Last news in Fakti

21 Април, 2024 10:47 789 28

Йотова: Президентът се стреми да бъде гарантът за честни избори

  • илияна йотова-
  • румен радев-
  • избори

Румен Радев остава единственият гарант за спазване на конституцията, заяви вицепрезидентът

Йотова: Президентът се стреми да бъде гарантът за честни избори - 1
Снимка: БГНЕС

Единственият гарант за спазването на Конституцията е президентът Радев. Независимо от всички флуктуации, от всички нови кризи, които се забъркват всеки ден, президентската институция следва текстовете на Конституцията. В тази сложна ситуация президентът се стреми да бъде гарантът за честните избори в страната.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред медии във Варна, където е гост на XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър, който се провежда под нейния патронаж, съобщиха от Прессекретариата на Президентството, предаде ФОКУС.

"Авторите на поправките в Конституцията искаха да няма независим служебен кабинет повече, да не бъде той определян от президента. Искаха служебен кабинет, който да осигури влиянието на моментното мнозинство от предишния парламент по време на предизборната кампания и "нашето“ МВР да прави изборите. До вчера управлявалата "некоалиция“ обаче вече не е единна в интересите си, затова и започнаха престрелките, опитите за смяната на министри, политическата нестабилност и раждането на нови кризи, за които ние предупреждавахме от началото“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че пред България стоят сериозни предизвикателства, и припомни, че е единствената страна в Европейския съюз, която все още не е получила втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост. Илияна Йотова посочи и отговорността на служебния кабинет за предстоящия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона. "Това е голямо предизвикателство пред служебното правителство. От този доклад в голяма степен ще зависи и нашето бъдеще в сухопътния Шенген“, подчерта вицепрезидентът.

"На фона на разнопосочните данни за финансовото състояние на държавата, които предизвикват тревога, ние се занимаваме пореден ден с въпроса кой ще е външен министър. Това поражда въпроса защо точно в идните месеци е толкова важен външният министър. Какво се готви на изборите зад граница?“, запита риторично Йотова. Тя определи като приказка за наивници твърдението, че от избора на външен министър зависи външнополитическата ориентация на страната. "България много отдавна е определила своята ориентация и аз не виждам политическа сила или институция, на които да им минава през ума тя да бъде сменена“, посочи вицепрезидентът.

На въпрос дали е логично премиерът да бъде и външен министър, Йотова подчерта, че подобно решение ще означава, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация, без доверие между партиите.

Помолена за коментар на изказване на политически лидер, че "няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма и президент“, вицепрезидентът отговори: Съветвам колегите от Народното събрание, от политическите партии, да мислят за това как да направим нормални, честни избори. България за първи път ще прави избори за Европейски парламент заедно с вот за Народно събрание. Това не е никак лесно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много наблюдатели

    8 11 Отговор
    са необходими на изборите, но не от корумпираният ЕС, а от цял свят Южна Америка, Азия, Африка, Австралия.

    Коментиран от #14

  • 2 Дали

    13 9 Отговор
    При консултациите с партиите Радев каза на ППДБ нещо от сорта на "сега ще назнача един силно партиен кабинет, който няма да е във ваша полза" и така се присъедини към хора на мафията, която не обича честни избори.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 7 Отговор
    ZA ZEЛЕНИЯ ЧОРАП , ЧЕСТНИ ИZБОРИ Е ............ АЛА - БАЛА , ............ 100,% ГАРАНЦИЯ ........,....
  • 5 реру

    20 6 Отговор
    "Единственият гарант за спазването на Конституцията е президентът Радев..."


    Първи април беше преди 20 дни... Няма как да е гарант след като смени "Мутри вън" с "Има сделка"...
  • 6 Зеленият чорап!

    11 5 Отговор
    Честността отнесена към пРезидента е оксиморон!
  • 7 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 6 Отговор
    ДРУГАРКО ПИГИ ЙОТОВА ................ ПОНЕ СЕГА ZAMЪЛЧИ ..............
  • 8 Аз съм много честна

    12 2 Отговор
    Само и ЕДИНСТВЕНО в България , действащ руски посланик заедно с цялата му челяд може да получи БГ гражданство!
    Незабавен импийчмънт за Резидента и Вицето му!
  • 9 Българка

    10 2 Отговор
    Уместен е риторичния въпрос на Червенокоска. След осигурения чрез Калин Стоянов, и заместничката на деветото джудже, монистъра на електронното управлени (все хора на Пеевски) погром и фалшификации на изборите вътре в България, мафията иска да си осигури служебна победа и в чужбина
  • 10 ГЕРБ=ДПС=БСП

    13 2 Отговор
    Ало червената боржоа вецепрезидент Йотова, преди да вземат с кръв власта московските комунистите, прадядо ти, козар ли беше или ратай?
  • 11 ГЕРБ=ДПС=БСП

    11 2 Отговор
    То па една Конституция.

    Най-вече заради 33 годишната Конституция написана от БСП и милиционерите внедрени в СДС България вече толкова много време не може да се оправи.
  • 12 !!!?

    9 2 Отговор
    Разтовор между Радев пазителят на конституцията и Пеевски:
    Пеевски към Радев: Г-н Кеш !
    Радев към Пеевски: Г-н Магнитски !
    !!!?

  • 13 Румен Путиниста

    10 3 Отговор
    Гарант за честни Избори по Руски стандарт
  • 14 Да да самосвободни страни

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Много наблюдатели":

    Русия , Беларус, Северна Кореа,Венецуела
    Правда Правда да Има
  • 15 Рижа св..ньо

    8 3 Отговор
    Мунчо го знаем спазва блатната коН ституция! И без твоето цвилене сте до шия в ..ай..на! Комунисти до..лн.и...............
  • 16 Мара

    7 2 Отговор
    Подробната !
  • 17 Да Дадасвободни

    4 3 Отговор
    Откога Австралия, Бразилия, Аржентина, Ю. Корея, Япония, Кувейт, ЮАР, са "Правда"? Че жълтопаветниците сте далеч от географията, знаем. Как беше Ю. Корея е столицата на Пекин, а Гранд Каньон са Родопите на щастлиФеца. Не е нужно да доказвате липсата на географски познания.
  • 18 българка

    4 2 Отговор
    Смешки, които не са смешни. Време е девизът на България да стане "НИЩО НЕ Е КАКТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ"! Тогава някои заспали може би ще се събудят.
  • 19 Иван

    6 1 Отговор
    Цинично е да вземаш висока заплата - при положение - че страната ти е най-бедната в Европа.

    Не е приятно да се "курдисваш" за Вице-президент, когато има бедни хора - няма ли малко състрадание, както и да е - жива и здрава.

    Няма край лакомията - така се е родила и така си върви - че някой ще й носи филии с лютеница.

    В момента всички политици - трябва да се спрат със харченето.

    Валутните магазини и шикозните ресторанти - са за тези от Запада, Изтока - които са си изкарали парите - а не за "лесните" тарикати.

    Коментиран от #23

  • 20 Мнение

    6 1 Отговор
    Йотова ни обяснява като на малоумни, какво искал да направи Президента?! Хайде да остави на българския народ да прецени сам, ние сме мъдър народ с малки изключения на тези, които са необразовани!
  • 21 Истината!!!

    8 2 Отговор
    В България НЕ трябва да има Вицепрезидент! Това е пълна глупост! Имаме си Премиер. Тази рунтавата нищо не прави, само се шляе и ръси глупотевини! Пълен безделник!
  • 22 Мдаа

    8 2 Отговор
    Противна жена без никаква работа, само взима висока заплата за нищоправене!
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    ЗабелезАл ли си, че тя взима ЕДНА заплата ❗❓ А какво ще напишеш за онези ДВЕСТА И ЧЕТИРИДЕСЕТ заплати , на некадърниците в Партийния дом 🤔❗
  • 24 Герен

    2 3 Отговор
    Президента да се хваща в ръце и да нанесе юмрук в физиото на мутрите. ОБЕЩА НИ РАДЕВ. ПОМНИМ И ЧАКАМЕ. ПОНЕ МЪНИЧКО ЗА СЕГА.

    Коментиран от #25

  • 25 реру

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Герен":

    "... ОБЕЩА НИ РАДЕВ..."


    Елементарно е... ОБЕЩА = излъга...
  • 26 За протокола

    6 1 Отговор
    Умря циганката, дето хвалеше резидента, та тая я замества...

    Коментиран от #27

  • 27 Четец

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "За протокола":

    Проблемът не е в липсата на на "циганката", а в липсата на възможността за намеса на истинска държавническа сила в такива кошмарни национални времена, каквито в своето време излъчиха нашите съседи Турция, Гърция и др. по-далечни и възстановиха държавността така, щото и днес им дишаме прахта- просто такива "силови патриоти" се преселиха своевременно в партийните редици.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове