

Основно депутатите от БСП, ГЕРБ, ДПС и ИТН защитиха проектите си

Либерализацията на тока за бита се отлага с една година - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите от енергийната комисия замразяват либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да е от 1 юли тази година, но три законопроекта - на БСП, общ на ГЕРБ-СДС и ДПС, и ИТН, предвиждат отлагането ѝ с една година. Тя бяха гласувани с мнозинство от 15 гласа и в петък ще влязат в пленарна зала.

Първият законопроект беше внесен от депутатите от БСП с първи подпис на Корнелия Нинова, на 21 март. В сряда, 17 април, в парламента бяха депозирани и тези на ГЕРБ-СДС и ДПС и на ИТН. И трите са аналогични и на второ четене вероятно ще бъдат обединени.

Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на тока за бита по регулирани цени. Председателят на енергийния регулатор подкрепи отлагането, но заяви, че е трябвало това решение да бъде взето през февруари, тъй като на дружествата им трябва време да подготвят предложения за цени. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи КЕВР да се произнесе колко да струва тока за бита не от 1 юли, а от 1 август. Такъв прецедент е имало през 2015 г.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че е приятно изненадан, ме и други политически сили имат подобни предложения. Ако преди месеци само опозицията имала притеснения, че реформата за преминаване са свободен пазар на едро не е подготвена и че ще настъпи хаос, сега вече и други политически сили го признават. Приемането на либерализацията на едро е била приета само, за да се обслужи плана за възстановяване и второто плащане по него.

Стойнев смята, че сегашният служебен кабинет няма капацитет да се справи с тази реформа, въпросителните са много и идват и крайните снабдители, които се чудят откъде ще намерят свободен финансов ресурс и с месеци да качат компенсациите. Фондът "Сигурност на електроенергийната система" пък трябвало да провери едва ли не всички сметки на потребителите, които са 4,7 млн.

Основно депутатите от БСП, ГЕРБ, ДПС и ИТН защитиха проектите си. Основните дебати бяха между Драгомир Стойнев, Делян Добрев, Рамадан Аталай от една страна и Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идват избори

    34 1 Отговор
    И почнаха четките..
  • 2 Русофил

    13 14 Отговор
    Соларите са вече без пари. Товарът в БГ всяка година пада.

    Коментиран от #21

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    37 2 Отговор
    ЗАМРАЗЯВАНЕТО ОТЛАГА С
    1 ГОДИНА ЛИНЧА НА ФАШИСТИТЕ ;))
  • 4 Последния Софиянец

    26 2 Отговор
    По често трябва да има избори.хи хи хи
  • 5 Ден

    49 1 Отговор
    Най-отвратителната дума- Либерализация!!!!!!!!!!!!Хора бдете
  • 6 Жоро

    38 1 Отговор
    Драстичното поскъпване се отлага
  • 7 как сме живели

    27 1 Отговор
    до сега без либерастизацията ? бунтове и бой ще има
  • 8 САМО ПИНОЧЕТ ЗА ВАС--КАТЕГОРИЧНО

    16 4 Отговор
    КАТЕГОРИЧНО .... ДРУГО СПАСЕНИЕ ЗА НАРОДА НЯМА ......
  • 9 партии

    17 1 Отговор
    Б О К Л У Ц И
  • 10 Поредната

    9 1 Отговор
    подмяна на либерализацията със загазацията.
    Авторите и артистите са до болка известни.
  • 11 хххх

    17 2 Отговор
    Я защо?? Покажете какви ще са сметките още сега!!
  • 12 Нов микс няма

    1 2 Отговор
    да намали нищо . 2 Процента нагоре . Денко така е сгрешил. Защитава обвинени. Греши . Да.
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    14 2 Отговор
    Стълбове има за всички либерасти !
    МОже и с кабел в г зо с напрежение 220 в.
  • 14 Артилерист

    17 0 Отговор
    Цялата работа е, че пари няма и ако не са заемите и увеличаване на дълга ще лъсне истината, че държавата е в колапс. Сега отлагат "либеразацията" на тока, за да няма бунтове и протести, но то във всички сектори е мизерия. Тя се прикриваше с бодряшкия тон на сглобката и "изгодните" заеми и еквилибристики на Асан Василев с вземане от едно място за запушване на дупките другаде. За липсите на раздадени милиарди политкоректно спря да се говори, но когато "служебните" от ГЕРБ-ДПС встъпят в длъжност, ще ги разкрият, защото няма да има как да покриват обикновените неотложни харчове и ще трябва пак да се пристъпи към "изгодни" заеми. Това е положението, но "свободата", пардон, либерализацията иска жертви...
  • 15 Стенли

    10 1 Отговор
    А след една година ще гризнем дръвцето бавно но сигурно България загива

    Коментиран от #20

  • 16 Кольо

    12 1 Отговор
    На кому е нужна либерализация на цените?
    Аааа, на нашите хора, ясно!
  • 17 Глътка въздух за народа!

    10 0 Отговор
    Пуделите се разборичкаха и оставиха народа за малко без да го хапят! Дано е за по дълго!
  • 18 Ами ще отложат

    10 0 Отговор
    иначе Народа ще забрави, че има избори, а ще отиде в гората за гъби.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Стенли

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Стенли":

    Кой този умник дето ми писа минуса като за 10 г България е намаляла с800 Хил а тенденцията е да продължава да намалява

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Порно

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Ама аз свикнал и нощем да имам ток
  • 22 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Стенли":

    джендър или ислямски мигрант.
  • 23 Подозирам,

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Стенли":

    че е кре те нът Стоян Георгиев. България загива, но той се размножава чрез деление в клозета.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ангажименти

    6 0 Отговор
    поети преди години, за които сме плащали наказателни глоби. Въпросът е МВФ или ЕС са поставили това условие. И кой "лебед" е приел либерализацията. Отново 5 милиона домакинства са наказани от собственото си антибългарско правителство. Няма срок за либерализация, защо Василев пое този ангажимент, за няколко милиарда по ПВУ? Сметка за ток 2009 15 лв. лято без климатик, сметка за ток 2023 лято 65 лева с енергопестящи уреди, при същото потребление. За зима сметки варират в зависимост дали е апартамент с възрастни хора или къща младо семейство с деца от 300 до 600 лева. Втори въпрос, кой пое ангажимент евтиният ток от Козлодуй да се изнася, а да не се ползва от български потребители. Докога 6 милиона народ ще страда, заради шепа неспособни, обслужващи чужди интереси елити. Хората ще загиват, от как беше, "преохлаждане в домовете си"? Между 17 и 40 000 души, загиват от студ в домовете си във Великобритания. Това ли искате за България? Върху едно от ЕРП-тата ще бъде приложен този модел, за да се видят недостатъците при въвеждане на свободни цени. Булекзит и излизане от СЗО, време е България да спре да разчита на кървави заеми, и икономиката ни да поеме по собствен път. Унгария преди години изплати външните си дългове. В България само лапат, липсва дългосрочна политика.
  • 26 Защо

    4 0 Отговор
    заробихте внуците ни със 60 милиарда лева, технология отказана от Китай, Чехия, Австрия, Великобритания, Унгария, ако ще марсианци да я строят? Защо? Защо Борисов унищожи Белене, с платен лиценз площадка, платено частично оборудване и готови проекти, платени реактори? Цена 12 милиарда лева. Колко са загубите от непродаден ток. Подпис на негов зам. министър стои под отказа за строеж. Докога чужди интереси ще са над българските. Как Украйна, Чехия, Австрия, Турция, могат да строят, само България не може? Костов отказва Шкода, изгубени милиарди. Станишев не подписва 2009 г. за изпълнител, проектът ставаше необратим Борисов не подписва. Докога ще ни управляват марионетки във вреда на българите. Като са неспособни да отстояват интересите ни, да си ходят, да не се натискат за власт. Некадърни, вредни, излишни, ненужни.

    Коментиран от #27

  • 27 Стенли

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Защо":

    Много правилни въпроси и се чудя защо пак тях избираме като виждаме до къде ни докараха и къде тепърва ще ни докарат
  • 28 До Стенли

    1 0 Отговор
    Има един термин "омразен дълг", въведен от САЩ по отношение на дългове Куба при "освобождение" от "испански колониализъм" траял 4 века. По-късно омразен дълг се използва по отношение на Ирак, който имаше дългове и към България, опростени. Време е България да назначи Комисия по отношение на дългове, договори, ангажименти, поети от "омразни правителства", "диктаторски режими чрез фалшифициани избори". Аржентина и Еквадор, частично успяха, в Гърция бе създадена подобна Комисия. Когато поставяш чужди интереси пред национални е политика на геноцид. Имам още идеи, ако не пиша книга, ще ги споделя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове