Last news in Fakti

19 Май, 2024 13:43 6 765 29

Божидар Божанов обяви инициатива срещу корупцията при регистрацията на МПС в КАТ

  • божидар божанов-
  • корупция-
  • кат-
  • пътна полиция

Мерките трябва да са факт до края на 2024 година

Регистрацията на автомобил в КАТ (вече "Пътна полиция") винаги е била символ на неефективните административни процеси в държавата. Това обяви във "Фейсбук" депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Вземаш отпуск, висиш с часове, никой не ти казва къде точно да отидеш, "нямаме пос-терминал" (за екотаксата напр.), корупцийка (за да се мине по-бързо), понякога те пращат в друг град, понякога документите не са достатъчни и т.н.

Затова, в изпълнение на обещанието от предните избори, в управленската програма на кабинета Денков включихме дигитализация и оптимизация на този процес, със срок - края на 2024 г.

Но също така, преди няколко месеца подготвих изменение в закона, с което се предвиждат четири неща:

1) възможност за онлайн регистрация

2) записване на час за минаване на канал и то само в случаи, в които МВР оценява, че има висок риск за измама

3) в масовия (нискорисков) случай, случай получаване на документи и табели или по куриер или при минаване на посочен при регистрацията пункт за технически преглед

4) плащане на всичко, вкл. екотакса, на едно място.

Изпратих на МВР проекта, като те имаха конкретно притеснение само по събирането на екотаксата.

Дали тази мярка ще бъде изпълнена в следващите 6 месеца, както е планирано, ще зависи и от следващия парламент. Аз ще настоявам, вкл. със законодателна инициатива, за максимално удобство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кардинал Решальо

    27 3 Отговор
    Дай да обявим колите за обикновена стока и да си ги ползваме като телевизора или хладилника?
  • 2 Перо

    14 2 Отговор
    т.2 е корупционна!
  • 3 Българка

    32 5 Отговор
    Време е, даже сме закъсняли, да се въведе електронно правителство и управление. Така ще се минимизират възможностите за корупция сред държавните чантаджии и рекет над бизнес и граждани. А освен това е нужно да се съкратят/ обединят министерства и се съкратят поне 40 процента безполезни, дори вредни чантаджии, калинки, за чиято издръжка плащаме стотици милиони. А и ще се освободи така нужната на бизнеса работна ръка. Друг въпрос е,че повече от тях не знаят, не могат да работят

    Коментиран от #19

  • 4 хохо

    17 7 Отговор
    Той Божанов едно дете неможе да опази ще бори корупцията

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Данчо

    35 2 Отговор
    Божидаре я кажи къде освен в България се дават луди пари на нотариус за да си купиш 20-годишен кошник???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Терзиев ДС

    15 5 Отговор
    Без корупция никой няма да може да регистрира мпс в България
  • 8 в щатите

    19 1 Отговор
    ДМВ-то е към общината, но в Европа има специфика, защото се регистрират И автомобили, които са извън територията на Р. България. Ако се премахнат таксите по Наредба 4 за т. нар “тарикатски” номера ще се пресекат не потоци, а реки от средства, които потъват някъде по трасето. В крайна сметка тази “еко такса” все пак е платена някъде-някога и защо трябва повторно да се плаща? И най-важното: премахване на още една брънка от веригата-нотариуса с неговите такси.
  • 9 Горно Уйно

    27 2 Отговор
    Язе па да запитам защо регистрацията на МПС трябва да се извършва от МВР?! Все за Европата говорим и все от нея уж се учим, ама за регистрацията не. Щото там е пълно с шуранайки, братчедки, свати и всякакви други роднини, които добре се хранят. И щото в тая държава трябва да те блъскат с канчето в главата, за да проумееш, че си едно нищо.

    Коментиран от #11

  • 10 Никой

    9 2 Отговор
    Разбра се , че с лозунга " Долу корупцията " не се събират избиратели. Като се договаряте с някого в България , трябва да платите по цялата пирамида на властта, а не само на един, който е най отгоре. Това важи и за съдебната система , и в политиката, и в бизнеса , и в администрацията. В България корупцията е държавна традиция - българския избирател 70% не смята корупцията за съществен обществен порок. Политиците го знаят много добре и максимално се облагодетелстват, но и оставят вътък и за надолу по веригата.
  • 11 Евро Пейка

    32 0 Отговор

    До коментар #9 от "Горно Уйно":

    В Австрия например отиваш при застрахотеля с договор за покупкопродажба , паспорта на колата и лична карта (паспорт) . Агента попълва новия собственик в системата , издава ти талон , дава номера и плакета за годишен преглед с новия номер. Плащаш си таксата за регистрация , договаряш се как ще плащаш застраховкат и довиждане. Всичко максимално 15 минути без ред , без , записване , без опашки , без подкупи и рушвети @

    Коментиран от #13, #22

  • 12 Олеле

    19 0 Отговор
    Абе тия тарикати по веригата как ще я карат? Имат семейства, кредити и къщи в Европа.
  • 13 Не става!

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Евро Пейка":

    От всичко на света, е най-лошо да кофражираш свободният български дух в немски или японски кофраж. За онези дървени роботи, може да е подредено и нивелирано, но ние ще умрем и духовно и физически.
  • 14 Ракета Пейтриът 📡

    21 2 Отговор
    Да, защото т.нар. еко такса на гишетата около КАТ, НЕ отиват за ПУДООС. Всички пари от "екотакси", драги сънародници, отиват в джобовете на частни лица и фирми!

    Дали 1 на 1000 отива да си регистрира колата СЛЕД като провери колко му е екотаксата за неговата кола, направи преводно нареждане до самите ПУДООС и си носи преводната бележка в КАТ?
    Кой се занимава?
    Всеки плаща там наоколо и си мисли, че парите му отиват за еко. НЕ! Отиват в частни джобове на обвързани лица..
    Това е голямата схема и далавера. Източване на парите на хората по (полу)легален път...
    Защо и докога?
  • 15 замислен

    16 0 Отговор
    Ако не ти създават проблеми няма как и да те накарат да си плащаш!
  • 16 брачет

    8 1 Отговор
    цялата ромска махала са правяме с тея дукументи е ти толкова ли си глупав, ооооо звиняваи забраих че си прос депутат
  • 17 Българин

    7 12 Отговор
    "Корупцията" в България е измислен проблем, който ни го натякват сороските натрапници. Реалните проблеми са джендер идеологията, фашизма и русофобията. Ние тях трабва да унищожим, за да живеем както беше преди години!
  • 18 Срамота

    17 3 Отговор
    И до кога ше ни щават и нотариусите? Без тях видиш ли, щяло да стават измами (те са тези, които ги правят).
    Много е лесно: продавача и купувача за ръчичка в КАТ и готово.
  • 19 Боко Праните Гащи

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    За електронно правителство, питайте Томислав.

    Коментиран от #28

  • 20 Фончо

    11 0 Отговор
    Гише в КАТ, забележете подложката на мишката

  • 21 Иван

    9 1 Отговор
    Точно пък вие ли, от най корумпиранта партия ще се борите с корупцията. Единия фалшифицира подписи, другия замесен с смитници. Смешници. Няма да си вдигнете рейтинга след всичко това, трябва да си с трапанация на черепа да глуват за вас
  • 22 Момо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Евро Пейка":

    Еми да де, ама братчетките дет са ни гишето у милицията... Те как..?
  • 23 Путин

    7 1 Отговор
    Наи. Корумпирана. Партия. Която. Прави. Ала. Бала. Със. Изборите. И. Краде. Като. За. Световно. Вие. Ли. Ве. Меки. Китки. Следващия. Парламент. Ше. Го. Гледате. През. Крив. Макарон
  • 24 Смях

    6 0 Отговор
    Божанката Както винаги не си е направил труда елементарно да се подготви. От онези дето хвърчат в небето, а не знаят реалността. Говори се за ел правителството, а администрациите включително и КАТ с компютри на Windows 8, с IT подръжка на ниво аматьори и служители с компютърна грамотност - как се сменя езика. Ей за това не стават тези ПП-ДБ -зашото нямат връзка реалността
  • 25 Митето

    4 0 Отговор
    Той да намери кой продава шофьорски книжки на ромите който немогат да четата и да се спре това чудо
  • 26 Митко

    3 0 Отговор
    Корупция та в Кат никога няма да престане,
  • 27 така е

    3 0 Отговор
    КАТ е тоталитарна репресивна структура изземваща функции на Общинска полиция, която има една единствена цел - да пълни държавния бюджет с глоби. НИКОГА КАТ не е подпомагал участниците в пътното движение.
  • 28 Не е Томислав

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Боко Праните Гащи":

    Още Христо Трайков трябва да питат. И племенника му Иво Филипов.
  • 29 А какво стана

    1 0 Отговор
    С идеята
    Лицензиран Сервиз да може да прави Регистрация на Автомобили.

    Или така ще се убие далаверата на държавата .
    А тя е по важна ,май
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове