Last news in Fakti

27 Май, 2024 07:24 1 915 35

При заплати, достигащи 4000 лева: Липсват 500 лекари в Спешната помощ

  • спешна помош-
  • лекари

Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%

При заплати, достигащи 4000 лева: Липсват 500 лекари в Спешната помощ - 1

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева, съобщи БНР. Повече от половината места остават незаети. Това пишат от Съюза на парамедиците в България.

В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи. Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици.

Парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до най-близкото лечебно заведение, където пострадалият се поема от обучен лекарски екип. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%.

У нас няма воля за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. Всичко това се измерва в загубени човешки животи, тъй като липсата на екипи бави обслужването на адресите и спешното транспортиране. Масово и в много региони в страната е напълно невъзможно спазването на "златния час" при тежки спешни състояния и инциденти.

Съюзът на парамедиците в България вече цяла година работи по този казус, но въпреки десетките срещи, участието в комисии и работни групи, стъпките напред са много бавни. Парамедици продължават да бъдат наемани в спешни центрове на други длъжности, без да се регламентират точно техните задължения. Други се отчайват и избират емиграцията като единствената възможност за реализиране в професията. Трети започват работа в лечебни заведения или обезпечават с уменията си спортни състезания, филмови продукции, детски лагери.

Съюзът на парамедиците направи анализ на свободните работни места, обявени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната. Във всяко от ЦСМП-тата търсят поне 10 лекари. Често се срещат призиви като „спешно назначаваме“ и въпреки това назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите изключително много. Според отговор на наше писмо от МЗ това е в правомощията на всеки директор на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството. Въпреки че част от ЦСМП са записали в плановете си за развитие назначаване на парамедици, това се случва трудно.

Има положителна практика в ЦСМП – София, Пловдив и Бургас, но в други области на страната – не, макар че някъде свободните места достигат до 60%. В област Враца например търсят 10 лекари. Подобно е положението и в Силистра.

Друг проблем е, че въпреки наличието на единни протоколи за работа в спешна помощ, във всяка от областите се работи по различни правила. Липсва задължителна едногодишна подготовка по спешна помощ за всички заети – лекари, сестри и друг персонал.

Без подобна подготовка е невъзможно да работиш в Спешна помощ в Евросъюза, а тук заради липса на кадри се назначават лекари, които нямат нищо общо с оказването спешна медицинска помощ, а оттам страда качеството. Затова в днешния ден на спешната помощ трябва не само да изказваме признателност и благодарност на заетите в системата, а да признаем грешките, да направим равносметка и да начертаем път напред, защото утре линейка може да чака всеки един от нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаааа

    48 1 Отговор
    Тия с кво се друсат бе... Я покажете фиша на доктор в спешното, извън големите градове. Или пък Враца , Монтана

    Коментиран от #31

  • 2 Половината

    47 1 Отговор
    одръжки , безкраен стрес и на края на месеца 1000 € - кой е луд ? А учили 20 години , гимназия + университет ! Е , няма кой да отиде !

    Коментиран от #30

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    30 1 Отговор
    В Германия преди или след линейката се движи още един автомобил, лек или джип и в него е лекарят.
    Нали много обичате да давате примери как било в Германия......за хеликоптерите няма смисъл да говорим...имат и болниците, има и АДАС.....

    Коментиран от #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МОЗЪЧНА ПРОМИВКА

    30 3 Отговор
    Тази статия е лъжа.
  • 6 редник

    28 0 Отговор
    Джипитата изкарват повече - седи си на бюрото, пише рецепти и дава направления, отговорност никаква, пък и вероятността да го набият е доста по-малка...

    Коментиран от #8

  • 7 Таксиджия

    26 2 Отговор
    Ха , ха - аз в слабите месеци изкарвам повече !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Когато пиша , че родните политици са НЕКАДЪРНИЦИ , ме трият!? Много е обидно за "гениите"............
    И отново подчертавам – ПЕРСОНАЛНО СА УМНИ И СПОСОБНИ ХОРА. Съберат ли се – от интриги, алчност, скандали и празни приказки за любов и мисъл за народа , ама само за него мислят......става страшно. Видно е на какво дереже е държавата !
    Когато НЕ ТРЯБВАШЕ прокудиха голяма част от медиците!! Сега ще дават мило и драго , ама няма!!!
    И ако няма лекари САМО за Бърза помощ, ....о, хо , с мед да ги нахраним "сиромашките." .Впрочем те сами си определят заплатите – ще им стигнат и за мед, и за масло, че и за франзела ............
    Тъй като са същите вече две-три десетилетия, без мандатност и ВСЕКИ месец да правят избори / да бе , те изборите струват дребни стотинки/................. все същата помия и кал !!
    ПАнсионери и политици - бол – ама квалифицилана и образована работна ръка -йок !!
  • 10 Вие...

    14 0 Отговор
    ....знаете ли за зверския недостиг на дори общопрактикуващи лекари, дори в смотана Гърция?! А знаете ли дори за тези доктори какви са заплатите?! Да, вземат поне два пъти повече и да при по-ниски разходи за всичко. Тук ще се напълни с паките, местни и чужди, като в малобритания! Жалки политици, слаб народ!
  • 11 Нищо

    20 0 Отговор
    важно е че има IT - та !
  • 12 Реалист

    13 3 Отговор
    У германско 6000 евра лекарска заплата алоооооо:) къф да го дири тука заа 4000:))

    Коментиран от #22

  • 13 Гост

    14 0 Отговор
    Даже и да стига тази сума, инфлацията през последните 3 години я направи недостатъчна, едно семейство с едно дете не може да се издържа с толкова пари.
  • 14 дядото

    8 0 Отговор
    какво толкова се чудите.евро подлогите в българия,за последните десетилетия,заедно с всичко друго докараха и това състояние-ограбването от страната на най-ценния й капитал.много хиляди подготвени ,образовани кадри от целия спектър на икономиката и обслужващата сфера бяха подарени на ес и запада.кадри,за които ние изразходвахме огромен човешки и финансов ресурс,а те получиха безплатно.и сега няма-лекари,мед.сестри,инженери и пр. и пр.продажна история,жалко.
  • 15 Ами сега

    15 1 Отговор
    В други държави 4000 лева получават санитарките. Политици и работодатели изгониха най способните от населението зад граница, а сега продължават да ни плашат, че щели да докарат чужденци от къде ли не, да им работят за смешни заплати. Нали преди години пробваха с молдовци, украинци и някои други, но който веднъж се опари от български работодател, който даже последните заплатим не му изплаща, повече не повтори. Сега реват, че нямало специалисти, а ми все по няма да има. Тук останаха само онези, които и навън не ги наемат за работа, защото първо нямат умения и второ нямат желание да работят.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Факти

    10 0 Отговор
    Процесът тепърва започва ...
  • 18 един

    7 1 Отговор
    Късно е чадо,за тия работи е трябвало държавници да мислят още от преди 30 год.,а не комунистически крадци да мислят само как да крадат,сега и 40хил.лв. заплата да дават, много от младите ще се юрнат да стават доктори но ще оголят други сектори от икономиката и тогава пак ще ревем че няма хора за еди си къде!За тия процеси се пишат стратегии от умни хора,те затова и вземат големи заплати,но у нас краденето и корупцията станаха национален "спорт"!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 кийухъгтфр

    14 0 Отговор
    Я дайте да видим един фиш с 4000лв. заплата, може ли? И не се заяждам, че тези 4000лв. са бруто... Покажете разбивка на тези 4 бона заплата- колко е основната, колко е за стаж, колко е от извънреден труд, колко е от надбавки... Щото "заплатата стига до 4 бона" няма нищо общо с "основната заплата е 4 бона"
  • 21 замислен

    9 0 Отговор
    Много са ми интересни като напишат "спешно назначаваме", хубаво назначават но кой? идва човек, вижда какви са условията на работа и не иска да бъде назначен, "великия мозък" измислил как да намали заплатите или влоши условията за да оправи бюджета не може да вдене. И 10 000 да дават заплати при тези условия и стрес няма как да намерят хора, май вече хората искат и условия на труд.
  • 22 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Така е, само че и данъците там са 40% от дохода, та недей да сравняваш ябълки със круши!!!

    Коментиран от #26

  • 23 Жададык

    3 0 Отговор
    Глупости под шипковия храст, 4000....Шефовете на Спешни центрове не получават толкова.
  • 24 Тони

    2 0 Отговор
    „Нова пандемия е „абсолютно неизбежна“: Бившият главен научен съветник на британското правителство Патрик Валънс плаши гражданите с „новия Covid“.

    "Трябва да се подготвим за следващата пандемия, като използваме същия принцип. Трябва да действаме по-бързо и по-координирано – и имаме възможност да го направим – по-специално това се отнася за бързи диагностични тестове, ваксини, лечения, за да не се налага да прибягваме до крайни мерки, които бяха използвани по време на пандемията.“
  • 25 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Това е парамедика който първи е реагирал до пристигането на линейната. Обикновено това са лекари, чиято кола е с оборудване за първа помощ, и тяхната задача е да закрепят пострадалия до идването на линейка или хеликоптер. Виждал съм такава в селце, което обаче е до магистралата, като целта е бърза реакция но няколко минути! Колата беше Ауди RS 6 Avant...
  • 26 ха ха ха...

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    40% били данъци...А тука колко са? Явно нямаш никакво понятие от данъчната ни система. Това, че по закон половината трябва да ги плаща работодателя (той така и не ги плаща), а в Германия ти ги начислява като заплата не означава, че тук данъците са по малки.

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "ха ха ха...":

    В БГ средно, данъците са около 23% от общия доход, разбира се като гледаме нивата от минималния до максималния осигурителен праг.
    Не знам аз какво знам, ама ти на 100% пе познаваш германската данъчна система и осигурителните нива там. Седни, слаб 2!

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Това е инфлация

    3 0 Отговор
    Няма кадри има пари
  • 30 Крум

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Половината":

    Ами са отиват в строителството.
  • 31 Санчо

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ехаааа":

    И къде е казано,че като си учил за лекар трябва автоматично голяма заплата. Като не ти харесва отивай на пазара банички да продаваш. А за лекарските грешни диагнози, сбъркани лечения и кражби по здравна каза да не споменаваме
  • 32 Ганчо

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Ето ти прост пример,Бг е на първо място и то с голяма преднина в доплащанията при лекарите. Това според теб не влиза ли в данъците макар и в непреките.

    Коментиран от #34

  • 33 ЦАНКО

    1 0 Отговор
    С .М. Е .Ш. Н .А ПОМОЩ
  • 34 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ганчо":

    Не, това е допълнително здравно осигуряване през застраховател. Имат го всички, и не е част от данъчната система. Срещу 30 лева на месец получаваш допълнително медицинско осигуряване, което според застрахователя може на покрие нужди при оперативно лечение до 10-15000 лева. Не бъркай данък със осигуровки...

    Коментиран от #35

  • 35 Ганчо

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Аз знам ,че в крайна сметка всичко излиза от джоба ми. Как ще го наречеш няма значение. И ти гарантирам,че за 30лв осигуровка ще получиш нещо като лечение само 1я път,после ще видиш колко ще ти поискат,и доплащанията под и над маса пак ще си вървят. Да не споменаваме,ако годините на лицето са повечко. Просто нашите лекари отдавна са надминали западните по стандарт и най вече по липса на професионална отговорност,то и затова заминават само младите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове