Last news in Fakti

25 Май, 2024 05:08 2 177 54

Румен Радев се среща с унгарския президент и премиера Орбан

  • румен радев-
  • унгария-
  • швейцария

В понеделник държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Румен Радев се среща с унгарския президент и премиера Орбан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок днес и утре, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БТА.

По време на визитата двамата държавни глави ще открият в Будапеща Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, с което се осъществява дълголетна мечта на сънародниците ни в Унгария.

На 25 май в Будапеща българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега. В президентския дворец Румен Радев и Тамаш Шуйок ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация, след което ще направят съвместни изявления.

В рамките на визитата президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Задълбочаването на двустранните отношения в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика, инвестиции, култура и образование, ще бъдат във фокуса на разговорите на държавния глава. Акцент ще бъдат и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г.

В понеделник държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария. В Берн президентът на България ще проведе среща с швейцарския си колега Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни разговори между делегациите. Двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността, се очаква да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах. Румен Радев и Томас Бах ще проведат среща „на четири очи“, след което ще се състоят и пленарни разговори. Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. ще бъдат обсъдени по време на посещението в МОК.

Президентът Румен Радев бе на двудневно официално посещение в Будапеща на 13 и 14 октомври 2019 г. по покана на тогавашния президент на Унгария Янош Адер, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. Сред акцентите в разговорите между тях бяха въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред, сътрудничеството между България и Унгария в областта на отбраната и сигурността и миграцията, както и двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, туризма, културата и образованието. В Будапеща президентът Румен Радев се срещна и с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, с председателя на парламента Ласло Кьовер и с представителите на българската общност в Унгария.

През февруари 2023 г. на официално посещение в България пристигна президентът на Унгария Каталин Новак по покана на държавния глава Румен Радев. Основна тема на разговор между двамата президента са миграцията и Шенгенското пространство. Румен Радев и Каталин Новак обсъдиха сътрудничество между България и Унгария в областта на енергийната политика, както и развитието на търговско-икономически връзки между двете страни. По време на срещата е засегнато и сътрудничеството в банковото дело, в туризма, в търговията и инвестициите.

На 2 ноември 2017 г. на официално посещение в София е президентът на Швейцария Дорис Лойтхард по покана на държавния глава Румен Радев.

На 21 и 22 февруари 2019 г. на официално посещение в Швейцария бе президентът Румен Радев по покана на президента на Швейцария Ули Маурер. През първия ден от посещението си държавният глава се среща с представители на българската общност в Берн. На 22 февруари 2019 г. бе посрещнат с официална церемония от швейцарския президент в алпийската военновъздушна база "Мейринген". Двамата президенти наблюдаваха учението Alpha Scramble. Сред акцентите в разговорите между тях бяха Българо-швейцарската програма за сътрудничество, икономическите връзки, инвестициите, сигурността, миграцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    28 16 Отговор
    Вашингтон и Брюксел не знаят как да предотвратят сближаването на Москва и Будапеща.
  • 3 Последния Софиянец

    41 42 Отговор
    Това е моят президент!Гордея се с него!

    Коментиран от #31

  • 4 Гориил

    15 22 Отговор
    Заместник на Газпром не е намерен. Цената на газа в ЕС продължава да расте. Привидното енергийно благополучие на европейския континент всъщност е много несигурно и крехко. И при най-малкото отклонение или слухове за прекъсване на доставките ситуацията излиза извън контрол. Ако Газпром спре българския транзит, унгарската икономика ще се срине.

    Коментиран от #19

  • 5 Софийски

    14 15 Отговор
    Събраха се, де?илине на Европа

    Коментиран от #6

  • 6 Гориил

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Софийски":

    Орбан показа черния си пистолет и помоли да не глобяват Газпром.Заради приятелството балканските лидери никога не се срещат.
  • 7 Едно нещо не разбирам

    14 21 Отговор
    Всичките ни политици са евроатлантици. Като членове на НАТО ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС, БСП, цялото народно събрание трябва да е на фронта в Украйна,заедно с избирателите си. Вместо това гледат как страда Украйна.

    Коментиран от #13

  • 8 каква работа върши

    24 24 Отговор
    това нищо..жество освен да краде нашите пари и да плюе България? Същият търтей като татко му тошо свиняра...............
  • 9 пламен

    18 27 Отговор
    Л....о при л....о отива
  • 10 плюс минус

    23 10 Отговор
    А дано Европа да е за мир, а не да снабдява с пари и оръжие войните!
    Човек живее един живот и, дай Боже, да го изживее мирно и спокойно и парите, вместо за оръжие да отиват
    за по-добър живот

    Коментиран от #12, #21

  • 11 под девиза

    19 19 Отговор
    "Путлерасти от всички страни съешавайте се". Натовски генерал!
  • 12 Ааааа, нема, нема

    19 21 Отговор

    До коментар #10 от "плюс минус":

    Оръжие ще се доставя докато последният руснак не избяга от Украйна.После и ти ще заживееш спокойно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    8 5 Отговор
    Хубав ден!
  • 15 Едно не разбирам

    12 6 Отговор
    Живея си много спокойно и сега. Но се притеснявам, че евроатлантиците ни не уважават искрено НАТО. България първа трябва да даде пример, 240 депутата трябва за защитят евроатлантическите ценности на НАТО. Иначе е лицемерно, само ползват НАТО, а украинци, французи,доброволци американци и англичани воюват истински за кефа на псевдоатлантиците в България. Хората и политиците воюващи в Украйна са истински мъже.

    Коментиран от #23, #32

  • 16 Р Радев отива, на бутафорната среща в

    9 11 Отговор
    Швейцария! Почти цялия Слугинаж на ЕС ще Участват като Публика, в Масовката!!
  • 17 До: нема нема

    13 6 Отговор
    Не съм НАТОвец, будист съм, религията не ми позволява да нараня врабче. Вие натовците се излагате, хората воюват в името на НАТО, а вие само черпите дивиденти. То, всичките ви войни такива, "символични" и с много ръкопляскания. Фронтът не иска зрители, а всеотдайни евроатлантици.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 И като се срине....

    14 19 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Унгарската икономика, да не мислиш че на някой му пука за тези руски слуги.

    Коментиран от #25

  • 20 Хилда

    18 12 Отговор
    Гаргамел туристът май си идва в България само да си смени дрехите
  • 21 Докато....

    13 21 Отговор

    До коментар #10 от "плюс минус":

    Не бъде унищожена Русия, Европа няма да живее спокойно.
  • 22 Евроатлантик

    5 5 Отговор
    Лошо нещо е Пряката демокрация, член Първи в евроатлантическата Конституция трябва да е "забрана на преки избори", не ми вярват!
  • 23 Петрич

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Едно не разбирам":

    Свали си розовите очила,отиди на лекар.
  • 24 искам

    8 5 Отговор
    българските евроатлантици и НСъбрание да воюват в Украйна, защото иначе е лицемерно. Хем са в НАТО, хем не защитават Украйна, а истинските евроатлантици загиват. Тогава ще си сложа "зелените очила".

    Коментиран от #26

  • 25 вече

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "И като се срине....":

    И Китайски, всички пратки от Китай минават през орбанските куриерски фирми.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сетих се!

    9 4 Отговор
    Фицу поканен,ли е?
  • 28 Китай, Русия

    11 5 Отговор
    отпред, отзад, все ми е тая. Ама вие българските Евроатлантици и НС мълчите, защо не сте в Украйна физически? Не е Натовско, да не кажа подличко е? Страх ли ви е, по острови ли ще бягате, защото колесниците са малко. Те са за по-малко богоизбраните, местните туземци. Искрено се забавлявам с вас, много сте ми "символични".

    Коментиран от #36

  • 29 Свобода

    7 6 Отговор
    Да си разделят рублите от путин.
  • 30 Тити

    5 5 Отговор
    Среща на копейкоеците.
  • 31 Оги

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Единственият политик в БГ с класи над останалата гмеш - Румен Радев. Умерен, културен, представителен, мъдър. Обноски, далновидност, визия - просто безупречен. Жалко, много жалко, че не сме президентска република и отглеждаме 240 паразита. Ще гласувам за Радев во веки веков.
  • 32 Айвън Майкълов

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Едно не разбирам":

    Хайде дърпай за фронта, женчо, докажи се като правоверен натовец! Марш в окопите!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Комунистите винаги са предатели

    7 4 Отговор
    Събират унгарските и нашите се позаръка на Москва да направят някаква мръсотия на Украйна
  • 35 Не съм НАТОвец

    3 1 Отговор
    Будист съм! Народното Събрание и евроатлантиците са фенове на НАТО. Като такива трябва да са първи на фронта. Защо ще изпращате бедният народ, който дори не сте питали иска ли НАТО, понеже сте Евроатлантици, и Референдумите са забранени. Защо непитаните будисти и пацифисти да воюват? В името на Какво? Бъдете истински мъже, евроатлантици, натовски политици, воювайте смело и всеотдайно, рамо до рамо с украинските си колеги.
  • 36 Чоко

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Китай, Русия":

    Ние не сме там, защото не воюва НАТО с Русия. Когато дойде Путя и нападне нас ми е по-чудно ти къде ще си? Почти съм убеден, че ще си я в Америка, я в Австралия и ще лееш "умни съвети" как си предупредил и как никой не те е чул. Такива като теб има много, наричат се "лаладжии". Родени са по погрешка и затова са объркани.
  • 37 Бамбука

    7 0 Отговор
    Участие след участие, превземаме Европа и света с участия в които само участваме. Маратон ...без никаква ползва за България.
  • 38 НАРОДЕЕЕ ЕЕ

    5 4 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЕЕЕЕЕЕЕЕЕ кога ще влезем в Шенген кога ще паднат визите за САЩ Ще гълтаме пушека на Румъния Още не си разбрал това ВОЙНА ли е и КОЙ кого нападна
  • 39 Няма значение, воюва не воюва

    3 3 Отговор
    най-краткият виц "НАТО не воюва в Украйна". Марсианците са? Галактическо нашествие. Еми, забавлявам се.
  • 40 Бай араб

    10 2 Отговор
    ЗАКОН за националните предатели -спешно

    Коментиран от #46

  • 41 Народна мъдрост

    8 4 Отговор
    Краставите магарета се надушват отдалече..
  • 42 Разведка

    6 2 Отговор
    Търкулнало се гърнето намерило си похлупак...
  • 43 !!!?

    9 3 Отговор
    Ето ги башмиролюбците !!!
    Украинците военолюбци, а кремълския агресор барабар с Орбан и Радев - "миролюбци" !!!?

  • 44 Време

    4 2 Отговор
    беше да се прегърнат братушките-единият да каже какво ,,обмисля",другият какво ,,трябва".Не са виновни те.Виновен е този,който ги търпи.
  • 45 Двама достойни мъже

    2 3 Отговор
    не продали страните си! Европа трябва да прогледне и да изхвърли продажниците, които я съсипват!

    Коментиран от #47, #50, #54

  • 46 Време е

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бай араб":

    Със закон за националните предатели, ще се осветят НПО-тата, грантаджиите и ще се освободим от национални предатели като кирчовци, кокорчовци, христо ивановци, борисовци и останалата продажна с ган съсипваща България!
  • 47 Живков

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Двама достойни мъже":

    Тези две страни са по независими и от Швейцария Бедност и глупост вървят заедно

    Коментиран от #49

  • 48 Само предлагам

    1 0 Отговор
    Време е да се срещне с Ким Лукашенко и Путин и ставаме независими МИРОЛЮБЦИ Опааа Ха такаааа
  • 49 Вървят

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Живков":

    и ще вървят, докато народа си избира лъжци, крадци и национални предатели като кирчовци, кокорчовци, борисовци и т.н. Бедността, идеално показва интелекта на народа!
  • 50 ???

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Двама достойни мъже":

    Това ли е за теб достойнство да подкрепяш едно диктаторче?

    Коментиран от #51

  • 51 Как да ти обясня

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "???":

    като ти самият не си достоен, драскащ евтини опорки и лъжи по форумите! Остава само да се дразниш, че това са двама достойни мъже, а не продажници!
  • 52 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Безсмислени екскурзии...
  • 53 Еееей кажете истината българския народ

    3 1 Отговор
    Радев ти се измазули и си при Орбан а тук в София какво чине НАТО бе ти нали за мир говориш??? Защо защо ???? Питатаме българите???
  • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Двама достойни мъже":

    Краставите магарета през девет баира се подушват. (БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПОГОВОРКА)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове