Last news in Fakti

26 Май, 2024 04:17 1 492 66

Радев и Орбан: Обезпокоени сме от възможността за ескалацията на украинско-руската война

  • румер радев-
  • виктор орбан-
  • унгария

Категорично отхвърляме предложенията за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна, заявиха при срещата си българският президент и унгарския премиер

Радев и Орбан: Обезпокоени сме от възможността за ескалацията на украинско-руската война - 1
Снимка: Президентството

„Войната в Украйна трябва да бъде решена с дипломация, а не с изпращане на европейски или натовски сили“. Около това мнение се обединиха президентите на Унгария и България. Румен Радев е на посещение в Будапеща, като тази сутрин се срещна и с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде bTV.

Развитието на войната в Украйна и рисковете пред сигурността на Европа – това са били основните теми за президента Румен Радев и унгарския премиер Виктор Орбан. И за двамата изходът е незабавно прекратяване на бойните действия и разрешаване на конфликта със средствата на дипломацията.

Разговорът им идва на фона на изказване на Виктор Орбан, че Унгария обмисля преоценка на членството си в НАТО, защото не приема мисии извън страните-членки, визирайки Украйна.

Румен Радев проведе разговор и с унгарския президент Тамаш Шуйок. Той беше посрещнат с почести в президентския дворец в Будапеща.

Двамата президенти също са на едно мнение - конфликтът в Украйна не може да бъде решен с изпращането на жива сила. „Ние заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и сме убедени, че час по скоро трябва да се намери решение, но не с изпращане на войски на НАТО“, каза Радев.

„И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалацията на украинско-руската война и категорично отхвърляме предложенията за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна“, допълва унгарският президент.

След напрежението с въвеждането на транзитни такси и последвалата им отмяна, днес Унгария заяви, че разчита на сигурност и предвидимост. „България играе ключова роля в транзита на доставките на руски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили чрез вноса от Азербайджан и Турция“, коментира Шуйок.

„България ще продължи да бъде ключов партньор. Това, което прави България с разширяването на коридори върши работа и на Унгария.

От 1 юли Унгария приема председателството на Съвета на ЕС и вече обяви, че присъединяването на страните от Западните Балкани към съюза ще бъде приоритет. „Присъединяването не може да чака повече. Унгария остава твърдо ангажирана с пълноправното присъединяване на България и Румъния към Шенген. Приветстваме спразумението за въздушен Шенген, но не смятаме, че това е достатъчно“, коментира унгарският президент.

Десетки унгарски полицаи и сега помагат в България по опазването на външната граница на ЕС при Турция, каза още унгарският президент.

По данни от преброяването в Унгария през 2022 г. българите наброяват 3770 души, припомня БТА.

Българската общност в Унгария по последни данни е 6 300 души. Българското малцинство е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на Унгария.

До българската църква и училище в Будапеща двамата президенти се включиха в откриването и освещаването и на български културно-образователен център, изграден съвместно с български и унгарски средства.

От 2016 г. с решение на Народното събрание на 19 октомври се отбелязва Ден на българо-унгарското приятелство.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пърформанси

    31 34 Отговор
    Нашия мъпет явно затова го разходиха от руското посолство
    Да се завърже за оградата му и да моли за мир там
  • 2 Факт

    36 41 Отговор
    Кажете го на Путин, той започна войната!

    Коментиран от #11, #32

  • 3 Пуфи

    41 43 Отговор
    Руски васали
  • 4 пламен

    31 41 Отговор
    Цървули
  • 5 Кирил

    30 40 Отговор
    Унгария е толкова провалена държава, че унгарци от граничните райони пътуват за да работят в Румъния. За бг, всеки знае че е най мизерната в ЕС.

    Коментиран от #7

  • 6 име

    38 29 Отговор
    Има СВО, не война. Ако не бяха стреляли неонацистите по новите републики в състава на РФ, нямаше да има денацификация. Ако не беше лъгал зеления, че ще договори мир в Донбас, милиони укри щяха да са си живи и в страната си. Ако си бяха спазвали мирните споразумения, нямаше да има СВО. Ако зеления и господарите му се бяха съобразили с условията на Путин,нямаше да има СВО.
    Важно е родната и международната copосня най-накрая да вденат, че както САЩ и Англия, двете най-терористични държави на Земата, поставят червени линии за ползване на оръжието им, така и руснаците имат червени линии за отговорите си. Руснаците пипат меко, но ако едните премахнат червените линии, и другите ще го направят.

    Коментиран от #22, #36

  • 7 име

    25 14 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Тея лъжи ги приказвай на колегатапо тролене. Само козаците не излизат от България, щото заплащането им е ниско.
  • 8 Турчин ама Български

    28 16 Отговор
    Пазителите на славянството.
    Поклон!

    Коментиран от #15

  • 9 Последния Софиянец

    33 27 Отговор
    Това са моите президенти! Гордея се с тях!

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защото

    23 21 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Окраина е Русия.

    Коментиран от #44

  • 12 Да се сложи ред

    13 8 Отговор
    Транзита до Унгария , Сърбия и Северна Македония на газта трябва да се спре . Да се направят отвори в тръбата за да може България да ползва газта от Бамканския поток .Построена с държавни средства като ни подминава и в наш ущърб означава че ГЕРБ са взели анти-български решения и може тази партия да се забрани ..
  • 13 Събрали се

    16 26 Отговор
    2 Руски Подлоги .

    Резултата какъв е ?
  • 14 оня с коня

    13 21 Отговор
    И двамата Президенти се обединяват около Идеята войната в Украйна да се реши чрез дипломация.Русияприветства подобна идея и е готова още сега да седне на Масата за преговори,като ПРЕДВАРИТЕЛНОТО Й УСЛОВИЕ е "Това което сме завоювали досега си е наше,от тек нататък ще преговаряме КАКВО ОЩЕ Украйна трябва да ни даде без Бой,т.е. Доброволно".И възниква въпросът:ЧИИ ИНТЕРЕСИ защитават тия двамата?А КАКВА им е Цената за която са се спазарили с Русия?А За какво даде Украйна толкова свидни жертви - за да отхапе накрая русия около 30% от най -плодородната й територия и прилежащите уникални Подземни богатства?

    Коментиран от #16, #27, #37

  • 15 Чеченец ама Православен

    11 10 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин ама Български":

    И ние и ние .

    Само дето този Орбан
    Не е славянин .

    Колкото и аз съм Славянин .

    Хахахаха
  • 16 Русия и Дипломация

    11 15 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Със Опрян Калашник на Челото .

    Знаем я тази дипломация .

    Коментиран от #17

  • 17 А бе,

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Русия и Дипломация":

    чело, чело ама плитко !
  • 18 Оги

    19 14 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    За тия двамата бих гласувал во веки веков. Дано поне имам възможността да го правя за Радев.

    Коментиран от #24

  • 19 Умен по цялата глава

    14 19 Отговор
    Как не се намери някой да обясни на тия двамата руски агенти,че Дипломацията започва ,когато свърши Войната.А до тогава, Дипломацията са Бойните знамена и Оръжието!!!
  • 20 Нещо не е на ред

    12 3 Отговор
    С тези приказки ми се струва, че Хегемона вече е поискал пушечно месо от колониире, но в същото време не са присъщи за един отличник на "Уест Пойнт"?
  • 21 СВД

    13 11 Отговор
    Не е важно какво казва президент фигурант! Важно е какво казва военният министър Запрян и ако забелязахте, от вчера новините започват с него, а не с някакъв си, който повечето журналисти и анализатори като валерия Велева наричат просто ,,Радев"! Чудите се как ще ви вкарат във война! Ами, той Запрян вчера почти ви вкара във война! Турнали го там и са го инструктирали да казва, че Путин напада и трябва да постявяме американски ракети на морския бряг! Тоест, никой не ни натиска, но ние настояваме.Ако бе престижно, това щеше да го каже Рейтинга Борисов, а не тази изкуфяла, подобна на Байдън дядка!

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 пътник

    7 13 Отговор
    Рашистът иска единство на РФ .Иска разединена Европа заради агресивната си политика на узурпиране.Намери си две мекерета да му вършат черната работа.
  • 24 100

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "Оги":

    Е, няма да можеш. Радев едва ли ще стигне до избори занапред.

    Коментиран от #34

  • 25 Мнение

    14 9 Отговор
    Вместо да заклеймяват руската агресия,да заклемят тези, които изкараха руската мечка от бърлогата й!
  • 26 Свобода

    5 5 Отговор
    К.....е на Путин
  • 27 Другия с кобилата

    16 7 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Руснаците много пъти казаха, че няма как след като НАТО ги заобиколи отвсякъде, да позволят и да наблъскат Украйна в НАТО и да гледат отстрани как им избиват рускоезичното население и няма какво да направят, защото ако се намесят НАТО им скача целокупно. ЕС не беше проблем. Проблемът е НАТО. Укрите нали ги подкокоросваха да се бият до последно и че ще победят Русия на бойното поле. Имаха възможност в началото да се разберат, но послушаха ингилиза да се бият, даже оня клоун забрани преговорите със закон. Щом нещата се решават на бойното поле е така - кой каквото си е завоювал.
  • 28 Ало, ало...

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Един":

    Истината я е написал човека.
  • 29 Стенли

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "СВД":

    Много си прав без да искам гласувах с минус нашти се правят на по католици от папата

    Коментиран от #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Абсолютно вярно

    10 7 Отговор
    Браво на Радев и Орбан! Двама от малкото достойни хора в Европа, не занимаващи се с интригите на САЩ, за разгаряне на тази война и имащи силата да кажат истината!
  • 32 Когато Путин предупреждаваше

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    ти де беше да го кажеш на САЩ и зеленият продажник?

    Коментиран от #61

  • 33 Фоти

    5 10 Отговор
    Главнокомандващия нашата армия разбира войната като нападнатата страна да се предаде за да няма загуби. При война той първи ще се предаде на врага. Защо не призовава руснаците да спрат войната а предлага на Украйна да се предаде?

    Коментиран от #50

  • 34 Е що да не стигне

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "100":

    Като му свърши мандата, може да реши да се занимава с политика!
  • 35 мхаа

    4 5 Отговор
    Ами дипломирайте, какво само шушните. Путлерастки подметки.

    Коментиран от #56

  • 36 Хахахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Като няма война, защо НАТО не прати войски в Украйна? Какъв е проблема, там няма война? То е само някакво СВО?

    Коментиран от #51

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 СВД

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Стенли":

    Благораря, четете докрай, съзирайте иронията и сарказма, което не всеки успява, и не ходете в други сайтове, където плюса и минуса са с разменени позиции!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Защото":

    А Сев. Македония не е ли България? Не виждам да си с пушката на границата...
  • 45 Име

    2 0 Отговор
    Радев няма правомощия да решава, но има политическо влияние.
  • 46 Чума

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Хаберий":

    То не е етност, а океан от етноси, понятие, което вие не искате да приемете! На практика не е важно какви са, а за какви се имат! Погледнете през прозореца и ще видите колко са различни външно а и вътрешно преминаващите! Един прилича на типичен прабългарен, друг та азиатец, трети на славянски тип, четвърти на братовчед на Кадафи, но всички се признават за българи при преброяването по миналата година! Ето и в Турция, Кавънч Татлуту е същи Левски, но е горд турчин! Духовното е по силно от кръвното, каза леля Ванга Македонката!
  • 47 Винету

    5 5 Отговор
    Големи цървули са тези двамата.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хахах

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Фоти":

    Щото тогава мутрофанката така ще му навие канчето, че ще си говори сам, пък може и компроматйите да му извадят на бял.
  • 51 име

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хахахаха":

    Щото ги е страх от руския отговор? Като са много отворени, що не дават да се стреля по вътрешността на Русия?

    Коментиран от #54

  • 52 !!!?

    6 4 Отговор
    Орбан и Радев - едиствените баш "миролюбци" надлъж и шир ! Путин направо им завижда !!!?

  • 53 Не знам

    4 5 Отговор
    дали ще ни нападне някой,но този човек продължава да действа по путински -така умело подклажда омраза,че най-вероятно ще ни докара гражданска война.И всички мълчат,а когато се осъзнаят ще бъде късно.
  • 54 !!!?

    5 5 Отговор

    До коментар #51 от "име":

    С анексията на украинските области Луганска, Донецка, Запорожка, Хесонска и Крим, съгласно конституцията на Кремъл, де факто Украйна е нападнала Русия !!!
    И според законите на империята на Злото диктатора Путин трябваше отдавна да е изпепелил цяла "братска" Украйна.
    Факта, че не го прави е защото мтивите, наратива и целите на цялата СВО на Путин са откровено фалшиви което и самата фашистка клика в Кремъл го доказа !!!?
  • 55 Иван

    3 3 Отговор
    Най ми харесва хора които нямат думата да коментират ние сме безгласна буква а унгарците също ще им спрат парите и друга песен ще запеят а нашия само плямпа
  • 56 Щирлиц

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "мхаа":

    А ти каква подметка си?! не мога да разбера. Турска или английска? Те по-качествени подметки ли са от руските?!!
  • 57 Реалист

    3 4 Отговор
    Радев оставка!
  • 58 Импийчмънт

    1 3 Отговор
    Двата боклука на НАТО и ЕС
  • 59 Мехмед

    1 1 Отговор
    Радев и Орбан са на един акъл с тази разлика, че Радев е бъзльо а Орбан върви с рогата напред
  • 60 Хахахаха

    1 2 Отговор
    Двете руски проксита се разтревожили за ескалация. Ми кажете го на вашия кукловод Путин. Или може би той не ви чува, а само знае да ви дърпа конците.

    Коментиран от #63

  • 61 Аре

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Когато Путин предупреждаваше":

    Ф@к @ф ве копейка. Сигурно сащ казаха на копейкин да си купи къща със субсидията. Едни и същи глупости. Аре марш от парламента, стига сте го мърсили

    Коментиран от #62

  • 62 Е аре де

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Аре":

    Ко чакаш?
  • 63 Що на Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хахахаха":

    Путин ли е край границата на САЩ или терориста САЩ е край границата на Русия! Браво кажи на достойни ора като Орбан и Радев, че не са майопродаваци като вас!
  • 64 55 от Козлодуй

    0 1 Отговор
    Две pyckи подлоги
    Особено нашата.
  • 65 Груба балтия

    2 0 Отговор
    Радев напук на цензурата, казва истината и какво трябва да се прави!
  • 66 Груба балтия

    2 0 Отговор
    Радев като дойде на власт ще рита цензурата в подлите им продажни дирници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове