Last news in Fakti

26 Май, 2024 21:25 1 529 23

Галин Цоков: Ще се намерят средства за заплатите в образованието

  • галин цоков-
  • образование-
  • матури-
  • заплати

Образователната система трябва да се подготви за дигитализация на изпитния процес, каза служебният министър

Галин Цоков: Ще се намерят средства за заплатите в образованието - 1
Снимка: bTV

Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства и дигитализация на изпитния процес.

Това заяви в ефира на bTV служебният министър на образованието Галин Цоков, цитиран от БТА.

Обсъждаме матурите да започнат постепенно да се прилагат на електронни устройства, така както е при матурата по информационни технологии, каза Цоков и допълни, че в много държави това вече е факт. Нашата образователна система постепенно трябва да се подготви за това, защото тогава няма да има грешки, отбеляза Цоков. Трябва да се експериментира в пробни матури, трябва да има широк диалог с родителите, за да се вземе подобно решение, защото това означава допълнително оборудване на училището със съответните електронни устройства, както и подготовка на тестовете и осигуряване на електронна среда, отбеляза Галин Цоков.

В над 750 училища в цялата страна се провеждат матури, работи се при дефицит на време, за 15-20 минути трябва да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно училище, обясни процеса служебният образователен министър. Той каза, че пред директорите е подчертано да бъдат внимателни по отношение на разпечатването на материалите на изпитите. Ще направим цялостен анализ на матурите и на външното оценяване, за да се вземат решения в бъдеще, заяви Цоков.

По отношение на промените при националното външно оценяване образователният министър изрази надежда да има по-високи резултати на тези изпити, най-вече на база на това, че учениците ще бъдат по-спокойни, защото ще имат 15 минути повече по време на първия модул по български език и литература. Разделянето на датите на изпитите на националното външно оценяване и изпитите след 10-ти клас според министър Цоков ще даде по-голямо спокойствие на квесторите, които в един ден трябваше да правят два изпита. Учениците ще имат и една седмица повече за подготовка за националното външно оценяване след седми клас, каза Цоков.

Относно утрешната матура за четвъртокласниците Галин Цоков припомни, че тя започва в 10:00 ч. и ще бъде с продължителност от 60 минути. Четвъртокласниците се представят много добре, показват резултатите от международни сравнителни проучвания, заяви Цоков

За заплатите в системата на висшето образование служебният министър припомни, че вече са преведени два транша към университетите, а последният трябва да бъде преведен към края на юни. Министърът увери, че средства ще бъдат намерени, защото за това са се подписали представители на всички парламентарно представени политически сили, заедно със синдикатите и служебния министър на финансите. Пари ще бъдат намерени, това е уверението на политиците, на служебната власт, но и, надявам се, на следващото редовно правителство, заяви служебният министър на образованието.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За военните има,

    8 4 Отговор
    Държат ги пенсионери и на заплата и пенсия, кога ще приключва това безобразие, въведете ред в държавата вече, да няма пенсионирани военни зам.директори на училища, няма ли млади хора безработни, стига с тези червени назначения като едно време, край няма

    Коментиран от #7

  • 2 Държавата

    6 2 Отговор
    Незабавно да купи и реставрира къщата на Димитър Талев в Прилеп
  • 3 родител

    7 0 Отговор
    Образованието в очината е под нивото на това в африканските държави !!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Такъв е матрЯла,

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    От родители на прехода, с опростачено поколение, с ценности чалга "култура", как да образоваш?Някои родители не могат да се досетят, че толкова им е капацитета на техните деца, все системата им виновна
  • 7 Пенсионер охранител

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "За военните има,":

    Млади човече, охранител съм на паркинг 24 часа дежурство на минимална заплата. Докарвам си допълнително парички към пенсията. Заповядай с радост ще ти отстъпя мястото.

    Коментиран от #8

  • 8 Оффф

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионер охранител":

    Говоря за зам.директор на училище, редно ли е като се пенсионират да остават на работа като цивилни, оффф
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    6 2 Отговор
    Галин Цоков: Ще се намерят средства за заплатите в образованието.

    Важното е за укрите да има !

    Бантустана е без значение.
  • 10 хммм

    4 0 Отговор
    Ще се намерят... има още в кацата.
  • 11 Дааа

    2 1 Отговор
    Галин Цоков: Ще се намерят средства за заплатите в образованието, после като ги гласиваме с нашите работодатели от дпс-гроб, леко едни 1-2%, може и 5 да изчезнат, все пак обществени поручки има...
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    КАТО ВКАРАМЕ 500 - ТЕ НАЙ БОГАТИ БЪЛГАРИ НА
    НАЦ.СТАДИОН ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ДА СЕ ОТКУПВАТ
    НА КАЛПАК.
    .....
    ОТ 50 МИЛИОНА ЕВРО НА ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВО ДО
    1 МИЛИАРД ЕВРО.
    ....
    СТАР МЕТОД СЪЗДАДЕН ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ХАЙДУТИ - НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ В КОНАКА НА ЧОРБАДЖИЯТА:))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ако Можехте така

    1 0 Отговор
    Ако Можехте така да Оправите и Образованието!.....
  • 15 редник

    1 1 Отговор
    Според Речник на българския език: " мату̀ра, ж. р. Изпит, полаган при завършване на средно образование; зрелостен изпит".

    Каква матура в 4-и клас? "Относно утрешната матура за четвъртокласниците..."
  • 16 редник

    1 0 Отговор
    И още - защо всеки министър на образованието си мечтае да остави ярка следа?
    Защо всеки чиновник на по-висока позиция си мисли, че е супер, хипер модерен, като повтаря цифровизация, информационни технологии и т.н.?

    АМАН!
    Видя се, че за цяла година една матура не могат да направят без грешка - та спрете с тия модули и тестове - то едни тайни, то засекретяване...

    Върнете простата схема - тегли се в 8 ч. една тема върху творчеството на известен автор и се съобщава по БНТ и БНР...
  • 17 Доктор

    5 0 Отговор
    Пълни глупости. Дигитализация, иновация, дистанционно обучение и разрушаване на класическото образование с цел все по-голямо опростачване и лесно манипулиране..
  • 18 Без да го чета …,,

    2 0 Отговор
    Право в КАРЛУКОВО…
  • 19 Цоко Галинов

    1 1 Отговор
    Слаб министър, слаб учен, нерешителен, посредствен, може би най-слабият министър на образованието. Нищо не направи за висшето образование, няма концепция, липсва му воля и решителност. Слаб учен не може да бъде силен министър.
  • 20 подобрява се системата, но бавно

    1 0 Отговор
    Компютърно базираните изпити са добра идея. Доста сме закъснели даже с прилагането й.
    ДЗИ си вървят като преди 100 години на хартия с пликове и прочее.

    Колкото до зпалатите, там има един сериозен проблем. Определени хора вземат Х лв на месец, а други вземат 2Х и дори 2.5Х. Като основната разделителна линия е кой е връзкар в институцията и кой не,

    По-ясни правила трябва при определяне на заплащането. Да бъде фиксирано минимално и максимално заплащане при равни други условия, за да не бъдат определяни сумите толкова разтегливо.
    А също са нужни и сериозни наказания при нарушаване на правилата.
    Защото ако връзкарката Минка взема 500лв повече на месец, а невръзкарката Кичка взема 500лв по-малко, това за няколко години прави една стабилна сума злоупотреби, А ако това се случва с 10 и повече служители в една институция, си е направо за затвор по смисъла на няколко закона.
    .....
    Иначе този министър си върши работата доста добре. Дано го оставят цял мандат.
  • 21 Въпроса е

    2 0 Отговор
    Въпроса е дали ще се намерят Учители за Образованието! И Дали ще имаме Образование Въобще! Защото с Досегашните сме в Кенефа на Образованието! Но когато едно Образование Не може да предложи кадрите които ти тряблват!... - То не струва!

    Коментиран от #22

  • 22 Ела,

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Въпроса е":

    Като кадър, нещооо
  • 23 Ддд

    0 1 Отговор
    Е как. Пред избори сте. Ще намерите пари. Нали учителите са ви от "твърдия електорат" Въпроса е каква работа вършат за тези пари. Въведете оценяване и на работата на учителите. Ще измрат от глад, ако им плащат според успеваемостта на учениците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове