Last news in Fakti

26 Май, 2024 07:31 1 210 25

Арсений или Герасим? Светият синод избира Сливенски митрополит

  • избор-
  • свети синод-
  • сливенски митрополит

Вчера бе легитимиран изборът, взет на 19 май

Светият синод ще избере нов митрополит на Сливен и околията между знеполският епископ Арсений и мелнишкият Герасим, предаде dariknews.bg.

До тук се стигна, след като вчера (25 май) Светият синод легитимира избора, който беше взет на 19 май.

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най - младият епископ в Българската православна църква.

Той е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

Мелнишкият епископ Герасим е ръкоположен за епископ през 2016 година лично от патриарх Неофит. Епископ Герасим е главен секретар на Светия синод.

Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”.

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по „Теология“.

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“. По единодушно решение на Светия Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в "Св. Александър Невски”, като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ний ша Ва упрайм

    13 2 Отговор
    избора е предвествен - Проксито на Ролекса Е
  • 2 Наблюдател

    10 6 Отговор
    В тия сложни времена Народа на България и БПЦ трябва да имат сигурен кормчия. Избран Патриарх и такъв може да бъде само и единствено Величкият епископ Сионий (Стефан) Стефанов Радев. Казах!
  • 3 Механик

    7 2 Отговор
    A на бас, че и двамата са с наднормено тегло и през целия си живот не са свършили работа за 5 ст.?!
    И предполагам, че това ще са най-дребните им грехове.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    6 2 Отговор
    Русия получи и разбра сигнала от Светия синод.
  • 6 Мъдрият

    6 5 Отговор
    Вижте, сега, не ги разбирате тези неща, затова аз ще ви ги обясня:

    и косъм от главите ни не пада без Божията воля, а още по-малко може да се избере епископ, митрополит или патриарх без Божията воля!

    Така, че Бог избира и определя кои да бъдат Неговите служители, а хората, които извършват този избор са само инструменти в Божиите ръце.

    Така, че Бог ще определи(и вече Е определил) кой ще бъде Сливенски митрополит, а също и кой ще бъде патриарх на БПЦ.

    Така, че нека не се вълнуваме напразно, а да се надяваме и уповаваме на Бога!

    Коментиран от #10, #11, #12, #23, #24

  • 7 Сливенска перла

    1 0 Отговор
    Джедаят Лазеров ще изберат сигурно.
  • 8 един

    5 3 Отговор
    Не го разбирам това,доколкото ми е известно наши свети личности са пренесли Християнството по-руските земи,а днес ние пращаме наши свещеници на обучение в Москва!?!

    Коментиран от #14

  • 9 А50

    2 0 Отговор
    Герасимов
  • 10 Божията воля

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    е ясна! Величкият епископ Сионий (Стефан) Стефанов Радев - избран за ПАТРИАРХ на БПЦ. Водач на християните.Това е.
  • 11 Гост666

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Който и да изберат ще лежи още лапа и тупа пари без да работи и грам. Това за повечето хора не е работа . Ако ги избира Господ никой няма да избере като ги види колко са тлъсти и лакоми.
  • 12 ☢️☢️☢️☢️

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Господ ако слезе и ги види със скъпите коли и часовници ще му стане лошо.
  • 13 Хаха

    7 6 Отговор
    На Никито Пловдивски ще му изсъхне ръката и няма да има къде да носи ролекса
    Политиците предадоха народа, а този ще предаде вярата ни, която през турско ни спаси.
    Ще станем като Украйна , където бинарните безпътници, обират манастири и ги правят на дискотеки.
    Ще започват да изчезват свещени за нас Икони, също както стана в Украйна.
    Народе спиш ли?

    Коментиран от #20

  • 14 Богомилство

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Пренесли са го и си е останало там, какво странно има?

    Коментиран от #15

  • 15 един

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Богомилство":

    И питаш още какво странно има!?Странното е,че българи са им били "учители" а сега те нас "учат",което автоматично означава че при нас няма напредък,схвана ли нещо,или "кат Русия втора няма"!
  • 16 Срамота

    5 0 Отговор
    Висшия клир гледа безобразията на политиците ни и действа точно като тях!Много добре разбраха и видяха на първите избори,които най-противоуставно касираха кой искат да е техния владика миряните!Но защо и те както и управляващите не искат да чуят гласа на народа ни,който иначе бил "най-важен" за тях???!!!Дълбоко съм разочарована,за пореден път от задкулисните игрички в БПЦ!

    Коментиран от #17

  • 17 Чума

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Срамота":

    Той първият ,,избор" затова се прави - да се отстранят неудобните! По стар партиен обичай, когато се правеше някое назначение, висше стоящият орган демократично иска мнение от по низшия, кого от неговата структура да назначи! Така елиминира техните приближени и назначава най мразения, за да ги шпионира и донася нагоре какви далавери въртят!

    Коментиран от #25

  • 18 Питам

    2 1 Отговор
    А кой вярва на свещениците? Те ли са най моралните?
  • 19 12340

    3 0 Отговор
    Каква поредна футболна драма, уважаеми зрители!
  • 20 Хахо

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    Ти май си хахо с тези мисли за Украйна.
  • 21 БеГемот

    2 0 Отговор
    Полоний беше по подходящ ама и Арсений ще свърши работа!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БеГемот

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Ти си мноооого ама мноооого зле ...то ако имаше бог нямаше да позволи да му изгори къщата във Франция и най малкото щеше да ви обади как да му са мазните по православния ,католическия или някой друг идиотски и унизителен начин...или викаш е оставил на вас да дадете размах на деградацията и дехуманизацияра си...и ви гледа сеира като в божествено реалити без награда а с чистилище и казан...
  • 24 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Бог ли избра и сложи за Вселенски патриарх Вартоломей?Или ЦРУ?Или турските тайни служби?Или някои други крайно заинтересовани от разбиването и унищожението на Православието?
  • 25 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Чума":

    Ами нали и затова демократичните американски партии,образец на най-демократична демокрация,си провеждат първични избори.По-нататъшния най-демократичен от всички демократични избори в най-голямата демокрация САЩ няма да коментираме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове