Last news in Fakti

22 Април, 2024 14:08 1 688 20

Румяна Бъчварова: Не виждам политическа причина да има уйдурма

  • служебен кабинет-
  • избори

Външният министър не може да "обърне" доктрината на страната, но при допускане на грешки може да се дадат неправилните сигнали навън, смята бившият министър на МВР

Румяна Бъчварова: Не виждам политическа причина да има уйдурма - 1

Отговорността на това служебно правителство се носи от служебния премиер, както са дефинирани позицията и функциите му. Оттук нататък кой и как се ангажира е въпрос на партийна риторика, от която всички се умориха.

Това коментира в интервю пред БНР Румяна Бъчварова, социолог, дипломат и бивш министър на МВР.

"Отговорността се носи и от предложилите конституционните промени и тези, които направиха, така че да се стигне до предсрочните избори, а те са едни и същи. Можете да предвидите къде щяхме да бъдем, ако ротацията беше осъществена, колко много задачи можеха да бъдат решени", сподели Бъчварова.

Тя призна, че "не вижда политическа причина да има уйдурма", а президентът Румен Радев "се придържа към Конституцията, такава каквато е в момента".

"И да покаже колко несъстоятелни, според него, са тези промени. Това е линията на поведението му", коментира дипломатът.

Бъчварова се надява "да няма нови кризи в правителството и да овладеят положението, но ще бъде много трудно, защото по някакъв начин служебното правителство, освен чрез организационни механизми, политически може да стане част от кампанията".

Нейното мнение за кабинета "Димитър Главчев" и назначаването му за външен министър е:

"На този етап проблемите остават и ще наблюдаваме как ще функционира. На Главчев ще му бъде трудно, защото времето да се ориентира в тази допълнителна сфера, за която ще носи отговорност, е относителна малко и кратко. Аз задавам въпроса ще успее ли външно министерство да се справи с тази ситуация? Вярно е, че има опит за избори в чужбина, но този път имаме два избора. И доколкото има информация, зам.-министрите, които организираха вота в чужбина, не са на тези позиции, имаме двама нови.

Бъчварова не изключва трудности в организацията на вота в чужбина и предупреди за риск, но "надявам се хората във външно да помогнат много на новите зам.-министри".

И допълни:

"Друга е линията и тя е важна, как ще се представи българската външна политика по важни въпроси, които вълнуват света извън нашите избори. Трудни дни ще има за Външно министерство, но се надявам, че професионалистите ще проявят отговорност и ще помогнат".

Румяна Бъчварова е категорична, че външният министър не може "обърне" доктрината на страната, "но при допускане на грешки може да се дадат неправилните сигнали навън, което няма да е добре за България, колкото и светът да разбира спецификата на политиката в България".

"Очевидно заради новата формула за съставяне на служебен кабинет, нека не забравяме, че от поредицата служебни правителства се натрупаха проблеми – договора с "Боташ" и такава промяна беше необходима. Във варианта, когато на практика изпълняваме промяната, виждаме какви са трудностите. В момента се пробва нещо ново, което ще оценим пълноценно, след като минат изборите и дойде следващото редовно правителство", коментира Румяна Бъчварова.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    13 2 Отговор
    Да ти.................
  • 2 Трол

    17 7 Отговор
    Уйдурмата е, че г-н Главчев без да иска сбъдна мечтата на г-н Денков. Но такъв е животът - едни се борят със зъби и нокти за нещо и не го получават, а на други им идва като неочакван подарък.
  • 3 Кой

    17 4 Отговор
    ти вярва и има за значима , че и ти да се изтропаш ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    16 7 Отговор
    ОПГ ГЕРБ-ДПС уволниха поголовно хора,които имат някакъв придобит опит и си назначиха техни верни хора, които трябва повсеместно да осигурят служебна победа за мафията чрез уйдурми и престъпления. Така че герберката изобщо не е права, че понякога е необходима политическа уйдурма
    А значението на думата -"мн. уйдурмѝ, ж. Разг. Специално съчинена, измислена, натъкмена версия или машинация."
    Да разбираме ли, че изборната машинация е вече официализирана от ГЕРБ за предстоящите избори?
  • 6 УРА,,УРА

    16 6 Отговор
    Премиерът и външен министър е мерило за класическа посредственост и послушание. Нека да му се радват гербаджиите и да продължават да плюят по Денков.
  • 7 12345

    4 4 Отговор
    ОТКРИТ РАЗГОВОР С ПОЛК. НИКОЛАЙ МАРКОВ, ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ И ГРАЖДАНИТЕ НА ГР. ШУМЕН гледайте ги в ю тюб
  • 8 Гласове от зайчарника в Банкя

    9 2 Отговор
    Аааа има, само първата сричка "уи" откак Бацо го налазиха жендъpите и се сгобяссха, хихи
  • 9 хммм

    15 1 Отговор
    Главчев не става за нищо! б0 клуци на държавна служба.
  • 10 дядото

    17 1 Отговор
    външния министър не го искат от козяк,а на теб колко ти е удобно-главчев бил носел отговорността. а не е ли парламента от правни неграмотници и сглобката,заели особена поза към козяк
  • 11 Защо се говори само за избори?

    7 1 Отговор
    Защо се говори само за избори? Задачата на всяко правителство извън извънредните е да Въдвори Законност и Ред в Държавата и Държавните структури! Въпрос който не се споменава тук от Години! И за това тази Държава е изпаднала в Този Безпрецедентен Феодализъм!
  • 12 Миле

    5 1 Отговор
    Тази дума е турска уйдорма. Аз уважавам тирците и ходя често да си хапна в някои турски ресторант ..в турция разбира се ...бъчваровата , е имала в предвид думТа .пеерас1я ..което е присъщо нарицателно за нашите полистутки надупване и разтваряне на небръснати крака ... мое мнение пичуе и пи..Дами
  • 13 киро шприца

    8 2 Отговор
    С тази честна жена ще направим некоалиция след изборите!
  • 14 Ами то от българската политика

    4 0 Отговор
    има ли по-голяма уйдурма?
  • 15 Много

    5 0 Отговор
    се кефя когато бивши, доказали се в пълна некадърност и некомпетентност, когато са били на власт, политици, започват да надълго и широко да дават "експертни" съвети и мнения по всякакви въпроси. Чудя се, дали пък това не ни е някаква национална черта.
  • 16 126

    5 0 Отговор
    Това ли е нивото на днешната българска дипломация да сравнява политическата ситуация в България днес с някаква дума, която не спада към литературния български език. Какво значи "уйдорма" /
    не знаете ли от кой език идва и кой неграмотник я допусна до медиите. Засрамете се и не я употребявайте по-вече.
  • 17 искам те

    3 2 Отговор
    Руми!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове