Last news in Fakti

22 Април, 2024 04:35 1 075 28

Великденските добавки ще се изплащат от 26 април

  • ивайло иванов-
  • пенсии-
  • министър

534 000 пенсионери ще ги получат, каза служебният министър Ивайло Иванов

Великденските добавки ще се изплащат от 26 април  - 1
Снимка: bTV

Общо 534 000 души ще получат добавка за Великден, тя ще бъде изплатена от Националния осигурителен институт на 26 април, за да може да си ги получат хората за празниците.

Това съобщи пред bTV служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов, цитиран от БТА.

Беше взето решение от Народното събрание на всички лица, които получават пенсии под линията на бедност от 526 лв, да се изплатят по 100 лв., припомни той.

„Когато има подобен критерий като тези 526 лв., винаги има хора, които са близко до него и не получават добавки. Народното събрание реши да се дадат само на най-бедните и най-уязвимите, за тях те са и най-важни, защото наистина ще им помогнат“, каза още Ивайло Иванов.

Бонусите не трябва да се обвързват с пенсионната система, те се изплащат от Националния осигурителен институт, но това е изцяло политическо решение – дали да се предостави такава сума, коментира служебният министър на труда и социалната политика. Те не почиват нито на приноса на лицата в осигурителната система, нито на някакви други критерии. Те почиват на решението, което се взема, отбеляза той.

„Принципната ми позиция е, че когато се изплащат подобни бонуси, те не трябва да попадат в пенсиите и по този начин да се влияе на пенсионната система и осигурителната система на държавата“, каза Ивайло Иванов. Когато те се изплащат отделно, както сега – само технически се използва базата данни на Националния осигурителен институт, не са свързани с осигурителната система и не влияят на пенсията, обясни той.

Не мисля, че подобно изплащане би повлияло на хората, все пак изборите са след два месеца – това е прекалено дълъг срок, за да повлияе на решенията им, отбеляза служебният министър в отговор на въпрос дали даването на добавки е свързано с предизборната кампания.

В момента се прави анализ, за да се огледа първият стълб на пенсионната система, анализът се прави от Министерството на труда и социалната политика, Министерство на финансите, Националния осигурителен институт, за да може да се види, където има пропуски, каза Ивайло Иванов.

„Налага се да са прегледат нещата на първо място заради демографската картина в страната. Не само в България, но и в цяла Европа, демографската картина е доста сложна, тъй като имаме по-дълга продължителност на човешкия живот и по-дълго се изплащат пенсии, а също така все по-малко хора са заети, за да внасят тези осигуровки и те да покриват разходите за това“, отбеляза той.

Ивайло Иванов посочи още, че служебното правителство може да изготви анализа, но не може да направи цялата промяна. Ако се налага такава, тя трябва да мине през парламента, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно

    27 0 Отговор
    На тоя на снимката добавки не му трябват, оял се е !

    Коментиран от #9

  • 2 Егати

    22 0 Отговор
    служебния министър !

    Коментиран от #3

  • 3 А бе,

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Егати":

    много е социален, бе !
  • 4 Политиците

    17 3 Отговор
    тотално са се дистанцирали от народа. А си представете, какво ще стане с еврото. Абсурд беше да ни обясняват от екраните как изборите били нещо лошо. И забраненият референдум за еврото, след назначаването на калинката на ГЕРБ в КС. Основни права и свободи ги погазиха с лека ръка. ГЕРБ без референдум ни вкара в ERMII, никой не знае какво са подписвали с пуделите си в НС 2020 г. Горанов и Борисов . През соца размерът на пенсията е бил 90% спрямо заплатата. Сега 60-70%. Имат пари да си увеличават с 300% заплатите депутати и чиновници. Имат пари да дават Концесията за добив на злато за един процент и половина загуба на България над 320 милиарда лева загуби. Имат пари да изнасят в офшорките 360 милиарда лева, според Паръмов. Продават козунаци по 200 лева. А нямат пари за пенсии. Ужас, половин милион българи мизерстват. Ако всички пенсионери гласуват срещу статуквото, може би България ще има последен шанс за оцеляване.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пенсионер

    16 2 Отговор
    Този дебел индивид защо не се скрие, ами седнал да говори глупости. Не е работа на НОИ да се занимава и изплаща Великденската добавка на част от пенсионерите, не нна всички. Затова в държавата си има социални служби, което е тяхна работа и следва те да изплатят добавката. Нека Този философ погледне как са постйпили управляващите в съседна Гърция, Румъния, Унгария и т.н. Там Правителствата изплащат Великденска добавка на всички пенсионери, не ги делят на простотията "бедни и богати". И накрая, дали ще има смелост министърът да посочи цифрата на своята Великсденска добавка, която ще получи, както и служителите от повереното му министерство, НОИ, МО, МВР, ДАНС, НСлС, БНР, БНТ, съдебната система и чиновноците на цялата държавна администрация. 360 милиона лева са заделени в Бюджета за раздаване само на Великденска добавка. За НСО което охранява властта са заделени около 8 милиона лева и т.н. Срам и безочие. 1 500 000 пенсионери са дискриминирани и ако са хора на честта,трябва да излязат на изборите да гласуват против всички Партии с изключение на Партия "Възраждане", която единствена не раздели пенсионерите и посочи по 100 лева да се даде на всичките 2 040 000 пенсионери.

    Коментиран от #8

  • 7 нннн

    16 0 Отговор
    Тоя на снимката е изял добавките на останалите пенсионери. Затуй се е подул..
  • 8 Поправка

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    Този дебел индивид защо не се скрие, ами седнал да говори глупости. Не е работа на НОИ да се занимава и изплаща Великденската добавка и то само на част от пенсионерите, не на всички. Затова в държавата си има социални служби, което е тяхна работа и следва те да изплатят добавката. Нека този философ погледне как са постъпили управляващите в съседна Гърция, Румъния, Унгария и т.н. Там Правителствата изплащат Великденска добавка на всички пенсионери, не ги делят на простотията "бедни и богати". И накрая, дали ще има смелост министърът да посочи цифрата на своята Великденска добавка, която ще получи, както и служителите от повереното му министерство, НОИ, МО, МВР, ДАНС, НСлС, БНР, БНТ, съдебната система и чиновниците на цялата държавна администрация. 360 милиона лева са заделени в Бюджета за раздаване само на Великденска добавка. За НСО което охранява властта са заделени около 8 милиона лева и т.н. Срам и безочие. 1 500 000 пенсионери са дискриминирани и ако са хора на честта, трябва да излязат на изборите да гласуват против всички Партии с изключение на Партия "Възраждане", която единствена не раздели пенсионерите и посочи по 100 лева да се даде на всичките 2 040 000 пенсионери.

    Коментиран от #18

  • 9 Пенсионер

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно":

    Не му трябва добавка ,ама ще получи такава и то не 4-рицифрена сума , а най малкото 5-цифрена тлъста Великденска добавка. Ами мисирките , къде по Великденски си кротуват сега? Там какви пачки по Великденски ще се раздадат ,страшна работа.
  • 10 ха ха

    8 0 Отговор
    чуждите осигурителни вноски явно са много сладки , тоя се е раздул от тях
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    на повечето пенсионери 3-та категория им "правят и дават" така пенсиите щото да са малко над минимума .Така си спестяват от тези "Допълнителни"разходи и тези пари си ги делват по министерства.Напишете колко меенистеерства си дават великденски надбавки,ако не е държавна тайна.....А,вие медиите гръмогласно огласяте колко справедлива е пенсионната система и как ----каквото си дал това вземаш.....
  • 14 дядото

    10 2 Отговор
    сития на гладния вяра не лови,а този като го гледам колко е охранен.......

    Коментиран от #20

  • 15 Гост

    7 1 Отговор
    На този му трябват добавки за отслабване .

    Коментиран от #16

  • 16 Заинтересован

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Има ли такива добавки за отслабване и откъде да си ги купим?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аман от

    4 1 Отговор
    Аман от Дебели Толупи! Една политика не могат да проведат както трябва! Така както е списана по Закон! Мошенническа Шайка! 34 Години Вече! Аман от този Феодализъм!
  • 20 Бая сланина е отгледал!

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "дядото":

    Бая сланина е отгледал!

    Коментиран от #21

  • 21 Ти да видиш

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бая сланина е отгледал!":

    Колко ли агънца-багънца е намъкнал г-н министъра?🙄
  • 22 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Лоши сте ! Човекът е напълнял на болестна основа. Болен е , че в Република България по политическо решение има 534 000 бедни, които преживяват / или бавно умират/ с по-малко от 269 евро на месец . Също като в западно европейските страни...............
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове